Hjem Danmark Christianshavn – Københavns hyggeligste bydel

Christianshavn – Københavns hyggeligste bydel

+ praktisk information til dit besøg på Christianshavn nederst på siden

Christianshavn er en af mine yndlingsbydele i København. Selvom hovedstadens eksplosive udvikling også er tydelig her, så er Christianshavn på en eller anden måde stadig sig selv. Hjulpet på vej af kanalerne og de gamle huse giver det et maritimt miljø lige midt i byen.

Tag med en tur rundt på Christianshavn, der nemt kan opleves til fods. Eller rettere; Christianshavn SKAL opleves til fods – kun på den måde får du alle bydelens pragtfulde detaljer med.

1  Christianshavns kanaler

Christianshavn blev grundlagt i 1618 af Christian 4., der havde kanalerne i Amsterdam som forbillede. Christianshavn skulle egentlig have været et sted for hollandske immigranter og sømænd, men endte med at blive en selvstændig købstad, hvor handlen blomstrede.

Oprindelig var området mudder og sandbanker, men den hollandske byplanlægger Johan Semp fik lavet en egentlig landmasse, hvor han anlagde gader, kanaler og pladser.

I årevis var Christianshavn et arbejderkvarter med industri i yderområderne, men i dag er bydelen forholdsvis mondæn med en lang række nye lejligheder og flot renoverede bygninger.

2  Bastioner og volde

Christianshavn blev senere et voldanlæg med bl.a. 12 bastioner og stadsgraven – en vandgrav, der lå mellem Amager og Christianshavn. Sammen med Christianshavns Vold udgjorde den Københavns østlige fæstning. Oprindelig blev der bygget fire bastioner, men flere kom til da bydelen blev udvidet.

Alle bastionerne, der fik navne efter medlemmer af kongefamilien eksisterer endnu. Jeg besøger Frederiks Bastion, der ligger lidt ensomt ud til Stadsgraven, men som i dag bliver udlejet til fester og selskaber. På et kort er det nemt at se, hvor bastionerne ligger placeret.

3  Historiske bygninger

Christianshavn har heldigvis stadig en lang række velbevarede gamle bygninger. Ofte går man bare forbi uden at kende deres historie, og det er egentlig synd.

En af de mest interessante bygninger er Søkvæsthuset, der oprindelig blev bygget som børnehjem for drenge i 1754. Blot 22 år senere blev stedet ombygget til marinehospital. I 1989 flyttede Orlogsmuseet ind i bygningerne, men de er nu overtaget af rigmanden Lennart Lajboschitz.

Søkvæsthuset ligger på Overgaden oven Vandet og både her og på gaden Overgaden neden Vandet på den anden side af kanalen, er der mange fine gamle bygninger. Også porten ved den dansk-norske generaladmiral Cort Sivertsen Adelers gård på Strandgade er værd at bemærke.

4  Vor Frelser Kirke

Lidt nervepirrende er det. Jeg har efterhånden prøvet mange ting rundt om i verden, men alligevel er det at gå udenpå Vor Frelser Kirke lige lovlig spændende. Måske kan højdeskræk kommer med alderen?

Vor Frelser kirke er en bemærkelsesværdig bygning kendt for sit snoede spir. Kirken blev grundlagt i 1682 og indviet i 1696. Spiret er fra 1752 – et bidrag fra Kong Christian 6., der dog ikke nåede at se det færdigt.

Der er et hav af spændende historier forbundet med kirken og spiret – bl.a. har N.F.S. Grundtvig været præst i Vor Frelser Kirke, og Jules Verne har brugt tårnet i sin roman En Rejse Til Jordens Indre fra 1864.

5  Amagergade

Der er den jo. Amagergade. Navnet siger dig måske ikke noget som helst, men det var lige præcis her den populære tv-serie Huset på Christianshavn blev indspillet.

Amagergade er næsten som at træde ind i en tidslomme. Med brostensbelagte gader og København som den var engang, ligner Amagergade det den også er: en filmkulisse – fint illustreret ved skiltet Rottehullet, der stadig hænger ved Emmas gamle værtshus.

6  Christiania

Christianshavn er også Christiania – den gamle Fristad, som blev grundlagt i 1976 af såkaldt slumstormere, der invaderede Bådsmandsstræde Kaserne, som forsvaret havde forladt. Christiania blev centrum for alternativ livsstil i en tid, hvor hippiebevægelsen kørte for fuld tryk.

I dag har Fristaden udviklet sig til en egentlig bydel i bydelen, der optager en væsentlig del af det gamle voldanlæg. Flere end 700 mennesker har folkeregisteradresse på Christiania, der ikke kun er beboelse i naturskønne omgivelser, men også bl.a. restauranter, virksomheder og koncertsteder.

7  Christianshavns spisesteder

København er de senere år kommet på det gastronomiske landkort, og her har Christianshavn i den grad bidraget med bemærkelsesværdige spisesteder.

Først og fremmest Noma, der flere gange er kåret til verdens bedste restaurant. Det gamle Noma er lukket og en ny dukket op på Refshalevej 96, der ligesom den tidligere restaurant får fremragende anmeldelser.

Det var også på Christianshavn københavnerne fik en forsmag på fænomenet streetfood. Copenhagen Street Food er revet ned, men nye initiativer i samme dur som Reffen (på Refshaleøen) og Broens Gadekøkken (på Strandgade) har senere slået dørene op.

Og så er der Kontiki Bar, som er endnu et spisested, som skiller sig ud. Beliggende på den gamle færge Ellen og en terrasse ud over kanalen ved Operaen, er det et oplagt sted at tilbringe sommeren. Det samme kan man sige om Christianshavn Bådudlejning & Café, der ligger i kanalen ved Torvegade.

8  Operaen

Der er mange meninger om Operaen, der opført på Dokøen er betalt af A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond Til Almene Formål.

Fonden havde to betingelser for at donere Operaen. De ville bestemme beliggenheden og arkitekten. Det blev Henning Larsen, der fik opgaven at tegne den store bygning, som siden færdiggørelsen har fået mange mindre pæne ord med på vejen.

Operaen ligger lige ud til havnen over for Amalienborg Slot, og uanset hvad man synes om den, så skiller operaen sig markant ud i forhold til områdets øvrige bygninger. Omkring operaen ligger p-pladser og en stor åben plæne, der på varme sommerdage er som en magnet på solhungrende københavnere.

Har du fået lyst til selv at besøge Christianshavn, så kan du finde praktisk information under billedet.

Praktisk information til dit besøg på Christianshavn

Tag metroen, hvis du skal besøge Christianshavn. Stå af på Christianshavn Torv og gå på opdagelse i bydelen.

Er du i Nyhavn eller nær ved, så kan du tage broen over havnen – en fin tur, der bringer dig til området ved Papirøen og den nordlige del af Overgaden oven Vandet.

Mens Christianshavn har et imponerende antal spisesteder, så er der kun ganske få overnatningsmuligheder i bydelen. F.eks. Kanalhuset eller CPH Living, hvor du kan bo på husbåd i udkanten af Christianshavn.

Alternativt kan du vælge Hotel Bethel, der ligger i Nyhavn, men der er kun få minutters gang over inderhavnsbroen til Christianshavn. Se også det store Radisson Blu Scandinavia, hvorfra der er ca. 10 minutters gang til bydelen.

Nyttige links til dit ophold i København

• Hotel i København – Book med prisgaranti
• Flybilletter til København – Sammenlign priser her
• Restauranter i København – Få 1/3 skåret af prisen på toprestauranter
• Miniferie i København – Se tilbud her
• Tag bussen til København – Se alle ruter hos Flixbus
• Oplevelser i København – Se det store udvalg her
• Lej en bil til ferien – sammenlign priser her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her

Kort over Christianshavn

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her