“Det var kun kejseren, der måtte benytte den midterste dør – de øvrige var forbeholdt mandarinerne”, hører vi en guide fortælle, da vi står foran Ngo Mon-porten ved Citadellet i Hué.
Det var her Vietnams sidste kejser boede, og det er her vi det næste døgns tid skal lære mere om historien, se berømte templer og spise god mad.
At træde ind i lobbyen på hotel Saigon Morin er som en rejse tilbage i tiden. Bygget i 1901 af en fransk forretningsmand var det Centralvietnams første hotel. Her er højt til loftet, lysekroner, søjler og stukke. Her er også udsøgt service, skønne værelser og en pragtfuld beliggenhed langs Duftenes Flod.
Hotellets historie er spændende. Saigon Morin blev ødelagt af en tyfon få år efter opførelsen, men genopbygget af en mand ved navn Guerin, der omdannede stedet til et hotel. Det var i mange år franskmændenes mondæne mødested i Hué og i 1946 tilflugtssted for civile og den franske hær under oprøret.
Kommunisterne omdannede hotellet til universitet, og senere var det et backpackerhotel. Efter en gennemrestaurering åbnede Saigon Morin i 1997 som et lækkert klassisk hotel, hvor vi nyder omgivelserne og den venlige atmosfære.
Ad Duftenes Flod til Thien Mu Pagoden
“Han satte sig ind i bilen, kørte til Saigon og tændte ild til sig selv”, fortæller guiden med alvorlig mine, da vi står og kigger på en gammel blå Austin ved Thien Mu Pagoden. Vi har taget en båd ved hotellet, og en kort sejltur på Duftenes Flod har bragt os til det buddhistiske tempel, der anses som det vigtigste i Vietnam.
Den berømte munk, Thich Quang Duc, kom herfra, og det var i protest mod Præsident Diems brutale styre og undertrykkelsen af landets buddhister, at han for øjnene af fotografer og journalister fra hele verden brændte til døde.
Begivenheden var med til, at amerikanerne satte spørgsmålstegn ved, om Diem nu også var den rette mand som Sydvietnams leder.
Templet blev oprindelig opført i 1601 af guvernøren for Thuan Hoa provinsen, men gennem årene er det blevet ødelagt og genopført adskillige gange. Det nuværende og mest bemærkelsesværdige tårn måler 21 meter og blev opført i 1844 af kejser Thieu Tri.
Vietnameserne valfarter i dag til templet, der i århundreder har fungeret som en slags moralens vogter over for landets forskellige magthavere, deriblandt Præsident Diem og kommunisterne. Udover at være religiøst centrum er der også et børnehjem, hvor munkene giver husly og undervisning til forældreløse børn.
Pragtfuld mad i Hué
Man spiser godt i Vietnam. Køkkenet er ikke så stærkt, som man ofte ser det på de kanter, men yderst smagfuldt og altid tilberedt med kærlighed. Det siges, at man får Vietnams bedste mad i Hué takket være kejser Tu Doc, der var mere end almindelig glad for mad.
Han forlangte, at hvert måltid skulle bestå af 50 retter tilberedt af 50 kokke og serveret af 50 tjenere. Kejserens udsøgte smag for mad gjorde, at det var her i Hué mange af Vietnams klassiske retter blev opfundet, og det nyder vi god af i dag.
På restaurant Ancient House spiser vi en fremragende frokost, der er er i et helt andet prisleje end hvad vi normalt betaler for et måltid. Ancient House er gourmetrestaurant på vietnamesisk, og her er noget så sjældent som stofservietter og krystalglas. Den dampende hede suppe sidder lige i øjet, og det gør de næste retter også.
Med en befolkning, der går meget op i mad og kun vil have det bedste, så kan man næsten ikke undgå at få serveret lækre retter, når man går ud og spiser. Det gælder både gadekøkkener og de pænere restauranter, og det er altid en god idé at spise der, hvor de lokale kommer.
Selvom restaurant Y Thao Garden er populær blandt turister, så er her også lokale. Det er blevet tid til aftensmaden, og restauranten, der er en af Hués mest populære, er mere rustik og langt mere nede på jorden end Ancient House.
Det er enkelt, men godt, og i selskab med to ret store edderkopper, der sidder på væggen et par meter fra os, fylder vi os med skønne og velsmagende specialiteter fra kejserkøkkenet.
Citadellet og Den Forbudte By
Synd og skam er det første jeg tænker, da vi ser ruinerne af Citadellet og Den Forbudte By. Den nordvietnamesiske Tet-offensiv i 1968 gik hårdt ud over Hué og Citadellet, og store dele af kejserbyen blev bombet af amerikanerne. I næsten en måned holdt kommunisterne stand, men led store tab, og i alt blev over 5000 mennesker dræbt.
Da Nguyen-dynastiet, Vietnams sidste, fik magten i 1802, flyttede de hovedstaden fra Hanoi i nord til Hué, hvor de mente, at de havde bedre kontrol over det lange land.
Nguyen-dynastiet havde i forvejen magten i det sydlige Vietnam, som de regerede fra Phu Xuan, der ligger få kilometer fra Hue. Det var kejser Gia Long, der grundlagde dynastiet som styrede landet indtil 1945. I hvert fald i teorien, i praksis var det franskmændene, der fra 1885 og frem havde magten.
Citadellet er omkranset af en 10 kilometer lang mur, og selvom meget er ødelagt, så er det tilbageværende virkelig imponerende. Vi nærstuderer Flagtårnet og De Ni Hellige Kanoner, inden vi går gennem Ngo Mon-porten til den ydre kejserby.
Hele bygningen med porten er flot restaureret. Det var fra balkonen her, at Bao Dai i 1945 abdicerede, og således blev Vietnams sidste kejser.
Det var ikke kun den amerikanske krig, der var hård ved kejserbyen. Da franskmændene indtog Hué brændte de bl.a. biblioteket ned og fjernede alt af værdi fra paladset. Bagved Ngo Mon-porten når vi til Thai Hoa Palace, en af områdets absolutte topseværdigheder.
Det bliver også kaldt Den Højeste Harmonis Palads, og de mange udsmykninger og finurlige detaljer er i ren verdensklasse. Fra tronen midt i paladset modtog kejseren mandariner og militærfolk, der stillede op i rangorden i De Store Ritualers Gård foran paladset.
Den indre kejserby
Thai Hoa Palace er også porten til den indre kejserby. Ved første øjekast er det et trist syn. Det er bl.a. her det nedbrændte bibliotek ligger, men vi ser også det nyrenoverede teater og flere andre bygninger, der har overlevet krigene.
Området er enormt, og heldigvis er der adskillige lyspunkter. Det restaurerede tempel, To Mieu, er en perle og indeholder altre for Nguyen-dynastiets kejsere. Alteret i midten er Gia Longs, dynastiets første kejser får vi at vide.
Overfor To Mieu-templet står pavillonen Hien Lam, der fungerer som port ind til templet. Vi går rundt i gården mellem de to bygninger, og mens den sene eftermiddagssol kaster lange skygger ind i citadellet og bader området i et pragtfuldt varmt lys, betragter vi De Ni Urner, der symboliserer dynastiets styrke og urokkelighed.
Med solnedgangen er det også slut på vores døgn i Hué. Et døgn, der viser sig at være alt for lidt, for byen har så uendelig meget at byde på. Vi kan heldigvis glæde os over, at vores rejse i skønne Vietnam ikke er slut endnu, men et par døgn mere i den gamle kejserby ville nu ikke have gjort noget.
Har du fået lyst til selv at besøge Hué, så kan du finde praktisk information til dit besøg under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Hué
Transport
Ind og ud
Hué har faktisk sin egen lufthavn, men der er væsentlig flere afgange og destinationer fra Danang. Der er dog daglige forbindelser fra både Hanoi og Ho Chi Minh City til Hué. Lander du i Hué, kan du tage en taxi til dit hotel/guesthouse – prisen er ca. 250.000 dong.
Hue bliver betjent af både tog og adskillige busser. Tog mod både Hanoi og Ho Chi Minh City kører flere gange dagligt. Open Tours busserne er et fint alternativ, og der er mange at vælge mellem. Bl.a. Sinh Café kan også arrangere bustransport til Laos.
Hung Vuong er turistområdet i Hue, og her stopper de fleste busser – repræsentanter fra de forskellige hoteller/guesthouses står som regel og venter på kunder.
At komme rundt
Med lidt friske ben kan man gå rundt til mange seværdigheder, men det er rigtig hyggeligt at tage en cykeltaxi (cyclo). Der er mange af dem og standardprisen er ca. 10.000 dong pr. km. Man kan også leje en cykel på de fleste hoteller – prisen er ca. 1 dollar for en dag.
Overnatning
Hué har mange rigtig gode overnatningssteder. Du kan vælge at bo i byen eller “ude på landet” i den smukke natur. Bor du i centrum er du i gåafstand til langt de fleste seværdigheder. Book overnatning hos f.eks. hotels.com, der som regel har de billigste priser.
Mad og drikke
Hué er kendt for sin fremragende mad, der har rødder i det såkaldte kejserkøkken, som mange kokke prøver at efterligne og videreudvikle i dag.
I Hué er specialiteten riskager, men byen er også kendt for de mange vegetarretter, der sandsynligvis er opstået som følge af Hués status som buddhistisk centrum. Som nævnt er restauranterne Ancient Hué og Y Thao Garden gode valg til en hyggelig aften.
Aktiviteter
Man kan tage en bådudflugt på Duftenes Flod. Langs floden i byens nyere del (på modsatte side af Citadellet), er der flere steder man kan tage en udflugtsbåd. Prisen er ca. 80.000 dong pr. time, men vær helt sikker på hvad prisen dækker.
En anden mulighed er cykelture i omegnen og madlavningskurser af forskellige varighed.
Husk
Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her.
Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Vietnam – se aktuelle anbefalinger her.