Hjem Danmark Christianshavn Bydelsguide: Københavns hyggeligste bydel

Christianshavn Bydelsguide: Københavns hyggeligste bydel

Læs om bl.a. oplevelser og aktiviteter og få forslag til overnatning og spisesteder

Christianshavn er en af mine yndlingsbydele i København. Selvom hovedstadens eksplosive udvikling også er tydelig her, så er Christianshavn på en eller anden måde stadig sig selv. Hjulpet på vej af kanalerne og de gamle huse giver det et maritimt miljø lige midt i byen.

Læs meget mere i denne Christianshavn bydelsguide, som jeg håber, du kan bruge.

Christianshavn – en introduktion

Christianshavn blev grundlagt i 1618 af Christian 4., der havde kanalerne i Amsterdam som forbillede. Christianshavn skulle egentlig have været et sted for sømænd og hollandske immigranter, men endte med at blive en selvstændig købstad, hvor handlen blomstrede.

Oprindelig var området mudder og sandbanker, men den hollandske byplanlægger Johan Semp fik lavet en egentlig landmasse, hvor han anlagde gader, kanaler og pladser.

Christianshavn blev senere et voldanlæg med bl.a. 12 bastioner og stadsgraven – en vandgrav, der lå mellem Amager og Christianshavn. Sammen med Christianshavns Vold udgjorde den Københavns østlige fæstning.

Oprindelig blev der bygget fire bastioner, men flere kom til da bydelen blev udvidet. Alle bastionerne, som fik navne efter medlemmer af kongefamilien, eksisterer endnu.

Op gennem 1900-tallet var Christianshavn et arbejderkvarter med industri i yderområderne, men i dag er bydelen forholdsvis mondæn med en lang række nye lejligheder og flot renoverede bygninger. Et hyggeligt sted, der skiller sig markant ud fra Københavns øvrige bydele.

Christianshavn har en hyggelig og maritim atmosfære

Sådan kommer du til Christianshavn

Tag metroen, hvis du skal besøge Christianshavn. Stå af på Christianshavn Torv, der betjenes af linjerne M1 og M2, som kører gennem det centrale København og stationerne Nørreport og Kgs. Nytorv. Se mere på metroens hjemmeside.

Er du i Nyhavn eller nær ved, så kan du tage broen over havnen – en fin tur, der bringer dig til området ved Papirøen og den nordlige del af Overgaden oven Vandet lige ved Broens Gadekøkken og Nordatlantens Brygge.

Christianshavn er perfekt at opleve til fods – på den måde får du alle bydelens pragtfulde detaljer med.

Det skal du opleve på Christianshavn

Christianshavns historiske bygninger

Christianshavn har heldigvis stadig en lang række velbevarede gamle bygninger. Ofte går man bare forbi uden at kende deres historie, og det er egentlig synd.

En af de mest interessante bygninger er Søkvæsthuset, der oprindelig blev bygget som børnehjem for drenge i 1754. Blot 22 år senere blev stedet ombygget til marinehospital. I 1989 flyttede Orlogsmuseet ind i bygningerne, men de er nu overtaget af rigmanden Lennart Lajboschitz. I dag kaldes stedet for Kanalhuset.

Søkvæsthuset ligger på Overgaden oven Vandet og både her og på gaden Overgaden neden Vandet på den anden side af kanalen, er der mange fine gamle bygninger. Også porten ved den dansk-norske generaladmiral Cort Sivertsen Adelers gård på Strandgade er værd at bemærke.

På siden dengang.nu kan du læse om en række historiske bygninger på Christianshavn, som du kan finde på din tur rundt i bydelen.

christianshavn bydelsguide
Tårnet og spiret på Vor Frelsers Kirke

Vor Frelsers Kirke

Vor Frelsers kirke er en bemærkelsesværdig bygning kendt for sit snoede spir. Kirken blev grundlagt i 1682 og indviet i 1696. Spiret er fra 1752 – et bidrag fra Kong Christian 6., der dog ikke nåede at se det færdigt.

Arkitekten bag spiret på Vor Frelsers Kirke er Laurids de Thurah, der også står bag nogle af Danmarks mest markante bygninger. Thurah havde kapellet St. Ivo alla Sapienza i Rom som inspiration.

Der er et hav af spændende historier forbundet med kirken og spiret – bl.a. har N.F.S. Grundtvig været præst i Vor Frelsers Kirke, og Jules Verne har brugt tårnet i sin roman En Rejse Til Jordens Indre fra 1864.

Det er muligt at gå udenpå kirkens spir næsten op til toppen (i alt 400 trin), hvor der er monteret en jordklode og en tre meter høj kristusfigur. En spændende oplevelse, der ikke kan anbefales folk med højdeskræk. Læs mere på kirkens hjemmeside.

christianshavn bydelsguide
Et kig ned ad Amagergade, der blev brugt i Huset på Christianshavn

Amagergade

Navnet Amagergade siger dig måske ikke så meget, men det var lige præcis her den populære tv-serie Huset på Christianshavn blev indspillet.

Amagergade er næsten som at træde ind i en tidslomme. Med brostensbelagte gader og nogle af Københavns ældste bygninger, ligner Amagergade det den også er: en filmkulisse – fint illustreret ved skiltet Rottehullet, der stadig hænger ved Emmas gamle værtshus.

Den tidligere statsminister Anker Jørgensen er i øvrigt opvokset i Amagergade, der var et rigtigt arbejderkvarter. Han var stærkt kritisk over for tv-serien, som han syntes romantiserede arbejderklassen og deres boligforhold. Der blev i alt lavet 84 afsnit af Huset på Christianshavn.

Christiania

Christianshavn er også Christiania – den gamle Fristad, der blev grundlagt i 1976 af såkaldt slumstormere, som invaderede den forladte Bådsmandsstræde Kaserne. Christiania blev centrum for alternativ livsstil i en tid, hvor hippiebevægelsen kørte for fuld tryk.

I dag har Fristaden udviklet sig til en egentlig bydel i bydelen, der optager en væsentlig del af det gamle voldanlæg. Flere end 700 mennesker har folkeregisteradresse på Christiania, der ikke kun er beboelse i naturskønne omgivelser, men også bl.a. restauranter, virksomheder og koncertsteder. Læs mere på christiania.org.

christianshavn bydelsguide
Christiania byder bl.a. på kunst, kultur og gode spisesteder

Nordatlantens Brygge

Lige bag Broens Gadekøkken ligger Nordatlantens Brygge med det imponerende og fredede pakhus fra 1767. Dengang hed området Grønlandske Handels Plads, og det var herfra skibene til Island, Grønland og Færøerne sejlede.

Fra 1700-tallet og flere hundrede år frem har havnen været et hektisk sted med søfolk, købmænd og arbejdere, der lossede og lastede skibe styret af Den Kongelige Grønlandske Handel.

Det 7000 m² store pakhus er i fem etager og indeholder i dag repræsentationer for Island, Grønland og Færøerne, men også virksomheder og organisationer med forbindelse til det arktiske område.

Nordatlantens Brygge arrangerer desuden workshops, udstillinger og foredrag – det er et slags kulturhus med udgangspunkt i Norden/Skandinavien og rigsfællesskabet før som nu. Læs mere på nordatlantens.dk.

christianshavn bydelsguide
Nordatlantens Brygge med det gamle pakhus til venstre

Operaen

Der er mange meninger om Operaen, som opført på Dokøen er betalt af A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond Til Almene Formål.

Fonden havde to betingelser for at donere Operaen. De ville bestemme beliggenheden og arkitekten. Det blev Henning Larsen, der fik opgaven at tegne den store bygning, som siden færdiggørelsen har fået mange mindre pæne ord med på vejen.

Operaen ligger lige ud til havnen over for Amalienborg Slot. Uanset hvad man synes om arkitekturen, så skiller den sig markant ud i forhold til områdets øvrige bygninger.

Omkring operaen ligger p-pladser og en stor åben plæne, der på varme sommerdage er som en magnet på solhungrende københavnere. Der er muligt at komme på rundvisning i Operahuset.

Operaen – her kan du komme på rundvisning

Mad og drikke på Christianshavn

København er for længst kommet på det gastronomiske landkort, og her har Christianshavn i den grad bidraget med bemærkelsesværdige spisesteder.

Først og fremmest Noma, der flere gange er kåret til verdens bedste restaurant. Det gamle Noma er lukket og en ny dukket op på Refshalevej 96, der ligesom den tidligere restaurant får fremragende anmeldelser.

Det var også på Christianshavn københavnerne fik en forsmag på fænomenet streetfood. Copenhagen Street Food er revet ned, men nye initiativer i samme dur som Reffen (på Refshaleøen) og Broens Gadekøkken (på Strandgade) har senere slået dørene op.

Og så er der Kontiki Bar, som er endnu et spisested, som skiller sig ud. Beliggende på den gamle færge Ellen og en terrasse ud over kanalen ved Operaen, er det et oplagt sted at tilbringe sommeren. Det samme kan man sige om Christianshavn Bådudlejning & Café, der ligger i kanalen ved Torvegade.

Et lille tip er at prøve fællesspisning i Kanalhuset – her er der virkelig tale om value for money.

Generelt er prisniveauet på mad og drikke i København forholdsvis højt. Det er der heldigvis råd for. Jeg anbefaler at besøge Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række toprestauranter.

Du kan også klikke ind på Go Dream, der som regel tilbyder rigtig gode deals på madoplevelser i København – f.eks. på Michelinrestauranter.

Christianshavns Bedste…

Kaffe – Kafferiet på Wildersgade 26, Parterre på Overgaden oven Vandet 90 og Les Amis på Skt. Annæ Gade 3A.

Øl – Christiania Bryghus på Mælkevejen 81A og Restaurant Barr på Strandgade 93 og

Brunch/morgenmad – Krøyers på Strandgade 87A, Café Wilder på Wildersgade 56 og Packhouse på Overgaden Neden Vandet 19A.

christianshavn bydelsguide
Hygge ved Christianshavn Bådudlejling & Café

Aktiviteter og forlystelser

Christianshavn har en stribe gode aktiviteter. Du kan f.eks. leje en kajak hos Christianshavn Bådudlejning eller en båd med motor på friendships.dk.

Bydelen har også en stribe museer. Udover udstillingerne på Nordatlantens Brygge kan du besøge Bank- og Sparekassemuseet og Skibene på Holmen, der kalder sig selv et flydende koldkrigsmuseum.

På Christiania afholdes der ofte bl.a. koncerter på steder som Loppen, Nemoland og den Grå Hal. Der er også jazzklub, gallerier og værksteder med kunsthåndværk. Se mere på christiania.org.

Generelt er København proppet med oplevelser af enhver art. Skal du tilbringe nogle dage i hovedstaden, så vil jeg anbefale dig at læse indlægget København på 2 eller 3 dage – det skal du opleve.

En by af Københavns størrelse tiltrækker selvfølgelig en lang række events som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Hvad der sker under dit ophold, kan du se hos Visitcopenhagen.

christianshavn bydelsguide
Parterre er et hyggeligt sted lige ud til kanalen

Overnatning på Christianshavn

Mens Christianshavn har et imponerende antal spisesteder, så er der kun ganske få overnatningsmuligheder i bydelen. F.eks. Kanalhuset eller CPH Living, hvor du kan bo på husbåd i udkanten af Christianshavn.

Alternativt kan du vælge Hotel Bethel, der ligger i Nyhavn, men der er kun få minutters gang over inderhavnsbroen til Christianshavn. Se også de store NH Collection (nyrenoveret) og Radisson Blu Scandinavia, hvorfra der er ca. 10 minutters gang til bydelen.

Du kan som altid finde et kæmpe udvalg af overnatningssteder på hotels.com og booking.com, der har de laveste priser.

Det er en god idé også at tjekke pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie og Hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.

Kort over Christianshavn

I min Christianshavn Bydelsguide kan du selvfølgelig også finde et kort over området med markering af bl.a. caféer, hoteller, kaffebarer og spisesteder.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her