“Slottet blev påbegyndt i 1750, og i dag er det hjem for den danske dronning”, hører jeg en entusiastisk guide fortælle en stor gruppe turister. Hvor mange gange har jeg ikke selv stået et sted i verden og lyttet til historier og begivenheder, akkurat som de gør nu.

Men i dag står jeg på Amalienborg Slotsplads blot få kilometer fra mit hjem. Jeg er turist i min egen by – en anderledes, men spændende oplevelse.

Rådhuspladsen og Strøget

Folk har travlt, og rundt om mig er der masser af trafik og blinkende reklamer. Rådhuspladsen er Københavns centrum, og det er her jeg starter min sightseeing hovedstaden. Foran mig troner Københavns Rådhus, der blev bygget af Martin Nyrop i perioden 1892 til 1905 og som mildest talt er lidt af en kolos.

Selvom Rådhuspladsen er byens hjerte og et hektisk sted, så er det kun få, der stopper op. Alle har tilsyneladende travlt – nogle er på vej til hovedbanegården, mens andre tager på shoppingtur ned af Strøget, der forbinder Rådhuspladsen med Kgs. Nytorv.

Jeg følger efter og går næsten i gåsegang gennem gaden, hvor forretningerne ligger på begge sider af den over tre kilometer lange gågade. De senere år er de dyre mærkevareforretninger rykket ind på Strøget, men gadens hyggelige stemning med caféer, gøglere og gademusikanter er bestemt en oplevelse værd.

Omtrent midt på Strøget ligger Amager Torv, der er gadens travleste sted. Det er også her jeg kigger på den fine statue af Biskop Absalon, der officielt er Københhavns grundlægger. Få meter herfra kan jeg høre lyden af en af havnerundfartens både, der sejler endnu et hold turister rundt i byens hyggelige kanaler.

Absalon kigger over på det store Christiansborg Slot, hvor Danmarks folketing har til huse. Men det gamle slot indeholder også bl.a. Statsministeriet og Højesteret. Christansborg Slot er fra 1745, men i både 1794 og 1884 raserede alvorlige brande.

Hovedslottet er således fra 1928 og det tredje Christiansborg på dette sted. Det er dog lykkedes at bevare bygninger fra alle tre perioder – ridebanen er fra det originale slot bygget i 1700-tallet, mens Slotskirken er fra 1800-tallet. Christiansborg Slot rummer også De Kongelige Stalde og De Kongelige Repræsentationslokaler.

københavn
Strøget i København er altid tætpakket med mennesker

Købmagergade og Rundetårn

Tilbage på Amager Torv snupper jeg en kop kaffe på Café Europa og går videre op ad Købmagergade. Den store attraktion her er selvfølgelig Rundetårn, der er opført af Christian 4. i 1637 som erstatning for Tycho Brahes observatorium Stjerneborg.

Rundetårn er sådan et sted, man ikke kan gå forbi. Det er ikke blot en ikonisk bygning med den lange vindelgang, men på trods af tårnets beskedne 36 meter, så har man fra toppen en glimrende udsigt over byens tage. Heldigvis. Det er befriende, at man har bevaret Københavns lave og originale bygninger i stedet for at bygge nye højhuse, som man ser det mange andre steder i verden.

Købmagergade er lige så travl som Strøget. Omtrent midt på gaden ligger Kultorvet, der i dag har et lille grøntmarked i bedste sydlandske stil. Og dog, man kan godt savne et større udvalg af varer, og jeg spekulere over, hvornår vi egentlig droppede de friske råvarer for i stedet at stille os tilfredse med masseproducerede industriprodukter.

københavn
Rosenborg Slot – ved siden af ligger Kongens Have, en oase i København

Rosenborg Slot og Kongens Have

Ved Nørreport kan jeg se over på Rosenborg Slot med de kongelige kronjuveler. Slottet er fra 1606 og var oprindeligt Christian 4.’s lysthus. Han boede egentlig på Frederiksborg Slot i Hillerød, da han ikke fandt det gamle Københavns Slot godt nok.

Afstanden til København var dog for lang, så det var nødvendigt med en bolig tættere på byen. Rosenborg Slot er bygget af flere omgange – tårnet er fra 1624, og det var også det år, hvor navnet Rosenborg optrådte første gang. Slottet blev frem til 1710 brugt som kongebolig, og står i dag som et glimrende eksempel på renæssancestilen.

Tæpperne er bredt ud på det trimmede græs, hvor københavnerne sidder i shorts og bikini og nyder det gode vejr. Et sted sidder en gruppe unge fyre og hygger over en kasse øl, mens en håndfuld kvinder med barnevogn har rykket mødregruppen ind i parken.

Ved siden af Rosenborg Slot ligger kongens Have, der er et af Københavns åndehuller. Det er her jeg går rundt nu og frydes over hovedstadens parker, men også over vores frihed. En frihed, som vi alt for ofte tager for givet, men som ikke er en selvfølge.

københavn
Marmorkirken

Marmorkirken og Amalienborg

København er for de fleste mennesker dansk kultur og arkitektur. Men faktisk er danskheden fuld af input udefra. Det er Marmorkirken er godt eksempel på.

Jeg er gået ned ad Gothersgade og derfra til Bredgade, hvor den smukke kirke virker bombastisk i den store by. Marmorkirken blev tegnet af Nicolai Eigtved i 1740, men efter hans død i 1754 fuldførte den franske arkitekt Jardin arbejdet.

Få minutter efter står jeg på Amalienborg Slotsplads og lytter til guiden, der fortæller om monarkiet og Danmarks historie. Jo, vel har vi noget at tilbyde turisterne – København har en utrolig spændende historie – det gælder blot om at være nysgerrig.

Ofte går man bare forbi byens huse uden egentlig at tænke over, hvad der ligger bag byggeriet, og hvilket liv, der engang har udspillet sig her.

Amalienborg Slot blev påbegyndt omkring 1750 – de fire palæer var egentlig beregnet til adelsfolk, men da Christiansborg nedbrændte, flyttede kongefamilien ind på Amalienborg.

To af palæerne er i dag åbent for offentligheden – det gælder Christian 7.s palæ og Christian 8.s palæ, der er indrettet som museum. Hver dag klokken 12.00 er der vagtskifte på slotspladsen, og det tiltrækker altid en del besøgende.

Folk måber og jeg bliver revet ud af mine tanker. Jo, det danske flag vejrer på Amalienborg, og det betyder, at dronningen er hjemme. Turisterne taler i munden på hinanden og kan ikke forstå, at hun sidder lige derinde. Kameraerne bliver taget frem igen, og det er som om, at de ikke kan fjerne blikket fra hendes palæ.

Smilende går jeg videre og nyder de farvestrålende blomster i Amaliehaven lige ved side af. Haven er en gave fra skibsreder A.P. Møller og blev indviet i 1983.

Vagtskiftet på Amalienborg er altid et tilløbsstykke

Nyhavn

Kan det blive mere dansk? Snakken går, og folk sidder med en kold øl i hånden, mens de nyder den livlige atmosfære. Jeg er naturligvis i Nyhavn, der er et vidunderligt sted på varme sommerdage. Havnen blev bygget i 1670 og havde i mange år et blakket ry, der omhandlede fulde sømænd og letlevende damer.

Nyhavn er en smal kanal, og på begge sider er der hyggelige bygninger, der de senere år er renoveret. På kanalens såkaldte solside er der fyldt med barer, caféer og restauranter, og når vejret er godt, er der liv og glade dage.

Der er som regel levende musik på kajen, og Nyhavn er et af de steder man bare må opleve i København. Jeg sætter mig på Told & Snaps og bestiller smørrebrød, der er lige så dansk som Nyhavn. Billigt er det ikke, men til gengæld smager det godt. Jeg nyder atmosfæren og følger med i livet blandt de besøgende.

Kongens Nytorv

Nyhavn ligger lige op af Kgs. Nytorv, hvor jeg står og kigger på Hotel d’Angleterre, varehuset Magasin du Nord, Det Kongelige Teater og Charlottenborg.

Kgs. Nytorv blev opført efter fransk forbillede og er anlagt, hvor det gamle Østerport lå indtil 1647. Midt på pladsen står en statue af Christian 5., der er fra 1688. Det er en gammel tradition, at nyudklækkede studenter danser omkring statuen på årets sidste skoledag.

Det Kongelige Teater er fra 1748 og bygget af hofbygmester Nicolai Eigtved, men allerede i 1774 stod man over for den første renovering, der også medførte større kapacitet. Da Det Kgl. Teater mistede sit “monopol”, var det slidt ned, og det blev derfor nødvendigt med en helt ny teaterbygning for at klare konkurrencen.

Teatret som vi kender det i dag er fra 1874 og bygget af arkitekt Wilhelm Dallerup. Uden for teatret sidder to figurer – den ene er af Oehlenschlager og den anden af Holberg, der begge er berømte skuespilforfattere.

Nyhavn – et pragtfuldt sted på varme sommerdage

Ad sidegaderne tilbage til Rådhuspladsen

Det er oplagt at tage Strøget tilbage til Rådhuspladsen, men København har meget andet at byde på end den travle forretningsgade. Jeg går ad de små sidegader, der er forbavsende stille.

Af og til kommer jeg til et torv, hvor caféer og restauranter har sat borde og stole ud. Naturligvis under store markedsparasoller – man ved jo aldrig med det danske vejr. Gråbrødre Torv er et af de steder jeg kommer forbi. Et hyggeligt sted, som altid samler mange mennesker.

Få minutter efter står jeg i Strædekvarteret, der engang blev kaldt pisserenden. Det siges, at det var gaden Larsbjørnsstræde, der fik det lidt uheldige navn da både dyr og mennesker for mange hundrede år siden forrettede sin nødtørft i gadens dybe rendesten.

Det var dengang, at dyr og mennesker levede sammen og strædekvarteret ikke var en del af centrum. Det er det i dag – et hyggeligt kvarter med alternative butikker i gaderne.

Det hyggelige strædekvarter er næsten som en by i byen

Tivoli

I det fjerne kan jeg høre skrig og skrål, men heldigvis lyder det som om, at folk i den berømte forlystelsespark Tivoli er glade. Strædekvarteret ligger lige op til Rådhuspladsen, og jeg er tilbage, hvor jeg startede.

Men det er ikke slut med at opleve Københavns seværdigheder. Jeg går indenfor i den gamle have, der blev grundlagt af Georg Carstensen i 1843.

Tivoli er et smukt og velholdt sted med flotte blomster og hyggelige søer. Her er mange caféer og restauranter, og i sommerperioden afholdes der hver fredag koncert på plænen med kendte danske og udenlandske navne.

Tivoli er verdens anden ældste forlystelsespark. Allerede ved åbningen i 1843 kunne man hygge sig med teater, restauranter, caféer og forlystelser i den smukke have, der dengang som nu var omkranset af en velplejet park.

Det siger sig selv, at Tivoli er et must-see for alverdens turister, hvor især børnene synes at være i paradis. Det er tidlig aften, men stadig lunt. Jeg går rundt blandt et utal af forskellige nationaliteter, og mens børnene suser rundt i forlystelserne, er den ældre generation på jagt efter en sted til en kold øl eller en lidt at spise.

københavn
Idyl ved Tivolisøen

Lækker mad på Restaurant Famo

Da jeg forlader Tivoli er det blevet aften og spisetid. De senere år har København udviklet sig til en gastronomisk perle, og byen har fået en del restauranter med i den prestigefyldte Michelinguide.

Men mindre kan også gøre det – en storby som København har selvfølgelig restauranter med mad fra hele verden.

Jeg har bestilt bord på Famo, en fremragende restaurant i Saxogade, der konstant får gode anmeldelser. Og det er bestemt ikke tilfældigt. Denne lørdag er der fyldt med mennesker, men der er alligevel tid og overskud til en varm velkomst.

Maden er fremragende. Den daglige menu består af fire retter fra det italienske køkken. Vinen er perfekt, og det er en madoplevelse som denne, der gør det klart, hvorfor København er havnet på det gastronomiske landkort.

En lang dag er ved at finde sin slutning. Det har været spændende at gå rundt i vores egen hovedstad og virkelig nyde de seværdigheder, som man gør alt for lidt for at markedsføre.

Vores egen hovedstad kan med lethed hamle op med verdens øvrige storbyer. Prøv blot at gå en tur rundt i gaderne med en historiebog under armen, og du vil uden tvivl blive klogere på Kongens København. Det blev jeg i hvert fald.

Holmens Kirke og havnerundfarten

Nyttige links til dit ophold i København

• Hotel i København – Book med prisgaranti
• Flybilletter til København – Sammenlign priser her
• Miniferie i København – Se tilbud her
• Restauranter i København – Få 1/3 skåret af prisen på toprestauranter
• Tag bussen til København – Se alle ruter hos Flixbus
• Oplevelser i København – Se det store udvalg her
• Lej en bil til ferien – sammenlign priser her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her

Transport

Ind og ud

Bil, tog, bus eller fly. Der er mange måder at komme til København. Lufthavnen ligger ca. 10 km fra centrum, som du nemt når med metro.

Københavns hovedbanegård ligger centralt midt i byen. Her holder også en lang række fjernbusser – du kan f.eks. klikke ind hos Flixbus, hvis du vil billigt fra f.eks. provinsen eller Sverige og Norge til København.

At komme rundt

Er man i nogenlunde normal form kan man faktisk gå rundt til de største attraktioner, men København har også et omfattende kollektivt transportsystem. Som turist kan det naturligvis være svært at hitte rundt i de mange bus- og toglinjer, men det kan anbefales at tage metroen, der er en god og hurtig løsning.

Metroen er førerløs, og der er heller ikke noget personale på stationerne, så billetten skal trækkes i en automat. Metroens hjemmeside findes på m.dk. Mens metroen kører på tværs af byen tager S-toget turen gennem København i nord/sydgående retning.

Der er en del linjer, der alle er markeret med et nummer og en farve. Skal man kun køre omkring centrum, f.eks. mellem Hovedbanegården og Østerbro, kan man benytte alle linjer. Du kan læse mere om S-toget på DSBs hjemmeside.

Alle offentlige transportmidler har samme billetsystem, og det kan betale sig at købe et rabatkort, hvis man vil benytte bus, tog eller metro flere gange. Alternativt kan man købe et Copenhagen Card online eller i turistinformationen på Vesterbrogade 4B, der giver adgang til gratis transport.

Bybusserne er gule og man går ind forrest i bussen. Øverst på bussen står linjenummer og hvor den er på vej hen. Bussernes hjemmeside findes på dinoffentligetransport.dk.

Strömma er en omfattende tourudbyder i København, der tilbydes adskillige ture i byen og rundt på Sjælland – se mere på deres hjemmeside stromma.com. Det er også dem der driver de såkaldte “Hop On – Hop Off” busser i København, hvor man kan stige af og på som man har lyst til.

Vil man røre sig lidt mens man oplever byens attraktioner er bycyklen en god løsning. De var tidligere gratis at bruge, men i dag koster det desværre penge – se mere på bycyklens hjemmeside her.

Overnatning

København har masser af overnatningsmuligheder. I centrum ligger et utal af hoteller, og du kan vælge alt fra billige beskedne hoteller i sidegaderne til store luksushoteller. Budgetløsningen er vandrehjem eller hostels, som man også kan finde i København. Du kan booke hotel hos f.eks. hotels.com.

Skal I på miniferie eller weekendophold er det vær dat holde øje med pakketilbud med overnatning og måltider inkluderet – se mere hos f.eks. Risskov Bilferie.

Mad & Drikke

København har mad for enhver smag og pengepung. Man kan både finde gode gourmetrestauranter med klassisk/nordisk mad såvel som etniske restauranter. Skal det gå stærkt kan man prøve en pølsevogn eller de mange burger og kebab-spisesteder.

I området omkring Vesterbro kan man finde en del asiatiske restauranter. Restauranter åbner og lukker, men klik ind på f.eks. VisitCopenhagen for at læse om byens spisesteder.

Du kan også læse mere i indlægget Tre gode madsteder i København. Kan du lide at spare penge (hvem kan ikke det), så klik ind hos Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række håndplukkede toprestauranter i København.

Der er også noget for enhver smag når det gælder natteliv – fra lokale bodegaer, caféhygge, små bryghuse til internationale klubber og diskoteker. Der er altid mennesker i byen, men der sker som regel først noget på diskotekerne omkring midnat.

Aktiviteter og forlystelser

Som i alle andre storbyer bliver der afholdt masser af arrangementer i form af koncerter, musicals, udstillinger osv. Se mere på VisitCopenhagens hjemmeside, hvor du bl.a. kan søge på datoer og aktiviteter.

Kort over København

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her