Hjem Afrika Rejsebeskrivelse fra Kairo – fantastiske oplevelser i Egyptens hovedstad

Rejsebeskrivelse fra Kairo – fantastiske oplevelser i Egyptens hovedstad

+ praktisk information til dit besøg i Kairo nederst på siden

Trafikken er voldsom og bilerne suser i alle retninger. Mange dytter og hensyn lader til at være et ukendt begreb. Pludselig får jeg øje på en kameldriver, der vil have sine dyr over gaden.

Det nye og gamle Egypten mødes i kaotiske Kairo, der med sine 19 millioner indbyggere er Afrikas største by. Det er her i denne heksekedel jeg står nu. Klar til at opleve alle de fantastiske seværdigheder, som byen er så kendt for.

Sol, strand og dejlig mad er ikke dårligt. Men hvem tager til Egypten uden at opleve de verdensberømte seværdigheder som landet kan byde på? Ikke os i hvert fald. Klokken er 3 om natten, og vi er stået op for at tage på udflugt til Kairo.

Turen fra Hurghada til den egyptiske hovedstad tager ca. syv timer. Undervejs gør vi et par stop, bla. ved Sahara Inn, en lille café, der ligger temmelig ensomt langs hovedvejen i ørkenen.

Senere bliver vi ramt af en voldsom sandstorm, der får konvojen til at holde stille i et kvarters tid. Terrorangreb er stadig aktuelt i Egypten, og vi kører i en lang konvoj med ca. 70 andre busser.

Hertil kommer adskillige politi- og militærvogne, og i alle busser er der bevæbnede vagter. Jo, man gør noget ved sikkerheden, men at terrorangreb ikke helt er til at undgå, så vi senest i Sharm el-Sheikh for nogle år siden.

Kairo
Citadellet og Mohammed Ali-moskéen

Citadellet og Mohammed Ali moskéen

I Kairo spilder vi ikke tiden. Vi kører direkte til den gamle Islamiske bydel, hvor Citadellet er første stop. Det store borgsystem blev bygget af Saladin i 1176 som beskyttelse mod korsridderne, der også havde kig på Kairo.

Området består af moskéer, paladser og smukke portaler, de fleste af dem smukt dekorerede med træ- og marmorarbejde. Citadellet er en by i byen, og helt frem til 1800-tallet var det hjem for de fleste egyptiske herskere.

Araberne erobrede Egypten i år 641, og de grundlagde byen Fustat, der lå ved dagens Kairo. Man flyttede hovedstaden fra Alexandria til Fustat, der også var regionens islamiske centrum. I år 969 blev Kairo grundlagt af kalifatet Fatimid, og for at beskytte byen mod korsridderne brændte de Fustat ned. Siden da har Kairo været Egyptens hovedstad.

Den altdominerende bygning indenfor murene er den imponerende Mohammed Ali moské, også kaldet Alabaster-moskéen, med de to 84 meter høje minareter.

Af en eller anden grund, så er det tilladt for ikke-muslimer at komme ind i moskéen. Det gør vi så. Gården er pragtfuld, og med skuldre og knæ tildækkede, træder vi ind i den store bedesal, der er dækket af tykke tæpper.

Udenfor igen, står vi og kigger ud over Kairo, der er indhyllet af dis, eller også er det endnu en sandstorm. Citadellet er bl.a. bygget af sten fra pyramiderne, og de fleste herskere har tilføjet nye bygninger og renoveret gamle. Der er masser af spændende ting at udforske her, men det må blive en anden gang.

Frokost på Restaurant Paprika og gåtur langs Nilen

“Det er her de kendte kommer”, siger vores guide, Ibrahim, da vi træder ind på Restaurant Paprika. Vi er kørt ind til downtown Kairo, og ved det høje tv-tårn, der ligger ud til Nilen, spiser vi en fremragende frokost. Egyptisk selvfølgelig

Vi bliver præsenteret for en stribe lækre appetitvækkere, inden hovedretten kommer ind. Falafel, fyldte auberginer og Kofta, det hele lækkert tilberedt.

Der bliver tid til en gåtur langs Nilens bred. Den mægtige flod har i årtusinder været Egyptens livsnerve. Nilen gav indbyggerne vand, og før Aswan-dæmningen blev bygget, bragte den gødning med sig fra det centrale Afrika.

I dagens Kairo er den også med til at give lidt lys og luft i storbyen. “Så I nogen kendte”, spørger Ibrahim, da vi møder ham igen. Aner det ikke – egyptiske celebrities er ikke det jeg ved mest om.

Al Hussain Square ved Khan el-Khalili

Det egyptiske museum

“Bakshish, bakshish”, siger den håbefulde mand til mig. Bakshish er et ord man hurtigt kommer til at lære når man rejser i Egypten. Drikkepenge.

Det virker som en ren pengemaskine, overalt forventes der drikkepenge, men jeg bliver alligevel overrasket over at blive stoppet på gaden af en helt almindelig velklædt mand, der synes han har forjent bakshish. Vi har netop forladt Tahrirpladsen, og er nu på vej ind i det egyptiske museum, der indeholder verdens største samling af egyptiske kulturgenstande.

Museet består af to etager, og stueetagen er en god blanding af forskellige statuetter, kister, relieffer og tavler. Øverste etage er for en stor dels vedkommende tilegnet faraoen Tutankamon. Hans grav blev som den eneste fundet næsten uberørt i Kongernes Dal, og hvad man fandt, kan ses her.

Der er mange smukke ting, bl.a. en sal med guldfund, inklusive den fantastiske og berømte guldmaske. Vi går på opdagelse på museet, og kan straks genkende navne og historier fra de utallige og spændende udsendelser, der er om Egypten i tv.

Bryllup på Le Meridien Pyramids

“Ahh”. Vi er checket ind på Le Meridien Pyramids Resort, hvor jeg nu sidder på vores terrasse og nyder en kold Sakkara øl. Foran mig ligger poolen, og hvis jeg rejser mig op kan jeg se toppen af pyramiderne.

Jo, det er skam et fint hotel vi skal overnatte på, langt over vores normale standard, men så får man også prøvet det. Det har været en lang dag, og der er mange indtryk, der skal bearbejdes. Men der er mere at opleve viser det sig.

Da vi sidder i hotelbaren om aftenen, er vi vidne til et egyptisk bryllup. Det er overklassen, der har lejet sig ind i de store sale, hvor festlighederne tager fart. Det er den ultimative kontrast til de slumkvarterer vi er kørt forbi tidligere i dag.

Her festes der på livet løs – der er ikke sparet på noget, og alle er fint tøj. Umiddelbart ser det ud som et vestligt bryllup, men jeg finder hurtigt ud af, at mænd og kvinder er adskilte. Ja, faktisk ligner det to fester.

006
Khefren-pyramiden ved Giza

Pyramiderne og Sfinxen

Endelig. Pyramiderne. Det har jeg drømt om længe. Jeg står foran Keops-pyramiden og som alle andre mennesker, der har stået og kigget op som jeg gør nu, er jeg imponeret. Hold da op. Med sine 137 meter er den højere end Himmelbjerget! Og så har den endda været endnu højere. 2,5 millioner sten, der i snit vejer 2,5 tons.

Da vi nærmer os den gigantsiske konstruktion, bliver det endnu mere overvældende. Hver enkelt sten er lige så høj som et menneske.

Det har været et gigantisk projekt, at opføre disse pyramider. Keops-pyramiden var den første der blev bygget på Giza plateauet. Det er muligt at komme ind i den, og det skal vi da prøve. Indgangen ser ikke ud af noget, men ligger faktisk i tre etagers højde.

Indenfor er der mørkt, og vi går forbi Dronningekammeret, og videre op ad en smal gang. Her er ikke meget plads. Det begynder at gå opad, og efter nogle minutter står vi i selve gravkammeret. I midten står et sarkofag, men det er sat ind i rummet senere.

Ude igen går vi en tur langs Keops-pyramiden. De ihærdige sælgere, mange af dem på kamelryg, er svære at ryste af, men de finder efterhånden ud af, at vi er kommet for at se pyramiderne,og ikke for at købe billig souvenir. På afstand kan vi se Khefren-pyramiden. Busserne der holder ved siden af ligner legetøjsbiler.

Khefren-pyramiden er næsten lige så høj som Keops-pyramiden, og øverst har den stadig den originale alabastbeklædning. Den tredje pyramide på Giza plateauet er Mykerinos pyramiden, der er væsentlig mindre end Keops og Khefren.

Vi går det korte stykke til endnu en af Kairos verdensberømte seværdigheder. Sfinxen. Den gådefulde figur med menneskehoved og løvekrop, er stadig genstand for megen spekulation. Hvem har bygget den, hvornår og hvorfor diskuteres ivrigt, og der er gennem tiden kommet mange mere eller mindre seriøse bud på alle tre spørgsmål.

Der er bred enighed om, at Sfinxen på en eller anden måde er knyttet til Khefren-pyramiden. Vi bliver enige om, at det ser ud som om at den vogter over pyramiden. En teori som vores guide, Ibrahim er helt enig i. Sfinxen er 75 meter lang, og der er nogle, der mener, at der gemmer sig interessante ting inden i den.

004
Sfinxen ved Giza

På papyrusinsitut og shopping i Khan el-Khalili

På vej ind til byen stopper vi ved et papyrusinstitut, som Kairo har flere af. Det er ofte større steder, hvor man kan se en demonstration af, hvordan papiret bliver til.

Når papyrussen er færdig, bliver der malet på den – motiverne har ofte det gamle Egypten som tema. Vi køber et par stykker, og Ibrahim forsikrer os om, at det er god kvalitet. De bedste, og dyreste, er lavet i hånden, men der er mange steder de er maskinfremstillet.

Gaderne er travle, men her og der sidder mændene på de små caféer og ryger vandpibe. Vi står på Al Hussein Square, det er her Khan el-Khalili bazaren starter.

Tidligere var den kendt som den tyrkiske bazar, men efterhånden som der kom souvenirs på hylderne, begyndte turisterne at dukke op. Man kan købe stort set alt i Khan el-Khalili, bla. læder, guld, sølv, vandpiber, papyrus, glas og meget andet.

Sælgerne er ret påtrængende, og det er nok mere interessant at opleve et rigtigt lokalmarked. Det lader sig nemt gøre, siger Ibrahim.

Vi krydser den trafikerede gade og går nu rundt i små gyder, hvor livet synes at have stået stille i århundreder. Der bliver kigget langt efter os og vi føler os langt væk hjemmefra. Det er er herligt sted, og vi går lige en runde mere, inden vi tager bussen tilbage til Hurghada.

Le Meridien Pyramids – vores base i Kairo

Praktisk information til dit besøg i Kairo

I Hurghada og Sharm el-Sheikh kan man nemt købe pakketure il Kairo af forskellige dages varighed. Det er værd at se efter lokale tilbud fremfor rejsebureauernes.

Der bliver også tilbudt endagsture, men det er efter min mening alt for stressende at køre helt til Kairo og tilbage på en enkelt dag. Desuden når man heller ikke at indsnuse lidt af storbyens fantastiske atmosfære.

Trafikken i Kairo er vanvittig, og det kan nemt tage timer at komme fra den ene ende af byen til den anden. Lokalbusser findes, men er ofte overfyldte. En god måde at komme rundt er at tage metroen – den eneste på det afrikanske kontinent.

Der er to linjer, som begge kører i nord-syd gående retning, og de krydser hinanden på Mubarak og Sadat station. Linje 2 krydser også floden og stopper bl.a. ved Giza. Kairo har også sporvogne – banen blev grundlagt i 1896 og fungerer stadig. Der er tre linjer, og de dækker en god del af byen – også centrum.

Det bliver sjældent rigtig koldt i Kairo, der har milde vintre og meget varme somre. Om vinteren ligger temperaturen på ca. 18-20 °C, men nætterne kan i perioder være kølige.

Medbring gerne en lun trøje – vejret i Kairo er ofte meget forskelligt fra vejret i Hurghada og Sharm – som regel lidt koldere i vintermånederne. Om sommeren ligger temperaturen som regel over 30 °C – ofte også over 35°C. Inden du besøger Kairo er det en god idé at læse Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her