Hjem Vietnam Hoi An – Vietnams mest charmerende by

Hoi An – Vietnams mest charmerende by

+ praktisk information til dit besøg i Hoi An nederst på siden

Som ved et trylleslag letter tågen og flodens liv åbenbarer sig for os; En gammel overfyldt færge, små fiskerbåde, primitive huse langs bredden og masser af smukke fugle.

En sejltur på Thu Bon-floden er et must-do i Hoi An, men vi finder hurtigt ud af, at den lille charmerende by, der engang var en af Østens vigtigste havnebyer har mange andre spændende seværdigheder.

På rundtur i Hoi An

”Nogle år står vandet her til”, siger den unge fyr og peger på et mærke mellem første og anden etage på det flotte hus.

Nok er Hoi An en pragtfuld lilleby, men hvert år bliver idyllen spoleret af tropiske cykloner, der truer med at ødelægge de gamle huse, som stammer fra dengang byen hed Faifo og var centrum for handel med bl.a. te, papir, silke, krydderier og medicin.

Kinesiske og japanske skibe sejlede sydpå om foråret drevet af nordøstvinden, og de opholdt sig i byen til sommeren, hvor sydlige vinde bragte dem tilbage. Under deres ophold i Hoi An lejede og byggede de huse, og på den måde startede den stærke kinesiske og japanske indflydelse, der stadig kan ses i byen.

Mange af de kinesiske familier i Hoi An er 7., 8. eller 9. generation, f.eks. i huset Phung Hung, som vi besøger nu. Det er her den unge fyr viser os rundt, og bl.a. fortæller om kampen mod naturens kræfter.

hoi an
Den berømte japanske bro

Familien har boet i huset i mere end 230 år, og Phung Hung er blot et af flere huse i Hoi Ans gamle bydel, der er privatejet. Et særsyn i Vietnam, hvor regeringen normalt ejer alt. Et særsyn er også de charmerende gågader, hvor scootere og biler ikke har adgang.

Lokale og turister cykler mellem hinanden, og de charmerende huse i klare pastelfarver ligger på stribe. Hoi An er fredfyldt og lige præcis sådan en sted man ønsker at besøge, når man står i en af Vietnams travle og larmende byer.

Mellem de historiske huse og templer ligger butikker, gallerier og caféer. Byens vartegn er Den Japanske Bro, der er fra slutningen af 1500-tallet.

Broen er ret beskeden, men har alligevel en særlig plads i byens historie, da den forbandt Hoi Ans japanske og kinesiske bydele. Franskmændene har med tiden gjort broen mere farbar for deres køretøjer, men ellers står den nogenlunde, som da den blev bygget.

I Den Gamle Bydel ligger også flere gamle templer og forsamlingshuse. Vi besøger huset for Fujian-kineserne, der oprindelig lå på japansk område, men da franskmændene kom til Vietnam og udbredte katolicismen, blev den japansk kejser så bange for den fremmede religion, at han beordrede alle japanske statsborgere hjem.

Kineserne overtog huset, der nu fungerer som tempel tilegnet havets gudinde Thien Hau, der også stammer fra Fujian. Fælleshuset og templet er utrolig flot med et utal af detaljer og smukke effekter. Indenfor er luften tyk af røgelse, og fyldt med barnløse par, der valfarter til stedet for at bede til frugtbarhedsgudinden.

hoi an
Et af byens mange kinesiske templer

Fiskere og fugle på Thu Bon-floden

Der er stille på floden. Af og til sejler vi forbi små både, hvor fiskerne er i gang med morgenens fangst. Nettene bliver kastet ud med stor præcision, og langsomt snævres de ind efterhånden som fiskerne hiver dem tilbage i båden.

Tågen er lettet, og Thu Bon-floden ligger nu badet i sol. Fuglelivet er fantastiskhejrer og storke følger nysgerrigt med fra det lave vand ved bredden, hvor den vietnamesiske hverdag folder sig ud lige for øjnene af os.

På floden er der ikke kun fiskere i både. Det er imponerende at se hvor kreative vietnameserne er for at fange fisk. Nogle lægger lange garn på bunden, mens andre har lavet store hejseanordninger af træ og bambus med et enormt net i midten, som de hejser op til overfladen.

Vi bliver sat i land igen ved byens marked, der er summer af liv. Her er alverdens frugt og grønt i alle mulige former og farver, men det er fiskemarkedet ved siden af, der er mest berømt. De fleste sælgere har den karakteristiske pyramideformede hat på, og alle ser ud til at have travlt med enten at handle eller spise ved de rullende gadekøkkener.

Da vi går ned ad gaden, der løber langs floden, nyder vi den skønne atmosfære. Fiskerbådene vugger blidt i floden, og lokale søger skygge under de høje slanke palmer, mens krybende lilla bougainvilleaer er ved at omklamre de gamle farvestrålende huse. Jo, Hoi An er i den grad en charmerende by.

Hoi an
Fiskere på floden tidlig morgen

På cykel til Cao Dai-stranden

”Hvor kommer du fra”, spørger den smilende mand. Jeg fortæller ham, at jeg kommer fra Danmark, og et par minutter udveksler vi livserfaringer, inden vi begynder at tale om det jeg egentlig kommer for; at leje et par cykler.

Alle de lokale cykler, og hvorfor ikke gøre som dem? Den sympatiske mand ønsker os en god tur, og mens vi bruger lidt tid på at vænne os til cyklerne, kører vi langsomt ud af byen til vores mål; Cao Dai Beach.

Hoi An ligger ikke ud til stranden, men der er kun fire kilometer til den brede Cao Dai Beach, der har en lang række hoteller. Selvom Hoi An er en mindre by, så slipper vi i yderområderne ikke for vietnamesernes mildt sagt håbløse trafikkultur. Vi sik-sakker os ud til kysten og prøver så godt vi kan at følge strømmen af biler og scootere.

Det er sent på eftermiddagen og palmerne kaster lange skygger ind over stranden. Her er grupper af solstole, mindre barer og frem for alt god plads. Cao Dai Beach er dejlig og med fint sand, men det bliver dog hurtigt dybt.

Vi snupper en forfriskning i sandet inden turen går tilbage igen. Der er så meget at kigge på og vi gør flere stop. Den lave sol synes at gøre rismarkerne endnu grønnere, og mens en flok arbejdere knokler med at høste, trækker en bonde sine vandbøfler over vejen.

Den glimrende strand ca. fire km fra Hoi An centrum

Hoi An – et ægte shoppingparadis

Håndsyede sko, broderede tasker og smukke tørklæder er blot nogle af de ting Hoi Ans butikker tilbyder. Men vi ser også bedeskåle, silke, malerier og brugskunst. Og så er der alle skrædderne, der har flotte kjoler og dragter i vinduet. Nogle steder kan du få skræddersyet tøj på bare 12 timer.

Jo, selvfølgelig er her også souvenirs, men langt de fleste ting man kan købe i byen holder god kvalitet, og priserne er generelt helt i orden.

Hoi An har også adskillige hyggelige gallerier, hvor lokale og fastboende udlændinge udstiller deres værker. Her er også antikforretninger, keramik og træarbejde, og det er nemt at gå shop-amok i de små hyggelige gader.

hoi an
Lokalmarkedet

Hoi An er sådan en by man ikke vil hjem fra. Det vil vi i hvert fald ikke. Her får du alt det bedste Vietnam har at byde på. Nåh ja, der er ingen store monumenter eller levn fra den amerikanske krig, men her så meget andet.

Jeg forstår, hvorfor enhver backpacker med respekt for sig selv skal besøge Hoi An på sin Asienrejse. Atmosfæren, shoppingen, stranden. Og så er der den gode mad. Uanset om du er til vietnamesisk eller europæisk, så vil du ikke gå sulten i seng.

Den afslappede bohemeatmosfære er helt unik. Der er tidspunkter, hvor Hoi An minder om en kunstigt opført by med turisme for øje. Sådan et sted, der er lidt for perfekt.

Men byen er ægte, og her synes at være plads til alle; backpackerne, hippierne og pakketuristerne. Hoi An er som en dukkeby, et eventyrland, hører vi flere sige, og den sammenligning er såmænd ikke helt forkert.

Har du fået lyst til selv at besøge Hoi An, så kan du finde praktisk information under billedet.
hoi an
Der er masser af rismarker lige udenfor byen

Praktisk information til dit besøg i Hoi An

Transport

Ind og ud

Nærmeste lufthavn er Danang, der de senere år har fået et pænt netværk af ruter. Der er selvfølgelig forbindelse til både Hanoi og Ho Chi Minh City indenrigs, mens I kan flyve til/fra f.eks. Doha, Bangkok, Singapore og Hong Kong udenrigs. Sammenlign priser på flybilletter på Momondo.

Fra lufthavnen er det rart at have transport ordnet hjemmefra – I kan få jeres hotel til at hente jer eller lade os hjælpe – se mere her.

Byens busstation ligger 1 km vest for centrum og herfra kan man tage bussen til Danang, men Hoi An er også betjent af adskillige Open Tour-busser og man kan kontakte en af de mange tourudbydere for at blive samlet op.

At komme rundt

Der er ingen problemer i at gå rundt til alle byens seværdigheder. En del hoteller ligger dog et stykke uden for byen – enten langs floden eller ud mod stranden. Mange hoteller har gratis shuttlebus til by og strand eller udlejer cykler til deres gæster.

Taxi findes også, en tur fra Hoi An centrum til stranden koster et par dollars. Selskabet Mai Linh er som altid et godt valg. Der er også mulighed for at leje scooter.

Overnatning

Hoi An har et glimrende udvalg af hoteller og guesthouses. På trods af byens popularitet er prisen for en overnatning nogenlunde den samme som i resten af Vietnam – dvs., at I kan bo godt for få hundrede kroner pr. nat.

De fleste store resorts ligger ikke i centrum, men ud til stranden 4-5 km fra bymidten. Enkelte hoteller ligger langs floden. Hotels.com har et fint udvalg af hoteller.

Mad og drikke

Hoi An har et hav af spisesteder – du kan spise billigt på markedet, men også finde mere luksuriøse restauranter som vi kender dem hjemmefra.

Der er al mulig grund til at holde sig til det lækre lokale køkken, men i Hoi An kan du også finde f.eks. indiske og italienske restauranter. Andre steder serverer man fusionsmad med f.eks. kinesisk eller japansk indflydelse.

Også Hoi An har sin særlige ret, der bidrager til det vietnamesiske køkken, nemlig cao lao, en suppe med flade nudler, bønner, brødcrutoner og svinekød. Også bahn bao, en slags dumpling med f.eks. svampe og finthakket kylling, er en af byens specialiteter.

Desuden spiser man meget fisk i Hoi An, men i det hele taget er der som nævnt mange muligheder – både når det gælder lokal og international mad. På gaden Bach Dang, der ligger ud til floden er der masser af restauranter.

Aktiviteter

Det helt store hit i Hoi An er madlavningskurser. Der er mange muligheder og man starter som regel med at gå på markedet og købe friske råvarer. Forhør dig eventuelt hos andre rejsende om deres erfaringer. Regn med priser på ca. 20 dollars.

En tur på Thu Bon floden er en anden mulighed. På kajen ved markedet kan man hyrer en båd og det koster ca. et par dollars i timen. Du kan også tage på guidede cykelture i omegnen – en fin måde at se Vietnam på landet.

Rundt om i Hoi An ligger adskillige tourbureauer, der uden tvivl har forslag til aktiviteter.

Husk

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Vietnam – se aktuelle anbefalinger her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Transport og skræddersyede rejser

Det er nemt selv at rejse rundt i Vietnam, men her på siden kan du få lavet Danmarks bedste rejser til Vietnam med f.eks. fly, transport og overnatning inkluderet.

Vi laver gerne et gratis og uforpligtende rejseforslag til dig – måske med Hoi An inkluderet – se mere her.

Søger du transport i Vietnam, f.eks. lufthavnstransfer, så kan du få et tilbud fra et dansk rejsebureau her.

6 Kommentarer

  1. Vi er lige kommet hjem fra Østen og Vietnam hvor vi besøgte Hoi An. Fedt sted som jeg helt sikkert skal tilbage til. Mødte så mange nye venner og jeg er også helt vild med den by !!!

  2. Hoi an er bare byen i Vietnam – når man først har været der vil man tilbage. En uge i Hoi an er ikke for meget

  3. Helt enig. Hoi An er en rigtig dejlig by der også er en slags samlingspunkt for backpackere. Superstemning og god mad. Tip: tag med Easy riders ind i landet, det er en uforglemmelig oplevelse. Prøv madkursus og til pigerne: shop shop shop

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her