Hjem USA Fem gode oplevelser i New York

Fem gode oplevelser i New York

Inspiration til din rejse til New York

Der mangler ikke gode oplevelser i New York. De fleste suser af sted til byens mest berømte seværdigheder, men der er adskillige mindre kendte steder, som i mine øjne er meget mere spændende.

Steder, hvor du kommer tæt på amerikanerne, og hvor du ikke behøver at stå i timelange køer. Med andre ord; drop ikonerne, klassikerne og skyskraberne og tag på opdagelse i det man måske kan kalde det rigtige New York.

1 The High Line

I New York river man hellere ned end at renovere. Det betyder, at byen har tusindvis af gamle bygninger, der blot står og forfalder, mens de venter på deres skæbne.

Der er dog flere steder i New York, hvor man har prøvet at bevare det, der var engang. The High Line er et af de steder. Den gamle jernbane i The Meatpacking District er fra 1930’erne og transporterede primært dyr til og fra slagtning i det tidligere så store industriområde på det vestlige Manhattan.

Omkring 1980 kørte det sidste tog på jernbanen, og siden fik buske og træer overtaget i et sandt vildnis. Faktisk overvejede man at nedlægge banen, men heldigvis havde de to idérige mænd Robert Hammond og Joshua David et forslag til, hvordan banen kunne bruges.

I dag er The High Line en af New Yorks hippeste oaser og både lokale og turister fylder det gamle jernbanespor, der ligger ni meter over gadeplan. Utroligt nok eksisterer højbanen kun ved hjælp af donationer, og et utal af medarbejdere og frivillige sørger for, at området er præsentabelt, og at der hele tiden sker noget nyt.

The High Line ligger mellem Gansevoort Street i Chelsea og 34th Street i The Meatpacking District. Mens langt de fleste starter førstnævnte sted, så tager vi turen fra nord til syd. Ved Penn Station er der larm og masser af byggeri, men da banen tager et sving væk fra floden bliver det straks mere hyggeligt.

Vi støder ind i Olafur Eliassons projekt, hvor han lader de besøgende bygge New York med hvide legoklodser. Det er et sandt tilløbsstykke, og selv voksne giver sig i kast med byggeriet.

Banen fortsætter mellem nye og gamle bygninger, og af og til har vi et fint kig ned til New Yorks gader. Her er bænke, skulpturer, coffeeshops og rigtig mange turister, men vi får også et herligt indblik i, hvordan byen har set ud og hvordan den kommer til at se ud.

New York har mange spændende projekter i gang, men måske bystyret skulle hente lidt inspiration fra The High Line. De gamle bygninger kan faktisk bruges til noget.

The High Line er gratis at besøge. Selvom det kan anbefales at gå hele turen, så er der flere op- og nedgange undervejs, der er fint skiltede. Banen er åben fra klokken 7.00 til 19.00 alle ugens dage. Tag Subway linje A/C/E til 14th Street og 8th Avenue.

The High Line på det vestlige Manhattan er en god oplevelse

2 Pod 39 Roof Top Bar

“Hello, how are you?”, spørger amerikanerne igen og igen, når jeg møder dem. Naturligvis svarer jeg og stiller samme spørgsmål tilbage, men inden jeg er færdig med at gengælde venligheden, er folk væk.

Vi smiler lidt af denne sjove skik, der kan virke lidt overfladisk, men faktisk er de fleste amerikanere meget imødekommende og nemme at snakke med. Helst taler de om sig selv, men den reserverethed vi kender hjemmefra eksisterer ikke.

Vi tilbringer flere eftermiddage og aftener på roof top baren på hotel Pod 39, hvor vi i den grad kommer tæt på amerikanerne. Baren ligger på 17. etage og er et yderst populært sted til en fyraftensdrink. Allerede fra klokken 15.00 myldrer det ind med mennesker, der vil sikre sig entré til den rustikke bar med det mexicanske tema.

Heldigvis bor vi på hotellet og har således VIP adgang til det allerhelligste. Vi gør som de lokale og drikker mojitos, øl fra Modelo og store kander med mexicansk sangria. Af og til bliver det til en speedchat med nogle af de øvrige gæster, men mest underholdende er det at følge med i livet og snakken blandt de yngre amerikanere i bydelen Murray Hill.

Flirt og business synes at være de altoverskyggende temaer. Især førstnævnte er et studie at følge og et sentimentalt tilbageblik på min egen ungdom. Det siges, at det, der sker i USA i dag kommer til Danmark om nogle år. Det kan man kun håbe på. Folk er åbne og den nypuritanisme vi oplever herhjemme er fuldstændig fraværende i New York.

Barens gæster mødes på kryds og tværs og præsenteres for hinanden. Når det formelle er overstået, er det som Danmark var engang. Nej, det er ikke så farligt at tale med det andet køn, og her på toppen af Pod 39 er der ingen, som spiller kostbare og utilnærmelige.

Tagbaren på pod 39 er en del af Salvation Taco Bar & Restaurant, der ligger i hotellets stueetage. Hotellets gæster har altid adgang til tagbaren, mens andre må håbe på, at der er plads. Adresse 145 East 39th Street. Indgang gennem Salvation Taco.

Tagbaren på Pod 39 er flirt og businesssnak

3 West Village og caféerne

Skyskraberne er gigantiske og trafikken tæt. Larmen skærer i ørerne, og overalt er der lange menneskekøer, der synes uendelige. New York er en verdensby og Manhattans Midtown kan for nogen være en klaustrofobisk oplevelse.

Men faktisk skal man ikke dreje om mange hjørner før man står i en helt anden verden. En verden af stille gader med skyggefulde træer og fuldstændig ens murstenshuse i to etager. Det er sådan et sted, vi er nu. West Village er som en lille oase i den store by og ser ikke kun anderledes ud, men er også anderledes.

Det er her du finder et hyggeligt caféliv som var vi i Europa. Folk sidder på fortovet foran caféerne, og det er et godt sted at nyde en god kop kaffe eller et måltid mad, mens du følger med i livets gang.

Café Clony minder om en old school fransk café, men maden er mere moderne end indretningen. På Restaurant Blenheim, der får alle sine råvarer fra egen farm, spiser vi en let frokost. Men det er ikke det stedet er berømt for. Blenheim er på Thrillists top 10 over de bedste nye brunchsteder i New York.

West Village hænger uløseligt sammen med Greenwich Village. De gamle kunstnerkvarterer er charmerende, og der hænger en aura af gode gamle dage over området, der sammen med Chelsea og The Meatpacking District i daglig tale kaldes The Village.

Udvalget af forretninger er en befriende kontrast til Midtowns mærkevarebutikker og stormagasiner. Her finder du boghandlere, antikviteter og tøj fra lokale designere. En kontrast er også West Villages udformning. Væk er de snorlige gader – her er det muligt at fare vild, men hvem vil ikke gerne blive væk i Manhattans absolut mest charmerende bydel?

Fra Subwaystationerne Christopher St/Sheridan Square og 4th St og Washington Square Park er der nem adgang til både Greenwich Village og West Village.

Sådan ser New York også ud – West Village

4 Brooklyn Bridge Park

Folk slapper af i græsset. Nogle sidder i skyggen med en picnickurv, mens andre nyder den bagende sol, der skinner fra en skyfri himmel. Joggerne og rulleskøjteløberne er her også, og et sted holder en gruppe forældre øje med deres børn, der leger i et af springvandene.

Brooklyn Bridge Park er et af New Yorks nyeste rekreative områder. Det, der for få år siden var et mere eller mindre forladt havneområde ud til East River er i dag en yderst populær park som de lokale virkelig har taget til sig.

Sådan synes det at være alle de steder, hvor byen er mere grøn end grå, og vi forstår befolkningens behov for steder, hvor de kan få sig et tiltrængt hvil fra det travle storbyræs.

Over Brooklyn Bridge er vi nået til Brooklyn Heights, et forbavsende roligt område med lave murstenshuse, der minder en del om West Village. For foden af bydelen ligger den nye park som vi forgæves prøver at få et overblik over.

Vi ser masser af liv langs floden, og her og der er der pop-up barer og endda en midlertidig swimmingpool, der ser fristende ud i sommervarmen.

Parken har en af de mest spektakulære udsigter, man kan tænke sig. På den anden side af East River ligger Lower Manhattans skyskrabere, der især fra den sydlige del tager sig overordentlig godt ud. Her kan vi også kigge ud på Governors Island, der i et par hundrede år var en militær forpost.

Brooklyn Bridge Park er over to kilometer lang og består af parkområdet og flere moler, hvor lokale griller eller spille fodbold og volleyball. Det er ikke bare et godt sted at koble af, men giver også mulighed for at blande sig med newyorkerne. Drop en skyskraber eller to og se hellere de lokale på slap line i det skønne parkområde.

Fra Manhattan kommer du til Brooklyn Bridge Park over broen eller tager subway til f.eks High Street eller Clark Street.

Fra Brooklyn Bridge Park er der en imponerende udsigt over til Lower Manhattan

5 Chelsea Market

Et andet sted i New York, hvor en omfattende renovering har gjort underværker, er det travle Chelsea Market, der ligger på det vestlige Manhattan omkring 15th Street.

Engang var den store røde murstensbygning en småkagefabrik, men i dag møder vi et hektisk marked, hvor udvalget spænder fra farverige sukkerkager og friske grøntsager til en stribe indbydende spisesteder med bl.a. hummere og hjemmelavet pasta.

Chelsea Market har mad og råvarer fra det meste af verden. Selvom vi også i Danmark har et stort udvalg af spisesteder, specialbutikker og velassorterede supermarkeder, så er der trods alt et par nye ting her.

Vi besøger med interesse den kitchede og farvestrålende butik med amerikanske cookies og lærer mere om tærternes verden. Og så er der den store fiskebutik, der både fungerer som restaurant og take-away. Adskillige fisk i alle størrelser ligger til skue og bagerst er der fyldt med mennesker, der får serveret hele hummere.

Renoveringen af den gamle småkagefabrik er heldigvis gjort med nænsom hånd og med tanke på det New York, der var engang. Det er hverken fancy eller strømlinet, men til gengæld rustikt og på en eller anden måde ægte med de rå og røde mursten.

Chelsea Market ligger omtrent hvor Ninth Avenue og 15th Street krydser hinanden. Tag Subway linje A/C/E til 14th Street og 8th Avenue. Der er åbent fra kl. 7.00 til 22.00 mandag til lørdag og fra kl. 8.00 til 21.00 om søndagen.

Der handles på Chelsea Market

Nyttige links til din rejse til New York

Transport

Fra København kan du flyve direkte til New York, men der er endnu flere muligheder, hvis du tager en mellemlanding. Fra Billund kan du flyve via Amsterdam og München. Søg og sammenlign flybilletter her.

Husk at ansøge om indrejse (ESTA) inden, du tager afsted – det skal du gøre her.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

I min New York Guide kan du se, hvilke hoteller jeg anbefaler, hvis du vil bo godt til en rimelig pris.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til USA inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over New York

1 kommentar

  1. High Line er i top. Kan også anbefale det fantastiske udvalg af restauranter ved The Meatpacking district når man nu er i området

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her