Hjem Vietnam Cao Dai-religionen i det sydlige Vietnam

Cao Dai-religionen i det sydlige Vietnam

+ praktisk information til dit besøg ved Cao Dao-religionen nederst på siden

Vi er ikke helt klar over, hvad der foregår, men følger opmærksomt med, da mennesker i blå, gule og røde dragter sætter sig på gulvet i den store sal.

Ceremonien går i gang, og med bøn og sang synes deltagerne at være hensat til en anden verden. Vi er i byen Tay Ninh i det sydlige Vietnam for at se nærmere på religionen Cao Dai.

Cao Dai Templet er omdrejningspunktet for det religiøse mindretal, der lige præcis her har oprettet en stat i staten. Overalt ser vi disciple, nogle gør sig klar til den forestående ceremoni, men rundt om templet er der et helt almindeligt byliv med markeder og skoler.

Religionen Cao Dai ligger tæt op af buddhisme, taoisme og konfucianisme. Mange af levereglerne er taget herfra, men Cao Dai adskiller sig fra disse filosofier ved at have en gud.

Cao Dais hovedtempel i Tay Ninh

Andre religioner som f.eks. kristendommen og islam spiller også en rolle, og den sære sammensætning skyldes måske, at Cao Dai’s grundlægger Ngo Minh Chieu i årevis studerede verdens religioner.

Han afholdt ceremonier og åndelige seancer, og det var under en af disse, at han fra højere sted fik pålagt at skabe en ny religion.

Cao Dai adskiller sig også ved, at religionens helgener alle er tidligere kendte personer som f.eks. Lenin, Shakespeare, Jeanne d’ Arc og ikke mindst franskmanden Victor Hugo, der har en særlig plads i Cao Dai’s historie.

I 1926 fik Cao Dai status af officiel religion. Stort set alle indbyggere i Tay Ninh-provinsen bekendte sig til Cao Dai, og de oprettede deres egen hær og styrede provinsen som deres egen.

De nægtede dog at støtte Viet Cong under den amerikanske krig, og det var en beslutning, de kom til at bøde for efter krigen. Deres templer og landområder blev inddraget og flere medlemmer henrettet. Først i 1985 fik Cao Dai deres mange templer tilbage, deriblandt hovedtemplet i Tay Ninh, hvor vi går rundt nu.

cao dai
Folk ankommer til ceremonien

Templet er temmelig specielt. Det er farvestrålende og kigger man efter vil man se symboler fra næsten alle religioner. Men et gennemgående symbol er “øjet” som Ngu Minh Chieu så i en drøm.

“The Holy See”, som templet også kaldes er åbent for besøgende. Mænd skal gå ind i den ene side og kvinder i den anden. Skoene skal tages af, og midten af templet er forbeholdt de bedende. Vi går langs siden for at komme op til det bagerste af templet, der gemmer på et væld af effekter.

Vi ser en række stole og får at vide, at den øverste enlige stol er forbeholdt Cao Dais pave, men en sådan har man ikke haft siden 1933. Bag alteret ser vi figurer af især vigtige personer fra taoismen, men også Siddartha Gautama (Buddha), skytshelgener og Jesus.

Klokken er 12.00, og det betyder, at en af dagens fire ceremonier skal til at begynde. Fra balkonen langs templets sider har vi et fint udsyn til den 30 minutter lange ceremoni, der består af sang og bøn. De almindelige troende er klædt i hvidt og højerestående personer i farvede dragter, der symboliserer den religion udover Cao Dai, de også praktiserer.

Vi forlader Tay Ninh og Cao Dai-templet uden rigtig at blive klogere på religionen. Til gengæld har vi endnu en gang erfaret, at verden er stor og kan betragtes på mange måder. Hvem skulle f.eks. tro, at Lenin var en helgen?

Har du fået lyst til selv at besøge Cao Dai-religionen, så kan du finde praktisk information under billedet.
Ceremoni i Cao Dai-religionen

Praktisk information til dit besøg ved Cao Dai-religionen

Cao Dai-religionen holder til i Long Hoa, der ligger få kilometer fra byen Tay Ninh. Det er en større by med busforbindelse til Ho Chi Minh City, og det gør det muligt, at besøge området på egen hånd.

Det er dog værd at overveje besværet og prisforskellen i forhold til en arrangerer tur fra Ho Chi Minh City – især hvis du også vil opleve Cu Chi-tunnelerne få kilometer derfra.

De to seværdigheder bliver ofte kombineret, og det er en rigtig god løsning at booke en udflugt, hvor begge steder indgår, da det er ret besværligt at komme til Cu Chi på egen hånd.

Dit hotel/guesthouse kan helt sikkert hjælpe dig med at booke en udflugt – alternativt går du forbi et af tourbureauerne i backpackerkvarteret Pham Ngu Lao for at høre om de forskellige muligheder. Du kan booke en tur online – se udvalget hos f.eks. Viator.

Ved besøg i Cao Dais hovedtempel er det en god idé at klæde sig konservativt. Det er tilladt at tage billeder, men spørg først, hvis du er tæt på personer, der kan genkendes.

Overnatning

Find overnatning i Ho Chi Minh City på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og de billigste priser. I min Ho Chi Minh City guide kan du se, hvilke hoteller jeg anbefaler.

Husk

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.