“Vi kan simpelthen ikke spise mere”, siger vi til Rose, der ser helt bekymret ud. Mens hun nipper til en banh goi gør hun opmærksom på, at det var os, der skulle smage maden og ikke hende.
Men Rose behøver ikke være bange for, om vi går sultne i seng. Hun har allerede taget os med til seks forskellige spisesteder på vores food tour gennem Hanois gamle bydel, der med god grund er berømt for sin autentiske mad.
Rose hedder egentlig Nhung, men for at gøre det lidt nemmere har hun som så mange andre på disse breddegrader taget et vestligt navn til sig. Hun henter os på vores hotel i hjertet af Hanois gamle bydel for at tage os med på en food tour, hvor vi skal smage på Vietnams lækkerier. Og vi glæder os.
Bun Cha og forårsruller på gaden
Blot 20 meter fra vores hotel er vi fremme ved det første spisested. Det er sparsomt med pladsen i Hanois gamle bydel og mange steder ligger køkkenet uden for selve restauranten. Sådan er det også her, hvor en rotte, der sidder på et lille halvtag lige over kokkens hoved byder velkommen.
Det enkle spisested hedder Thanh Hop, men det går man ikke så meget op i, fortæller Rose. I stedet for refererer man til adressen, så lige nu spiser vi bun cha på 12 Dinh Liet Street. Bun cha er en af Vietnams klassiske retter – en suppe med grillet svinekød, nudler, fiskesauce, grøn papaya og risvineddike. Uha, det smager godt!
I næste gade gør vi stop hos en ældre dame, der sidder på fortovet og tilbereder nem ran – forårsruller.
Damen laver naturligvis selv forårsrullerne fra bunden og har sin egen kombination af ingredienser, som bl.a. består af svampe, gulerødder, forårsløg, fiskesauce, svinekød, koriander, skalotteløg og sort peber. Rullerne smager forrygende godt, og jeg forstår, hvorfor der ofte er kø foran hendes lille wok på Hang Be Street.
Banh Xeo på Blue Butterfly
Fra gademad sidder vi nu på Blue Butterfly, der er en rigtig restaurant med tjenere og menukort. Restauranten er med respekt for datidens arkitekter indrettet i en af Hanois gamle historiske huse, og det er et sted, der får fremragende anmeldelser på internettet.
Vi bliver da heller ikke skuffede. På Blue Butterfly skal vi smage banh xeo, der er vietnamesisk pandekage. Oprindelig kommer retten fra Mekong Deltaet, men bliver også serveret i det nordlige Vietnam.
Pandekagerne er fyldt med rejer, svinekød, forårsløg, bønnespirer, gurkemeje og grønne bønner. De rulles ind i tyndt rispapir sammen med salat og thaibasilikum og er nu klar til at spise.
Rose fortæller, at der findes over 30 forskellige slags rispapir – nogle skal steges/frituresteges, mens andre spises som de er. Vores banh xeo er sprøde og lækre, men allerede nu bliver vi nødt til at holde lidt igen med den gode mad, hvis vi skal nå alle aftenens spisesteder igennem.
Mætheden melder sig
På Hang Trong Street et stenkast fra Hoan Kiem-søen står vi nu foran en lille sandwichbod. Det var franskmændene, der introducerede brød i Indokina, og det bruges stadig til bl.a. sandwich. En slags snack eller fast food, der minder en hel del om noget vi kan købe i Danmark.
Vi er ved at være mætte, så Connie og jeg deler en sandwich. Et klogt valg, for på 33 Hang Hom Street er der stadig plads til at prøve pho kho, der kaldes for tørre nudler. Tørre er de bestemt ikke, men navnet har de fået, fordi de ikke serveres i en suppe.
Pho kho bliver hurtigt en af mine favoritretter. Ingredienserne, der bl.a. består af kylling, peanuts, koriander, bønnespirer og grøn papaya anrettes i lag for derefter at blive mixet sammen. Pho kho serveres sammen med en grøntsagssuppe, der drikkes efter selve retten er spist.
Food Tour i Hanoi – en god oplevelse
Endelig. Endelig er vi nået til sidste spisested. Vi er egentlig mætte, men når dog lige at smage på aftenens sidste lækkerier inden vi må give op. På Ly Quoc Su Street venter en stribe snacks på populære Quán Goc Ða (Banh Goi), hvor der er kø helt ud på gaden.
Jeg elsker god mad og er ikke meget for at kaste håndklædet i ringen. Slet ikke, når de lækre banh goi, goi cuon og banh tom smager så godt. Banh Goi kaldes også for Pillow Cake pga. dens form som en pude. Det er en slags sprød dumpling fyldt med bl.a. finthakket svinekød, glasnudler og svampe.
Goi Cuon er friske forårsruller, der er helt fantastiske og som jeg altid har været helt vild med. Forårsrullerne kan have fyld af f.eks. rejer, agurk, gulerod og koriander, der pakkes ind i fint rispapir. Sidste snack på tallerkenen er banh tom – rejekage, der er dybstegte søde kartofler med en reje på toppen.
Egentlig skulle vi også have dessert, men maven har sagt stop, og vi må have de søde sager til gode til en anden gang.
Det har været en sjov og lærerig aften sammen med Rose, der ikke bare taler godt engelsk, men som også er sjov og behagelig at være sammen med. Og så er der jo maden, der er så utrolig lækker. Det vietnamesiske køkken er alsidigt og på mange måder meget anderledes end f.eks. det thailandske.
Alt for mætte og en god oplevelse rigere går vi tilbage til vores hotel. Forbi alle de dejlige spisesteder som Rose har vist os, og som vi helt sikkert vil vende tilbage til, når der igen bliver plads til alle lækkerierne fra det vietnamesiske køkken.
Har du fået lyst til selv at prøve en food tour i Hanoi, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til din food tour i Hanoi
En food tour i Hanoi er populær og kan bookes som privat- eller gruppeture. Se mere hos f.eks. Viator, hvor du kan booke din tur hjemmefra.
Har du fået sammensat en rundrejse i Vietnam hos et rejsebureau så bed om, at de inkluderer en food tour.
Vil du på samme food tour som os, så kan du kontakte Rose (Nhung) på nhungnguyen.ulis@gmail.com.
Overnatning
Find overnatning i Hanoi på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og de laveste priser. I min Hanoi guide kan du se, hvilke hoteller jeg anbefaler.
Husk
Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Åh det gad jeg godt prøve. Ser så lækkert ud ?
Helt enig. Har også været på food tour i Hanoi men din lyder noget mere omfattende. Tak for en fed side.
Hej Carsten
Den tur ser helt fantastisk ud. Kan du huske hvad den kostede og hvor lang tid den tog?
Hej Dorte. Vi gav 25 USD pr. person (special price). Regn med at det koster ca. 200 kr pr. person. Turen tog ca. tre timer og I bestemmer selv hvad tid I vil begynde – men der er langt flere muligheder om aftenen end ved middagstid. Vi startede kl. 16, men I kan også starte senere – det anbefaler de faktisk.
Mange hilsner fra Carsten
Hej Carsten
Tak for svar. Den må vi få meldt os til.
Har været på Food tours andre steder, og det er en fantastisk måde at smage spændende mad og få en masse viden om det pågældende land fra en lokal. Især godt når man ikke er på en pakkerejse.
Hej Dorte. Helt enig. Man får altid prøvet noget mad som man normalt aldrig ville vælge og så er kontakten med de lokale helt fantastisk 🙂
God tur og god fornøjelse.