Hjem Frankrig Besøg ved Pont du Gard – et romersk mesterværk

Besøg ved Pont du Gard – et romersk mesterværk

+ praktisk information til dit besøg ved Pont du Gard nederst på siden

Frankrig er fyldt med gamle bygningsværker, som alle gemmer på spændende historie. Et af de mest imponerende er akvædukten Pont du Gard, der er et romersk mesterværk opført for mere end 2000 år siden.

Jeg har set mange billeder af Pont du Gard, men bliver alligevel overrasket over, hvor stor den er. Den berømte akvædukt, der går over Gard-floden, blev opført af den romerske hærfører Agrippa i år 19 f.kr som del af et 50 km langt vandingssystem, der skulle bringe vand fra Uzés til Nîmes.

Pont du Gard – et sandt mesterværk

Ligesom de fleste arkæologer, arkitekter og historieinteresserede, der har studeret akvædukten, så undrer vi os også over, hvordan det er lykkedes romerne at opføre broen. De tungeste sten vejer op til fem tons, og det er ikke underligt, at arkitekterne fik hovedbrud af den store opgave.

Pont du Gard er opført i tre etager. Buerne på øverste etage, hvor vandet løb igennem, er mindre end buerne nedenunder. Den 275 meter lange bro er bygget 50 meter over floden, og en af de store udfordringer var at konstruere akvædukten med den korrekte hældning.

Det fandt de romerske ingeniører en løsning på. Pont du Gard hælder kun ganske få centimeter fra den ene ende til den anden – en enestående bedrift at kunne beregne og efterfølgende opføre så stort et byggeri med så imponerende nøjagtighed.

Man mener, at akvædukten dagligt tilførte 40.000 m³ vand til Nîmes, og at det tog 27 timer fra kilden at nå frem til byen. Dagligt knoklede arbejdere ved akvædukten for at holde den ved lige og ikke mindst sørge for at holde den ren for alger og andet, der kunne forurene vandet.

Pont du Gard tæt på

Besøg ved Pont du Gard

Det er tidlig formiddag, og selvom vi besøger Pont du Gard i august, hvor franskmændene traditionelt selv holder ferie, så er der god plads på parkeringspladsen. Måske fordi vi har valgt at parkere på den østlige side af Gard-floden ved Rive Droite. Herfra er der ikke langt til den flotte akvædukt, som vi kan se på lang afstand.

Tidligere kunne man gå på Pont du Gard, men det er ikke længere tilladt. Til gengæld er der lavet en lille bro ved siden af, hvor vi krydser floden for at gå en tur på stierne, der er populære blandt vandrere. Flere steder er der en smuk udsigt over akvædukten og floden, hvor de mere aktive turister sejler rundt i kajakker.

En af stierne fører ned til den store parkeringsplads ved museet, der har masser af information om akvædukten og dens tilblivelse, men også om romernes indflydelse i Frankrig.

Museet har flere gode interaktive oplevelser og store rekonstruktioner – et fint sted at lære mere om Pont du Gard, der ikke bare er den højeste romerske akvædukt i Frankrig, men også den bedst bevarede.

Det siges, at efter romerrigets fald overtog lokale herremænd med biskoppens velsignelse vedligeholdelsen af Akvædukten mod at de indkasserede penge fra de, der passerende broen. Senere – helt op til vore dage – benyttede også køretøjer Pont du Gard.

Det blev heldigvis forbudt. I 1985 kom den berømte romerske akvædukt på UNESCOs verdensarvliste, og ved årtusindeskiftet blev Pont du Gard renoveret og ført nogenlunde tilbage til sin oprindelige stand.

Har du fået lyst til selv at besøge Pont du Gard, så kan du finde praktisk information under billedet.
Akvædukten og Gard-floden

Praktisk information

Pont du Gard er et populært historisk monument som du nemmest besøger i bil. Der er to parkeringspladser, der ligger på hver sin side af floden.

Fra øst: Uanset, hvor du vil parkere så kør mod byen Remoulins. Kommer du sydfra ad vej D6086 eller D986L kommer du til en rundkørsel. Kør lige over hvis du vil parkere på parkeringspladsen Rive Droite.

Vil du parkere ved museet tager du første afkørsel i rundkørslen for at krydse floden. Drej til venstre ad vej D19, hvor du et par kilometer fremme finder parkeringspladsen via rundkørslen, der fører ind til museet.

Fra vest: Her skal du fange vej D981 og herefter køre mod øst til du når rundkørslen, der fører ind til museet og parkeringspladsen. Vil du parkere ved Rive Droite fortsætter du lige over rundkørslen ad vej D19, drejer til højre i Remoulins, krydser floden og tager første afkørsel i rundkørslen.

Der er generelt fint skiltet, og det er nemt at finde frem til parkeringspladserne.

Vil du besøge museet, kan du downloade appen, der bl.a. indeholder information og ruteforslag. Appen findes i både appstore og Google Play. Se mere på museets hjemmeside.

Overnatning

Sydfrankrig er et populært rejsemål for alverdens turister. Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Andre muligheder for overnatning i Sydfrankrig er camping eller feriehus, der fås i alle størrelser.

Vil du bo tæt på Pont du Gard, så kan du se nærmere på Hotel-Restaurant Le Gardon og Le Vieux Castillon.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Frankrig inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her