Hjem Europa På krydstogt i Østersøen

På krydstogt i Østersøen

Fire lande blev besøgt på mit første og eneste krydstogt

På krydstogt? Mig? Det har jeg egentlig aldrig overvejet. Men denne gang er det heller ikke mig, der bestemmer, hvor turen går hen, for jeg er inviteret på Cruise, og det er selvfølgelig en oplevelse, jeg ikke siger nej til.

På en uge skal jeg besøge Tallinn, Sankt Petersborg, Helsinki og Stockholm. Fire spændende og meget forskellige byer.

Den varme og fugtige luft hænger som en dyne over Stockholm. Af og til skinner solen mellem de regntunge skyer, men på min gåtur fra Cityterminalen til byens Frihavn er jeg heldigvis forskånet for byger.

Endelig er jeg fremme. Foran mig ligger Princess Anastasia, der skal være mit hjem den næste uges tid på mit krydstogt i Østersøen. Jeg er spændt på, hvad der venter mig, da jeg gå ombord på det store skib der bygget i 1986 ikke er helt nyt.

Faktisk er det lidt slidt, men her rent, og min 9 m² store kahyt indeholder et par senge, toilet og bad med varmt vand i bruseren.

Det er rederiet St. Peter Line, der ejer Princess Anastasia og jeg behøver kun tilbringe kort tid på skibet før jeg finder ud af, at alt foregår på russisk. Personalet forstår ikke engelsk og de alt for få informationer over højttaleren er komplet uforståelige. Ikke særlig betryggende, hvis der pludselig skulle opstå en nødsituation.

krydstogt på østersøen
Min indvendige kahyt og lidt af skibet

Princess Anastasia – du har sikkert været smuk engang

Mågerne følger os på vej ud gennem skærgården. Småøer dukker op, og af og til passerer vi en af de charmerende både, der binder landområderne sammen. Vi har lagt Stockholm bag os og sammen med en håndfuld andre passagerskibe er vi på vej ud i Østersøen.

Princess Anastasia er 177 meter lang og har 11 dæk. Fra min indvendige kahyt på dæk 4 bevæger jeg mig op til underholdningsområdet på dæk 6 og 7. Hurtigt går det op for mig, at prinsessen ikke har så meget at gøre med de imponerende krydstogtskibe, som jeg af og til ser i tv.

Alt er old School og det er bestemt ikke et sted, hvor der er kræset om detaljerne. Overalt er det de samme slidte møbler, der er brugt, og de røde gulvtæpper er ikke noget, der pynter.

Generelt ligner Princess Anastasia et skib, der har set bedre tider og som det meste af Rusland forgæves kæmper for at være moderne. Det kan der naturligvis være en vis charme ved, men de, der ifølge salgsmaterialet er blevet lovet et imponerende og storslået krydstogtskib vil nok blive skuffede.

Ingen går sultne i kahytten

Brød, pålæg, salater og varme retter med tilbehør. Der er så rigelig mad i skibets buffetrestaurant Seven Seas, men udvalget er noget ensformigt. Dog får jeg jeg en glimrende bøf stroganoff (selvfølgelig), men selvom det meste af maden er velsmagende, skal man ikke forvente et gastronomisk mirakel.

Der er øl, vin og vand ad libitum og de, der har plads til mere kan afslutte middagen med is, kaffe og forskellige kager. Når restauranten åbner er der mange omkring buffeten, men køen er hurtigt væk, og det meste af tiden er der god plads ved maden.

Foruden Seven Seas, så  har skibet tre andre spisesteder, der serverer japansk, italiensk og amerikansk.

krydstogt i østersøen
Der er masser af mad i buffetrestauranten

Masser af underholdning

Nogle af dagene snupper jeg en kold øl i Funny Rabbit Bar, hvor jeg kan følge med i livet ombord. Her gik jeg og troede, at det kun var den ældre generation, som tager på krydstogt. Sådan er det ikke. Alle aldre ser ud til at være ombord og uanset, hvor gammel du er, så er der sørget for underholdning.

De mindste kan boltre sig i legeland eller lade sig underholde af damen, der bl.a. tegner sammen med børnene. Der er spillemaskiner, massagestole og endda en skønhedssalon, der ligger lige overfor duty free shoppen.

Princess Anastasia har også en stribe andre barer, hvor der bl.a. er shows og sport på storskærm. Er du natteravn, så fortvivl ikke, de fleste barer lukker først klokken fire om morgenen. På det tidspunkt er jeg for længst gået i seng, men det betyder til gengæld også, at jeg heller ikke får besøgt casinoet eller pole dance baren, der kun er for voksne.

Krydstogt – en ferie lagt i skema

Princess Anastasia er som et flydende all inklusive hotel. Her er det meste som en forvent turist kan få brug for, men alt er på en eller anden måde lagt i skema. Helt nødvendigt, hvis man skal holde styr på et par tusinde passagerer, men inden man tager på krydstogt, er det værd at spørge sig selv, om det er sådan man vil tage på ferie.

Der er millioner af mennesker, der finder ferieformen perfekt, men personligt vil jeg gerne selv bestemme, hvornår jeg vil spise og hvor lang tid jeg vil bruge i en by. Og så er der de lange køer, hver gang vi når frem til et nyt sted. Timer, der kunne være brugt til langt mere spændende ting.

Der er da bestemt gode højdepunkter undervejs som f.eks. ud- og indsejlingen til Stockholm og Sankt Petersborg. Førstnævnte fordi det er utrolig smukt, mens det i Sankt Petersborg var den snævre passage fra havet til inderhavnen, der imponerer.

Der er andre øjeblikke, jeg vil huske. At sidde og skue ud over det store hav mens solen går ned i horisonten er smukt. Og så er der selvfølgelig byerne som alle er spændende, men de kan jo opleves på andre måder.

På krydstogt? Mig? Njaaa. På en eller anden måde finder jeg det stressende at være på cruise. Tider, der skal overholdes og så de mange køer. Jeg savner at fordybe mig og få sjælen med. Men kan de to ting kombineres med et krydstogt, så er det da ikke utænkeligt, at jeg en dag sejler rundt på de syv verdenshave igen.

krydstogt på østersøen
Øverst indsejling til Sankt Petersborg, hygge på øverste dæk og nederst på vej ud af Helsinki Havn.
Anmeldelse
Kahyt
Service
Faciliteter
Mad & drikke
Værdi for pengene
Forrige artikelDamai Beach – strandliv på Borneo
Næste artikelRejsebeskrivelse fra Marrakech – 1001 nats eventyr
Avatar photo
Siden jeg som barn besøgte Spanien i 1980, har jeg været bidt af at rejse. At jeg også elsker at skrive om det har resulteret i denne hjemmeside, der med sin opstart i 1996 er en af Danmarks ældste rejsesites. Siden min tur til Spanien har jeg besøgt 49 lande og været mere end fire år på farten.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her