Hjem USA New Yorks pladser og parker

New Yorks pladser og parker

Tre skønne åndehuller i den amerikanske storby

Det er næsten ikke til at tro, men Manhattan har faktisk en stribe små oaser, hvor du kan tage et pusterum for storbyens trængsel. Mest berømt er selvfølgelig Central Park, men her og der ligger pladser og parker, der helt forståeligt er populære åndehuller for newyorkerne.

Times Square hører ikke til en af dem, men syd for den farverige plads kommer vi forbi Bryant Park, Union Square og Madison Square, hvor bænke og skyggegivende træer er lige hvad både vi og byens indbyggere trænger til i den hede sommervarme.

1  Bryant Park

Lige bortset fra Times Square, der ligger et par minutters gang væk, er Bryant Park nok den mest centrale plads i New York.

Klemt inde af højhuse mellem hovedbiblioteket, Broadway og Grand Central Station, er parkområdet som en magnet på newyorkerne. I hvert fald er der fyldt ved bordene, hvor nogle spiller skak, mens andre læser historier for børnene få meter derfra.

Her i sommervarmen er det et pragtfuldt sted, men der sker noget året rundt. Om vinteren er her skøjtebane og vinterlandskab med aktiviteter og forretninger.

Når det bliver lunere i vejret arrangeres der f.eks. yoga og tai chi. På trods af størrelsen er Bryant Park også vært for en filmfestival, der hver mandag sommeren igennem viser alt fra klassikere til kultfilm.

Coffeeshops sørger for on-the-go kaffe, men du kan også spise i caféen eller medbringe din egen picnic, som du kan indtage sammen med de lokale på den store plæne. Se mere om Bryant Park.

Bryant Park ligger klemt inde mellem højhusene

2  Union Square

Mens alle taler om Times Square, så finder vi Union Square meget mere spændende. I forhold til de fleste andre storbyer i verden, så er der langt mellem de historisk interessante seværdigheder i New York. Union Square er dog et af de steder, der har været med til at forme byen og give den en snert af det, der var engang.

Grundlagt i 1831 har pladsen været centrum for adskillige demonstrationer. Fra arbejderne, der i 1882 afholdt det første Labor Day til protester over Vietnamkrigen.

Både arbejder- og hippiebevægelsen brugte senere Union Square i stor stil, og det var i en af pladsens bygninger Andy Warhol blev skudt i 1968. Som nationalt samlingssted  strømmede newyorkerne til Union Square for at sætte blomster og minde de dræbte ved terrorangrebet 9. september 2001.

Union Square er stedet, hvor du ser og møder amerikanerne. Det er her The Big Apples indbyggere læser en bog eller tager et spil skak. Det er her mørke basketspillere mænger sig med slipsemænd, og det er et sted, hvor du er behageligt fri for Times Squares forlorne pengecirkus.

Pladsen er også hjem for et par berømte statuer af bl.a. George Washington og Mahatma Gandhi. Vi kommer også forbi en stribe boder, men Union Square er mere kendt for frugt- og grøntmarkedet, der finder sted fire gange om ugen og som overraskende nok har en del lokale produkter til salg.

union-square
Afslapning ved Union Square

3  Madison Square Park

Området ved Madison Square Park er hektisk. Larmen fra biler og busser er voldsom, og det er som om, at højhusene får klaustrofobien til at brede sig. Havde det ikke lige været for den grønne plet med træer og bænke ville denne del af Manhattan nok bare være et sted man kørte forbi.

Madison Square Park ligger 800 m nord for Union Square Park ad Broadway, og selvom parken måske ikke er helt så berømt, så har den faktisk lidt historie at byde på. Mellem 1876 og 1882 var Frihedsgudindens fakkelbærende arm udstillet her.

Fra Parkens vestlige kant vil man også kunne se den ikoniske flat iron-bygning, der ligner et gammelt strygejern og som indtil 1909 var verdens højeste bygning.

Sportsfanatikere vil ganske givet også vide, at det er her New Yorks mest berømte sportsarena ligger. Madison Square Garden blev første gang opført i 1879, og i dag er der både ishockey, basketball og koncerter på programmet.

Madison Square Park er lige præcis sådan en oase, vi leder efter. Plænen er fuld af mennesker og borde, stole og bænke bliver brugt flittigt. Lige nu er der blomsterudstillinger, men året rundt arrangeres der adskillige andre begivenheder som f.eks. oplæsninger og musikarrangementer. Se mere om Madison Square Park.

Nyttige links til din rejse til New York

Transport

Fra København kan du flyve direkte til New York, men der er endnu flere muligheder, hvis du tager en mellemlanding. Fra Billund kan du flyve via Amsterdam og München. Søg og sammenlign flybilletter her.

Husk at ansøge om indrejse (ESTA) inden, du tager afsted – det skal du gøre her.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

I min New York Guide kan du se, hvilke hoteller jeg anbefaler, hvis du vil bo godt til en rimelig pris.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til USA inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over New York

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her