Hjem Holland De 5 bedste museer i Amsterdam

De 5 bedste museer i Amsterdam

5 gode museer i Amsterdam du skal besøge

Vil du opleve alle museer i Amsterdam, så kan du roligt afsætte et par uger. Hollands hovedstad er kendt for sine mange gode museer, hvor især kunstinteresserede må slikke sig om munden over det store udvalg.

Det kan du læse mere om i dette indlæg, hvor jeg kommer med mine forslag til, hvilke steder du skal prioritere.

Amsterdam er populær til en miniferie eller et weekendophold. De få dage i byen kræver, at du må udvælge, hvad du vil se, gøre og opleve. Har du et ønske om at besøge et eller flere af Amsterdams museer, så se mine forslag herunder.

Til planlægningen af din rejse til Hollands hovedstad kan du læse mere i min Amsterdam guide og i disse indlæg:

Hvor skal du bo i Amsterdam – de mest populære bydele og områder
Hotel i Amsterdam – de bedste overnatningssteder lige nu

Nu til mine bud på de bedste museer i Amsterdam, som du kan besøge med rabat, hvis du køber et Amsterdam Card, der giver adgang til over 70 museer og seværdigheder og har fri offentlig transport inkluderet.

1 Anne Franks Hus

Er der et museum i Amsterdam, som er lige så populært som byens fremragende kunstmuseer, så er det Anne Franks Hus. Historien om den jødiske pige Anne Frank, der sammen med sin familie flygtede fra Tyskland til Holland for at undgå det voksende jødehad er gribende og rystende.

Museet er indrettet i det hus, hvor Anne Frank og familien gemte sig i 1942, da nazisterne invaderede Amsterdam. I to år boede de i al hemmelighed på loftet  men i 1944 blev den jødiske familie pågrebet og sendt i koncentrationslejr.

Anne Franks Hus indeholder bl.a. originale effekter, og nogle rum fremstår som da familien boede der. Museet er i dag udvidet betragteligt og består udover annekset, hvor familien boede, også af en nyere afdeling med fokus på både Anne Frank og jødeforfølgelse generelt.

Praktisk information

Anne Franks Hus ligger på adressen Westermarkt 20. Jeg anbefaler kraftigt at booke billetter til museet i forvejen. Det kan du gøre på museets hjemmeside. Køber du ikke billetter i forvejen, så skal du regne med lang kø – i højsæsonen er der ofte ventetid på en time eller mere for at få adgang.

Gratis audioguide er inkluderet i entréprisen på 16 € for voksne. Det er ikke tilladt at fotografere i Anne Fransk Hus. Vil du bo tæt på museet, så se nærmere på det populære Mr. Jordaan, der får topanmeldelser og ligger perfekt til sightseeing i Amsterdam.

2 Van Gogh Museet

For mange mennesker er Van Gogh Museet den direkte årsag til at besøge Amsterdam. Den verdensberømte kunstmaler Vincent Van Gogh kom fra Holland, men tilbragte en stor del af sit liv i Sydfrankrig.

Van Gogh Museet ligger på Museumplein (museumskvarteret) centralt i Amsterdam. Her kan du se værker af den berømte maler, men også af bl.a. Paul Gauguin og Claude Monét, der sammen med van Gogh var med til at udvikle ekspressionismen.

Museet er ret stort, men kronologisk opbygget og viser den bemærkelsesværdige udvikling van Gogh var igennem. Han var fattig og sandsynligvis psykisk syg, men begyndte at male med mere friske farver, da han kom til Sydfrankrig.

Van Gogh nåede aldrig at blive berømt mens han levede, men i dag bliver hans værker solgt for millioner af dollars. Læs mere i indlægget Van Gogh Museet i Amsterdam.

Praktisk information

Van Gogh Museet ligger på adressen Museumplein 6. Du skal købe billet online på forhånd. Det kan du gøre på museets hjemmeside, hvor du også kan se priser og åbningstider. Van Goghs vigtigste malerier er altid fremme på museet, men der er også skiftende udstillinger med forskellige temaer.

Museet ligger på Museumplein sammen med flere andre af Amsterdams vigtigste kunstmuseer. Et godt valg til overnatning her er Hotel Fita, der ofte kan bookes til en god pris. Museumplein er generelt et af de dyreste steder at overnatte i Amsterdam.

3 Rijksmuseum

Det enorme Rijksmuseum på Museumplein er Hollands nationalmuseum. Her er der fokus på især kunst og historie. Det vil tage dagevis at se alt hvad Rijksmuseum har at byde på, men for de fleste vil det nok være den omfattende samling af malerier fra den hollandske guldalder, som er mest interessant.

Der er tale om kunstnere som Hals, Vermeer, Rembrandt og van Ruisdael. Du kan også se nyere værker af bl.a. Goya, Rubens, van Dyck og van Gogh. Du skal også opleve Den Store Sal, der er proppet med vægmalerier, som er en slags hyldest til hollandsk kunst og kultur.

Den historiske del af museet inkluderer det såkaldte Dolls House – en udstilling af bl.a. møbler og eksempler på indretning i Amsterdams berømte kanalhuse. Rijksmuseum fortæller også om de hollandske besiddelser i f.eks. Asien, hvorfra der er hentet en række kunstgenstande, som nu udgør en samlet udstilling.

Som nævnt kan du bruge dage på Rijksmuseum, hvor du også kan se glas, skibsmodeller, smykker, musikinstrumenter, hollandsk porcelæn (delft blue) og meget meget mere. Rijksmuseum, der både har faste og skiftende udstillinger, er et af de absolut bedste museer i Amsterdam, hvis du vil vide mere om nederlandsk kunst, kultur og historie.

Praktisk information

Rijksmuseum ligger på adressen Museumstraat 1. Entréprisen er 22,50 € for voksne, mens gæster under 18 år kommer gratis ind. Der skal bookes adgang/billet online – det kan du gøre på rijksmuseum.nl, hvor du også kan se mere om åbningstider

4 Stedelijk Museum

Selvom Stedelijk Museum ligger i en ny strømlinet bygning og viser moderne kunst, så er det ikke af nyere dato. Museet blev grundlagt i 1895, men havde dengang andre fokusområder.

I dag kan du se bl.a. malerier, skulpturer og tegninger fra ca. 1875 og frem. Højdepunkterne er uden tvivl værker af berømte kunstnere som Matisse, Cezanne og van Gogh, der repræsenterer den ældre del af samlingen, mens Warhol, Pollock og de Kooning er de mest prominente kunstnere i den nyere del.

Stedelijk Museum er et rigtig godt sted at se udviklingen i stilarter og strømninger i nyere tid. Bl.a. kan du se værker af Cobra-gruppen, hvor Asger Jorn er det mest kendte medlem i Danmark, men i Holland er det Karel Appel, som du også kan opleve på Rijksmuseum.

Praktisk information

Stedelijk Museum ligger på adressen Museumplein 10. Du kan købe billetter ved indgangen, men nogle særudstillinger skal bookes online. Entréprisen er 22,50 € for voksne (over 19 år). Du kan se mere om udstillinger og åbningstider på museets hjemmeside stedelijk.nl.

5 Moco Museum

Endnu et spændende museum på Museumsplein. I den pragtfulde Villa Alsberg, opført i 1904, ligger det privatejede Moco Museum, hvor du først og fremmest kan se 50 værker af den kontroversielle grafittikunstner Banksy.

Moco står for MOdern og COntemporary, der fint fortæller, at museet koncentrerer sig om moderne- og samtidskunst. Der er dog endnu et fokusområde: street art. Udover Banksy er kendte kunstnere som Warhol, Hirst og Koons også repræsenteret.

Moco Museum har udstillinger inde og ude. Der er tale om et mindre museum, som kan opleves på et par timer. Afdelingen med Banksy og de mest berømte kunstnere tilhører den permanente udstilling.

Praktisk information

Moco Museum ligger på adressen Honthorststrass 20 (Museumsplein). Der kan købes billetter online eller i døren. Der er lidt at spare ved at købe online. Du kan se mere på museets hjemmeside.

Moco Museum tilbyder i øvrigt også populære bådture på kanalerne. De varer en time og der er mulighed for at købe drikkevare undervejs. Du kan booke en kombinationsbillet til museet og bådturen hos Tiqets.

Det berømte I amsterdam skilt (der nu er er fjernet) foran Rijksmuseum

Nyttige links til din rejse til Amsterdam

Transport

Fra både Billund, Aalborg og København kan du flyve direkte til Amsterdam. Søg og sammenlign flybilletter her.

Læs mere om transport generelt i min Amsterdam Guide, hvor du også kan blive klogere på bl.a. seværdigheder og aktiviteter.

Overnatning

Faldt mine hotelvalg ikke i din smag, så kan du se mange flere overnatningssteder på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og de billigste priser.

I indlægget Hvor skal du bo i Amsterdam kan du læse mere om de mest populære bydele og områder i byen og forslag til de bedste steder at bo finder du i indlægget Hotel i Amsterdam.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Holland inden du tager afsted – den finder du her.

Kort over Amsterdam

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her