Hjem Rejseliv Gode fotosteder til dig og dit kamera

Gode fotosteder til dig og dit kamera

Mine favoritsteder til gode rejsebilleder + tips fra de profesionelle

Nogle steder i verden er bare mere fotogene end andre. Selv elsker jeg f.eks. smuk natur, gamle byer, religiøse bygninger og især mennesker og hverdagslivet, der som regel er fuld af stemning.

Er du seriøs omkring det at tage billeder på din rejse, så er der længere nede på siden gode råd fra eksperterne. Men selvom du måske kun tager billeder som ferieminder, så skal der ikke meget til før du kan hæve kvaliteten et niveau eller to.

Stille sø i Periyar Nationalpark i Indien

Lær dit kamera at kende

Først og fremmest, så lær dit kamera at kende. Prøv dig frem med forskellige indstillinger inden du tager afsted. Der er ikke noget så ærgerligt som at stå med det fedeste motiv foran sig og så bare kludre med kameraet. Eller at komme hjem uden et eneste godt billede!

Giv dit billede en ny vinkel

Prøv også at sæt dig på hug eller lægge dig ned for at få nye vinkler på dit motiv. Det giver nemt et helt andet billede end altid at stå oprejst. Det samme gør sig selvfølgelig gældende, hvis du står hævet over dit motiv.

Leg med kompositionerne

Har du et motiv, der er langt væk, kan du prøve at sætte noget i forgrunden. Det giver liv og flere dimensioner til dit billede. Bjergkæden i det fjerne ser måske smuk ud, men kan ofte være svær at fange på kamera – tag f.eks. en blomst, et menneske eller noget helt tredje i forgrunden.

Tre hurtigt råd, men vigtigst af alt: skyd løs – med et digitalkamera er det bare om at få nogle billeder i kassen – kun på den måde bliver du en bedre fotograf. Længere nede er der links til endnu flere gode råd fra professionelle fotografer.

Tak Bat tidlig morgen i Luang Prabang i Laos

Gode fotosteder

Varanasi

Generelt er Indien bare guf for kameraet, men ingen steder som i utrolige Varanasi er der så meget at tage billeder af. Fra den hektiske dagligdag og farverige markeder til hellige mænd og lokale, der bader og vasker tøj i Ganges-floden. Indien er bare anderledes og et ubegribeligt sansebombardement. Læs mere om Varanasi her.

Bali

Bali må være enhver fotografs drøm. Her foregår de religiøse ceremonier lige for øjnene af dig. På gader, pladser og i templer. Men det er ikke alt. Balis natur er som skabt til gode billeder. Tænk sorte lavastrande, grønne risterrasser og mægtige vulkaner. Læs mere om Bali her.

Tallinn

Vanalinn er den gamle bydel i Estlands hovedstad Tallinn, og her kommer mig og mit kamera på overarbejde. Det er en rejse tilbage i tiden og de smukke kirker, brostensbelagte gader og farvestrålende huse bliver foreviget igen og igen. Læs mere om Tallinn her.

Marrakech

Oplevelserne står i kø i Marrakech, og lige meget hvor jeg kigger hen, så er det et billede værd. Byen er fantastisk og fremmedartet – gå blot en tur i souken eller på den livlige plads Djemaa el-Fna, hvor spåmænd og tandudtrækkere står side om side med akrobater og gøglere. Læs mere om Marrakech her.

Buddha i Polonnaruwa på Sri Lanka

Hoi An

Vietnam mest charmerende by kalder jeg ofte Hoi An. Her er gamle farvestrålende huse og smukke templer i de hyggelige gader. Og så er der livet på floden, de skriggrønne rismarker og det pulserende marked med alverdens fremmedartede varer. Her kommer dit kamera med garanti på overarbejde. Læs mere om Hoi An her.

Luang Prabang

Laos gamle hovedstad er rolige gader med rustikke kolonihuse og historiske templer. Det er også en by, hvor du ikke kan undgå at se munke i gadebilledet og de spændende markeder byder på dyr, du ikke troede fandtes. Som en bonus er Luang Prabang nabo til Mekong-floden og den grønne jungle. Læs mere om Luang Prabang her.

Kathmandu

Få steder i verden er så fremmedartet som Kathmandu. Her kan du være vidne til mystiske ceremonier og besøge ældgamle stupaer og templer. Og så er der dagligdagen i den nepalesiske hovedstad, der er proppet med indtryk som dit kamera vil elske. Læs mere om Kathmandu her.

København

Naturligvis skal København med på listen. Men det kunne selvfølgelig også være en hvilken som helst anden by med brostensbelagte gader og gamle bindingsværkshuse. For dig hverdag, men for masser af mennesker jeg har mødt på mine rejser unikt og i den grad udtryk for hygge, charme og idyllisk lilleby. Læs mere om København her.

Stor bederulle i Bodhnath i Kathmandu

Gode råd til dine rejsebilleder

Som nævnt elsker jeg at tage billeder, men er bestemt ikke i samme klasse som de professionelle.

En fyr som Matthew Karstens, der har rejsebloggen Expert Vagabond har ikke kun en god rejseside, men også en stribe fremragende tips til bedre rejsebilleder.

Da jeg første gang læste om hans gode råd trak jeg lidt på smilebåndet. Den måde Matthew tager billeder, er den måde jeg rejser på.

F.eks skal du stå tidligt op eller gå sent i seng – lyset er ikke bare bedre, men dagligdagen ændres og livet leves anderledes. Tjek selv mit indlæg Du står vel tidligt op på din rejse.

Et andet råd Matthew giver er at tale med mennesker. Du får et unikt indblik i deres liv og har muligheden for at skabe så meget tillid, at du får lov til at tage et billede af dem. Også her kom jeg til at tænke på mig selv. Ikke så få gange har jeg fået lov til at tage billeder af de mennesker, jeg møder.

F.eks. Dengang i Cambodja, hvor jeg kom i snak med en håndfuld gadebørn i Siem Reap. De skraldgrinede, da de så billeder af sig selv, og sådan kan kameraet være med til at åbne døre og få nye venner. Et godt råd er altid at spørge om lov inden du tager billeder af andre mennesker.

Du kan se mere i indlægget Mennesker på min vej og så skal du selvfølgelig tjekke alle Matthew Karstens gode råd her.

Børn klar til ceremoni på Bali

Skal du ud på det helt store eventyr, så tjek også Ami Vitales indlæg på bhphoto.com. Ami Vitale har leveret billeder til bl.a. National Geographic, der altid holder høj kvalitet. Fantastiske billeder.

Men der er også andre sider, som er værd at læse. F.eks. expertphotography.com, der er spækket med tips, guides og gode råd til bedre billeder.

Du kan læse om alt fra at pakke din fototaske rigtigt til den grundlæggende teknik og fotografering for øvede. Og så behøver du ikke have det nyeste og dyreste gear for at tage gode billeder. Der er også gode råd til dig, der bruger din smartphone.

Læs mere på expertphotography.com, hvor du også kan tilmelde dig nyhedsbrevet og få tips og tricks i din indbakke.

findingtheuniverse.com kan du signe up til et fotokursus hos Laurence, der er en dedikeret fotograf. Laurence kører også større kurser online – se mere om dem her.

Der findes selvfølgelig også masser af kurser på dansk – både online og hvor du skal møde op fysisk – det er bare at søge på nettet.

Solopgang over Djævelens Badekar – Chott el-Djerid i Tunesien

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her