Hjem Vietnam Rejsebeskrivelse fra Halong Bugten – Den Nedstigende Drages Land

Rejsebeskrivelse fra Halong Bugten – Den Nedstigende Drages Land

+ praktisk information til dit besøg ved Halong Bay nederst på siden

Båden bevæger sig roligt fremad. Disen ligger som en dyne over de grønklædte tobleronebjerge, der synes at skyde op overalt i det rolige hav. Her er mystisk og næsten overjordisk, og vi forstår, hvorfor Halong Bay i det nordøstlige Vietnam ofte bliver omtalt som et af verdens smukkeste landskaber.

Fløjten lyder, og den uniformerede mand vifter med flaget til afgang. Vi er på Long Bien stationen i Hanoi, hvor toget mod Haiphong skal bringe os et stykke af vejen til Halong Bugten.

Det siges, at den tre timer lange tur er smukkere fra jernbanen end fra landevejen, men vi er bestemt ikke imponerede. Den lidt triste udsigt veksler mellem hel- og halvfærdige fabrikker, rismarker og triste kulbyer.

Efter et par timers togtur står vi af i den ganske lille by Cam Giang, hvor vi med det samme får stor opmærksomhed. På det lille marked bliver vi tilbudt et par høns, men vi er mere interesserede i det store udvalg af citrusfrugter.

På disse breddegrader er en appelsin ikke bare en appelsin. Vi tæller mindst 20 sorter, og den flinke sælger fortæller gladelig om hver eneste af dem.

Toget, der bringer os fra Hanoi til Halong Bay

Mageløse Halong Bay

Fiske- og skaldyrsretterne kommer ind på bordet i en lind strøm. Det er imponerende, hvad kokken kan fremtrylle af lækkerier i skibets lille køkken.

Vel ombord på junken, der skal sejle os rundt i Halong Bugten et par dage, bliver vi budt på frokost. Og hvilken frokost. Vi spiser suppe, krabber, hele fisk og friske kæmperejer, mens vi kigger ud på kysten, der langsomt forsvinder.

Det første stykke af turen sejler vi langs Halong By, der har ca. 200.000 indbyggere. Vi kan tydeligt se broen, der forbinder Bai Chay, byens turistområde, med den mere lokale bydel Han Gai.

Halong betyder “dragen der stiger ned”, og legenden siger, at det smukke natursceneri er lavet af en drage, der boede i bjergene. Da den landede rev en masse øer sig løs fra fastlandet, og det er disse øer man i dag kan se i bugten, der består af flere tusinde limstensbjerge, klipper, grotter og på flere af øerne også sandstrand.

Bugten set fra grotten Hang Sung Sot

Vores ombyggede junke er bestemt ikke luksus, men her er, hvad der skal være. De 10-12 kahytter har bad og toilet og er ganske små, men hvem gider sidde indespærret på 10 m², når man har et af verdens smukkeste landskaber lige udenfor døren?

Vi sejler en times tid inden vi når ud i det område, de fleste forbinder med Halong Bugten; Tusinder af limstensbjerge i alle mulige former, der skyder op af det jadegrønne vand.

Vi lægger til ved den lille ø Dao Soi Sim og går ad trapper op til et udsigtspunkt, hvorfra vi har en forrygende udsigt over bugten. Skibene synes bittesmå heroppefra, og så langt øjet rækker kan vi se de grønklædte limstensbjerge.

Da vi forlader øen, er det begyndt at blive mørkt. Det er nu det fantastiske landskab gør sig bedst. Disen hænger spøgelsesagtigt over øerne, og det er en sublim oplevelse at sidde forrest på dækket mens junken langsomt glider gennem vandet.

Flydende byer i Halong-bugten

Man sover godt herude i stilheden. Nåh ja, vietnameserne kan åbenbart ikke se helt den samme skønhed ved bugten som os. De holder fester på bådene eller i grotterne, men heldigvis har vi fundet en rolig bugt, hvor der kun er os.

Halong Bugten er en del af Tonkin-bugten, der grænser op til Kina. Her er ikke kun turistbåde, men også flydende byer, hvis indbyggere, der lever af fiskeri, har beboet området i århundreder. De passer for det meste sig selv, men af og til kan især børnene finde på at sejle ud til de forbipasserende skibe for at sælge muslingeskaller og konkylier.

På de små øer findes adskillige grotter. Op ad formiddagen besøger vi den mest berømte, Hang Sung Sot, der er enorm og har smukke stalaktitter og stalagmitter.

I gamle dage brugte de lokale fiskere grotterne til at søge ly i når voldsomme storme ramte området, men i dag er de gjort til turistattraktion. Grotten som vi lige nu besøger har indgang 135 trin oppe ad et af bugtens bjerge, og det siger sig selv, at udsigten heroppefra er helt fantastisk.

Junke og Halong Bugtens smukke landskab

Thu Ba – På landet i Vietnam

“Efter to år graver vi den døde op igen og vasker hans knogler”, siger den alvorlige, men venlige mand, vi møder på kirkegården.

Vi har forladt Halong Bugten og den nedstigende drages land og er nu på besøg i en lille nordvietnamesisk by. Vi har krydset en lille flod med den lokale færge for at gå opdagelse i Thu Ba, en by, der ligger lidt afsides og viser sig at gemme på alt det lokalliv, vi kan ønske os.

Thu Ba er en kulby i mindre målestok. En tur ned ad de små kringlede gyder giver et fantastisk indblik i den vietnamesiske dagligdag. Nogle arbejder med kul, andre holder høns, og et sted sidder en familie og spiser.

Vi ser også et par ældre damer, der får sig en sludder, mens den ene er ved at lave mad. Vi er på besøg i en lille grisesti, hvor en smilende ung pige insisterer på at jeg tager et billede af hende og lillebroderen. På floden sejler indbyggerne rundt, alle ror de med fødderne, det ser komisk ud, men på den måde har de hænderne fri til at fiske.

På besøg i den lille by Thu Ba

Længere fremme når vi byens kirkegård. Det er her vi møder manden, der er ved at grave sin far op. Manden er ældste søn, og det er ham, der skal rense knoglerne øverst på kroppen. Yngste søn skal traditionelt rense de nederste dele, og når knoglerne er rene, lægges de i en lille krukke.

Kirkegården ligger i udkanten af byen, og vi går langs rismarker og møder spændende mennesker – bl.a. en ældre kvinde, der er en af de sidste i byen, som har sorte tænder.

I gamle dage blev det anset som smukt at have sorte tænder. Det var en smertefuld proces, der tog en halv måneds tid. Stof fra et insekt, lime, risbrændevin og eddike var nogle af de ingredienser tænderne blev farvet med. Tunge, tandkød og kæber svulmede op får vi at vide, og mens processen stod på fik kvinderne kun ganske lidt at spise.

Vores lille stop i Thu Ba er et kærkomment afbræk på turen fra Halong til Hanoi. Det er også en enestående oplevelse at være så tæt på vietnameserne. Overalt bliver vi budt indenfor, og selv om det er svært at kommunikere, så lærer vi en masse om livet i en typisk nordvietnamesisk by. Hvem siger, at der er kedeligt på landet?

Har du fået lyst til selv at besøge Halong Bugten, så kan du finde praktisk information under billedet.
Børn i den lille by Cam Giang

Praktisk information til dit besøg i Halong Bugten

I kan booke udflugten til Halong Bay hjemmefra eller i Hanoi som en guidet tur. Turene fås af forskellig varighed, hvor transport til bugten og mad, der primært består af friskfanget fisk og skaldyr, er inkluderet i prisen. Er I på egen hånd kan I tage bussen fra Hanoi til Halong – det tager ca. 3 1/2 time.

Ombord på skibet kan man tit låne kajakker, gå på opdagelse i grotter eller tage på udflugt på bl.a. Cat Ba Island. Hvad der er inkluderet i prisen udover transport og mad er meget forskelligt og absolut værd at undersøge inden man vælger sin tur.

Husk

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Vietnam – se aktuelle anbefalinger her.

Udsigt over Halong Bugten
Med færgen til Thu Ba
Kularbejder i byen Thu Ba
Kvinder i Thu Ba
Der ordnes rismark
Pigen, der insisterede på et billede

3 Kommentarer

    • Hej Michael. Tak for de pæne ord. Tænker du om der er dress code? Så nej, i hvert fald ikke på det cruise jeg var på. Det er meget uformelt. Hvis du tænker på vejret, så var jeg af sted i januar med lunt vejr – 21-23 °C. Jeg tænker at det kunne være en god idé at medbringe en lun trøje til afternerne, men vi fandt det bestemt ikke koldt.

      Mange hilsner fra Carsten

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her