Jeg er tilbage. Tilbage i fantastiske Hanoi som jeg har glædet mig så meget til at besøge igen.

Selvom Vietnams hovedstad er ved at blive en rigtig storby og er vokset markant siden jeg var her sidst, så ligner meget sig selv. F.eks. det gamle kvarter, der på en eller anden måde er indbegrebet af Vietnam: hektisk, fremmedartet og utrolig spændende.

Hvis patina er smukt, så er Hanoi en rigtig skønhed. Ved første øjekast synes byen lidt trist, men de charmerende gamle huse med de mange fine detaljer vinder så afgjort ved nærmere eftersyn.

Jo, vel er de fleste af dem i forfald og trænger til en kærlig hånd, men de er også med til at fortælle byens nyere historie, hvor Hanoi var hovedstad i Fransk Indokina.

Selvom byen har fået nye motorveje og nye højhuse, så er det som om, at tiden har stået stille omkring det gamle kvarter og Hoan Kiem-søen. Godt nok er der nu lukket af for trafik omkring søen i weekenden, men så snart det bliver hverdag holder byens enorme scooterhær klar til at indtage gaderne igen.

Hanoi er helt sig selv og på en eller anden måde det Vietnam, de fleste turister forventer at se. Her er flotte templer, kvinder med rishatte og cykeltaxier i gaderne. Det er her, vi får det bedste indtryk af kultur og historie, og der er ingen tvivl om, at Hanoi er en by, der holder fast i traditionerne.

hanoi
Det gamle kvarter

Hanois gamle kvarter

Markeder, autentiske spisesteder og en fortættet atmosfære, der kan tage pusten fra de fleste. Hanois gamle kvarter er byens turistområde, men også fuld af lokalliv. Lige udenfor vores hotel sælger kvinder kød og eksotiske frugter, og der er kun få meter til Pho Suong, hvor vi flere gange spiser dampende varm pho sammen med vietnameserne.

Det gamle kvarter er i den grad hektisk med tæt trafik i de smalle gader – især i weekenden, hvor forbuddet mod køretøjer omkring Hoan Kiem-søen leder biler og scootere ind i turistområdet.

Det er til tider et klaustrofobisk sted, hvor du gør klogt i at se dig for. Fortove findes, men de er blokeret af gadesælgere og parkerede scootere – ofte finder vi os selv gående på gaden midt i den hektiske trafik.

Her og der ligger smalle gyder – nogle er blinde, mens andre er genveje. Ofte er gyderne fulde af liv, og det er især her, vi kommer rigtig tæt på de lokale. Butikkerne med tøj, tasker og souvenirs er her afløst af gadesælgere og interimistiske spisesteder.

Typisk lokalt spisested i det gamle kvarter

Hanois gamle kvarter er mere end 1000 år gammel og var i kejsertiden centrum for handel. Datidens håndværkere og købmænd kom ind til byen for at sælge deres varer, og med årene samlede de sig i specielle gader, der fik navn efter det, de solgte.

Det kunne f.eks. være silke, kobber, bambus eller træarbejde. I alt var der 36 handelsgader med forskellige varer, men i dag er kvarterets butikker primært henvendt til turister.

Bydelen er domineret af smalle og meget dybe huse, der er et levn fra dengang kejseren udregnede borgernes skatter efter bredden på facaden. Kan du abstrahere fra trafikken og det hektiske gadeliv, så kig op og lad dig imponere af husenes balkoner, de smukke dekorationer og kunstfærdige vinduesskodder.

I det gamle kvarter ligger en lang række hostels, guesthouses og bedre hoteller. Her er også masser af barer, hvor der er liv og glade dage om aftenen. Få hundrede meter fra vores hotel kommer vi forbi gaden Ta Hien, der med lidt god vilje kan kaldes turistområdets bargade. Her er tætpakket med mennesker, der spiser, drikker og møder hinanden.

Indenfor i Bach Ma-templet
Bach Ma Templet

Hanois gamle kvarter har flere mindre templer med Bach Ma Templet som det vigtigste. Bach Ma siges at være byens ældste tempel grundlagt i det 11. århundrede af kejser Ly Thai To, men de nuværende bygninger er fra det 18. århundrede og således væsentlig nyere.

Bach Ma er opkaldt til ære for en hvid hest, der hjalp kejseren med placeringen af datidens bymur. Historien fortæller, at den hvide hest førte kejseren til dette sted, hvor det endelig lykkedes at bygge en ny mur, der ikke kollapsede.

Indenfor i det lille tempel står en figur af den hvide hest, men inden du når så langt, er det værd at bemærke de pragtfulde trædøre og bygningens mange fine detaljer. Nye tilføjelser til det oprindelige tempel er helligdommen dedikeret til Konfucius og Fønix-alteret, hvor vi ser de lokale bede – en smuk og højtidelig oplevelse.

hanoi
Grønthandler ved Dong Xuan-markedet
Dong Xuan Markedet

Hanois gamle kvarter er i princippet et stort marked, men en stor del af handlen er koncentreret ved Dong Xuan Markedet.. Både i markedshallen og i de omkringliggende gader er der hektisk og et hav af spændende varer til salg.

I slutningen af 1800-tallet lå der to større markeder i det gamle kvarter, men de blev lukket ned og erstattet af Dong Xuan-markedet.

Det var franskmændene, der opførte markedshallen i 1889, men over 100 år senere, i 1994, brændte bygningen ned til grunden. En ny blev opført i dens oprindelige form, og før som nu er Dong Xuan Hanois største overdækkede marked.

Vareudbuddet er enormt, men det er primært et engrosmarked med biler, scootere og lastbiler, der tungtlæssede kører til og fra markedet i en uendelighed.

Kunstner ved Hoan Kiem-søen

Hoan Kiem-Søen

Hvor er her dog stille. Det er lørdag morgen og vi er på vej rundt om Hoan Kiem-søen, hvor der nu er lukket af for trafik i weekenden. Væk er den evige strøm af biler og scootere, der som en brølende slange snor sig gennem gaderne og helt spolerer den idyl, som vi går i nu.

Søen er en pragtfuld oase, og mens morgensolen varmer hovedstaden op, går vi forbi en håndfuld kunstmalere og her og der byens morgengymnaster, der trofast kommer hver morgen for at holde sig i form. Unge piger foreviger øjeblikket med en selfie, og så er der børnefamilierne, der synes at nyde stilheden omkring søen lige så meget som os.

Ifølge myten bor der en kæmpeskildpadde i Hoan Kim søen. Det siges, at kejser Le Loi i midten af 1400-tallet fik et magisk sværd som han brugte til at fordrive kineserne. Efter slaget tog skildpadden sværdet og forsvandt i Hoan Kiem-søen.

Søen og Skildpaddetårnet

Søen har to markante monumenter: Skildpaddetårnet og Ngoo Son-Templet. Skildpaddetårnet, der er i fransk stil, blev opført i 1886 af en embedsmand, som havde til hensigt at begrave sin far i tårnet.

Ngoo Son-Templet er mere i vietnamesisk stil og et sandt tilløbsstykke for de lokale. Templet blev opført i 1500-tallet og ligger smukt på den lille ø Jadehøjen, som vi når via den flotte røde bro, The Hoc, eller Den Opståede Sols Bro.

Ligesom det gamle kvarter er området omkring Hoan Kiem-søen populært blandt turister. Vest for søen ligger cafeer, hoteller og restauranter på stribe, og de to sammenhængende bydele minder meget om hinanden. Det er et sted vi tilbringer en del tid, og som vi også kommer forbi på vores food tour.

På Nha Chong Street ligger St. Joseph-katedralen som franskmændene opførte i 1886. Notre Dame i Paris har stået model og som så mange andre bygninger i Hanoi har også katedralen masser af patina. Den lille plads foran St. Joseph er et populært mødested og rundt om ligger flere hyggelige cafeer og coffeeshops.

Cafeer på den lille plads ved St. Joseph Katedralen

Hoa Lo – Hanoi Hilton

Selvom franskmændene havde været i Sydøstasien i en del år, blev det man kalder Fransk Indokina først grundlagt i 1887. Det var en periode, hvor europæiske stormagter kæmpede om land for at positionere sig over for hinanden og for at få del i den indbringende handel med eksotiske varer.

Franskmændene var naturligvis ikke velkomne, og de fleste landområder blev taget med magt. Lokale oprør blev slået ned og vietnamesere, der kæmpede for selvstændighed blev fængslet i bl.a. Hoa Lo, der blev opført i 1896.

Hoa Lo er i dag museum og omhandler primært tiden under fransk styre, men fængslet er mere berømt for at huse amerikanske fanger under vietnamkrigen. Det var dem, der gav fængslet det ikoniske navn “Hanoi Hilton”.

Der er kun en meget lille del af fængslet tilbage og selve museet er forholdsvis hurtigt overset. Til gengæld er der masser af spændende historie forbundet med Hoa Lo. På flere billeder ser vi Brian “Pete” Peterson, hvis liv og oplevelser er lige til en Hollywoodfilm.

Pete Peterson var pilot i den amerikanske hær, men blev skudt ned over Nordvietnam i september 1966. Han blev taget til fange og transporteret til Hoa Lo, hvor han sad i seks år. Efter løsladelsen i marts 1973 vendte han hjem til USA, hvor han senere blev stemt ind i Repræsentanternes Hus for Demokraterne.

Guillotine som franskmændene brugte til at henrette vietnamesiske oprørere

Peterson sad i tre perioder og ville egentlig forlade det politiske arbejde, men i 1997 spurgte Bill Clinton, om han var interesseret i at vende tilbage til Vietnam som den første amerikanske ambassadør efter krigen.

Peterson takkede ja, og samme år tog han til Hanoi, hvor en af hovedprioriteringerne var at samle trådene mht. amerikanere, der var såkaldt Missing In Action. Pete Peterson blev i øvrigt senere gift med en vietnamesisk kvinde.

En anden prominent fange, der har været fængslet i Hoa Lo er John McCain, der gik efter den amerikanske præsidentpost i 2008. McCain var også pilot og blev ligesom Peterson skudt ned og taget til fange. Han tilbragte fem år i Hoa Lo, hvor han to gange forsøgte at begå selvmord.

Hoa Lo er som Museet for Krigsforbrydelser i Ho Chi Minh City fuld af propaganda og viser kun den ene del af sandheden.

På adskillige billeder ser vi, hvordan amerikanske fanger blev behandlet: med julemiddag, masser af breve hjemmefra og adgang til sport og aktiviteter. Både Peterson og McCain har dog beskrevet opholdet i Hanoi Hilton som yderst kedelig og med masser af tortur.

Litteraturtemplet består af flere smukke bygninger

Litteraturtemplet

“Det var kun landets absolut bedste elever, der kunne modtage undervisning her, og den 35 dage lange eksamen var frygtet af alle”, fortæller guiden med alvorlig mine. Vi er taget på besøg i Litteraturtemplet, som kejser Ly Thanh Long grundlagde i 1070 og dedikerede til den kinesiske filosof Konfucius.

Templet var engang Vietnams første universitet, der havde til opgave at uddanne mandarinernes sønner. Kun få bestod eksamen, og deres navne blev indgraveret i steler opført på tempelområdet.

Litteraturtemplet og den omkringliggende have er utrolig velholdt. Vi går gennem klassiske vietnamesiske porte fyldt med udsmykninger og nyder de smukke bygninger, der lige så godt kunne have ligget i Kina.

Området hører til de mere stille i Hanoi, og det er lidt af en befrielse at gå rundt blandt farvestrålende blomster, træer og damme langt væk fra scootermafiaen i centrum for at lære mere om Vietnams hovedstad.

Byen blev grundlagt i år 1010 af kejser Ly Thai To, der flyttede hovedstaden fra Hoa Lu til Thang Long, som Hanoi hed dengang. Thang Long betyder “Den Opstigende Drage”, og det siges, at Ly Thai Lo opførte byen netop her, hvor han havde set dragen.

Men det var næppe så tilfældigt at Hanoi blev grundlagt ved Den Røde Flod, hvis vand gjorde den omkringliggende jord yderst frugtbar. Også handelsmæssigt var placeringen ved floden et bedre valg end Hoa Lu. Indtil 1802, da Nguyen-dynastiet fik magten og flyttede hovedstaden til Hué, er det kun i korte perioder, at Vietnam ikke er blevet styret fra Hanoi.

Pho Suong, hvor vi spiser flere gange

Hanoi er god og billig mad

Gadekøkkenerne syder og dampen står op af de store gryder med den vietnamesiske nationalret pho, der er en lækker suppe lavet på bl.a. oksekød og serveres med friske krydderurter. Pho spises døgnet rundt, og det er en ret vi ofte køber.

Det er som om at vietnameserne spiser hele tiden. Gadekøkkenerne har travlt og konstant går vi forbi sælgere, der sidder med en skål nudelsuppe eller spiser små hapsere som f.eks. banh goi.

Hanoi har et hav af gode restauranter, og som altid er det en god idé at spise de steder, hvor de lokale kommer. Mange af spisestederne er enkle og serverer kun én ret som de til gengæld er specialister i at lave. Ofte er opskriften gået i arv og forbedret med årene.

I gadekøkkenerne koster det kun få kroner at stille sulten. De tilbyder ikke kun suppe, men også f.eks. bun cha, grillet svinekød med friske krydderurter, banh coun, der er ultratynde risruller med ristet hvidløg og champignon samt en lang række andre lækre retter. Mange af dem prøver vi på vores food tour gennem Hanois gader – en rigtig god oplevelse.

Pho Kho – også kaldet tørre nudler

Vanddukketeater – en gammel vietnamesisk tradition

An old Vietnamese tradition – see it for yourself, står der på flyeren, vi en dag får stukket i hånden. Jeg putter den i lommen og glemmer den, men opdager den ved et tilfælde sidste dag vi er i Hanoi.

Water Poppet Show står der på den. Jo, hvorfor ikke. Vi tager til Thang Long teatret, der ligger i udkanten af det gamle kvarter for at se vanddukketeater, der som flyeren siger er en ældgammel tradition i Vietnam.

Tidligere havde næsten alle byer sit eget lille teater, der foregik i rismarkerne. I dag er der kun få teatergrupper, og de rejser rundt i landet for at optræde. Thang Long teatret er det eneste sted i Hanoi, det kan opleves, får vi at vide.

Godt nok ligger teatret ikke ved en dam, men scenen er skiftet ud med et stort bassin, hvor de medvirkende står i vand til livet for at styre de mange figurer, der er en del af forestillingen, som ofte tager udgangspunkt i gamle sagn. Det kan være svært at følge med, da alt foregår på vietnamesisk, men det er bestemt en oplevelse.

Enkel cafe i det gamle kvarter

Farvel til fantastiske Hanoi

“Vi er egentlig ikke klar til at forlade Hanoi. Hvad der i første omgang var stress og kaos er skiftet ud med kærlighed til en by, der har så meget at byde på. Vi trækker på smilebåndet over alle detaljerne og de små sære ting, som gemmer sig under overfladen. Men selv uden at gå i dybden er den vietnamesiske hovedstad et overflødighedshorn af oplevelser, og vi har slet ikke fået set det hele. Alene det er grund nok til at komme tilbage”.

Sådan skrev jeg, første gang jeg besøgte Hanoi. Jeg er stadig ikke klar til at forlade den vietnamesiske hovedstad. Der er stadig meget at opleve, og skulle jeg komme forbi byen igen, så håber jeg, at alt ligner sig selv. Især det gamle kvarter og området omkring Hoan Kiem-søen, der på en gang er hektisk og charmerende. Præcis som Vietnam.

Herunder finder du min guide til Hanoi – læs om bl.a. transport og gode spisesteder. Du kan også finde nyttige links til rejsen og et kort over byen.
Ho Chi Minhs Mausoleum

Nyttige links til din rejse til Vietnam

• Hotel i Hanoi – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Vietnam – Sammenlign priser her
• Skræddersyede rejser til Vietnam – Få et uforpligtende tilbud
• Pakkerejser til Hanoi – Book fly og hotel sammen
• Transport – få et tilbud fra dansk rejsebureau
• Vaccinationer til Vietnam – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – se den her

Transport

Ind og ud

Hanoi har de senere år fået en række nye flyforbindelser. Du kan stadig flyve via f.eks. Bangkok (Thai Airways) eller Singapore (Singapore Airlines), men også via Doha (Qatar Airways) og Dubai (Emirates) – alle med ét stop fra København.

Fra både Billund og København kan du flyve med ét stop fra London (British Airways) og Istanbul (Turkish Airlines). Find billige flybilletter her.

Hanoi lufthavn fik sin nye terminal 2 i 2014. Den fungerer som udenrigsterminal og er stor, lys og åben. Terminal 1 er nu udelukkende indenrigsterminal. Der er forholdsvis langt mellem de to terminaler, men de er forbundet af en gratis shuttlebus.

Alt efter trafik og tidspunkt tager det ca. 45 min. at køre fra lufthavnen til centrum. Du kan tage en taxi, men husk at tage en af de officielle. Kig efter folk i gule veste, der holder styr på taxierne. En taxitur til centrum koster ca. 20-25 USD.

Undgå at tage en pirattaxi, der ofte arbejder sammen med tvivlsomme hoteller og guesthouses, hvor de får kommission.

Du kan også booke transport hjemmefra her på siden – en nem og sikker måde at komme hurtigt ind til byen – se mere her. En anden mulighed er at kontakte dit hotel/guesthouse – de fleste kan sørge for transport.

At komme rundt

Hvis du ikke har noget imod at gå, så behøver du faktisk ikke transportmidler for at se de fleste af byens største seværdigheder. Men over 50 busruter dækker Hanoi og omegn, de fleste af dem betjent af nyere busser.

Du kan også prøve en cykeltaxi – i Hanoiversionen er der officielt plads til to personer, men det må være to vietnamesere – æderne er ret små og vi valgte en cykeltaxi hver.

Det er vigtigt at aftale pris på forhånd, og det gælder om at være helt præcis: er det for en eller to personer, er det også retur osv. Det er normalt dyrere at køre cykeltaxi om natten, og prisen forhandles altid i Dong. Medbring gerne et kort over byen, cykekltaxiførerne er meget dårlige til engelsk.

Taxier findes også. De er et godt valg, men gå uden om pirattaxierne. Selskabet Mai Linh findes over hele Vietnam – de er pålidelige og kører efter taxameter.

Hanoi har gode busforbindelser til og fra byen. Der ligger flere store busstationer, som hver dækker et område i Vietnam.

De såkaldte Open Tours busser er lagt an på lavbudgetrejsende – du kan køre helt fra Hanoi til Ho Chi Minh City med disse busser og stå af i hvilken som helst større by undervejs. Konceptet blev i sin tid startet af det legendariske Sinh Café, der stadig har nogle af de bedste busser.

I dag er der flere udbydere og konkurrencen er hård, hvilket har sænket priserne. For alle busselskaber gælder det om at købe billetter i god tid.

Et alternativ til bussen er toget, der er faktisk kun en linje, og den går fra Haiphong i nord over Hanoi til Ho Chi Minh City i syd. Den såkaldte Genforeningsexpress har adskillige afgange dagligt, hele turen fra Hanoi til Ho Chi Minh City tager ca. 33 timer, men det er sjældent at tidsplanen overholdes.

Det kan anbefales at købe billet i en af de bedre klasser, f.eks softsleeper med aircondition, hvis du skal på en længere togtur. Tjek Vietnam Railways hjemmeside www.vr.com.vn for mere information.

Overnatning

Backpacker-kvarteret ligger i og omkring den gamle bydel, hvor du på enkle guesthouses kan overnatte fra ca. 10 dollars. Mellemklassehotellerne har glimrende service, men med mindre du elsker udsøgt luksus, er der ingen grund til at bruge ekstra penge på fire- og femstjernede hoteller. Book hotel med prisgaranti her.

Mad og spisesteder

Ingen steder i Vietnam behøver man at sulte, heller ikke i Hanoi. Her findes alt lige fra de små primitive gadekøkkener til luksuriøs fransk gastronomi. Men i Vietnam er det virkelig værd at holde sig til det lokale køkken. I nord er man bl.a. kendt for nudelsuppen pho, der absolut skal prøves. I Hanoi findes faktisk restauranter, der kun serverer denne ene ret.

Også de lækre risruller banh cuon med fyld af hvidløg, champignon og svinekød fås ofte i byen. Generelt minder maden i Nordvietnam lidt om det kinesiske køkken, dvs. ikke så krydret som det ellers er almindeligt i store dele af Asien. Du kan læse mere om mad i Hanoi her: Food Tour i Hanoi.

En lille håndfuld gode spisesteder, der alle kan findes på kortet herover og som du kan læse mere om i indlægget 7 gode spisesteder i Hanoi.

New Day

All round vietnamesisk restaurant, der er populær blandt lokale og turister. Her kommer du godt rundt i det vietnamesiske køkken. Man sidder på række og New Day skal ikke vælges for hyggen, men for maden og måske muligheden for at møde andre rejsende.

Cinnamon

Vietnamesisk/asiatisk i pænere omgivelser. I to etager med mulighed for at sidde på balkonen. Hurtig og venlig betjening. Min pho kho var glimrende, men fås dog bedre i gadekøkkenerne. På Hang Trong nr. 60. Indgang gennem den smalle smøge.

Pho Suong

Hvis du skal prøve den vietnamesiske nationalret pho er der adskillige steder i byen. Et af dem er Pho Suong, der ligger i gyden Trung Yen Lane ud til Dinh Liet i det gamle kvarter. Lokale og turister strømmer til det enkle spisested, der kun serverer denne ene ret.

Blue Butterfly

Pænere restaurant indrettet i et af byens historiske huse. Her er god betjening og fremragende mad med fokus på det vietnamesiske køkken. Blue Butterfly har også kokkeskole. Ligger på Ma May Street.

Aktiviteter

I en storby som Hanoi findes naturligvis adskillige aktiviteter. Du kan eventuelt forhøre dig på dit hotel/guesthouse om hvad der sker netop nu. Et par muligheder kunne være: Madlavningskursus, vanddukketeater, galleribesøg eller massage.

Værd at vide

Adskillige banker og kontantautomater ligger spredt rundt om i byen. Mange steder accepteres kreditkort (primært Visa). og nogle steder kan du også betale med amerikanske dollars.

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Vietnam – se anbefalinger på sikkervaccination.dk, hvor du også kan bestille tid til vaccination og rådgivning.

Kort over Hanoi

7 Kommentarer

  1. Superinfo. Vi lander i Hanoi i december og regner med at tilbringe et par måneder i Vietnam. Tror du det er fr lang tid?

    • Hej Charlotte. Slet ikke. Vietnam er et land man aldrig bliver færdig med ;-). Hvis I vil besøge de mere afsidesliggende områder, så skal I også tænke på at transport kan tage en del tid. Der er masser at se og opleve i det spændende land. God rejse!!

  2. Fed opdatering. Har også læst om din food tour – lyder fantastisk. Jeg overvejer at besøge Hanoi igen lige som dig ??

  3. Jeg kan næsten regne ud af du har besøgt Hanoi nogle gange og Vietnam en del. Mig og kæresten er på vej ud i østen efter sommerferien og har det sædvanlige problem. Hvad skal vi vælge og hvad skal vi ikke vælge. Vi SKAL til vietnam, men skal vi både se nord og syd?

    • Hej Kasper. Ja, jeg synes helt klart I skal se både nord og syd. Du skriver ikke hvor lang tid I har, men der er masser af oplevelser i Vietnam og det er lige før man kan sige at Nord- og Sydvietnam er to forskellige lande.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her