Hjem Vietnam Oplevelser i Dalat med tips til din rejse

Oplevelser i Dalat med tips til din rejse

+ praktisk information til dit besøg i Dalat nederst på siden

Dalat ligger i 1500 meters højde ca. 300 km nordøst for Ho Chi Minh City. Byen er overraskende alsidig og byder bl.a. på flot natur, spændende markeder og etniske minoriteter. Læs om de bedste oplevelser i Dalat og få samtidig masser af tips til din rejse.

Dalat – en introduktion

Oprindelig var det bjergrige område omkring Dalat hjem for etniske minoriteter, men det er de franske kolonister, der har sat byen på landkortet. De var ved at kvæles i Saigons hede, og hvad var mere nærliggende end at tage op i bjergene til et klima, der mindede om det i hjemlandet.

I 1912 tvangsflyttede franskmændene Lat-folket, der boede hvor Dalat ligger i dag. De opførte villaer og palæer, lavede en kunstig sø midt i byen og etablerede en jernbane, der skulle fragte dem fra kysten til Dalat.

Det bjergrige område er utrolig frodigt. Franskmændene dyrkede alle de frugter og grøntsager de kendte hjemmefra og kunne endda producere vin. Da kolonisterne byggede de første huse, var Dalat uden tvivl en hyggelig og idyllisk by, men det stadig stigende indbyggertal giver i dag trængsel og pæn trafik.

dalat
Centrum i Dalat ved det store marked

Dalat har bestemt stadig en vis charme. Byen er meget populær blandt vietnameserne selv, der på helligdage og omkring nytår tager hertil for at slappe af med venner og familie.

I betragtning af byens forholdsvis beskedne størrelse, så er Dalat som nævnt meget alsidig. Mod nord er store dele af skovområderne fældet for at gøre plads til endeløse rækker af marker og drivhuse, men mod syd er skoven bevaret – det er her de smukke vandfald bruser og de mange fugle pipper lystigt i træerne.

Dalat er på mange måder anderledes end resten af Vietnam, men bestemt ikke mindre spændende. Byen er et behageligt afbræk fra de hede kystområder og den megen larm og vanvittige trafik i storbyerne.

Måske er det netop derfor, at Dalat tiltrækker så mange forskellige mennesker. Luksusturisterne, backpackerne og vietnameserne selv.

Nu til de bedste oplevelser i Dalat som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

dalat
Bao Dais sommerpalads

1 Bao Dais sommerpalads

Bao Dais sommerpalads er ikke en bygning, som man forventer at se i Vietnam. Og slet ikke som hjem for en kejser. Bao Dai var Vietnams sidste kejser – han havde ingen reel magt, men nød godt af de penge franskmændene gav ham for at lege betydningsfuld regent.

Paladset er intakt og opført i art deco-stil. Indenfor har man bevaret møbler, tæpper, gardiner og malerier. Det er lidt af en tidslomme, og det virker som om, at det kun er få minutter side, at Bao Dai selv stod i disse lokaler.

Her og der kan du se flere gamle billeder, der giver indtryk af en mand, som ikke har manglet noget. Altså lige bortset fra den magt, som egentlig var tiltænkt ham. Den fik han dog nogenlunde tilbage efter 2. verdenskrig, da japanerne overgav sig.

Bao Dai var en slags statsoverhoved fra 1949 til 1955, men blev afsat ved et valg og efterfulgt af den USA-støttede Diem. Den sidste kejser havde ikke den store opbakning i befolkningen – samarbejdet med franskmændene som han sandsynligvis genoptog efter krigen var ikke populært.

dalat
Hang Nga Crazy House

2 Det Skøre Hus (Hang Nga Crazy House)

Ikke langt fra sommerpaladset ligger en anden benærkelsesværdig bygning, men dog i en helt anden byggestil. Hang Nga Crazy House, eller det skøre hus, er fuldstændig som dets navn: Skørt. Der hører en lidt sjov historie til huset, der er opført af Mrs. Dang.

Hun tog sin arkitektuddannelse i Moskva og vendte derefter tilbage til Dalat, hvor hun opførte Hang Nga Crazy House, der er så langt fra firkantet kommunistisk betonbyggeri, som noget kan være. Huset ser ud som det gør, fordi Mrs. Dang ville bryde med den ensformige byggestil, man ser i de fleste kommunistiske lande.

Mange anså Mrs. Dang som en modig dame, der med hendes hus provokerede styret i Hanoi. Men heldigvis havde hendes far en meget nær ven, der kunne beskytte hende mod partitoppen; Selveste Ho Chi Minh.

Huset er bygget som en stor klippe med grotter, trapper, gangbroer og platforme. Hang Nga Crazy House er åben for besøgende, men det er også muligt at bo i huset, der fungerer som guesthouse. Et meget anderledes et af slagsen vel at mærke.

oplevelser i dalat
Togstationen i Dalat

3 Dalat marked

Dalat er i dag en moderne by, men en tur på centralmarkedet viser tydeligt, at omegnen stadig er præget af bjergstammer. I traditionelle klædedragter kommer de ned til byen for at sælge deres varer.

Markedet er mest hektisk om morgenen, hvor et virvar af mennesker suser rundt mellem hinanden. Er du på lavbudget, er det også et godt sted at finde billig street food. Selve markedsbygningen ligger ud til en rundkørsel, hvor der hver aften er natmarked. Også her kan du finde noget at spise.

4 Den gamle jernbanestation

Dalats gamle jernbanestation som franskmændene grundlagde i 1932 er som at træde ind i en filmkulisse. Engang var stationen et travlt sted, hvor højtstående franskmænd tog til og fra byen. Den pragtfulde ventesal er bevaret komplet med bl.a. billetluge og store lædersofaer – det er kolonihistorie, når det er bedst.

Ved perronen holder et lige så interessant japansk damplokomotiv. Under krigen mod franskmændene angreb Viet Cong adskillige gange banen, der aldrig er blevet genetableret. I dag kan man dog køre en ca. otte kilometer lang tur til Trang Mat. Toget kører først, når der er fire personer.

oplevelser i dalat
Lille del af Dalat Flower Garden

5 Dalat Flower Garden

I Dalat ligger flere haver og parker. Mest kendt er Dalat Flower Garden (også kaldet Dalat Flower Park), der ligger lige vest for søen centralt i byen. I den fine have er der plantet tusinder af blomster, og du kan bl.a. se kreative dekorationer og opsætninger.

Den 7000 m² store have består også af drivhuse, flere springvand og en orkidéhave. Omkring det kinesiske nytår (der typisk ligger i februar) kan du deltage i den store blomsterfestival.

6 Lang Biang Mountain

Lige nord for Dalat ligger Lang Biang Mountain, der med sine 2169 meter er det højeste i området. Tidligere kunne man kun vandre op til toppen af bjerget, men med den nyanlagte vej er det blevet noget nemmere at besøge Dalats Tag, der i dag er et populært udflugtsmål for både lokale og turister.

På toppen af Lang Biang Mountain ligger et lille cafeteria med tilhørende picnicområde, men du kan også møde etniske minoriteter, der sælger bl.a. vævede punge og tasker. Den helt store oplevelse er dog den flotte udsigt over Dalat og omegn. Bjerget er i øvrigt et populært sted til aktiv ferie som vandring og klatring.

oplevelser i dalat
Kvinde væver i Lat Village

7 Lat Village

Mellem Dalat og Lang Biang Mountain, faktisk for foden af bjerget, kan du besøge Lat Village. Her bor Lat-stammen, der har givet navn til Dalat. Som nævnt i indledningen boede de oprindelig, hvor Dalat ligger i dag, men franskmændene flyttede dem ud til det nuværende område.

Man kører nemt forbi Lat Village – husene ligner de øvrige i Dalats omegn, og indbyggerne har i dag en livsstil som de etniske vietnamesere. Dog har de holdt en del af deres traditioner i hævd. Mest iøjnefaldende er nok, at Lat-stammen er et matriarkalsk samfund. Dvs., at det er kvindens familiebånd, der følges, og det er kvinderne, som arver.

Lat-folket blev gjort kristne af franskmændene, og selvom børnene går i vietnamesisk skole, så får de også undervisning på deres eget sprog. I landsbyen ligger en lille kirke, hvor indbyggerne har kombineret kristne symboler med animistiske figurer og traditioner.

Oprindelig boede Lat-stammen i langhuse – i landsbyen er der et enkelt eller to tilbage. Langhusene består af et stort rum og fungerer sådan, at man kan sætte en eller flere sektioner på efterhånden som familiens døtre bliver gift. Når de flytter hjemmefra, tager man sektionen af og flytter den hen til familiens nye bosted.

Det er ikke kun mennesker tilhørende lat-stammen, der bor i Lat Village – her er også bl.a. Koho- og Ma-folk. Der er andre mindre landsbyer med etniske stammefolk – nemmest er det at besøge Chicken Village, der huser 600 mennesker fra Koho-stammen.

Truc Lam Templet

8 Datanla Vandfaldet

Landskabet syd for Dalat er det smukkeste i området. Så langt øjet rækker er der skov og her og der brusende vandfald. Et af de nemmeste vandfald at komme til er Datanla (billedet øverst), der ligger gemt i skoven. Nærheden til byen gør også, at her er en del mennesker og nogle vil nok sige lidt for turistet.

Her er et lille picnicområde med udsigt til vandfaldet, som du når ad en del trapper. De dovne tager den såkaldte rollercoaster, der ligner en forlystelse i et tivoli, fra p-pladsen ned til vandfaldet.

9 Truc Lam Templet

Ved første øjekast er der ikke meget Østens mystik over Dalat. I hvert fald ikke i midtbyen, hvor der endda ligger flere kirker. Men tæt på Datanla Vandfaldet kan du besøge Truc Lam, der er et flot nyere buddhistisk tempel, som ligger utrolig smukt med udsigt til Tuyen Lam Søen mod syd.

Egentlig fungerer stedet som meditationscenter med mulighed for at tage kurser og høre mere om Buddhas lære. Der er flere bygninger på området, som er omringet af en smuk velplejet park.

10 Tuyen Lam Søen

Mange turister kommer ikke længere mod syd end til Datanla Vandfaldet. Det er synd, for det smukke landskab omkring Tuyen Lam Søen byder på skov, floder og kæmpe søer – nogle af dem kunstigt lavet. Med de høje slanke nåletræer minder området omkring søen mere om Europa end Sydøstasien.

Da jeg kom forbi Tuyen Lam Søen i 2015 var her forholdsvis roligt, men i dag er der skudt stribevis af hoteller og ferieboliger op. Der er dog god plads og området er bestemt stadig smukt. Du kan bl.a. besøge kaffebarer, spille golf og finde gode vandreruter med indlagte udsigtspunkter.

Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Dalat. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
oplevelser i dalat
Idyl ved Tuyen Lam Søen

Praktisk information til dit besøg i Dalat

Transport

Ind og ud

Nærmeste større internationale lufthavn er den i Ho Chi Minh City. Herfra tager det dog syv timer i bil eller van at køre til Dalat.

Er du allerede i Vietnam, så kan du også køre til Dalat fra både Nha Trang og Mui Ne/Phan Thiet. Det tager ca. 3 timer.

At komme rundt

Indenfor Dalats byområde kan man nå det meste til fods – man opdager dog hurtigt, at det er en bjergby – flere steder er det forholdsvis stejlt. Skal du længere væk kan du høre om ture hos tourbureauerne, caféerne eller på dit hotel/guesthouse.

I den sydlige del af Dalat, ca. to kilometer fra søen, kan du tage kabelbanen til Truc Lam Templet og Tuyen Lam Søen.

Dalat er berømt for de såkaldt Easy Riders, en slags forening af motorcykeltaxier, der kan køre dig rundt – også på udflugter af flere dages varighed.

Overnatning

Dalat har masser af overnatningssteder i alle prisklasser, men book i god tid omkring lokale helligdage og det kinesiske nytår.

Find det største udvalg af overnatningssteder på f.eks. hotels.com eller booking.com, der som regel har de billigste priser.

Vil du blot tilbringe et par dag i Dalat og er allerede i Vietnam, så kan de fleste turistcaféer i Ho Chi Minh City, Nha Trang eller Phan Thiet arrangere en tur til Dalat med en eller flere overnatninger.

Mad og drikke

Der mangler selvfølgelig heller ikke barer og restauranter i Dalat. De findes endda i alle størrelser og prisklasser. Her er billige lokale spisesteder til de mange backpackere, og de store internationale hoteller har deres indbydende restauranter, hvor man kan nyde fin fransk kogekunst.

Mest kendt er Le Rabelais på Sofitel. Mange barer og caféer har tydeligvis de yngre turister som målgruppe, der her kan lade sig underholde af livemusik eller andre arrangementer.

Vejret i Dalat

Milde vintre og varme somre karakteriserer bedst vejret i Dalat. I sommermånederne er det regntid, og byen får rigtig megen nedbør. I den periode kan det være svært at komme rundt og jordskred er hyppige.

Bedste tid at besøge Dalat er i vintermånederne, men der kan være store temperatursvingninger fra dag til dag. Forvent mellem 18-25 °C. Nætterne kan være kølige.

Husk

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Vietnam – se aktuelle anbefalinger her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

1 kommentar

  1. Nej tak til at sidde i den kabelbane. Men tak for info, Dalat indgår bestemt i planerne til vires næste rejse.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her