Hjem Sverige The Absolut Home Experience – en dag i vodkaens verden

The Absolut Home Experience – en dag i vodkaens verden

+ praktisk information til dit besøg hos Absolut Home Experience nederst på siden

Absolut Vodka kommer fra byen Åhus i Sverige. Her kan du booke The Absolut Home Experience, der er et indblik i historien om det verdensberømte vodkabrand.

Historien om Aboslut Vodka

Absolut Vodka blev grundlagt i 1879 af Lars Olsson Smith. Han kom fra en fattig familie, der boede på en gård i Kiaby lige nord for Kristianstad. Kun otte år gammel forlod den lille dreng familien for at tage til Karlshamn, hvor han fik læreplads i en landhandel.

Senere fik Lars sin egen butik, og det siges, at han allerede som 13-årig forsørgede sig selv. Men den entreprenante dreng drømte om andet og mere. Lars Olsson Smith rejste til Stockholm, hvor han havde forskellige jobs og som 22-årig stiftede et agentur for brændevin fra Skåne og Blekinge. Det blev starten på det industrieventyr, der endte med at blive til Absolut Vodka.

Lars Olsson Smith fandt ud af, at samtlige destillerier i Stockholm lavede brændevin af dårlig kvalitet. Det smagte ikke særlig godt (sprittet) og var fyldt med urenheder, der bl.a. førte til forgiftninger. Han øjnede en forretningsmulighed og tog på rejse i Europa for at lære at destillere brændevin.

Hjemme i Stockholm igen begyndte Lars Olsson Smith med sin nye viden at producere brændevin af god kvalitet under navnet Absolut rent brännvin, der var destilleret hele 10 gange. Det var ikke kun bedre, men også billigere end de øvrige destilleriers, der en efter en blev udkonkurreret.

Absolut flyttede til Åhus i 1906, hvor de opførte et nyt produktionsanlæg. Den høje bygning kaldes lokalt for spritkirken

Kunderne var glade, mens konkurrenterne bandede ham langt væk. Byen Stockholm, der egentlig havde monopol på produktion af brændevin, forbød Olsson Smith at sælge hans eget mærke for at gøre plads til de lokale destillerier.

Det blev der dog hurtigt fundet en løsning på. Produktionen blev flyttet ud på Reimersholme og salget foregik fra Fjädarholmarna, der dengang lå udenfor Stockholms bygrænse. Olsson Smith arrangerede bådture ud til Fjärdarholmarna, og historien fortæller, at 25.000 stockholmere hver dag hoppede på den gratis båd for at købe brændevin.

Succesen var hjemme for Lars Olsson Smith, der tjente styrtende med penge og fik tilnavnet brændevinskongen. I slutningen af 1800-tallet begyndte han at eksportere sin brændevin, men det var ikke udelukkende en succes. Selskabet tabte et anseeligt beløb i den såkaldte spanske spritkrig.

Olsson Smith selv foretog samtidig en række dårlige investeringer, der sendte ham på fallittens rand. På det tidspunkt var Absolut rent brännvin overgået til et selskab, der ikke blev påvirket af grundlæggerens elendige økonomi. Produktionen på Reimersholme flyttede i 1906 til Åhus tæt på Olsson Smiths fødested, men blot et år efter overtog den svenske stat virksomheden.

På rundvisningen hører jeg mere om Absoluts historie

Fattig, udskældt og uvenner med store dele af familien døde Lars Olsson Smith i 1913. I mange år efter lever Absolut rent brännvin en anonym tilværelse, men det bliver der lavet om på i 1979. Direktør i den statsejede virksomhed Vin & Sprit, Lars Lindmark, fik idéen til at rebrande den hæderkronede brændevin i anledning af 100 året for dens grundlæggelse.

Brændevinen skulle nu sælges som eksklusiv vodka med fokus på renheden og de svenske rødder. Et marketing- og udviklingsteam bliver udpeget, og det er dem, der bl.a. satser på den specielle glasflaske, der er inspireret af en klassisk svensk medicinflaske. For at fremhæve vodkaens renhed er det helt bevidst, at flasken er uden etiket.

Det helt store gennembrud kommer, da man henvender sig til et amerikansk reklamebureau i håb om at slå igennem i USA. Importøren Crillion får reklamebureauet TBWA til at hjælpe med lanceringen. De sætter et portræt af Lars Olsson Smith øverst på flasken og tilføjer teksten Country of Sweden.

Reklamebureauet kontakter også kendte kunstnere med Andy Warhol i spidsen til at kreere specielle flasker og søsætter en af de længste reklamekampagner nogensinde. Både flasker og kampagner får enorm opmærksomhed og adskillige priser.

Absolut Vodka er i dag et af de bedst sælgende spiritusmærker i verden og ejet af Pernod Richard, der købte virksomheden af den svenske stat i 2008 for 5,6 milliarder euro.

Så er det tid til at smage den rene vodka

The Absolut Home Experience

Ved Absolut Vodkas produktionsanlæg i Åhus er der mulighed for at deltage i The Absolut Home Experience, der er en rundvisning, men hvor man ser overraskende lidt til selve produktionen. Der er et kort besøg på fabrikken, men langt det meste af programmet foregår i Absolut Village – en fin villa lige ved siden af.

Her kommer jeg på en guidet tur rundt i villaen, hvor jeg først hører om Lars Olsson Smith og hvordan han startede virksomheden. I rummet ved siden af lærer jeg via en video mere om selve produktionen af Absolut Vodka. Noget af det man fremhæver er begrebet one source, der dækker over, at alle råvarer kommer fra Skåne.

Vodkaen er lavet på efterårshvede, og hele 400 bønder i Skåne leverer udelukkende hvede til produktionen af Absolut Vodka. Vandet får man fra den svenske undergrund, og det bliver blandet med hveden og det guiden kalder den hemmelige ingrediens: gæren.

Man gør også meget ud af at fortælle om Absolut Vodka som en miljøvenlig virksomhed. F.eks. er flaskerne lavet af 53 % genbrugsglas og spildprodukter fra produktionen bliver brugt som foder til 250.000 grise og køer.

I Videoen medvirker desuden en række medarbejdere, men som altid med den slags præsentationer har det karakter af lovprisning af sin egen gøren og laden.

Vi slutter med at lave vores egen cocktail

Rummet ved siden af er indrettet som et laboratorium. Her får jeg fornøjelsen af at dufte og sammenligne Absolut Vodka med en billigere spiritus. Jeg skal også smage den rene vodka og lærer samtidig lidt mere om produktionen.

Bl.a., at Absolut Vodka i dag er nært beslægtet med den brændevin som Lars Olsson Smith introducerede. Vodkaen bliver stadig destilleret 10 gange og guiden lader forstå, at den hemmelige ingrediens, gæren, er den samme.

Efter det korte og ret uinteressante besøg i produktionen er det tid til rundvisningens højdepunkt. Tilbage i villaen skal jeg lave min egen cocktail: En Cosmopolitan. Ingredienserne står klar, og så er det bare om at mixe den cocktail, der ifølge guiden blev opfundet af bartenderen Cheryl Cook da Absolut Vodka lancerede udgaven med citrus.

Rundvisningen slutter i det tilstødende rum, hvor jeg til dunkende rytmer og i selskab med min cocktail præsenteres for en lang række af Absolut Vodkas berømte reklamer.

Absolut Home Experience har været en fin oplevelse – rundvisningen har i hvert fald gjort mig klogere på både vodka og virksomhed. Kommer du forbi Åhus eller Kristianstad på din rejse i Skåne, så overvej en tur ind i vodkaens verden, men husk at booke online i forvejen.

Cosmopolitan – skål

Praktisk information

Absolut Home Experience har udgangspunkt i villaen kaldet Absolut Village på Vallgatan 5 i Åhus. Du kan booke rundvisning eller cocktailkursus på absoluthome.com.

Du får herefter tilsendt en mail med alle oplysninger. Dog er adressen lidt misvisende. Absolut Village ligger på et hjørne og det kan godt være, at den officielle adresse er Vallgatan 5, men der er indgang fra Köpmannagatan.

Det er supernemt at finde – Åhus er en mindre by, og du vil helt sikkert får øje på fabrikken, der ligger centralt på havnekajen.

Rundvisningerne tilbydes på svensk og engelsk. Der er dog begrænsede datoer i lavsæsonen, men om sommeren kan du vælge mellem flere tidspunkter hver dag (flest på svensk). Du har også mulighed for at booke en alkoholfri rundvisning. Her laver du så en Cosmopolitan uden alkohol.

I Absolut Village ligger også en restaurant, der laver rigtig god mad. Der er åbent til frokost og aften i sommerferien, men kun om aftenen på andre tider om året. Der kan dog være lukket i perioder. Se aktuelle åbningstider her.

Absolut Vodka ligger som nævnt i Åhus, der er en mindre by i det sydøstlige Sverige. Det er en typisk sommerby med en dejlig strand, marina og et pænt udvalg af spisesteder i højsæsonen.

Har du base i Kristianstad – den største by i området, så kan du tage bus 551 eller 552 fra centralstationen til Åhus. Der er afgang ca. hver halve time, og du kan købe billet i automaterne eller i bussen, hvor man modtager kreditkort. Det tager ca. 30 minutter at komme fra Kristianstad til Åhus med offentlig transport.

Du kan læse mere om Kristianstad i indlægget Oplevelser i Kristianstad med tips til din rejse.

Overnatning

Du kan booke overnatning i Åhus i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Vil du bo i Åhus by er Åhus Gästgivaregård et rigtg godt valg, mens du kan bo lækkert på stranden på Åhus Seaside.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk. Er I mange, så kan et sommerhus ofte være den billigste løsning.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her