På resterne af det, der engang var Absalons Borg og senere Københavns Slot, ligger Christiansborg som de fleste nok forbinder med Folketinget. Men det historiske slot indeholder bl.a. også højesteret og De Kongelige Repræsentationslokaler.
Biskop Absalons borg fra 1167 blev i forbindelse med en krig mod Hanseforbundet revet ned 200 år senere. Københavns Slot blev opført, og det fik Erik af Pommeren endegyldigt ejendomsretten over efter en strid med Roskildes biskopper. Fra midten af 1400-tallet var slottet kongelig residens og hjem for regeringen.
Københavns Slot blev udvidet adskillige gange, hvilket førte til et skrøbeligt fundament, men slottet var også utidssvarende, og nogle vil nok mene uværdigt for den danske konge. Københavns Slot blev revet ned af Christian 6. i 1731 for at bygget et nyt storslået slot: Det første Christiansborg.
Kongefamilien flyttede ind i det nye prægtige rokokoslot i 1740, men 54 år senere udbrød en voldsom brand, hvor det meste af Christiansborg nedbrændte. Det var Christian 7., der i 1803 lod det andet Christiansborg opføre. Bl.a. blev en del af ydermurene genbrugt – stilen var nu klassicistisk og ikke rokoko.

Efter den voldsomme brand flyttede kongefamilien til Amalienborg, der egentlig var tiltænkt betydningsfulde adelsfolk. Da Christiansborg var opført på ny, ønskede Christian 7. dog ikke at flytte tilbage og heller ikke de efterfølgende konger Frederik 6. og Christian 8. fandt slottet interessant.
Frederik 7. brugte Christiansborg som vinterresidens, men vi er nu i midten af 1800-tallet, hvor enevældens ophør medførte, at kongens ejendom overgik til staten. Kongen havde dog brugsret over Christiansborg, men skulle samtidig betale for den indvendige vedligeholdelse – en udgift så stor, at Rigsdagen overtog en stor del af slottet.
I 1884 udbrød der igen brand på Christiansborg, men denne gang blev det meste af inventaret reddet. Slottet var på daværende tidspunkt hjem for flere institutioner, og selvom man var hurtig til at vedtage det genopført, stod det tredje Christiansborg officielt først færdigt i 1928.
Det slot, der i dag står som en vældig kolos midt i København er således ikke kun et symbol på det danske demokrati, men også historien om København og Danmark. En historie, det begynder med Abaslons Borg i byen Havn som han fik overdraget af Valdemar den Store til nutidens Christiansborg, der er åbent for besøgende.
Christiansborg har en række besøgssteder som du kan læse om herunder, men man er ikke gode til at gøre opmærksom på sig selv eller vise vej til de forskellige seværdigheder. Se mere information om at besøge Christiansborg længere nede på siden.

De Kongelige Repræsentationslokaler
Smukt, overdådigt og imponerende. De Kongelige Repræsentationslokaler er helt fantastiske med masser af detaljer og udsmykninger. Det er disse rum og sale vi ofte ser i tv, når regenten f.eks. modtager gæster, holder nytårskur eller fejrer større mærkedage i kongefamilien.
De Kongelige Repræsentationslokaler er meget forskellige og alligevel i samme stil. Især to rum skiller sig ud: Tronsalen og Riddersalen.
Tronsalen er det vigtigste rum på slottet. Her står to tronstole, der blot er symbolske, men det mest bemærkelsesværdige er de fine silketapeter og smukke udsmykninger. Det er i Tronsalen regenten modtager vigtige gæster, og det er fra rummets balkon tronskiftet annonceres.
Det andet rum, der skiller sig ud er Riddersalen, som er slottets største sal. Den imponerende 40 meter lange sal er i dag udsmykket med Bjørn Nørgaards berømte gobeliner, der viser Danmarkshistorien gennem mere end 1000 år.
Det er i Riddersalen, der afholdes taffel og gallamiddage med smukt dækkede borde, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Udover gobelinerne er det værd at bemærke marmorgulvet og det flotte stukarbejde i loftet.
De kongelige repræsentationslokaler indeholder en række andre flotte rum. F.eks. Christian 9.s gemak, der fungerer som en slags opholdsrum for besøgende og deres følge, som venter på at hilse på dronningen i Tronsalen ved siden af.
Fløjlsgemakket med de fine røde fløjlstapet inspireret af den franske konge Ludvig 14. (Solkongen) og dronningens smukke bibliotek er bestemt også værd at bemærke.

Ruinerne under Christiansborg
De Kongelige Repræsentationslokaler er spændende, men jeg ser i lige så høj grad frem til at besøge ruinerne under det nuværende Christiansborg. Her kan man se rester fra alle de tidligere borge og slotte, der har ligget lige præcis her.
Absalons Borg var den første borg på stedet opført i 1167 for at beskytte byen Havn. Da Hanseforbundet erobrede borgen i 1369 rev de den ned, og det gjorde plads til først Københavns Slot og siden Christiansborg.
I ruinerne er det helt nødvendigt med en audioguide (se længere nede) for at blive klogere på, hvilke udgravninger der hører til de forskellige slotte og perioder.
I første kælder er det primært ruiner fra Absalons Borg, mens det i kælder 2 handler om Københavns Slot. I audioguiden hører man ikke kun om selve bygningerne, men også om livet på slottet gennem århundreder.

De Kongelige Stalde
Nej, her er ingen heste. I hvert fald ikke da jeg kommer forbi. Den noget vrisne billetmedarbejder kan heller ikke fortælle hvornår jeg kan se dem og hvorfor de ikke er der. Hun virker fejlcastet og står i stor kontrast til de yderst venlige og servicemindede damer ved indgangen til De Kongelige Repræsentationslokaler.
Måske er det pigens attitude, der gør staldene til en oplevelse pænt under middel. I fraværet af heste er der i båsene opsat skærme, der kører forskellige videoer. Tilsyneladende er højdepunktet den lange række af kareter og hestevogne, men måske skal man være hesteinteresseret for at synes det er spændende.

Det Kongelige Køkken
En tur ned i de gamle kongelige køkkener med de fine hvælvinger kan som staldene godt springes over, hvis du har travlt. Selve køkkenet er hurtigt overset og mest interessant er det bagerste rum, hvor der hænger en stribe af de originale menukort fra bl.a. statsbesøg.
Der er også her jeg ser en video af forberedelserne og gennemførelsen af et større middagsselskab fortalt af Jesper Vollmer, der er tidligere køkkenchef i kongehuset.
I videoen kan man bl.a. se, hvordan det store bord i Taffelsalen i De Kongelige Repræsentationslokaler bliver brugt som anretterbord, når der afholdes selskab i Riddersalen ved siden af.

Slotskirken (gratis entré)
Christiansborgs slotskirke ligger i en bombastisk bygning, der oprindelig er fra 1742. Kirken brændte i 1794, men ydervæggene overlevede og er en del af den nuværende kirke som dog ser helt anderledes ud end da den blev grundlagt. Det er arkitekten C.F. Hansen, der står bag den kirke vi kan se i dag.
Slotskirken bliver brugt af kongefamilien, og det er også her, der bliver afholdt gudstjeneste ved Folketingets åbning. Indvendigt er kirken smuk, men det meste af inventaret er af nyere dato.
Ved pinsekarnevalet i 1992 antændte en nødraket en ødelæggende brand, der gjorde store skader. Restaureringen tog fem år, og man har prøvet at genskabe kirken så præcist som muligt. Resultatet er absolut imponerende.

Tårnet (gratis entré)
Opført i 1928 som en del af det tredje Christiansborg er tårnet med sine 106 meter det højeste i København. Udsigtsplatformen, som er åbent for besøgende, ligger dog kun i 40 meters højde, men det er nok til at jeg har en fin udsigt over København – ja, faktisk kan jeg se helt til Sverige.
Tårnet blev engang brugt som opbevaringssted, og her står stadig en række store gipsfigurer. Der er gratis entré til tårnet, og det er en god idé at time sit besøg – kom i hverdagene mellem kl. 11 og 12 eller mellem kl. 16 og 17.30 for at undgå kø. Tårnet har også en restaurant, hvor bordbestilling anbefales. Der er adgang til tårnet i Kongeporten.
Har du fået lyst til selv at besøge Christiansborg, så kan du finde praktisk information under billedet.

Praktisk information til dit besøg på Christiansborg
Et besøg på Christiansborg indeholder som nævnt en stribe forskellige besøgssteder. Du kan købe billet ved alle seværdigheder og her er det en god idé at vælge en kombinationsbillet, der gælder til alle besøgsstederne. Der er mange penge at spare i forhold til at købe en billet hvert sted.
De Kongelige Repræsentationslokaler er absolut den største attraktion, og det er et godt sted at starte. Christiansborg er enormt, men der er ingen skilte, som viser vej til indgangen.
Find frem til Prins Jørgens Gård bag Slotskirken og Thorvaldsens Museum, hvor det første lille skilt dukker op. Se kortet herunder, hvor jeg har markeret indgangen til de forskellige besøgssteder.
Når du køber din billet kan du samtidig spørge efter et kort med markeringer af Christiansborgs andre besøgssteder.
Et lille tip er at downloade appen Useeum (gratis), der fungerer som audioguide. Her kan du i eget tempo og i den rækkefølge du vil få masser af information om primært De Kongelige Repræsentationslokaler og ruinerne under Christiansborg.
Husk at forberede dit besøg på Christiansborg, der er lukket, hvis det skal bruges til officielle begivenheder. Se mere på kongeligeslotte.dk.
Flere oplevelser i København
København er proppet med oplevelser af enhver art. Kommer du fra provinsen og har nogle dage i hovedstaden, så vil jeg anbefale dig at læse indlægget København på 2 eller 3 dage – det skal du opleve.
En by af Københavns størrelse tiltrækker selvfølgelig en lang række events som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Hvad der sker under dit ophold, kan du se hos Visitcopenhagen.
Mad og drikke
København mangler ikke gode spisesteder. Du kan se mere i indlæggene Spisesteder i København og Tre gode madsteder i København, hvor du kan få inspiration til hvor og hvad du skal spise i hovedstaden.
Som bekendt er prisniveauet på mad og drikke i København forholdsvis højt. Det er der heldigvis råd for. Jeg anbefaler at besøge Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række toprestauranter.
Du kan også besøge Go Dream, der som regel tilbyder rigtig gode deals på madoplevelser i København – f.eks. på Michelinrestauranter.
Overnatning
Søger du overnatning i København, så kan du som altid finde et kæmpe udvalg på hotels.com og booking.com, der har de laveste priser.
Det er en god idé også at tjekke pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie og Hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.