Hjem Vietnam Oplevelser i Hoi An med tips til din rejse

Oplevelser i Hoi An med tips til din rejse

+ praktisk information til dit besøg i Hoi An nederst på siden

Charmerende Hoi An er et must-see på din rejse til Vietnam. Den populære by har aktiviteter og seværdigheder til mange dages ferie, men hvad skal du se og opleve?

Det prøver jeg at give dig svaret på her, hvor du kan læse om de vigtigste oplevelser i Hoi An og samtidig få tips og nyttig rejseinformation, som du finder nederst på siden.

Hoi An – en introduktion

Hoi An en pragtfuld by med stribevis af gamle charmerende huse, der stammer fra dengang byen hed Faifo, som var centrum for handel med bl.a. te, papir, silke, krydderier og medicin.

Kinesiske og japanske købmænd sejlede sydpå om foråret drevet af nordøstvinden, og de boede i Hoi An over sommeren, hvor sydlige vinde bragte dem tilbage. Under deres ophold lejede og byggede de huse i byen, der på den måde blev præget af kinesisk og japansk levevis og arkitektur, som stadig er tydelig i den gamle bydel.

Som noget særligt i Vietnam består bydelen af hyggelige gågader, hvor scootere og biler ikke har adgang. De charmerende huse i klare pastelfarver ligger på stribe, og Hoi An er lige præcis sådan en sted man drømmer om, når man står i en af Vietnams travle og larmende byer.

oplevelser i hoi an
Den berømte japanske bro

Mellem de historiske huse og templer ligger butikker, gallerier og caféer. Fiskerbådene vugger blidt i floden, og lokale søger skygge under de høje slanke palmer, mens krybende bougainvilleaer omklamrer de gamle farvestrålende huse. Jo, Hoi An er i den grad en charmerende by, der kan være svær at rejse fra.

Man forstår, hvorfor alle, der rejser til Vietnam ønsker at besøge Hoi An. Atmosfæren, shoppingen, stranden og de fantastiske seværdigheder. Og så er der den gode mad – uanset om du er til vietnamesisk eller europæisk, så vil du ikke gå sulten i seng.

Der er steder, hvor Hoi An minder om en kunstigt opført by med turisme for øje. Sådan et sted, der er lidt for perfekt. Men byen er ægte og synes at have plads til alle; backpackerne, hippierne og pakketuristerne. Hoi An er som en dukkeby, et eventyrland, hører man ofte nogle sige, og den sammenligning er såmænd ikke helt forkert.

Nu til de bedste oplevelser i Hoi An som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

oplevelser i hoi an
Den flotte indgang til Fujian Forsamlingshus

1 Phung Hung Klanhus

Mange af de kinesiske familier i Hoi An er 7., 8. eller 9. generation. F.eks. i huset Phung Hung, hvor samme familie har boet i mere end 230 år. Det siges at være et perfekt mix af kinesisk, japansk og vietnamesisk arkitektur. Oprindelig var det et købmandshus, hvor de små både blev losset fra kanalen ved siden af.

Phung Hung Klanhus har flere gange været udsat for oversvømmelser, men har heldigvis overlevet og står nogenlunde originalt. Huset har åben for besøgende, der kan nyde husets fine detaljer og udsmykninger som broderier, lanterner og udskæringer.

2 Den Japanske Bro

Lige ved siden af Phung Hung Klanhus ligger Den Japanske Bro, der er byens vartegn. Den overdækkede bro er fra slutningen af 1500-tallet og ret beskeden, men har alligevel en særlig plads i byens historie, da den forbandt Hoi Ans japanske og kinesiske bydele.

Franskmændene har med tiden gjort broen mere farbar for deres køretøjer, men ellers står den nogenlunde, som da den blev bygget. Den Japanske Bro indeholder også et lille tempel.

Centralmarkedet er hektisk og meget lokalt

3 Fujian Forsamlingshus

I Den Gamle Bydel ligger flere gamle templer og forsamlingshuse. Mest kendt er huset for Fujian-kineserne, der oprindelig lå på japansk område. Da franskmændene kom til Vietnam og udbredte katolicismen, blev den japansk kejser så bange for den fremmede religion, at han beordrede alle japanske statsborgere hjem.

Kineserne overtog huset, der nu fungerer som tempel tilegnet havets gudinde Thien Hau, som også stammer fra Fujian. Fælleshuset og templet er utrolig flot med et utal af detaljer og smukke effekter. Indenfor er luften tyk af røgelse og fyldt med barnløse par, der valfarter til stedet for at bede til frugtbarhedsgudinden.

Der ligger flere lignende templer og forsamlingshuse i byen, der i mine øjne hører til en ag de bedste oplevelser i Hoi An.

4 Centralmarkedet

Byens centralmarked summer af liv. Her er alverdens frugt og grønt i alle mulige former og farver, men det er fiskemarkedet ved siden af, der er mest berømt. De fleste sælgere har den karakteristiske pyramideformede hat på, og alle ser ud til at have travlt med enten at handle eller spise ved de rullende gadekøkkener. Har du mod på det, så kan du her få et billigt måltid.

Markedet byder også bl.a. tøj og kunsthåndværk, men frem for alt er det et rigtig godt sted at se de lokale på slap line. Hoi Ans centralmarked ligger ud til floden, og tager du en tur rundt i den gamle bydel, så kan du ikke undgå at støde ind i det.

Hoi an
Fiskere på floden tidlig morgen

5 Thu Bon-floden

Hoi An er gennemskæret af Thu Bon-floden, der er med til at give byen charme og atmosfære. En sejltur på floden er en populær aktivitet, og jeg anbefaler at stå tidligt op for at se solopgangen og de mange fiskere, der fra små bade fanger fisk med net.

Nettene bliver kastet ud med stor præcision, og langsomt snævres de ind efterhånden som fiskerne hiver dem tilbage i båden. Andre lægger lange garn på bunden eller har lavet store hejseanordninger af træ og bambus med et enormt net i midten, som de hejser op til overfladen.

På floden er der også et fantastisk fugleliv, hvor hejrer og storke nysgerrigt følger med fra det lave vand ved bredden. Her kan du også se den vietnamesiske hverdag folde sig ud lige for øjnene af dig.

For at opleve Thu Bon-floden kan du leje en båd eller tage med på en gruppetur. Nogle ture har også et besøg i små landsbyer eller keramikværksteder langs floden inkluderet.

6 Quan Cong Tempel

Templer og helligdomme er normalt dedikeret til guder, gudinder eller forfædre, men i det lille Quan Cong Tempel er det en kinesisk general, der bliver hædret. Templet blev opført i 1553 til ære for Quan Cong, der pga. sin dygtighed på slagmarken blev tilbedt som en slags krigsgud. Han siges også at være retfærdig og beskytter af svage og fattige landsmænd.

Templet er i klassisk kinesisk stil fra Han-perioden. Du kan se et hav af detaljer og symboler med den tre meter høje statue af Quan Cong ved hovedalteret som det vigtigste og helligste. Templet kaldes i øvrigt også Ong Pagoden.

Den glimrende strand ca. fire km fra Hoi An centrum

7 Cao Dai-stranden

Hoi An ligger ikke ud til stranden, men der er kun fire kilometer til den brede Cao Dai Beach, der har en lang række hoteller. Cao Dai Beach er dejlig og med fint sand, men det bliver dog hurtigt dybt. Her er grupper af solstole, mindre barer og frem for alt god plads.

Som nævnt kan du vælge at bo ud til stranden, men har du booket hotel i byen, så kommer du nemt til Cao Dai Beach på cykel eller med taxi. Nogle hoteller tilbyder også shuttlebus til stranden for deres gæster.

8 Hoi Ans omegn

Det kan absolut anbefales at tage på opdagelse i Hoi Ans omegn. Her finder du små landbyer, skriggrønne rismarker og et lidt mere autentisk Vietnam end i centrum. Populære stop er f.eks. byen Thanh Ha, der har specialiseret sig i keramik, mens byen Tra Que er kendt for at producere krydderurter.

Der er mange muligheder for at besøge Hoi Ans omegn. Nogle lejer en cykel med eller uden guide for at køre ud i det blå, mens andre booker en tur med bil, hvor du selvfølgelig kan komme lidt længere væk. Populære stop er Marmorbjergene og det arkæologiske område My Son.

Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Hoi An. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
hoi an
Der er masser af rismarker lige udenfor byen

Rejsetips og information til din rejse til Hoi An

Transport

Ind og ud

Nærmeste lufthavn er Danang, som de senere år har fået et pænt netværk af ruter. Der er selvfølgelig forbindelse til både Hanoi og Ho Chi Minh City indenrigs, mens du kan flyve til/fra f.eks. Doha, Bangkok, Singapore og Hong Kong udenrigs. Sammenlign priser på flybilletter på Momondo.

Fra lufthavnen er det rart at have transport ordnet hjemmefra – du kan helt sikkert få dit hotel til at hente dig.

Byens busstation ligger 1 km vest for centrum, og herfra kan du tage bussen til Danang, men Hoi An er også betjent af adskillige Open Tour-busser. Du kan kontakte en af de mange tourudbydere for at blive samlet op.

At komme rundt

Der er ingen problemer i at gå rundt til alle byens seværdigheder. En del hoteller ligger dog et stykke uden for byen – enten langs floden eller ud mod stranden. Mange hoteller har gratis shuttlebus til by og strand eller udlejer cykler til deres gæster.

Taxi findes også – en tur fra Hoi An centrum til stranden koster et par dollars. Selskabet Mai Linh er som altid et godt valg – her kører man efter taxameter og i nye biler. Der er også mulighed for at leje scooter.

Overnatning

Hoi An har et glimrende udvalg af hoteller og guesthouses. På trods af byens popularitet er prisen på overnatning nogenlunde den samme som i resten af Vietnam – du kan således bo godt for få hundrede kroner pr. nat.

De fleste store resorts ligger ikke i centrum, men ud til stranden 4-5 km fra bymidten. Enkelte hoteller ligger langs floden.

Gode steder at overnatte

Jeg anbefaler følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com, der som regel har de laveste priser.

Rosemary Boutique Hotel – Populært hotel ca. 1,5 km fra den gamle bydel. Her får du gode funktionelle værelser og faciliteter som pool og restaurant. Mulighed for familieværelser. Rosemary Boutique Hotel tilbyder desuden shuttlebus til stranden.

Hoi An Garden Palace – Bo godt og billigt på Hoi An Garden Palace, der ligger ca. to km fra den gamle bydel. Her kan du nyde den gode pool eller få en spabehandling. Morgenmad kan tilkøbes.

Aira Boutique Hoi An Hotel & Villa – Et af Hoi Ans bedste strandhoteller er Aira Boutique, der ligger på Cam An Beach ca. 5 km fra den gamle bydel. Her er bl.a. restaurant, to pools og mulighed for at booke familieværelser. Hotellet udlåner gratis cykler.

Banana Garden Villa – Nyt moderne hotel ud til floden ca. 750 meter fra den gamle bydel. Banana Garden Villa er et rigtig godt hotel, som du kan booke til en fantastisk pris. Her er pool, og morgenmad er inkluderet i prisen.

Green Tea Homestay – er du på lavbudget, så se nærmere på Green Tea Homestay, der ligger ud til floden ca. 500 meter fra den gamle bydel. Morgenmad er inkluderet i prisen på det lille homestay, der bl.a. tilbyder familieværelser.

Lasenta Boutique Hotel Hoi An – Så skal vi til det 4-stjernede Lasenta Boutique, der ligger med fantastisk udsigt over rismarkerne ca. 1,3 km fra den gamle bydel. Hotellet har bl.a. bar, restaurant og swimmingpool. Morgenmad kan tilkøbes.

Mad og drikke

Hoi An har et hav af spisesteder – du kan spise billigt på markedet, men også finde mere luksuriøse restauranter som vi kender dem hjemmefra.

Der er al mulig grund til at holde sig til det lækre lokale køkken, men i Hoi An kan du også finde f.eks. indiske og italienske restauranter. Andre steder serverer man fusionsmad med f.eks. kinesisk eller japansk indflydelse.

Også Hoi An har sin særlige ret, der bidrager til det vietnamesiske køkken, nemlig cao lao, en suppe med flade nudler, bønner, brødcroutoner og svinekød. En anden af byens specialiteter er bahn bao, som er en slags dumpling med f.eks. svampe og finthakket kylling.

Man spiser desuden meget fisk i Hoi An, men i det hele taget er der som nævnt mange muligheder – både når det gælder lokal og international mad. På gaden Bach Dang, der ligger ud til floden, er der masser af restauranter.

Aktiviteter

Du finder et hav af aktiviteter i Hoi An. Herunder kan du læse om nogle af de mest populære, men du kan også finde inspiration hos tourbureauerne.

Kokkeskole

Det helt store hit i Hoi An er madlavningskurser. Der er mange muligheder, men typisk starter man dagen med at gå på markedet for at købe friske råvarer. Kurserne får både som hel- og halvdagskurser.

Food tour

Der er også flere muligheder for at tage på food tour. Med guide kan du enten besøge et antal spisesteder i byen og/eller spise hos en lokal familie. Nogle gange er et besøg på markedet inkluderet.

Shopping

Håndsyede sko, broderede tasker og smukke tørklæder er blot nogle af de ting Hoi Ans butikker tilbyder. Men der er også silke, bedeskåle og brugskunst. Og så er der alle skrædderne, der har flotte kjoler og dragter i vinduet. Nogle steder kan du få skræddersyet tøj på bare 12 timer.

Selvfølgelig er her også souvenirs, men langt de fleste ting man kan købe i byen holder god kvalitet, og priserne er generelt helt i orden. Husk dog at prutte om prisen.

Museer

Du kan også besøge flere museer. Det vigtigste er nok det lille Hoi An Museum, der ligger i forbindelse med Quan Yin Pagoden. Museet er opdelt i en håndfuld afdelinger med fokus på bl.a. Hoi Ans fortid som handelscentrum og den amerikanske krig.

Gallerier

Hoi An har adskillige hyggelige gallerier, hvor lokale og fastboende udlændinge udstiller deres værker. Her er også antikforretninger, keramik og træarbejde – det er nemt at gå shop-amok i de små hyggelige gader.

Rejseressourcer

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Vietnam – se aktuelle anbefalinger her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

6 Kommentarer

  1. Vi er lige kommet hjem fra Østen og Vietnam hvor vi besøgte Hoi An. Fedt sted som jeg helt sikkert skal tilbage til. Mødte så mange nye venner og jeg er også helt vild med den by !!!

  2. Hoi an er bare byen i Vietnam – når man først har været der vil man tilbage. En uge i Hoi an er ikke for meget

  3. Helt enig. Hoi An er en rigtig dejlig by der også er en slags samlingspunkt for backpackere. Superstemning og god mad. Tip: tag med Easy riders ind i landet, det er en uforglemmelig oplevelse. Prøv madkursus og til pigerne: shop shop shop

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her