Hjem Vietnam Dalat – på tur i de vietnamesiske bjerge

Dalat – på tur i de vietnamesiske bjerge

+ praktisk information til dit besøg i Dalat nederst på siden

Så hænger jeg her. Udsigten fejler bestemt ikke noget, men det vil være rart at vide, hvornår vi kører videre. Under mig og så langt øjet rækker er der skov. Helt ud til Quang Trung-reservoiret som jeg netop har besøgt.

Jeg er i den vietnamesiske bjergby Dalat, der bliver ved med at overraske. Markeder, templer, smukke haver, etniske minoriteter og flot natur. Og så den kabelbane som jeg håber snart kører videre, for jeg vil gerne nå at opleve det hele.

“De savnede en sø, så de lavede en”, siger vores chauffør, da vi står og spejder ud over Xuan Huong-søen. Jo, franskmændene har i den grad sat sit præg på Dalat. De var ved at kvæles i Saigons hede, og hvad var så mere nærliggende end at tage op i bjergene til et klima, der mindede om det i hjemlandet.

I 1912 tvangsflyttede de Lat-folket, der boede hvor Dalat ligger i dag for derefter at opføre villaer og palæer i det frodige bjergområde. Det blev også til en jernbane, der skulle fragte franskmændene fra kysten til Dalat og så den store sø, der kom til i 1919.

Området er utrolig frodigt. Franskmændene dyrkede alle de frugter og grøntsager de kendte hjemmefra, og de kunne endda producere vin.

Da de byggede de første huse, var Dalat uden tvivl en hyggelig og idyllisk by. Den har bestemt stadig en vis charme, men det voksende indbyggertal giver trængsel og pæn trafik.

Vi finder hurtigt ud af, at byen er meget populær blandt vietnameserne selv. Især på helligdage og omkring nytår tager de hertil for at slappe af med venner og familie. Flere af dem kigger med vantro på vores bare arme og på trods af behagelige 20 °C, så er de selv iført dynejakker.

dalat
Centrum i Dalat ved det store marked

Dalat – en alsidig by

I betragtning af byens beskedne størrelse, så er Dalat bemærkelsesværdig alsidig. Vi oplever etniske bjergstammer, kolonihistorie, sommerpaladser og templer. Og så er der den smukke natur.

Mod nord er store dele af skovområderne fældet for at gøre plads til endeløse rækker af marker og drivhuse, og her bliver det helt tydeligt, at området er utroligt frugtbart.

Mod syd er skoven bevaret – det er her de smukke vandfald bruser og de mange fugle pipper lystigt i træerne.

Dalat er nok en moderne by, men en tur på det centrale marked fortæller os, at omegnen stadig er præget af bjergstammer. I traditionelle klædedragter er de kommet ned til byen for at sælge deres varer.

dalat
Bao Dais sommerpalads

Sommerpaladset, det skøre hus og fransk kolonihistorie

“Paladset er intakt – gå ind, så I kan se, hvordan kejseren boede”, siger vores chauffør. Bao Dais sommerpalads er ikke en bygning, som man forventer at se i Vietnam. Og slet ikke som hjem for en kejser.

Bao Dai var Vietnams sidste kejser – han havde ingen reel magt, men nød godt af de penge franskmændene gav ham for at lege betydningsfuld regent.

Paladset er opført i art deco-stil, og indenfor har man bevaret møbler, tæpper, gardiner og malerier. Vi nærstuderer flere gamle billeder, der giver indtryk af en mand, som ikke har manglet noget. Altså lige bortset fra den magt, som egentlig var tiltænkt ham.

Nede af vejen støder vi på en helt anden byggestil. Hang Nga Crazy House, eller det skøre hus, er fuldstændig som dets navn: Skørt. Der hører en lidt sjov historie til huset, der er opført af Mrs. Dang.

Hun tog sin arkitektuddannelse i Moskva og vendte derefter tilbage til Dalat, hvor hun opførte Hang Nga Crazy House, der er så langt fra firkantet kommunistisk betonbyggeri, som noget kan være. Huset ser ud som det gør, fordi Mrs. Dang ville bryde med den ensformige byggestil, man ser i de fleste kommunistiske lande.

dalat
Hang Nga Crazy House

Mange anså Mrs. Dang som en modig dame, der med hendes hus provokerede styret i Hanoi. Men heldigvis havde hendes far en meget nær ven, der kunne beskytte hende mod partitoppen; Selveste Ho Chi Minh.

Huset er bygget som en stor klippe med grotter, trapper, gangbroer og platforme. Hang Nga Crazy House er åben for besøgende, men det er også muligt at bo i huset, der fungerer som guesthouse. Et meget anderledes et af slagsen vel at mærke.

Vi besøger også den gamle jernbanestation, der er som at træde ind i en filmkulisse. Engang var Dalats togstation et travlt sted, hvor højtstående franskmænd tog til og fra byen. Den pragtfulde ventesal er bevaret komplet med bl.a. store lædersofaer – det er kolonihistorie, når det er bedst.

Ved perronen holder et lige så interessant japansk damplokomotiv. Under krigen mod franskmændene angreb Viet Cong adskillige gange banen, der aldrig er blevet genetableret. I dag kan man dog køre en ca. otte kilometer lang tur til Trang Mat.

dalat
På toppen af Lang Bian Mountain

Bjerge, stammefolk og smukke haver

Pigerne skriger, mens de unge mænd lægger en beskyttende arm om dem. Vi er på vej op til Lang Bian Mountain, der ligger lige nord for Dalat. I gamle russiske jeeps kører vi ad snoede bjergveje – det er stejlt med flere nervepirrende hårnålesving.

Tidligere kunne man kun vandre op til Lang Bian Mountain, men med den nyanlagte vej er det blevet noget nemmere at komme op på toppen af bjerget.

Heroppe ligger et lille caféteria, og vi beundrer den flotte udsigt over bl.a. Dalat by. Kvinder fra nogle af de etniske bjergstammer sidder på bjerget og sælger deres vævede tasker og punge.

At det er blevet nemt at komme op på toppen af Lang Bian-Mountain ses tydeligt; de lokale tager herop for at holde picnic, og det er et meget populært sted på helligdage.

Mellem Dalat og Lang Bian-Mountain, faktisk for foden af bjerget, besøger vi Lat Village. Her bor Lat-stammen, der har givet navn til Dalat. Oprindelig boede de, hvor Dalat ligger i dag, men franskmændene flyttede dem ud til det nuværende område.

Man kører nemt forbi Lat Village – husene ligner de øvrige i området, og indbyggerne har i dag en livsstil som de etniske vietnamesere. På vores tur rundt i den ganske lille by, finder vi dog ud af, at de har holdt en del af deres traditioner i hævd.

dalat
Datanla Vandfaldet

Mest iøjnefaldende er nok, at Lat-stammen er et matriarkalsk samfund. Dvs., at det er kvindens familiebånd, der følges, og det er kvinderne, som arver.

Lat-folket blev gjort kristne af franskmændene, og selvom de går i vietnamesisk skole, så får de også undervisning på deres eget sprog. I landsbyen ligger en lille kirke, hvor indbyggerne har kombineret kristne symboler med animistiske figurer og traditioner.

Oprindelig boede Lat-stammen i langhuse – i landsbyen er der et enkelt eller to tilbage. Langhusene består af et stort rum og fungerer således, at man kan sætte en eller flere sektioner på efterhånden som familiens døtre bliver gift. Når de flytter hjemmefra, tager man sektionen af, og flytter den hen til familiens nye bosted.

Det er ikke kun mennesker tilhørende lat-stammen, der bor i Lat Village – her er også bl.a. Koho- og Ma-folk. Der er andre mindre landsbyer med etniske stammefolk – nemmest er det at besøge Chicken Village, der huser 600 mennesker fra Koho-stammen.

Endnu et bevis på områdets frodighed får vi i Dalat Flower Garden, der blot er én af byens smukke haver. Vi går rundt mellem tusinder af planter og blomster, der synes at være overalt i den flot anlagte have.

Her er dekorationer og opsætninger med blomster i alle farver og størrelser. Og det er her, vi finder ud af, at Dalat er en meget populær by for brudepar. De tager opstilling alle steder i haven for at knipse løs med kameraet.

Quang Trung-reservoiret syd for Dalat

Det smukke syd

Landskabet syd for Dalat er det smukkeste i området. Så langt øjet rækker er der skov, og her og der er der brusende vandfald. Vi er taget et par kilometer syd for byen, hvor Datanla Vandfaldet ligger gemt i skoven.

Vi går efter lyden, og kommer snart ned til et lille picnicområde med udsigt til vandfaldet. De dovne tager den såkaldte rollercoaster, der ligner en forlystelse i et tivoli, fra p-pladsen ned til vandfaldet.

Mange turister kommer ikke længere mod syd end til Datanla Vandfaldet. Det er synd, for her er floder og kæmpe søer – nogle af dem kunstigt lavet. Vi tager ned til Quang Trung Reservoiret, der er omringet af et betagende smukt landskab bestående af høje slanke nåletræer, som flere steder minder mere om Europa end Sydøstasien.

Vi kommer forbi en del nyopførte huse, der er beregnet som ferieboliger til udlændinge og velstillede vietnamesere, og jeg spekulerer på, hvordan her mon ser ud om 5-10 år.

Tuyen Lam Templet

Tuyen Lam-templet og kabelbanen

Franskmændene må virkelig have følt sig hjemme i dette område. I dag er der stadig ikke meget østens mystik over Dalat – i hvert fald ikke i midtbyen, hvor der ligger en del kirker.

Men så kommer vi forbi det pragtfulde Tuyen Lam-tempel – et nyere buddhistisk tempel, der er utrolig smukt. Den omkringliggende have er velplejet, og det er tydeligt, at templet er et populært udflugtsmål for vietnameserne.

Et par munke i orange klæder går rundt ved templet, der er sponseret af en amerikansk buddhist. Vi kan deltage i meditationskurser og høre mere om Buddhas lære. Spændende, men tiden er knap, og vi må tilbage til Dalat.

Overfor tempelområdet, på den anden side af vejen, starter Dalats kabelbane, som skal bringe os ind til byen. Banen er lige over to kilometer lang og ender i den sydlige del af Dalat tæt på busstationen.

Undervejs nyder vi den helt fantastiske udsigt over først og fremmest Quang Trung-reservoiret. Og det har vi rigelig tid til. Det er her, jeg sidder og kigger ud over det bjergrige landskab og håber, at vi snart kører videre.

Dalat er anderledes end resten af Vietnam, men ikke mindre spændende. Byen er et behageligt afbræk fra de hede kystområder og den megen larm og vanvittige trafik.

Måske er det netop derfor, at Dalat tiltrækker så mange forskellige mennesker. Luksusturisterne, backpackerne og vietnameserne selv. Byen har masser af seværdigheder, der er værd at opleve. Også kabelbanen. Hvis du tør.

Har du fået lyst til selv at besøge Dalat, så kan du finde praktisk information under billedet.
dalat
Kabelbanen og udsigt over det frodige syd

Praktisk information til dit besøg i Dalat

Transport

Indenfor Dalats byområde kan man nå det meste til fods – man opdager dog hurtigt, at det er en bjergby – flere steder er det forholdsvis stejlt. Skal man længere væk kan man høre om ture hos tourbureauerne, caféerne eller på sit hotel/guesthouse.

Dalat er berømt for de såkaldt Easy Riders, en slags forening af motorcykeltaxier, der kan køre dig rundt – også på udflugter af flere dages varighed. Har du behov for transport i Vietnam, så kan vi hjælpe – se mere her.

Overnatning

Enhver turistcafé i Ho Chi Minh City, Nha Trang eller Mui Ne kan arrangere en tur til Dalat med en eller flere overnatninger. Sidstnævnte kan man også nemt selv sørge for – book hotel på hotels.com. Dalat har masser af overnatningssteder, men igen må man være opmærksom på, at der kan være fuldt booket på lokale helligdage.

Mad og drikke

Der mangler selvfølgelig heller ikke barer og restauranter i Dalat, og de findes endda i alle prisklasser. Her er billige lokale spisesteder til de mange backpackere, og de store internationale hoteller har deres indbydende restauranter, hvor man kan nyde fin fransk kogekunst.

Mest kendt er Le Rabelais på Sofitel. Mange barer og caféer har tydeligvis de yngre turister som målgruppe, der kan lade sig underholde af livemusik eller andre arrangementer.

Vejret i Dalat

Milde vintre og varme somre karakteriserer bedst vejret i Dalat. I sommermånederne er det regntid, og byen får rigtig megen regn. I den periode kan det være svært at komme rundt og jordskred er hyppige.

Bedste tid at besøge Dalat er i vintermånederne, men der kan være store temperatursvingninger fra dag til dag. Forvent mellem 18 og 25 °C. Nætterne kan være kølige.

Husk

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Vietnam – se aktuelle anbefalinger her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Transport og skræddersyede rejser

Det er nemt selv at rejse rundt i Vietnam, men her på siden kan du få lavet Danmarks bedste rejser til Vietnam med f.eks. fly, transport og overnatning inkluderet.

Vi laver gerne et gratis og uforpligtende rejseforslag til dig – måske med Dalat inkluderet – se mere her.

Søger du transport i Vietnam, f.eks. lufthavnstransfer, så kan du få et tilbud fra et dansk rejsebureau her.

1 kommentar

  1. Nej tak til at sidde i den kabelbane. Men tak for info, Dalat indgår bestemt i planerne til vires næste rejse.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her