Hjem Europa Tallinn – et besøg i den gamle bydel Vanalinn

Tallinn – et besøg i den gamle bydel Vanalinn

+ praktisk information til dit besøg i Tallinn nederst på siden

Her er som i et friluftsmuseum. De brostensbelagte gader er flankeret af gamle kirker og pastelfarvede huse med caféer, gallerier og butikker.

Tallinns gamle bydel er sådan et sted, hvor der hele tiden er noget nyt at kigge på. Et sted, hvor kameraet kommer på overarbejde, og hvor jeg føler mig hensat til en tid, der var engang.

Grundlagt i midten af 1200-tallet er Tallinn ikke blot en af Europas ældste hovedstæder, men også en af de bedst bevarede middelalderbyer. Da jeg går rundt i de smalle gader med de charmerende huse er det nemt at forstå, hvorfor byen er på UNESCOs Verdensarvliste.

Her sen formiddag er der masser af liv på caféerne, og gaderne er allerede fyldt med store turistgrupper. Det er højsæson, og det betyder masser af besøgende i Vanalinn, der er en slags miniprag. Dog er her lidt bedre plads, men det er måske kun et spørgsmål om tid, før masserne får øje på den pragtfulde middelalderby.

tallinn
Det flotte rådhus

Den nedre by

Tallinn har en lang og begivenhedsrig historie. Et par gange har byen været dansk, men Tallinn udviklede sig for alvor til en betydningsfuld by, da Hansestæderne havde magten mellem det 14. og 16. århundrede.

Lige nu er jeg på vej ned ad den lange gade Pikk, der fører mig fra nord til syd i den gamle bydel.

Men inden jeg når hele vejen gennem Vanalinn, tager jeg en af sidegaderne for at besøge Raekoja Plats, der er den gamle bys absolutte centrum. Pladsen er flankeret af masser af caféer i de farvestrålende huse, der er opført fra 1400-tallet og et par hundrede år frem.

Raekoja er grundlagt i det 11. århundrede, og lige siden har pladsen været byens centrum for handel. Måske fordi det store bombastiske rådhus fra 1404 også ligger her. Det siges, at det er det eneste tilbageværende rådhus i gotisk stil i Europa. Indenfor kan du studere gæstebogen, hvor et utal af kongelige har efterladt en signatur.

Den gamle bydel er i den grad hyggelig, og som prikken over i’et er de forretningsdrivende tilsyneladende blevet enige om, at personalet i caféer og butikker skal bære folkedragter. På Raekoja sidder to piger i et åbent vindue og spiller estiske folkesange, og det giver en skøn atmosfære af noget autentisk.

tallinn
Caféer i de gamle huse på Raekoja Plads

Gåtur på bymuren

Danskerne havde magten i Tallinn indtil 1346, hvor byen blev solgt til den teotoniske orden, der havde som mål at hjælpe kristne på deres pilgrimsfærd til det hellige land. Dengang var Tallinn kendt under navnet Reval som lå strategisk perfekt på vejen mellem Europa og Rusland. På det tidspunkt havde Tallinn en bymur med hele 66 tårne.

Dele af muren er stadig intakt, og i bydelens vestlige sider kæmper jeg mig op ad den stejle vindeltrappe for selv at kunne gå der, hvor soldater i sin tid forsvarede byen.

Det er et af de bedste steder at gå på muren, der stadig har skydeskår til bueskytter. Lige præcis her er der ni tårne, som er forbundet af den intakte mur, men det er desværre kun muligt at gå et par hundrede meter på muren.

tallinn
Del af den intakte bymur

Lækker mad på Leib

For enden af gaden Uus ved den såkaldte kystport, træder jeg ind i en lille have, hvor restaurant Leib ligger. Det er et af Tallinns absolut hyggeligste spisesteder, der serverer estisk mad med et twist. Faktisk har den skotske klub i Tallinn haft hovedsæde her, og af samme grund står der buster af skotske berømtheder, deriblandt Sean Connery.

Jeg er heldig at få et bord, og der går ikke lang tid før der står en kold pale ale fra husbryggeriet Hopster på mit bord. Jeg får også hjemmelavet brød, der lidt overraskende minder om det danske rugbrød. Det smager himmelsk, og det samme gør hovedretten, der er vagtler på varm salat med nye kartofler og en krydret sauce.

Café- og restaurantlivet er veludviklet i Tallinns gamle bydel. Det er som om, at man holder fast i de gamle traditioner. Det er ikke et sted, hvor man drikker café latte – her handler det om øl. Flere lokale bryghuse sælger deres øl på caféerne, og jeg fornemmer, at det er noget man er stolt af.

Typisk gade i Vanalinn

Op til Toompea

Tallinns gamle bydel består faktisk af to områder. Den nedre bydel og Toompea, hvor jeg står nu. Toompea ligger hævet over den nedre bydel, og traditionelt var det heroppe over pøblen eliten boede.

Uanset, hvem der gennem årene har haft magten i Tallinn, så blev byen styret fra Toompea, ligesom biskoppen i den tyske periode kunne kigge ned på sine undersåtter herfra.

Engang havde Toompea sin egen forsvarsmur og var egentlig et selvstændigt område. På Lossi Plats står jeg og kigger på det lille slot, der i dag huser det estisk parlament. Bag mig ligger en af Vanalinns største seværdigheder – den flotte ortodokse Alexander Nevsky-Katedral, der har de karakteristiske kupler på toppen.

Jeg åbner de massive trædøre og træder ind i en verden af ikoner og billeder af helgener. I et hjørne sidder en præst og snakker med et ungt par, mens de troende tænder lys og slår korsets tegn foran brystet. To store lysekroner fuldender billeder af en typisk ortodoks katedral, der er rigt udsmykket.

Det er gratis at kigge indenfor i Alexander Nevsky katedralen, men i Santa Maria-Katedralen et par gader væk koster det 2 €. Man mener, at det var danskerne, der byggede den første trækirke på stedet i 1219 lige efter erobringen af byen. Dog har man først valide optegnelser fra 1233, og i 1240 var trækirken erstattet af en stenkirke.

Da jeg træder ind i katedralen er det første jeg lægger mærke til den store kontrast til Alexander Nevsky Katedralen, der er fra omkring år 1900. På trods af alle udsmykningerne, så er det som om, at den mangler den sjæl som findes i rigt mål i Santa Maria-Katedralen, der engang var katolsk, men i dag er protestantisk.

Hyggelig gårdhave

Selvom en brand i 1684 gjorde det af med det meste af interiøret i Santa Maria-Katedralen, så fik man hurtigt byens bedste håndværkere til at bygge den op igen.

Indenfor er det som om tiden har stået stille, og da jeg går rundt i katedralen bemærker jeg et væld af små detaljer og flot træskærerarbejde. Tårnet (entre 5 €) og spiret er fra omkring 1778, mens det flotte organ er fra 1914.

Toompea er også pragtfulde udsigter. Her og der kigger jeg ud over den nedre bys tage, og længere væk kan jeg skimte havnen og tv-tårnet. Mens tunge skyer er på vej ind over Tallinn besøger jeg det gamle slot Kiek in de Köek. Bag det lidt pudsige navn gemmer sig historien om slottets beboere, der i gamle dage kunne kigge ned i folks køkkener.

I dag er Kiek in de Köek et velbevaret fort med bl.a. kanontårne, men nok så vigtigt, så ligger en del af bymuseet også her. Området er velplejet, og det er endnu et sted, hvor det er muligt at gå på bymuren.

Raekoja Plats

På en eller anden måde ender jeg igen på Rakoja Plats. Her sen eftermiddag er det ved at tynde ud med store turistgrupper, og jeg sætter mig på en af caféerne for at følge med i livets gang på den ældgamle plads.

Jeg får også tid til at reflekterer over alle mine oplevelser i den hyggelige by, som man underligt nok ikke hører så meget om.

Det er muligt, at Tallinn ikke har de samme shoppingmuligheder som Rom, Paris eller London, men vil du prøve noget andet på din storbyferie eller dit weekendophold, så ved du nu, at der en times flyvetur fra Danmark findes en pragtfuld lille bydel, der i den grad fortjener et besøg.

Skøn lille gade

Praktisk information til dit besøg i Tallinn

Transport

Ind og ud

Fra København er der direkte fly til Tallinn. Lufthavnen i Tallinn ligger blot fire km fra byen. Du kan tage en taxi (10-12 €) eller bussen (ca 1.80 €). Linje 2 og 65 kører til centrum. Billet købes i bussen.

Fra Helsinki er der adskillige færgeafgange dagligt til Tallinn. Flest med Tallink, men også Viking Line har ruter mellem de to byer. Det tager et par timer at sejle mellem de to hovedstæder, og især for finnerne virker en smut til Tallinn som noget dagligdags. I både Helsinki og Tallinn er der kun ca. 500 m fra færgeterminalen til centrum af byen.

At komme rundt

Tallinns gamle bydel kan nemt opleves til fods. Faktisk er der heller ikke så mange andre muligheder, da mange af gaderne er bilfri.

Skal du længere væk, så er der masser af taxier i byen. Priserne er ikke regulerede, men ligger fra 0,5 – 1 € pr. kilometer og en starttakst på 2-5 €.

Den offentlige transport er gratis for Tallinns indbyggere, mens turister betaler ca. 1,70 € pr. tur. Skal du bruge den offentlige transport meget, kan du købe et e-ticket kort, som du kan tanke op.

Overnatning i Tallinn

Overnatningen i Tallinns gamle bydel spænder fra hostels til dejlige luksushoteller. Fælles for dem alle er selvfølgelig, at de er indrettet i de gamle huse, og det kan næsten ikke blive mere idyllisk. Book hotel i Tallinn med prisgaranti.

Mad og drikke

Vanalinn mangler ikke spisesteder, og generelt er prisniveauet lavt i forhold til Danmark. På Raekoja Plats kæmper restauranterne om kunderne, men lige bortset fra Ill Drakon, der ligger i kælderen og har et ret autentisk interiør, så er der primært fokus på kvantitet i stedet for kvalitet på den populære plads. På Ill Drakon serverer man bl.a. pies, pølser og store ribben.

I hjertet af Vanalinn finder du også den rigtig gode veganrestaurant Vegan Restaurant, der får topanmeldelser på bl.a. Tripadvisor. Du kan også spise på Leib, som jeg kun har godt at sige om. Du kan sidde inde eller ude og så ellers nyde den gode mad og den hjemmebryggede øl.

Vil du prøve god estisk mad, så er Vanaema Juures stedet. Her er traditionelle retter på menukortet, men Vanaema Juures, der faktisk betyder bedstemors sted, er også kendt for god service og en hyggelig atmosfære.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Estland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Tallinn

3 Kommentarer

  1. Jeg synes bedst om Tallinn. Især synes jeg at esterne er venligere end letterne. Og så kan det anbefales at tage lidt ud på landet i de baltiske lande. Der er faktisk flot natur.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her