Hjem Europa Oplevelser i Tallinn med tips til din rejse

Oplevelser i Tallinn med tips til din rejse

Læs om de bedste oplevelser i Tallinn og få gode tips til din rejse

Tallinn er en rigtig spændende by at være turist i. Især er den gamle bydel Vanalinn en ren perle, hvor du i de brostensbelagte gader finder gamle kirker og pastelfarvede huse med caféer, gallerier og butikker. Læs om de bedste oplevelser i Tallinn her, hvor du også kan få tips til din rejse.

Tallinn – en introduktion

Estlands hovedstad har en lang og begivenhedsrig historie. Flere gange har byen været dansk, men Tallinn udviklede sig for alvor til en betydningsfuld by, da Hanseforbundet sad på handelen mellem det 14. og 16. århundrede.

Danskerne havde magten i Tallinn indtil 1346, hvor byen blev solgt til Den Tyske Orden, der havde som mål at hjælpe kristne på deres pilgrimsfærd til det hellige land. Dengang var Tallinn kendt under navnet Reval, der lå strategisk perfekt på vejen mellem Europa og Rusland.

Byens lange historie betyder også masser af spændende oplevelser. Estlands hovedstad er næsten som et friluftmuseum, hvor der hele tiden er noget nyt at kigge på. Det er vel ikke helt forkert at kalde Tallinn for et slags miniprag – dog er her væsentlig bedre plads, men det er måske kun et spørgsmål om tid, før masserne får øje på den pragtfulde middelalderby.

Det er muligt, at Tallinn ikke har de samme shoppingmuligheder som Rom, Paris eller London, men vil du prøve noget andet på storbyferien eller dit weekendophold, så giv Estlands hovedstad en chance. Det er en pragtfuld by, der i den grad fortjener et besøg.

Nu til de bedste oplevelser i Tallinn som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

Typisk gade i Vanalinn

1 Den gamle bydel (Vanalinn)

Grundlagt i midten af 1200-tallet er Tallinn ikke blot en af Europas ældste hovedstæder, men også en af de bedst bevarede middelalderbyer. I den gamle bydel Vanalinn er der masser af charmerende huse i de smalle brostensbelagte gader, og det er nemt at forstå, hvorfor byen er på UNESCOs Verdensarvliste.

Tallinns gamle bydel består faktisk af to områder. Den nedre bydel og oppe over Toompea, hvor eliten boede i gamle dage. Uanset hvem der gennem årene har haft magten i Tallinn, så blev byen styret fra Toompea, ligesom biskoppen i den tyske periode kunne kigge ned på sine undersåtter herfra.

Engang havde Toompea sin egen forsvarsmur og var egentlig et selvstændigt område, men sammen men den nedre bydel er det nu en del af Vanalinn. Den lange gade Pikk fører fra nord til syd i den gamle bydel, men husk endelig at gå ned ad sidegaderne og lad dig overraske.

2 Raekoja Plats

Raekoja Plats er den gamle bydels hjerte. Pladsen er grundlagt i det 11. århundrede og har lige siden været Tallinns handelscentrum. Den helt store attraktion er det bombastiske rådhus opført i 1404. Det siges, at det er det eneste tilbageværende rådhus i gotisk stil i Europa. Indenfor kan du studere gæstebogen, hvor et utal af kongelige har efterladt en signatur.

Raekoja Plats er flankeret af farvestrålende huse, der er opført i 1400-tallet og et par hundrede år frem. Her finder du masser af caféer og spisesteder. Det er hektisk og populært sted, hvor du ofte kan lytte til traditionel folkemusik.

oplevelser i tallinn
Det flotte rådhus på Raekoja Plats

3 Alexander Nevsky-katedralen

Toompea er ikke helt så hyggelig som den nedre bydel. Til gengæld ligger her flere af Tallinns mest populære seværdigheder. På vej til den centrale Lossi Plats vil du hurtigt få øje på den flotte russisk-ortodokse Alexander Nevsky-Katedral fra slutningen af 1800-tallet med de karakteristiske kupler på toppen.

Bag de massive trædøre gemmer sig en verden af ikoner og billeder af helgener. Her kan du se de lokale på slap line, når de tænder lys og slår korsets tegn foran brystet. To store lysekroner fuldender billeder af en typisk ortodoks katedral, der er rigt udsmykket.

4 Toompea Slot

På Lossi Plats overfor katedralen kan du besøge det estiske parlament (Riigikogu), der ligger i et fint barokslot. Det blev grundlagt i 1767 på ordre fra den russiske kejserinde Katharina den Store, som ikke fandt Kadriorg Slot godt nok.

Toompea Slot er opført i forbindelse med den gamle middelalderborg Castrum Danorum, der betyder Danskernes Slot. Tidligere lå en mindre fæstning på stedet, men da danskerne i 1219 med Kong Valdemar i spidsen invaderede byen fik slottet sit nye navn. Det blev efterfølgende udvidet og givet til Den Tyske Orden.

Det er gratis at tage på guidet rundtur i bygningerne tilhørende det estiske parlament – læs mere om tidspunkter og om du eventuelt skal tilmelde dig på forhånd her.

oplevelser i tallinn
Alexander Nevsky-katedralen

5 Santa Maria-Katedralen

Tæt på Lossi Plats ligger Santa Maria-Katedralen. Det var sandsynligvis danskerne, der byggede den første trækirke på stedet i 1219 lige efter erobringen af byen. Dog har man først valide optegnelser fra 1233, og allerede i 1240 var trækirken erstattet af en stenkirke.

Santa Maria-Katedralen var oprindelige katolsk, men er i dag protestantisk. Selvom en brand i 1684 gjorde det af med det meste af interiøret, så fik man hurtigt byens bedste håndværkere til at bygge det indvendige af kirken op igen.

Indenfor er det som om tiden har stået stille. Det er værd at bruge lidt tid på at gå rundt i katedralen for at få øje på alle de små detaljer og det imponerende træskærerarbejde. Spiret er i øvrigt fra omkring 1778, mens det flotte organ er fra 1914. Entré til kirken koster 2 € og til tårnet 5 €.

6 Den gamle bymur

I sin storhedstid havde Tallinn en bymur med hele 66 tårne. Dele af den er stadig intakt, og flere steder kan du komme op på muren, hvor soldater i sin tid forsvarede byen. Her og der kan du f.eks. se skydeskår til bueskytterne.

Murens vestlige del ved platformen Patkuli er bedst at besøge. Her kan du se ni af de tilbageværende tårne. Ved siden af kan du gå mellem de tre tårne Nunne, Sauna og Kuldjala. Det koster 3 € at gå på muren.

oplevelser i tallinn
Hovedindgangen til det estiske parlament

7 Kiek in de Köek Museum

Det såkaldte Kiek in de Köek Museum ligger i det, der engang var en vigtig del af byens forsvar. Bag det lidt pudsige navn gemmer sig historien om områdets beboere, der i gamle dage kunne kigge ned i folks køkkener.

I dag er Kiek in de Köek en velbevaret del af borgen med bl.a. fire kanontårne, men under gadeplan også en lang række gange, der kunne bringe bl.a. soldater uset fra den ene del af bastionen til den anden.

Kiek in de Köek indeholder også en del af bymuseet og det såkaldte Stenskærermuseum, hvor du kan se bl.a. fine søjler og indgangspartier udført i sten. Området er velplejet og endnu et sted, hvor det er muligt at gå på bymuren.

Der er mulighed for guidede rundvisninger, men du kan også udforske stedet på egen hånd ved hjælp af audioguide. Se mere om mulighederne på Kiek in de Köek Museums hjemmeside.

8 Kadriorg Park og Slot

Ikke alle Tallinns seværdigheder ligger i den gamle bydel. Fire km øst for centrum kan du besøge Kadriorg Park og Slot, der blev opført i 1700-tallet af zar Peter den Store til hans hustru Katharina.

Her kan du bl.a. opleve japansk og engelsk havearkitektur samt et fint palads, hvor man tydeligvis har hentet inspiration i Italien. I dag indeholder paladset Estlands Kunstmuseums udenlandske samling.

Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Tallinn. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
oplevelser i tallinn
Del af den intakte bymur ved Kiek in de Köek Museum

Praktisk information til dit besøg i Tallinn

Transport

Ind og ud

Fra København er der direkte fly til Tallinn – alternativt kan du tage en mellemlanding i Helsinki med Finnair fra både Billund og København. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.

Lufthavnen i Tallinn ligger blot fire km fra byen. Du kan tage en taxi (10-12 €) eller bussen (ca 1.80 €). Linje 2 og 65 kører til centrum. Billet købes i bussen.

Fra Helsinki er der adskillige færgeafgange dagligt til Tallinn. Flest med Tallink, men også Viking Line har ruter mellem de to byer. Det tager et par timer at sejle mellem de to hovedstæder, og især for finnerne virker en smut til Tallinn som noget dagligdags. I både Helsinki og Tallinn er der kun ca. 500 m fra færgeterminalen til centrum af byen.

At komme rundt

Tallinns gamle bydel kan nemt opleves til fods. Faktisk er der heller ikke så mange andre muligheder, da mange af gaderne er bilfri.

Skal du længere væk, så er der masser af taxier i byen. Priserne er ikke regulerede, men ligger fra 0,5 – 1 € pr. kilometer og en starttakst på 2-5 €.

Den offentlige transport er gratis for Tallinns indbyggere, mens turister betaler ca. 1,70 € pr. tur. Skal du bruge den offentlige transport meget, kan du købe et e-ticket kort, som du kan tanke op.

Overnatning i Tallinn

Overnatningen i Tallinns gamle bydel spænder fra hostels til dejlige luksushoteller. Fælles for dem alle er selvfølgelig, at de er indrettet i de gamle huse, og det kan næsten ikke blive mere idyllisk. Book hotel i Tallinn med prisgaranti.

Mad og drikke

Vanalinn mangler ikke spisesteder, og generelt er prisniveauet lavt i forhold til Danmark.

På Raekoja Plats kæmper restauranterne om kunderne, men lige bortset fra Ill Drakon, der ligger i kælderen og har et ret autentisk interiør, så er der primært fokus på kvantitet i stedet for kvalitet på den populære plads. På Ill Drakon serverer man bl.a. pies, pølser og store ribben.

Lee Restaurant er et af Tallinns absolut hyggeligste spisesteder. Her serverer man estisk mad med et twist. Faktisk har den skotske klub i Tallinn haft hovedsæde her, og af samme grund står der buster af skotske berømtheder, deriblandt Sean Connery. Du kan sidde inde eller ude og så ellers nyde den gode mad og den hjemmebryggede øl.

I hjertet af Vanalinn finder du også den rigtig gode veganrestaurant Vegan Restaurant, der får topanmeldelser på bl.a. Tripadvisor.

Vil du prøve god estisk mad, så er Vanaema Juures stedet. Her er traditionelle retter på menukortet, men Vanaema Juures, der faktisk betyder bedstemors sted, er også kendt for god service og en hyggelig atmosfære.

Café- og restaurantlivet er veludviklet i Tallinns gamle bydel. Det er som om, at man holder fast i de gamle traditioner. Det er ikke et sted, hvor man drikker café latte – her handler det om øl. Flere lokale bryghuse sælger deres øl på caféerne, og jeg fornemmer, at det er noget man er stolt af.

Aktiviteter

I Tallinn bliver der løbende arrangeret events i form af f.eks. koncerter, udstillinger og sportsarrangementer. Klik ind på Visit Tallinn for at se, hvad der sker under dit besøg.

Museer

Jeg har nævnt et par museer ovenover, men der er selvfølgelig flere at vælge mellem. F.eks. disse:

• Museet for Riddere og Ordner
• Gallery Haus (Estisk kunst)
• Estlands Historiske Museum
• Kunst- og Designmuseet
• KGB Fængselsceller

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Estland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Tallinn

3 Kommentarer

  1. Jeg synes bedst om Tallinn. Især synes jeg at esterne er venligere end letterne. Og så kan det anbefales at tage lidt ud på landet i de baltiske lande. Der er faktisk flot natur.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her