Hjem Frankrig Oplevelser i Avignon med tips til din rejse

Oplevelser i Avignon med tips til din rejse

Læs om de bedste oplevelser i Avignon og få gode tips til din rejse

Der er flere rigtig gode oplevelser i Avignon. Den hyggelige by i Provence er også et godt udgangspunkt til at udforske Sydfrankrig, der har så meget at byde på. Læs her, hvad du skal se i Avignon og få tips til din rejse nederst på siden.

Avignon – en introduktion

Avignon kan dateres til i hvert fald det 4. århundrede. Byen gjorde sig ikke væsentlig bemærket indtil 1300-tallet, hvor den nye pave, der var franskmand, flyttede fra Rom til Avignon.

Det var en turbulent periode for byen, der blev en del af den vedvarende konflikt mellem Frankrig og kirken i Rom, som handlede om magt, penge, politik og religionens rolle i samfundet.

Årene som hjem for paven præger stadig Avignon. I den gamle bydel troner det enorme og imponerende pavepalads, der er den absolut største seværdighed. Bydelen er Avignons centrum og består af charmerende bilfri gader flankeret af gamle huse med caféer, vinbarer, restauranter og spændende butikker.

Avignon er en hyggelig by og på en eller anden måde indbegrebet af Provence. Her er markeder, gadekunstnere og lækker mad, men byen har også udviklet sig til et kulturelt centrum med festivals og en lang række events.

Nu til de bedste oplevelser i Avignon som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

oplevelser i avignon
Avignon omkring Place de l’Horloge

1 Pavepaladset (Palais des Papes)

Som nævnt er pavepaladset (Palais des Papes) Avignons største seværdighed. Fra 1309 til 1377 var byen hjem for paven, og det er både første og eneste gang, at den katolske kirkes overhoved har boet udenfor Italien.

Paladset ligger midt i den gamle bydel og virker bombastisk med bl.a tårne og spir, der rager op over de øvrige bygninger.

Selvom paven i 1377 igen fik hovedsæde i Rom, så udnævnte kardinalerne i Avignon deres egne paver, som i dag kaldes modpaver eller antipaver. Først Clemens Vll og derefter Benedict VIII, der i 1409 måtte flygte til Spanien, da franske styrker tro mod paven i Rom angreb Avignon.

I 1300-tallet var Avignon at regne som verdens centrum. Her var ekstremt overbefolket, hvor digtere, gøglere, købmænd, tiggere og mange andre strømmede til Avignon, der ifølge den italienske poet Petrarch var en “pestbefængt losseplads, hvor hele universets svineri var samlet”.

Det enorme palads vidner om kirkens magt i 1300-tallet. Indenfor kan du bl.a. se modtagesalen og spisesalen, men der er også flere kapeller og her og der flotte freskoer. I alt er ca. 20 rum åbne for offentligheden. Sammen med Avignons gamle bydel er Pavepaladset på UNESCOs verdensarvliste.

Der er ofte kø ved indgangen, men du kan købe billet i forvejen på paladset hjemmeside.

Det enorme pavepalads – til venstre tårnet på Avignons katedral

2 Pont Saint Benezet

Lige nord for den gamle bydel kan du besøge Pont Saint Benezet, der er en bemærkelsesværdig halv bro over Rhône-floden. Oprindelig var det en træbro, men den blev erstattet af en stenbro med 22 buer, hvoraf kun fire er tilbage i dag.

Det kan i dag synes mærkeligt, at broen havde så mange buer, men gamle kort antyder, at Pont Saint Benezet gik over en ø i floden til modsatte bred. En længde på hele 900 meter. Broen fremstod med årene ret misligeholdt, og gennem 1600-tallet var bl.a. en oversvømmelse skyld i et kollaps af flere af buerne.

I dag er det tilbageværende af Pont Saint Benezet restaureret og fungerer nu som del af et museum. Du kan bl.a. besøge kapellet Saint Nicholas og se et multimediseshow. En audioguide er inkluderet i entréprisen.

3 Place de l’Horloge

Place de l’Horloge kan siges at være centrum i den gamle bydel. Pladsen umiddelbart syd for Pavepaladset har en lang række cafeer og restauranter, der er med til at give liv. I sommermånederne er der tætpakket med mennesker, der nyder et glas vin, en kop kaffe eller et godt måltid mad.

Place de l’Horloge er flankeret af en række fine bygninger som f.eks. rådhuset (Hôtel de Ville) fra 1845 og byens operahus, som blev indviet i 1847. Der er som regel også kunstnere og gademusikanter, der er med til give pladsen stemning og atmosfære.

oplevelser i avignon
Kunstner på Place de l’Horloge

4 Avignon Katedral

Næsten som en forlængelse af Pavepaladset mod nord ligger Avignons katedral med den meterhøje forgyldte statue af Jomfru Maria på toppen. Den første kirke på stedet blev opført i det 12. århundrede, men store dele af den nuværende bygning er fra 1670’erne.

Katedralen er bemærkelsesværdig enkel i sit udtryk med kun få udsmykninger. Det gælder til dels også indvendig, hvor man dog kan se interiør og genstande fra flere forskellige perioder. F.eks. det tidligere romanske alter, en flot stol i marmor tiltænkt biskoppen og flotte freskoer fra 1400-tallet.

Avignons katedral er dog mest kendt for at være gravsted for pave Johannes 22., der døde i 1334. I dag har ærkebiskoppen af Avignon sæde i katedralen, hvis officielle navn er Cathédrale Notre-Dame des Doms d’Avignon.

5 Musée Angladon

Kunstnerne Jean og Paulette Abgladon-Dubrujeaud har omdannet deres hjem til museum, hvor du kan se værker fra de seneste århundreder.

Der er flot kunst af impressionister og ekspressionister som f.eks. Degas, Manét, Cézanne, Sisly, Picasso og van Gogh. Værkerne har primært tilhørt samleren Jacques Douchet. Museet er forholdsvis hurtigt overset, men samlingen bestemt imponerende.

6 Les Halles

Les Halles er Avignons store markedshal, der er proppet med alle de lækkerier Sydfrankrig er så berømt for. Du kan bl.a. finde vin, ost, paté, tapenade, baguettes, grøntsager, kødudskæringer og masser af skønne specialiteter.

I Les Halles ligger også flere restauranter, hvor Cuisine Centr’Halles kan anbefales (kun åben til frokost). Der er åben hver dag i Les Halles, hvor især lørdag formiddag kan være travl. Her kan du se lokale kokke lave mad og demonstrerer teknikker.

Der er masser af lækkerier på de sydfranske markeder

7 Musée du Petit Palais

I den nordlige ende af Place de Palais, et stenkast fra Pavepaladset, kan du besøge Musée de Petit Palais. Museet ligger i en bygning, der tidligere var bolig for en kardinal og senere ærkebiskoppen af Avignon.

Musée de Petit Palais indeholder skulpturer og en større samling provencalske og italienske malerier fra middelalderen og renæssancen. Det er et af Europas største museer med middelalderkunst.

8 Rocher des Doms

Ved katedralen kan du gå op til Rocher des Doms, der er en park oppe over byen. Parken blev anlagt i 1830, og herfra har du en fantastisk udsigt over Rhône med Pont Saint Benezet og den gamle bydel, men længere væk kan du også se en borg eller to på bakketoppene.

Turen op til Rocher des Doms er ikke hård, men orker du ikke at gå, kan du tage det lille turisttog, der holder foran Pavepaladset

9 L’isle-sur-la-Sorgue

Selvom L’Isle-sur-la-Sorgue kun ligger 25 km fra Avignon, så er der tale om en helt anden slags by. Måske opdager du slet ikke, at Sorgue-floden omkranser L’isle-sur-la-Sorgue, der er en lille charmerende by berømt for sine vandmøller og især de flere hundrede forretninger med antik og second hand.

I påsken og midt august afholdes antikmesse med flere end 500 forhandlere – et sandt tilløbsstykke, men byen er bestemt også værd at besøge, hvis du ikke har den store interesse for gamle effekter.

Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Avignon. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.

Rejsetips og information til din rejse til Avignon

Transport

Ind og ud

Nærmeste lufthavn er den i Montpellier (kode: MPL), som du kan flyve direkte til fra København. Der kan dog være tale om sæsonruter, som kun flyves fra forår til efterår.

Fra både Billund og København er det selvfølgelig også muligt at flyve til Montpellier med en mellemlanding – f.eks. i Paris eller Amsterdam. Søg og sammenlign flybilletter her.

Der er 93 km fra Montpellier lufthavn til Avignon. Du kan hjemmefra booke en privat lufthavnstransfer til en fast pris. Her venter chaufføren på dig i ankomstterminalen.

Alternativet er at tage en taxa eller hoppe på lufthavnsbussen linje 620 ind til Montpellier og herfra køre med toget til Avignon.

At komme rundt

Med almindelig kondition kan du gå rundt til Avignons seværdigheder. Byen har dog glimrende offentlig transport i form af busser og sporvogne – det kan du læse mere om her (kun på fransk).

Skal du besøge flere steder i Sydfrankrig, kommer du nemmest rundt med bil. Det giver frihed, og du kan kører til strande og seværdigheder i dit eget tempo. Skiltningen er god, og generelt er franskmændene flinke til at give plads. Bemærk, at der opkræves motorvejsafgift.

Langs Middelhavskysten og i Provence kan der være tæt trafik i højsæsonen, så kør hjemmefra i god tid, hvis du skal på sightseeing.

Toget er en anden god mulighed for at komme fra by til by. Det franske jernbanenet er omfattende og nemt at bruge. Se mere om ruter, priser og afgangstider på SNCFs hjemmeside.

Overnatning

Avignon har et fint udvalg af hoteller i alle prisklasser. Du kan vælge at bo i byen eller i omegnen, hvor et feriehus ofte den billigste løsning. Her kan flere bo sammen og måske har I egen swimmingpool.

I Avignon centrum er Le Travertin et godt valg. Her kan du vælge mellem flere forskellige lejligheder med køkken. Vil du hellere bo på traditionelt hotel kan du se nærmere på det lækre og anmelderroste Maison Boussingault eller populære Hôtel Le Colbert.

I august holder franskmændene selv ferie – på det tidspunkt kan det stærkt anbefales at booke overnatning i god tid. Klik ind på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har det største udvalg og som regel de laveste priser.

Husk at være opmærksom på f.eks. værelsestype og afbestillingsbetingelser når du sammenligner priser på de forskellige hotelbookingsider.

Mad og drikke

Generelt spiser man godt i Frankrig. Her er masser af restauranter og bistroer. Prøv f.eks. tartar, ratatouille eller simreretten daube, men det sydfranske køkken er omfattende, og der vil helt sikkert være noget for alle.

Mange caféer og restauranter tilbyder setmenuer til frokost for 12-20 €, og det er som regel et glimrende valg. Generelt er prisniveauet på mad og drikke lavt, hvor en hovedret på en almindelig restaurant fås for 20-25 €.

Et godt sted at få inspiration til hvor du skal spise i Avignon er i Michelinguiden, der ikke kun indeholder dyre restauranter, men også en lang række anbefalinger, som ikke sprænger budgettet.

Står du selv for maden, så er der alle muligheder for at købe lækkerier på markederne. Kød, ost, charcuteri, specialiteter og friske grøntsager for blot at nævne lidt af udvalget.

Rejseressourcer

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Frankrig inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Vejr og bedste rejsetidspunkt

Tørre varme somre og milde vintre med en del nedbør er kendetegnet for klimaet i Sydfrankrig. Temperaturen i sommermånederne ligger på ca. 28-32 °C, og som regel er vejret lunt til et godt stykke ind i september måned.

Vintrene har temperaturer på ca. 10-15 °C, men der kan være perioder, hvor det både kan være koldere og varmere. Se vejret i Frankrig.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her