Hjem Afrika Rejsebeskrivelse fra Marrakech – 1001 nats eventyr

Rejsebeskrivelse fra Marrakech – 1001 nats eventyr

+ nyttig rejseinformation til dit besøg i Marrakech nederst på siden

Røgen ligger som et tykt lag over pladsen. Larmen er øredøvende, og uanset hvor jeg kigger hen, så bliver mit blik fanget af det ene spektakulære optrin efter det andet. Artister, musikere og slangetæmmere.

Jeg føler mig som i en anden verden langt væk hjemmefra, men jeg befinder mig på Djemaa el-Fna i den marokkanske by Marrakech blot fem timers flyvning fra Danmark.

Det er som 1001 nats eventyr, og man forstår hvorfor byen bliver kaldt en af Nordafrikas mest interessante, for her finder man al den mystisk, man kan ønske sig.

Det siges, at der kun er ét rigtigt tidspunkt på dagen at ankomme til Marrakech. Det er sen eftermiddag, hvor solens stråler kaster lange skygger ind i byen, og de rosafarvede huse bliver oplyst i et skær af mystik og hemmelighed.

Det er præcis på det tidspunkt, at vi fulde af forventninger kører ind i den berømte by, der viser sig at være en sand perle af oplevelser og indtryk.

Ved første øjekast adskiller Marrakech sig ikke synderligt fra Marokkos øvrige større byer, men så snart man træder ind i den store medina, forvandles den rosa by fra ordinær til fantastisk.

Da vi står herinde blandt de gamle huse, åbner der sig en helt anden verden. Med til oplevelsen hører byens beliggenhed ved foden af de sneklædte Atlasbjerge, der majestætisk tårner sig op bag byen.

Marrakech har ca. 800.000 indbyggere. Siden de første bosættelser dukkede op her omkring år 1062, har byen haft en turbulent tilværelse, der indeholder utallige interne magtkampe og krige med fremmede magter.

Fra 1520 til 1668 var Marrakech hovedstad, og sammen med Rabat, Meknés og Fés, har byen en særlig plads i landets historie som en af Marokkos fire kongelige hovedstæder.

009
Djemaa el-Fna eftermiddag

Gøgl, spåkoner og slangetæmmere på Djemaa el-Fna

Det er simpelthen løgn. Umuligt. Er dette virkeligt? Tankerne flyver gennem hovedet på mig, da jeg træder ind på Djemaa el-Fna. Den centrale plads i medinaen kan tage pusten fra de fleste. Hver dag mødes tusindvis af mennesker her for at lokke et par dirham fra de besøgende.

Mange af dem er gøglere eller handelsmænd, der med større eller mindre talent tilbyder deres varer. Hele Djemaa el-Fna koger om aftenen, hvor pladsen er proppet med madboder, der sælger fårehjerner, snegle og varm harissa-suppe for 1 dirham.

I et kaos blander spåkoner, slangetæmmere, akrobater, tandudtrækkere, dansere, spillemænd, helbredere og tiggere sig i et inferno af larm.

Rundt om pladsen ligger en del restauranter og caféer, flere med tagterrasse, hvorfra man har en fin udsigt over begivenhederne. Djemaa el-Fna er faktisk umulig at beskrive – den skal ses, føles og mærkes. Lydene, duftene – alle sanser er i brug, men alligevel er det umuligt at få det hele med.

Pladsen er en oplevelse for livet – her sker hele tiden noget, og det er næsten berusende at være en del af.

010
Der gøres klar på Djemaa el-Fna

I medinaens kringlede gader

“Come, pick me”. Ordene på gebrokkent engelsk gentages igen og igen af de ihærdige unge mænd, der står ved indgangen til souken. De tilbyder sig som guider til rundture i det imponerende handelskvarter, der rummer 4000 butikker i et utal af smalle gader, som løber på kryds og tværs af hinanden.

Man bliver nemt væk i souken – umiddelbart er der ikke noget at pejle efter, og det er virkelig om at have stedsansen i orden, når først man har forvildet sig ind i de kringlede gader.

Sælgerne kan være ret påtrængende, og det kan være nødvendigt at væbne sig med en god portion tålmodighed. Tæpper, krydderier, kunsthåndværk, potter, sølvtøj, møbler. Du kan få det hele.

Der er helt stille i gården. Mit blik falder på den smukke arabiske arkitektur, der synes utrolig gennemført. “Engang boede der 800 elever i disse bygninger”, fortæller vagten i Ben Youssef Medersaen.

Det er svært at fatte når man går rundt i den gamle koranskole fra 1565. Rummene er ganske små – her har helt sikkert ikke været plads til særlig meget privatliv.

Medersaen er en utrolig smuk bygning, og selvom jeg ikke er den eneste, der besøger den gamle skole, så er det lidt af en oase i den travle souk. Overfor ligger den tilhørende moské, men den må jeg nøjes med at beundre udefra.

001
Ben Youssef medersaen

Moské og Mellah

Et stenkast fra Djemaa el-Fna skyder den 67 meter høje minaret op i luften. Det smukke tårn er en del af Marrakechs vartegn – den store Koutoubia-moské, der ligger i et hyggeligt parklignende område.

Koutoubia-moskéen er fra sent i 1200-tallet, og det siges, at den har fået navn efter det arabiske ord Koutoub, der betyder bog, en hentydning til bogmarkedet, der engang omkransede moskéen. Jeg må nøjes med at kigge udefra – uanset hvor spændende det kunne være at kigge indenfor, så er moskéer kun for muslimer.

Medinaen og Djemaa el-Fna synes næsten middelalderlig. Men fra pladsen kan man på få skridt komme tilbage til det 2100 århundrede. Gågaden Rue Riad Zitoun el-Kedim, er en populær indkøbsgade med moderne forretninger, der står i stor kontrast til den øvrige medina.

For enden af gaden begynder det at blive interessant igen. Her ligger Mellah, Marrakechs gamle jødiske kvarter, der har nogle fine eksempler på en Riad, der er et gammelt arabisk hus med en gård, som har fire tilstødende rum. Vi kigger indenfor i Bahia-paladset, en riad, der er opført i andalusisk stil.

“Ejeren havde fire koner, de boede i hvert sit rum”, forklarer paladsets guide med drømmene øjne. Jo, det har nok været lystigt at være en del af det øvre hieraki. Riaden har mange fine udsmykninger med bl.a. mosaikker, og de tre gårdhaver er dejlig fredfyldte.

overst
Koutoubia moskéen, byens vartegn

Til middag i det gamle palads

Den store mand springer villigt ud på gulvet. Til rytmerne af arabisk musik vrider han kroppen og prøver at efterligne mavedanseren, der står foran ham.

Vi er taget på restaurant i medinaen, hvor de pragtfulde riads ligger side om side. Det er i en af dem, vi nu sidder i store sofaer næsten nede på gulvet i ægte marokkansk stil og nyder vores gode mad.

Restauranten er utrolig flot udsmykket med kunst og gamle effekter. En flok musikere sørger for underholdningen til maden, men senere går det løs med mavedans og den lystige turist, der tilsyneladende er med på den værste.

Marokkansk mad er pragtfuld, krydret, men sjældent stærk. Retterne kommer ind på samlebånd, små kødboller, tagine, brød, lam og cous cous. Heller ikke denne aften går vi sultne i seng.

003
Mellah, den jødiske bydel i Marrakech

Marrakech’ smukke haver

Marrakech er næsten lige så berømt for sine haver, som for medinaen og souken. I årevis har man gjort en dyd ud af at passe de små gårdhaver i byens riads, men i dag findes også deciderede haveanlæg, der er dejlige at gå rundt i langt væk fra de mange sælgere og den larmende trafik.

Jardin Majorelle som vi går rundt i nu er et af den slags haveanlæg. Det er anlagt i 1920’erne og var ejet af den franske designer Yves Saint Laurent, hvis aske blev strøget ud her efter hans død .

Det er umuligt at slippe den. Djemma el-Fna. Vi går tilbage igen. Bare lige for at konstatere, at jeg ikke er gået glip af noget. Det er jeg. Den blinde tonedøve violinist var der ikke sidst jeg kom forbi pladsen. Det var manden med de optrædende aber heller ikke. Hele tiden sker der noget nyt.

Mange byer har svært ved at leve op til turistbrochurernes smukke ord. Marrakech er ikke en af dem – her i den rosa by, er du garanteret gode oplevelser.

Har du fået lyst til selv at besøge Marrakech, så kan du finde praktisk information under billedet.
002
Bahia Paladset, en gammel riad, der er typisk for Marrakech

Praktisk information til dit besøg i Marrakech

Transport

Man kommer nemmest rundt i Marrakech med de små cremefarvede petit-taxier, det koster 5-10 dirham for en tur i byområdet. Selvom medianen er stor, så er det hyggeligst at gå rundt til de forskellige seværdigheder. Taxier, der kører udenfor byområdet, hedder grand taxi.

Marrakech har busruter til de fleste byer, f.eks Agadir, Fés og Essaouira. Den store busstation ligger lige uden for bymuren på Bab Doukhala. Du kan også tage toget, der er forbindelse til f.eks. Casablanca. Bor man på hotel i Agadir kan man købe en arrangeret udflugt af en eller flere dages varighed.

Overnatning

Byen har alle former for overnatningsmuligheder, de større og mere eksklusive hoteller ligger næsten alle uden for medinaen i områderne Hivernage og Gueliz. Rejser man på lavbudget kan man finde enkle værelser for ca. 150 dirham i medinaen. Du kan finde overnatning på hotels.com

Mad

Marrakech er et af de bedste steder i Marokko at smage den lokale mad. Du finder alt fra små lokale spisesteder til gastronomiske perler, ofte med et tydeligt fransk twist. Det marrokanske køkken er lækkert, men kan du ikke undvære den vestlige mad, så prøv på et af de mange hoteller.

Aktiviteter

Området omkring Marrakech er vidunderligt smukt, her er bjerge med dybe kløfter, søer og små landsbyer hvor tiden synes at være gået i stå. I Marrakech er der mange udbydere af ture til omegnen, og det er også muligt at trekke i Atlasbjergene.

For aktiviteter i byområdet kan du læse indlægget 11 gode aktiviteter i Marrakech på solstrandsommer.dk.

Vejret i Marrakech

Marrakech har typisk fastlandsklima med meget varme somre og forholdsvis kølige vintre. I sommermånederne kan temperaturen nemt komme op på 40 °C. Om vinteren ligger dagtemperaturerne typisk på ca. 15 °C, nætterne kan være særdeles kolde. Vejret i Marrakech og Nordafrika.

Øvrigt

Valutaen hedder Dirham, der er en lukket valuta, som ikke må ind- og udføres. Banker og kontantautomater findes i byerne.

Læs Udenrigsministeriets rejsevejledning og se mere om indrejse i Marokko.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her