“Hej, jeg hedder Ramesh, hvad kunne I tænke jer at spise i dag?”. Vi er ved Bukit Bintang Monorail Station i Kuala Lumpur, hvor vi møder Ramesh, der skal tage os en tur rundt i det lokale køkken. Og i Malaysias hovedstad er det er vidt begreb. Den multikulturelle by byder på mad fra især Kina og Indien, men selvfølgelig også fra malay-køkkenet, som bliver temaet for vores food tour i Kuala Lumpur.

Belært af vores food tour i Hanoi, hvor vi levnede en del mad og måtte springe desserten over, har jeg denne gang valgt en knap så omfangsrig tur, der indeholder seks smagninger. Sammen med Ramesh er vi nu på vej til gaden Jalan Alor, der om aftenen er proppet med restauranter og gadekøkkener.

“Bemærk, at turisterne vælger restauranterne til venstre, mens de lokale spiser i gadekøkkenerne”, siger Ramesh, da vi står og kigger ned ad Jalan Alor. Han har ikke meget til overs for gadens traditionelle restauranter, der ifølge ham er tilpasset turisternes smag. Her ville en lokal aldrig spise, lader han os forstå.

food tour i kuala lumpur
Klar til en travl aften på Jalan Alor

Blot få meter nede ad Jalan Alor begynder vores madeventyr. Vi smager siew bao, der på engelsk kaldes pork pie. Det er en lille bagt snack fra det kinesiske køkken, der bl.a. indeholder løg, hvidløg, sukker, soyasauce og svine- eller kyllingekød. En ret sød hapser, der ikke ligefrem falder i vores smag.

På vej ned ad den berømte gade stopper Ramesh flere gange op for at fortælle os om maden og hvor vi skal spise og især hvor vi ikke skal. Han kender de fleste af gadekøkkenernes ejere, og et par minutter får han en sludder med en dame, der er ved at dampe dim sum i nogle store rattankurve. De er ikke helt færdige, men Ramesh lover, at vi nok skal komme tilbage. Det glæder vi os til.

food tour i kuala lumpur
Nasi lemak bliver ofte kaldt Malaysia nationalret

Smagsprøver fra malay-køkkenet

Turisterne spiser på restauranterne og de lokale i gadekøkkenerne. Og så er der os, der forlader Jalan Alor for at finde det ægte malay-køkken i parallelgaden – den såkaldte backlane.

Her får vi først serveret nasi lemak, der ofte kaldes Malaysias nationalret. Det er en ret, der især er populær som morgenmad, men fås døgnet rundt. Nasi lemak er ris kogt i kokosmælk og pandanblade med peanuts, kogt æg, friterede ansjoser og en sauce af bl.a. chili, hvidløg og ingefær, der kan være ret stærk.

“Det hele afhænger af saucen”, siger Ramesh, da vi er klar til næste ret. Satay med peanutsauce kommer oprindelig fra Indonesien, men retten er også blevet populær i Malaysia.

food tour i kuala lumpur
En malaysisk burger

Det marinerede kød sættes på spyd sammen med stykker af fedt og grilles. I gamle dage brugte man spyd lavet af margen fra kokospalmer, men i dag er det primært træ- og bambusspyd. Kødet serveres sammen med en peanutsauce, og det er især den, der ifølge Ramesh gør satay god eller bare middelmådig.

Vi er ikke helt færdige med det lokale køkken. I en lille bod smager vi en malaysisk burger (jo, det findes), der i stedet for en bøf har hakket kylling pakket ind i en æggepandekage i midten. Andre ingredienser er kinakål, rødløg, mayonnaise og malaysisk ketchup. Det smager fantastisk godt.

food tour i kuala lumpur
Gaden jalan Alor er hektisk om aftenen

Tilbage på Jalan Alor

Mørket har lagt sig over Kuala Lumpur, da vi atter er tilbage på Jalan Alor. Gaden syder, og her er tætpakket med mennesker. Her og der står røgen op af wok’ene og vi kan dufte alt fra satay og hvidløg til durian og dim sum.

Ramesh tager os med til et indisk spisested, hvor vi får serveret roti og dosa. Roti er et typisk fladbrød lavet af hvedemel og masser af smør, mens dosa er lavet af bl.a. rismel og mere minder om en pandekage. Begge dyppes de i forskellige chutneys – oftest dhal og en chicken curry.

food tour i kuala lumpur
Dosa med lækre chutneys

Mætheden har meldt sig, men selvfølgelig skal vi lige slutte af med de lækre dim sum, der er blevet færdige i mellemtiden. Og jo, de er helt sikkert værd at vente på. Vi smager bl.a. dim sum med tofu, svampe og svinekød.

Vi er ikke helt så proppede som efter vores food tour i Hanoi, men vi har bestemt ikke manglet noget. Det har været en sjov og lærerig aften sammen med Ramesh, der forsvinder ud i den hede storby forundret over, at vi orker at gå tilbage til vores hotel. Men mon ikke det er meget sundt lige at få rørt os lidt efter de mange lækkerier som aftenen har budt på?

food tour i kuala lumpur
Farvestrålende dim sum

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her