Hjem Malaysia Damai Beach – strandliv på Borneo

Damai Beach – strandliv på Borneo

+ praktisk information til dit besøg ved Damai Beach nederst på siden

Visionerne har sikkert været store, men lige nu ser Damai Central trist ud. Det, der skulle være samlingspunktet ved det lille strandområde nord for Kuching ligner en forladt spøgelsesby og et sted, der aldrig blev en succes.

Alligevel kan det anbefales at tilbringe lidt tid ved Damai Beach, hvor der trods alt er et par lyspunkter; smuk natur, en god restaurant og så en ordentlig dosis kultur i Sarawak Cultural Village.

Vi har det fantastisk her på Santubong-halvøen, hvor vi bor midt i skoven. Naturelskere og folk ned trang til stilhed kan sikkert nemt få uger til at gå i de fantastiske omgivelser, der byder på strand, tæt jungle og så meget tid til sig selv, at man automatisk kommer til at reflektere over livet.

Sådan er det i hvert fald på Permai Rainforest Resort, der ligger som sidste overnatningssted, når man kommer ad hovedvejen fra Kuching. Det er her, vi har booket et af stolpehusene, der ligger seks meter over jorden og har en forrygende udsigt over det sydkinesiske hav.

Men der ligger også en håndfuld andre hoteller langs kysten ved Damai. De fleste er dog lukkede og pynter bestemt ikke, men på Damai Beach Resort er der gæster. Det store hotel ser lidt slidt ud, og det er ikke et sted, der virker specielt tiltalende.

Damai Central blev opført som et sted, hvor lokale og turister kunne fornøje sig med butikker, restauranter og forlystelser. Området består af en rundkreds af bygninger med en stor plæne i midten, men i dag er de fleste lokaler tomme. Her er kun en 7-eleven tilbage og så de tre spisesteder, der prøver at holde liv i komplekset.

Damai Beach er ikke kun for turister. Faktisk ser vi kun ganske få ikke-malayer, og det er tydeligvis et meget populært sted for indbyggerne i Kuching at tage på familietur. De lokale sætter sig på græsset for at holde picnic eller går en tur på stranden. Andre spiser god og billig mad i den pragtfulde madhal, hvor du kan få streetfood til billige penge.

I Sarawak Cultural Village kan du få et indblik i den lokale kultur

Escobar Bar & Grill

Vi elsker at prøve nye restauranter og især at spise mad fra det lokale køkken. Det temmelig begrænsede udvalg af restauranter gør dog, at de helt store madeksperimenter må vente til en anden gang. Heldigvis ligger der i Damai Central en glimrende restaurant, der serverer alt fra burgere til lokale specialiteter.

Maden på Escobar Bar & Grill er overraskende god, og som en bonus ligger restauranten ud til havet. Det er et fantastisk sted til en sundowner, og her ikke kun turister, men også velstillede lokale, især unge, der hygger sig med hinanden.

Vi tilbringer faktisk ret meget tid på restauranten, hvor vi får en sludder med tjenerne og nyder den gode musik. Vi slapper også af med en kold øl efter en spændende rejse i først Singapore og derefter i Kuching og hos Iban-stammen dybt inde i junglen.

Mens Escobar tilsyneladende er populær blandt turister fra Damai Beach Resort, så tiltrækker madhallen lokale og ansatte fra Sarawak Cultural Village, der ligger lige overfor. Maden i boderne er enkel og lækker, men her er ikke skyggen af hygge.

På Santubong-halvøen kan du spotte langurer

Sarawak Cultural Village

Havde det ikke været for det spændende Sarawak Cultural Village, ville Damai Beach nok have set endnu mere forladt ud. Men det store kombinerede museum og forsøgscenter tiltrækker dagligt rigtig mange mennesker fra Kuching, der vil lære lidt mere om Borneos etniske minoriteter.

Området er yderst velplejet og hver stamme har deres eget hus, hvor vi ser våben, klædedragter og landbrugsredskaber. Af og til er der traditionel underholdning, og du kan bl.a. selv prøve at skyde med pusterør.

Det gode ved Sarawak Cultural Village er, at det er de etniske minoriteter selv, der sidder i husene og præsenterer deres kultur. De kan umiddelbart se ens ud, men i hvert fald når det gælder kunst og klædedragter, er det til at se en forskel. To gange dagligt er der show med musik og dans i den store sal.

Sarawak Cultural Village ligger betagende smukt ved foden af Gunung Santubong, der ofte er indhyllet i tåge og skyer. Det er ikke ualmindeligt at se aber på området, som regel makak, men også langurer.

Santubong består af tæt jungle

Santubong-halvøen

Skal det være den blå eller den røde rute? Vi vælger den blå, og det skal vise sig at være et godt valg. Ikke fordi der er noget galt med den røde, der sandsynligvis er meget smukkere, men da vi prustende og stakåndede kommer tilbage fra et par timers trekking i junglen, er vi glade for, at vi tog den korte blå rute.

Santubong-halvøen ligger i forlængelse af Damai Beach og er et ufremkommeligt og utrolig smukt jungleområde, hvor Gunung Santubong skyder op som en grønklædt kegle. Det er her vi bor, og det er her vi prøver kræfter med den blå trekkingrute, der er udfordrende nok.

Temperaturen er langt over 30 °C og luftfugtigheden i junglen er skyhøj. Det er som at gå med gasmaske, da vi bevæger os frem i skoven, klatrer over træstammer og hiver i lianer og tovværk for at komme frem. Jeg synes ellers jeg er i nogenlunde form, men denne trekkingtur har fået mig til at snuppe en løbetur mere herhjemme.

Permai Rainforest Resort, hvor vi bor ligger delvist på Santubong-halvøen. Vi ser både egern, langurer og store edderkopper. Vi bor på den vestlige side af halvøen, men på den anden side af bjerget mod øst, hvor man kan skimte Baku Nationalpark, er skoven isoleret, og det er kun muligt komme dertil med båd.

I receptionen på Permai står der et skilt, hvor de opfordrer folk til at melde sig, hvis de vil trekke i skoven. Jeg tænkte det nok. Det er ikke helt ufarligt at vandre i junglen. I modsætning til de, der undervurderer afstanden på den røde rute og ufrivilligt må overnatte på bjergsiden, så bilder jeg mig ind, at vi kender vores begrænsninger.

Har du fået lyst til selv at besøge Damai Beach, så kan du finde praktisk information under billedet.
damai beach
Kajakker klar til brug

Praktisk information til dit besøg ved Damai Beach

Damai Beach er på ingen måde en stranddestination, som du måske kender dem fra andre steder i Asien. Her er stille, og selvom strandene ser indbydende ud, så kan havet være barskt. Klimaet er tropisk – dvs., at du kan forvente regn året rundt, dog mindst i sommermånederne.

Fra Kuching til Damai Beach er der ca. 30 km. Du kan tage en taxi dertil eller snuppe Sarawak Cultural Villages shuttle bus. Se mere her.

Der ligger som nævnt kun få hoteller ved Damai, men på forunderlig vis, så er der som med spisestederne noget for både budgetrejsende og de, der foretrækker lidt mere luksus.

Overnatning

Damai Beach har som nævnt kun få overnatningsmuligheder. Du kan booke hotel, lejlighed eller guesthouse på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Malaysia inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

2 Kommentarer

  1. Naturen ser fed ud, men er der helt dødt ved Damai? Det lyder lidt sådan på din beskrivelse. Vi overvejer nemlig at slutte der efter en tur rundt på Borneo.

    • Ja, der er forholdsvis dødt. Damai er ikke et sted med butikker og masser af restauranter. I kan sagtens slutte ved Damai, men det er nok ikke et sted I skal være mere end en uges tid.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her