Hjem Europa 7 spændende byer i Sydfrankrig

7 spændende byer i Sydfrankrig

Sydfrankrig har mange smukke byer - her er mine favoritter

Frankrig har så mange smukke og charmerende byer, at der er lavet en hel bog om dem. Most Beautiful Villages in France udkom i 2019 og indeholder en præsentation af 159 byer i hele landet, der er udvalgt efter kriterierne kulturarv, skønhed og arkitektur.

Selv har jeg kun besøgt Sydfrankrig, der ikke overraskende er rigt repræsenteret i bogen. I både Provence og Languedoc ligger de smukke byer på stribe, og er du selv ved at planlægge en rejse til området, så bliver det største problem uden tvivl at vælge fra.

Uanset hvilke steder du besøger, så er der næsten garanti for god mad, smuk natur, spændende historie og charmerende byer. I hvert fald, hvis du følger nedenstående rejserute, der består af syv af mine favoritbyer i Sydfrankrig.

Du kan f.eks. lande i Montpellier og herfra kører afsted på din helt egen Tour de France. Montpellier er i sig selv rigtig spændende og glimrende som base for gode udflugter til de forskellige byer. Tager du hele turen, kan du flyve hjem fra Toulouse.

1 Avignon

Den gamle paveby ligger i Provence ud til Rhône-floden. Avignons historiske bymidte er helt forståeligt på UNESCOs verdensarvliste, og her troner det imponerende pavepalads, der naturligvis er et must see.

Men der er meget mere at komme efter i Avignon. Den gamle bymidte er bilfri og et pragtfuldt sted at gå rundt. Især omkring den centrale plads Place d’ Horloge er der masser af liv med caféer, kunstnere og gademusikanter.

De smukke bygninger ligger på stribe, og højdepunkterne er bl.a. katedralen Notre Dame des-Doms, hvor Pave Johannes XXll er begravet, og den ejendommelige bro St. Benezet, der ser ud som om den aldrig er bygget færdig. Avignon ligger 92 km fra lufthavnen i Montpellier.

Det imponerende pavepalads i Avignon

2 L’isle-sur-la-Sorge

En by på en ø i Sydfrankrig? Jo, den er god nok. Måske opdager du ligesom jeg slet ikke, at Sorge-floden omkranser L’isle-sur-la-Sorge, der er en lille charmerende by berømt for sine vandmøller og især de flere hundrede forretninger med antik og second hand.

Sådan havde jeg det i hvert fald, da jeg blev overrasket over at have vand til alle sider, men det gør selvfølgelig L’isle-sur-la-Sorge til en meget anderledes by i Sydfrankrig.

I påsken og midt august afholdes antikmesse med flere end 500 forhandlere – et sandt tilløbsstykke, men byen er bestemt også værd at besøge, hvis du ikke har den store interesse for gamle effekter. L’isle-sur-la-Sorge ligger 25 km fra Avignon og 118 km fra lufthavnen i Montpellier.

L’Isle-sur-le-Sorge er ren idyl

3 Le Baux de Provence

Jo, Le Baux de Provence er bestemt turistet, men den fine middelalderby er som taget ud af en ridderfilm. De brostensbelagte gader er charmerende, og kan du abstrahere fra de mange butikker, der sælger souvenirs til overpris, så er byen bestemt en god oplevelse.

Le Baux de Provence ligger på en lille bakketop og har en spændende historie, der bl.a. omhandler den indflydelsesrige Baux-familie, kardinaler og franske konger.

Gastronomer vil sandsynligvis nikke genkendende til Les Baux de Provence. Det var her kokken Raymond Thullier i 1946 åbnede Oustau de Baumaniere – en toprestaurant, der blev regnet for en af verdens bedste og i hele 35 år havde tre stjerner i Michelinguiden. Le Baux de Provence ligger 42 km fra L’isle-sur-la-Sorge og 97 km fra lufthavnen i Montpellier.

En af flere charmerende huse i Le Baux de Provence

4 Uzés

Hertugernes by kalder man ofte Uzés. Den gamle middelalderby var engang hjem for en række betydningsfulde hertuger, der boede på borgen Le Doche, hvis tårn rager højt op over byens øvrige bygninger.

Som flere andre andre steder i Sydfrankrig har man også i Uzés lukket af for trafik i bymidten, og det gør det bare så meget hyggeligere at gå rundt i de charmerende gader.

Få kilometer fra Uzés skal du selvfølgelig også besøge berømte Pont du Gard. Den fantastiske romerske akvædukt er et mesterværk og helt forståeligt på UNESCOs verdensarvliste. Uzés ligger 45 km fra Le Baux de Provence og 78 km fra lufthavnen i Montpellier.

Uzés er en rigtig hyggelig by

5 Florac

Kald det bare en afstikker, men bjergbyen Florac i Cévennes Nationalpark er en god og anderledes oplevelse. Ad bjergveje fra Alés tager det halvanden times tid, inden du når byen, der sine steder minder om alperne. Bag Florac troner et 500 meter højt bjerg og floden Tarnon løber lige gennem byen – det er den rene idyl.

Mange har sikkert aldrig hørt om Florac, men for dedikerede vandrere er byen og området særdeles kendt. Det var her den skotske forfatter Robert Louis Stevenson i 1878 fulgtes med de lokale æseldrivere på en 232 km lang rute over bjergene.

Det kom der bogen Travels with a Donkey in the Cévennes ud af – en bog, der har opnået legendestatus blandt vandrere. Florac ligger 99 km fra Uzés og 157 km fra lufthavnen i Montpellier.

Der er et godt stykke vej til Florac, men sikke en oplevelse

6 Minerve

Charmerende Minerve ligger dramatisk højt oppe over det sted, hvor floderne Cesse og Brian mødes. Byens beliggenhed er i den grad spektakulær, men Minerve er mest kendt som katarby.

Katarene var en gren af kristendommen som den katolske kirke ikke brød sig om – efter massakren i Béziers flygtede de til Minerve, hvor de forgæves prøvede at holde stand mod korsridderne.

Minerve er en bilfri by med hyggelige brostensbelagte gader og gamle stenhuse. Flere af dem er i dag er indrettet som caféer, butikker og restauranter.

Minerve er omringet af andre charmerende byer som Azillanet og ikke mindst kilometer efter kilometer med vinmarker. Minerve ligger 245 km fra Florac og 120 km fra Montpellier lufthavn. Springer du Florac over, er der 191 km fra Uzés til Minerve.

Den flotte katarby Minerve

7 Cité de Carcassonne

Carcassonne er ligesom Le Baux de Provence temmelig turistet. Også her er det om at abstrahere fra turistbutikkerne og bare nyde den velbevarede by og borg, der er på UNESCOs verdensarvliste. Det var romerne, der grundlagde Caracassonne, men byen har været beboet af mange forskellige folkeslag før den overgik til den franske krone.

Hovedattraktionen er Château Comtal, der var hjem for Carcassonnes herskere. Herfra kan du tage en tur rundt på borgmuren, hvorfra der er en fantastisk udsigt over byen. Château Comtal er et must, og det samme er et besøg i den imponerende Skt. Nazarius-katedral.

Carcassonne ligger 49 km fra Minerve, 155 km fra Montpellier Lufthavn og 94 km fra Toulouse Lufthavn.

Carcassonnes gamle bydel er yderst velbevaret

Nyttige links til din rejse til Sydfrankrig

Transport

Sydfrankrig har flere internationale lufthavne. Fra Danmark kan du flyve direkte til f.eks. Nice, Marseille og Montpellier – nogle af ruterne er dog sæsonruter. Alternativt er det nødvendigt med en mellemlanding. Søg og sammenlign flybilletter her.

Overnatning

Sydfrankrig er et populært rejsemål for alverdens turister. Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Andre muligheder for overnatning i Sydfrankrig er camping eller feriehus, der fås i alle størrelser.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Frankrig inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her