Hjem Schweiz Gratis oplevelser i Basel

Gratis oplevelser i Basel

Der er flere gode oplevelser i Basel, som er helt gratis

Schweiz er generelt et dyrt rejseland. Heldigvis er der en række gode gratis oplevelser i Basel, der kan være med til at holde budgettet nede. Det kan du læse mere om i dette indlæg.

Først og fremmest er det helt gratis at gå rundt i Basels gamle bydel, hvor du i de hyggelige gyder og gader kan studere de mange flotte bygninger. Men der er andre ting du kan se og gøre uden at tage penge op af lommen.

Udover de gratis oplevelser i Basel så får alle turister, der har booket mindst én overnatning, udleveret et BaselCard, som inkluderer gratis offentlig transport og 50% rabat på en lang række aktiviteter og seværdigheder. En velkommen gestus i en ellers dyr by, hvor prisniveauet på overnatning og især mad og drikke hører til verdens højeste.

1 Den gamle bydel med rådhuset

Altstadt er Basels hyggeligste bydel. Her kan du gå rundt i de bilfri gyder og gader, der mange steder er flankeret af charmerende huse med caféer, butikker og spisesteder. højdepunkterne i den gamle bydel er bl.a.:

Spalentor – den flotteste af Altstadts tilbageværende tre byporte. Spalentor er fra omkring 1400-tallet og blev opført samtidig med bymuren.

Rådhuset – det iøjnefaldende rådhus på Marktplatz er fantastisk flot. Du kan gå indenfor i gården, hvor der bl.a. er freskoer fra 1600-tallet på væggene. Via indgangen i gården kan du gå op til 3. etage til udgangen ved Statsarkivet. Der er kun adgang til rådhussalene på en guidet rundvisning.

Mittlere Brücke – den historiske bro over Rhinen blev opført første gang i 1226. Den nuværende er fra 1905, hvor der skulle gøres plads til sporvogne. Midt på Mittlere Brücke er der placeret et ganske lille kapel til minde om den oprindelige bro.

Basels flotte rådhus

2 Basel Münster

Basels flotte katedral ligger på byens højeste punkt. Den første kirke på stedet blev opført for mere end 1000 år siden, men er efterfølgende udvidet og ombygget adskillige gange. Basel Münster er således opført i forskellige stilarter, men nyere renoveringer er bibeholdt i senromansk arkitektur.

Katedralen var oprindelig katolsk, men blev protestantisk efter reformationen. Langs kirkens sider ligger en lang række tidligere biskopper og ærkebiskopper begravet. Det mest berømte gravsted i Basel Münster tilhører dog Erasmus af Rotterdam, der døde i 1536. Erasmus var bl.a. teolog, filosof og en slags fritænker, der satte præg på mange af de vestlige værdier, vi lever efter i dag.

I krypten kan du se rester fra en række af de tidligere kirker. Der bliver også vist et multimedieshow, der gennemgår katedralens historie. Tre gange om dagen er fremvisningen på engelsk. Med til et besøg i Basel Münster hører også klostret ved siden af og det såkaldte pfalz lige bag kirken, hvorfra du har en flot udsigt over floden.

gratis oplevelser i basel
Indenfor i Basel Münster

3 Gratis museer

Basel har flere gratis museer. Først og fremmest det gode Kunstmuseum Basel, der primært viser malerier fra det 14. til det 20. århundrede. Du kan se værker af så berømte kunstnere som Monet, Renoir, Picasso, Warhol og van Gogh for blot at nævne nogle få. Der er gratis adgang til museet tirsdag til fredag fra kl. 17.00 og første søndag i måneden.

Det Naturhistoriske Museum har gratis entré samme dage og tidspunkter, mens du kan besøge Det Historiske Museum (Barfüsserkirche) – torsdag til lørdag fra kl. 16.00 og første søndag i måneden uden at tage penge op af lommen. Tinguely Museum har gratis adgang torsdag fra kl. 18.00 og Antikmuseet torsdag og fredag fra kl. 17.00

Museer, der altid er gratis inkluderer Mühlemuseum, Feuerwehrmuseum, Skulpturhalle Basel og Sammlung Friedhof Hörnli.

gratis oplevelser i basel
På Kunstmuseum Basel er der masser af flot kunst

4 ARTour

En af de lidt mere anderledes gratis oplevelser i Basel er ARTour, hvor du via en app går rundt i byen for at se digital kunst. Værkerne kan kun ses via app’en, der er gratis at downloade.

Udover kunstværkerne, så får du også set dele af byen, du ellers ikke ville komme forbi. Du kan selv gå rundt mellem værkerne, men også tage med på en guidet rundtur, som dog ikke er gratis. Se mere om Artour.

Artour byer på digital kunst rundt om i Basel

5 Botanisk Have

Basel har en mindre botanisk have, der er gratis at besøge. Grundlagt i 1586 er den en af verdens ældste og har altid været tilknyttet byens universitet lige ved siden af.

Haven er selvfølgelig bedst at besøge fra forår til efterår, hvor det er grønt og frodigt, men du kan også stikke hovedet indenfor i et af drivhusene. Her er der forskellige temaer som f.eks. palmer, kaktusser og tropiske planter. Den botaniske have er nabo til Spalentor og ligger således centralt i byen. Sporvognslinje 3 kører lige til døren.

Del af den botaniske have i Basel

6 Gratis byvandring

Også i Basel kan du tage med på en gratis byvandring. De er baseret på drikkepenge til guiden, som du selvfølgelig skal give. Helt gratis er det således ikke, men det er dig, der bestemmer beløbet.

Der er flere forskellige udbydere – f.eks. Free Walk Switzerland, hvor du kan vælge mellem en lille håndfuld ture. Bl.a. den klassiske byrundtur, men du kan også tage med på en rundvisning i Kleinbasel og høre mere Basels jødiske historie.

Tag med på en gratis byvandring

7 Svøm i Rhinen

Når sommervarmen for alvor rammer Basel er en svømmetur i Rhinen en af de mest populære aktiviteter. Da jeg besøgte byen, var det 20 °C og tilsyneladende for koldt til en dukkert – jeg spottede kun en lille håndfuld svømmere. De havde alle den såkaldte wickelfish over skulderen – en vandtæt taske, der holder tøjet tørt, mens du driver med strømmen ned ad Rhinen.

En anden måde at køle sig af i floden er at benytte et af badehusene. Her er ofte solstole og mulighed for at få lidt at spise og drikke. Vær opmærksom på, at uanset hvordan du tager en svømmetur i Rhinen, så er det ikke for nybegyndere – strømmen er stærk.

Du kan i øvrigt både købe og leje en wickelfish i turistinformationen på gaden Steinberg skråt overfor Tinguely-fontænen. Du kan downloade app’en BachApp for at læse mere om bl.a. badesteder, omklædningsrum og sikkerhed.

Rheinbad Breite er et af de største badehuse ved centrum

8 Gratis offentlig transport

Som nævnt i indledningen får alle turister udleveret et BaselCard, hvis de har booket mindst én overnatning. Kortet inkluderer gratis offentlig transport, der giver mulighed for at køre byen rundt med busser og sporvogne. De er effektive og dækker det meste af Basel.

Du kan på den måde lave din egen byrundtur og faktisk køre til Frankrig uden at tage penge op af lommen. Sporvognslinje 3 har endestation ved togstationen Saint-Louis tæt på lufthavnen. Du kan se et kort over sporvognslinjerne her.

Du kan komme vidt omkring med Basels offentlige transport

9 Spot fontæner

Basel kaldes også fontænernes by. I alt er der knap 300 fontæner, hvoraf et par hundrede af dem er offentlige. Du skal ikke gå mange meter i Basel før du støder ind i en af de gamle fontæner, der ofte er et helt lille kunstværk. De bliver anset som kulturarv og holdt ved lige af kommunen.

Den mest berømte fontæne er dog ikke helt så gammel. På gaden Steinberg ved teatret kan du se Tinguely-fontænen, der består af 10 bevægelige kunstværker, som skal forestille dansere og skuespillere. Fontænen er udført af kunstneren Jean Tinguely, der voksede op i Basel.

Særligt for de fleste fontæner i Basel er at du kan drikke vandet. Hele 1 million liter frisk vand strømmer gennem byens fontæner hver dag, så du kan roligt fylde drikkedunken op. Et skilt på fontænen fortæller, hvis vandet ikke kan drikkes.

I Basel er badning i fontænerne i øvrigt en gammel tradition. På varme sommerdage er det ikke ualmindeligt at se de lokale køle sig ned i fontænerne – du er velkommen til at gøre det samme.

Tinguely-fontænen med de 10 bevægelige kunstværker

10 Gratis events i Kaserne Basel

Kaserne Basel er et stort kulturhus, der tilbyder en lang række events som bl.a. dans, teater, koncerter og foredrag. Nogle arrangementer er gratis, mens andre kræver entré. Her kan du dog selv bestemme hvad du vil give – fra 15-35 CHF.

Programmet er omfattende, og du kan se under hvert arrangement, om det er gratis eller koster penge. Det er ofte nødvendigt at booke billet i forvejen – også selvom det er gratis. Du kan se mere om Kaserne Basel og hvad der sker under dit ophold på kulturhusets hjemmeside.

Kaserne Basel er i øvrigt et populært mødested. Baren KaBar er et af Basels hippe steder, og på plænen foran er der god stemning på lune sommeraftener.

Kaserne Basel har mange gode events

11 Rundvisning i Roche

Basel er hjem for flere af verdens største medicinalvirksomheder. Et af dem er Roche, hvis to store bygninger (tårne) kan ses fra det meste af byen.

Roche 2 er med sine 205 meter og 50 etager den højeste kontorbygning i Schweiz. Her kan du tage med på en guidet rundvisning helt gratis. Det er dog nødvendigt, at reservere plads på forhånd – det kan du gøre her.

De to markante bygninger ved medicinalvirksomheden Roche

Praktisk information til dit besøg i Basel

Transport

Fra København kan du flyve direkte til Basel med easyJet og Norwegian. Der kan være tale om sæsonruter, som kun flyves fra forår til efterår. Søg og sammenlign flybilletter her.

Fra lufthavnen til dit hotel kan du tage en taxi, lufthavnsbus eller privat transfer, som du kan booke hjemmefra. Dit hotel kan helt sikkert også hjælpe med transport.

Overnatning

Basel har et pænt udvalg af overnatningssteder. Prisniveauet er dog ret højt sammenlignet med andre byer og lande. Klik ind på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Husk at være opmærksom på f.eks. værelsestype og afbestillingsbetingelser når du sammenligner priser på de forskellige hotelbookingsider.

Husk

Udenrigsministeriet har ingen rejsevejledning til Schweiz, men det anbefales at downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Kort over Basel

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her