Hjem Sverige Besøg i Vattenriket

Besøg i Vattenriket

+ praktisk information til dit besøg i Vattenriket nederst på siden

Vattenriket ligger i og omkring Kristianstad i Sydsverige. Det er et større biosfæreområde kendt for sin smukke varierede natur og gode muligheder for at spotte fugle. Centrum for det hele er Naturum Vattenriket, der åbnede i 2010.

Vattenriket dækker et areal på ca. 35 x 35 km (104.375 ha). Fra Østersøen ca. 10 km syd for Åhus breder biosfæreområdet sig nordpå på begge sider af Helge Å forbi Kristianstad til søerne nord for byen.

Der er tale om et offentligt tilgængeligt område, som nu er bundet sammen af besøgscentret Naturum Vattenriket blot 10 minutters gang fra Kristianstads centrum. Det var virksomheden White Arkitekter, der via en konkurrence fik opgaven at tegne den ikoniske bygning, hvor besøgende kan få et indblik i biosfærereservatets natur og dyreliv.

Det er især fuglelivet, der året rundt får ornitologer og andre fugleentusiaster til at valfarte til Vattenriket. Samtidig med opførslen af besøgscentret har man også sat fokus på at udvikle andre mindre besøgspladser rundt om i biosfæreområdet. Der er typisk tale om træskure og fugletårne med information om, hvad du kan se.

En af de mest berømte besøgspladser er ved Pulken tæt på Helga Ås udløb i Østersøen. Her kan du i slutningen af marts og starten af april se tusinder af traner, der hviler ud, inden de flyver videre. De bliver i reservatet i et par uger, og det tiltrækker lige så mange mennesker som traner.

Generelt er fuglelivet mangfoldigt hjulpet på vej af det varierede landskab. I Vattenriket er der observeret 260 fuglearter, hvoraf 120 er ynglende. På tværs af biosfæreområdets flora og fauna er hele 20 % af Sveriges rødlistede arter repræsenteret. Det gælder f.eks. ørn, isfugl, pungmejse, flagermus og firben.

Vattenriket er udlagt som Natura 2000-område under EU og kom på UNESCOs liste over biosfærereservater i 2005. Som kun et ud af fem vådområder i Europa har Vattenriket også fået udmærkelsen Star Wetland Center Award.

Kanalhuset er et af flere besøgssteder i Vattenriket

Besøg i Vattenriket

Et godt sted at starte dit besøg i Biosfærereservatet er i Naturum Vattenriket. Fra Kristianstads centrum går du over Helge Å ad trænroen og fortsætter til besøgscentret. Undervejs er der infotavler om tankerne bag den bygning, som White Arkitekter opførte.

Indenfor i Naturum Vattenriket, hvortil der er gratis adgang, er der masser af information om biosfærereservatet. Da jeg kom forbi stod naturvejledere på spring for at fortælle om området. Især er der mange gode aktiviteter for børn.

Naturum Vattenriket ligger ud til en lille kunstig sø, der har forbindelse til Helge Å. Udsigten over søen er smuk og selvfølgelig er der opstillet kikkerter, så du har mulighed for selv at spotte nogle af de fugle, du kan lære mere om i besøgscentret.

Her finder jeg ud af, at Vattenriket også er populær blandt vandrere. Der er lavet flere gode afmærkede vandreruter af forskellig længde.

Selv gik jeg Linnérunden forbi lilleø (med den lille borgruin fra middelalderen) ud på de flade enge på Isternäset og tilbage mod Kristianstad til træbroerne, der ender ved Kanalhuset, som er en af Vatterikets besøgspladser.

Indenfor i Naturum Vattenriket

Flere træbroer er der ved Enkenabben, der er en populær besøgsplads lige syd for Kristianstad. Den ligger flot ud til Hammarsjön som du når ad den 800 meter lange bro. Her er der bl.a. sumpskov og fra fugletårnet kan du måske få øje på rørdrum, rørvagtel, vandriks og i luften jagtende høge.

Jeg besøger også Åhus ved kysten, der har flere besøgspladser. F.eks. Aosehus, hvor det ikke er natur og dyreliv, der gør stedet interessant, men historien. Her ligger en mindre borgruin, der menes opført af Knud den Store i det 11. århundrede

Et meget populært sted for fuglespottere her ved kysten er Aspet, der ligger helt ud mod Østersøen på den anden side af Åhus inderhavn.

Ved Aspet er der forskelligartet natur, hvor det lave vand tiltrækker en lang række vadefugle – f.eks. ænder, klyder og terner. Der er flere fugletårne og det Vattenriket selv kalder et udemuseum med information om området og hvad du kan opleve.

Vattenriket er et fantastisk sted for naturelskere og især fugleentusiaster. Der er som nævnt 21 besøgspladser, der tilbyder noget forskelligt alt efter landskab og årstid. Jeg har kun været forbi lige over en håndfuld af dem, men det er et sted, der kalder på mere. Vil du selv besøge Vattenriket, så kan du få praktisk information under billedet.

Flere steder i Vattenriket er der lavet gangbroer gennem landskabet

Praktisk information til dit besøg i Vattenriket

Naturum Vattenriket er gratis at besøge og centrum for oplevelser i biosfærereservatet. Du kommer til besøgscentret fra Kristianstads bymidte eller togstation på blot 10 minutter.

Er du i bil, så ligger der en stor parkeringsplads på den anden side af Naturum Vattenriket modsat Kristianstad. Adressen er Naturumsvagen 2, 251 99, Kristianstad. For information om hvordan du kommer til Kristianstad kan du se mere i indlægget Oplevelser i Kristianstad med tips til din rejse.

I besøgscentret er der bistro, butik og toiletter. Det er bemandet med naturvejledere, der gerne deler ud af deres viden. Du kan få mere at vide om bisofærereservatets flora og fauna og de 21 besøgssteder. Personalet kan desuden udlevere kort over områder og vandreruter.

Der bliver løbende arrangeret aktiviteter, hvor man især er gode til at inddrage børnene. De fleste aktiviteter er tilmed gratis. Klik ind på Naturum Vattenrikets hjemmeside for at se mere om åbningstider, arrangementer og praktisk information om stedet.

Aktiviteter i Vattenriket

I Vattenriket kan du deltage i flere aktiviteter – enten i gruppe eller på egen hånd. I besøgscentret kan du få information om mulighederne, der bl.a. inkluderer:

Vandring

Der er flere afmærkede vandreruter i biosfærereservatet. Nogle af dem kan kombineres ligesom Skånedledens rute 6 går gennem Vattenriket. Fra besøgscentret er den mest populære rute Linnérunden.

Året rundt kan du tage med på guidede vandringer med forskellige temaer ligesom flere lokale natur- og fugleforeninger tilbyder ture og arrangementer, som du kan deltage i.

Se mere på Vattenrikets hjemmeside og hold øje med, om nogle vandreture kræver tilmelding.

Fiskeri

Det kræver tilladelse at fiske de fleste steder i Vattenriket. Du kan købe fiskekort i besøgscentret. Her kan personalet også informere om de bedste steder at fiske og hvor det er forbudt.

Bådsafari

Fra Kristianstad er det også muligt at tage med på en bådsafari i Vattenriket. Turen er guidet og tager ca. 2 timer. Safaribåden ligger ved Tivoliparken. Læs mere om Stora Safaribåten.

Kajak

Flere steder kan du leje kano eller kajak. Mest centralt er kajakautomaten ved besøgsstedet Kanalhuset i Kristianstad. Her kan du leje en kajak i automaten. En fordel her er at det er nemt at få kajakken i vandet. Du kan også leje gennem f.eks. GoKaya i Kristianstad og Adventurekajak i Åhus.

Overnatning

Både Kristianstad og Åhus kan være et fint udgangspunkt for besøg i Vattenriket. I Kristianstad er hotellerne Stadshotellet og First Hotel Christian lV gode valg, mens du i Åhus kan se nærmere på Åhus Gästgivergaard og Åhus Seaside.

Behøver du ikke bo i nærheden af en by ligger der flere mindre overnatningssteder i og omkring biosfærereservatet. F.eks. Katanjelunds Wärdshus og The Old Henhouse.

Der er også flere campingpladser med den store First Camp et stenkast fra stranden i Åhus som den mest populære.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her.

Kort over Vattenriket, Kristianstad og Åhus