Hjem Sverige Rundtur i Helsingborg

Rundtur i Helsingborg

+ praktisk information til dit besøg i Helsingborg under billedet

helsingborg

Gad vide, hvad der er på den anden side, tænker jeg, mens Helsingborg toner frem bag Øresunds oprørte vande. Jeg har godt nok besøgt byen en del gange, men det er så lang tid siden, at der uden tvivl må være sket noget nyt.

Endnu en gang har nysgerrigheden tag i mig og en halv times tid senere står jeg på den anden side af Sundet klar til at udforske Sveriges ottendestørste by.

Allerede ved indsejlingen til Helsingborg kan jeg se, at byen er vokset. I dag bor her flere end 130.000 mennesker og på trods af nybyggeriet langs Norra Hamnen, så er det stadig den gamle bydel, der er mest interessant.

Nord for byen langs strandene har Helsingborg mere karakter af badeby á la Nordsjælland, og havde det ikke lige været for den friske vind fra vest, så ville surferne sandsynligvis have fået selskab af tusinder af badegæster.

Men lige nu er her stille ved Pålsjöbaden og Fria bad, og jeg søger atter tilbage til bymidten, der synes travl denne torsdag formiddag i sommerferien. Ved det store bombastiske rådhus troner statuen af Magnus Stenbock, der ikke overraskende skuer i retning af Danmark.

Det var Stenbock, der i 1710 besejrede danskerne i den sidste krig om Skåne, men den svenske feltmarskal blev senere taget til fange og ført til Kastellet i København.

Kärnan i centrum af Helsingborg

Kärnan og den gamle bydel

Fra Stortorget og rådhuset går jeg de få hundrede meter op i den gamle bydels gader, der på en gang er livlige og hyggelige. Kullagatan er Helsingborgs shoppinggade nummer 1, og som store dele af bydelen er den bilfri.

Jeg er ikke ude efter gode tilbud, men oplevelser, og i Helsingborg kan det godt betale sig at tage sidegaderne eller parallelvejene.

Jeg kommer forbi flere pragtfulde bindingsværkshuse, og et af dem kaldes Jacob Hansens hus. Jacob Hansen var en dansk rådmand, der sammen med sin kone Inger Mogensdotter boede i huset, der er fra 1641.

Huset er det eneste tilbageværende af en række bygninger, som indgik i Jacob Hansens ejendom, der dækkede et store område. Netop dette “danske” hus skulle være et af få, der har overlevet svenskekrigene.

Når man går i den gamle bydels gader, så vil man uden tvivl få øje på Kärnan –  fæstningsområdet med det høje tårn. Jeg har flere gange undret mig over navnet, men når man ser tegninger af datidens Helsingborg, så giver det mening.

Jacob Hansens fine hus

Opført i starten af 1300-tallet med en voldgrav og en 500 meter lang mur udenom, stod det 35 meter høje tårn i midten af det runde forsvarsværk. Placeringen ved Øresunds smalleste sted var ikke tilfældig, og borgen blev regnet som et af det danske riges vigtigste militære områder.

I dag er der ikke meget tilbage af Kärnan, men det er nemt at forestille sig, hvordan fæstningen har fungeret. Det var den svenske konge Karl XI, der beordrede borgen tilintetgjort, men heldigvis er den flotte udsigt fra Kärnan intakt.

Om den var bedre dengang i 1300-tallet er en smagssag, men lige nu står jeg og kigger ud over byens tage, mens klokkerne i det høje rådhustårn spiller lystigt.

Jeg fortsætter mod syd af de bilfri gader og når Mariakirken, der er Helsingborgs ældste kirke. Oprindelig blev den grundlagt i 1100-tallet, men den nuværende er fra det 15. århundrede og opført i gotisk stil. Indenfor skulke Mariakirken være smuk, men da jeg tager i dørhåndtaget er der låst. Et besøg i kirken må blive en anden gang.

Mariakirken

Spisetid – Lækker mad på Olssons Skafferi

Noget af det første jeg bemærker, da jeg går rundt i gaderne, er det overvældende store antal spisesteder. Her i juli måned er der udeservering, og det ser både hyggeligt ud og giver liv til bydelen.

Jeg elsker at spise og drikke lokalt, når jeg rejser, men i Helsingborg kniber det med at finde en restaurant, der serverer svensk mad. Til gengæld er der masser af steder med med mad fra resten af verden og jeg undrer mig over, at man hellere vil spise bl.a. koreansk, mexicansk og italiensk end svensk.

Jeg studerer adskillige menukort, inden jeg når den smalle gade Långvinkelsgatan, hvor det lille spisested Pausa hos Oss og nabostedet Holy Green synes at være Helsingborgs  centrum for økologi og friske lokale råvarer.

Jeg snupper en let frokost, men mit favoritspisested i Helsingborg er uden tvivl Olsons Skafferi på Mariagatan. Her lige overfor kirken serveres der dejlig italiensk mad i en hyggelig atmosfære. Vælg din ret på tavlen og bliv mæt for få penge. Jo, det er muligt at finde et par skønne perler i Helsingborg.

Mariagatan og Olsons Skafferi

Norra Hamnen – det nye Helsingborg

Det er som om, jeg har set det før. Den lange række af bygninger, der ligger ud til havnefronten. Om det er Oslo, Aalborg, København eller Reykjavik, så ser det ud som, at det er samme arkitekt og byplanlægger, der står bag udformningen af husene og deres placering.

På Norra Hamnen, som også kaldes Helsingborg Marina, støder jeg først ind i Dunkers Kulturhus, der er opkaldt efter Henry Dunker, der engang ejede Tretorn, som var Helsingborgs største arbejdsplads.

Dunker havde ingen børn, så han testamenterede hele sin formue til byen Helsingborg. Det er den danske arkitekt Kim Utzon, der har tegnet kulturhuset, der er mere specielt end kønt.

Videre mod nord går jeg forbi de nye bygninger med lejligheder, som jeg forestiller mig koster kassen. Hver bygning har en restaurant ud til promenaden, og selvom det er halvkøligt, har et par gæster valgt at sidde udenfor. Men der er ingen tvivl om, at her må være en skøn stemning i de lune og lyse sommeraftener.

Norra Hamnen

Helsingborg – du ligner (næsten) dig selv

Jo, der er skam sket noget nyt i Helsingborg siden jeg var her sidst, men den gamle bydel er let genkendelig og stadig det hyggeligste sted. I Knutpunkten, hvor færgeterminalen ligger, står et hav af mennesker i kø for at komme til Danmark.

Det er i hvert fald ikke nyt. Så længe jeg kan huske, har svenskerne taget turen over Sundet for at købe billigt ind. Men der er også dem, som ikke står af færgen i Helsingør. De sidder i baren eller restauranten, mens færgen sejler frem og tilbage og får på den måde en dag ud af det.

Du kan også få en dag ud af det, hvis du på et tidspunkt får lyst til at besøge Helsingborg. Byen er hyggelig og nem at opleve til fods, og så ligger den kun 20 minutter væk fra Danmark derovre på den anden side af Øresund.

Har du fået lyst til selv at besøge Helsingborg, så kan du finde praktisk information under billedet.

Dunkers Kulturhus på havnen

Praktisk information til dit besøg i Helsingborg

Fra Helsingør tager det blot 20-25 minutter at sejle med Forsea til Helsingborg. Der er afgang hvert 20. minut i dagtimerne. Du kan tage bilen med eller gå ombord. Havnen i Helsingborg ligger i Knutpunkten, hvor det meste af byens offentlige trafik er samlet. Knutpunkten ligger i centrum af Helsingborg.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk. Er I mange, så kan et feriehus ofte være den billigste løsning.

Spisesteder

Som nævnt har byen overraskende mange spisesteder, hvor du bl.a. kan spise asiatisk, mexicansk og italiensk. Her er også gode muligheder for veganere og vegetarer.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Helsingborg

Et af Helsingborgs flotte bindingsværkshuse
Kärnan set fra gadeplan
En af Helsingborgs hyggelige gader

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her