For langt de fleste turister handler Phuket mest om sol og strand. Men Thailands største ø har faktisk en lang og spændende historie, hvor Phuket By var centrum for en indbringende mineindustri, der tiltrak tusinder af kinesiske immigranter, som stadig sætter deres præg på byen.

Mens pakketuristerne samles ved vestkystens strande med Patong, Karon og Kata i spidsen, så er Phuket By en helt anden verden.

Her får vi både et indblik i det autentiske Phuket og mødet mellem kinesiske, thailandske og malaysiske kulturer og traditioner. Læs mere i min Phuket By guide herunder.

Første gang jeg besøgte Phuket By var i 2002. Som de fleste andre turister kom jeg forbi på en endagstur fra et af strandområderne og havde svært ved at se det charmerende i byen.

Jo, markedet var interessant og spændende, men mest af alt følte jeg mig forfulgt at ihærdige tuk-tuk chauffører, der ville vise mig deres by. Hvad skulle der dog være at se her, tænkte jeg og tog hurtigt tilbage til driverlivet på stranden.

Siden mit første besøg i byen er jeg blevet klogere. Meget klogere. De senere år har jeg læst den ene artikel efter den anden om fantastiske Phuket By, der alt for længe har stået i skyggen af badebyerne.

Ved første øjekast kan Phuket By virke larmende, trafikeret og uoverskuelig. Men i den gamle bydel bliver vi mødt af hyggelige gader og charmerende pastelfarvede huse, der er indrettet som cafeer, restauranter og forretninger, som tilbyder andet end souvenirs og turist tingel-tangel.

Nu til min Phuket By guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

Shopping og pastelfarvede huse på Thalang Road

Centrum (den gamle bydel)

Old Town, som den gamle bydel kaldes, består af en håndfuld gader, der ligner hinanden, men som hver især har en række spændende seværdigheder. Fælles for dem alle er dog de fine gamle huse, hvoraf nogle er restaurerede og malet i pastelfarver.

Thalang Road & Soi Romanee

Thalang Road er byens turistcentrum. Den lange gade har en lang række pragtfulde gamle sino-portugisiske huse, der er et mix af kinesisk og portugisisk/europæisk barokarkitektur. Husene er typisk i to etager indrettet med butik nederst og beboelse øverst.

Udover en stribe caféer og restauranter har Thalang Road også god shopping, hvor du bl.a. kan købe kunsthåndværk og lokalproducerede designervarer. Vi besøger også det gamle apotek Nguan Choon Tong, der sælger kinesisk medicin og thailandske urter. Den over 100 år gamle butik er som en tidslomme – et sted, der synes lysår væk fra øens turistbyer.

I Phuket By er den helt store shoppingoplevelse søndagsmarkedet. Ud på eftermiddagen bliver Thalang Road lukket af for trafik for at gøre plads til det spændende marked, der er en hektisk affære med masser af mennesker. Ofte går vi i gåsegang mellem de mange boder, men søndagsmarkedet er ikke kun shopping – her er også dans, livemusik og masser af mad.

I den ene ende af Thalang Road tager vi flere gange en afstikker ned ad Soi Romanee. Den smalle gade har en lang række gamle shophouses, der er restaurerede og malet i kraftige pastelfarver. Det er lige til Instagram, og vi finder hurtigt ud af, at Soi Romanee er et populært sted at få taget bryllupsbilleder.

Søndagsmarkedet på Thalang Road er en hektisk affære

Krabi Road

Krabi Road ligger i forlængelse af Thalang Road. Gaden er ikke helt så hyggelig, men har til gengæld et par spændende attraktioner. Det er her vi træder ind i det rigtig gode Thaihua Museum, der er indrettet i et gammelt restaureret palæ.

Engang var det en kinesisk sprogskole, men efter at have stået tomt i nogle år, blev bygningen omdannet til museum.

Temaet er mineindustrien og især den kinesiske immigration til Phuket – det er rigtig spændende, og egentlig burde enhver besøgende i Phuket By slå et smut forbi Thaihua Museum som noget af det første. Vi bliver for alvor klogere på den kinesiske indflydelse og hører mere om livet lige præcis her omkring år 1900.

Dengang boede der ca. 50.000 kinesere på Phuket – til sammenligning var der kun knap 3000 thailændere og malayer. Den kinesiske indflydelse var massiv, og her over hundrede år senere er Phuket By sine steder stadig mere kinesisk end thailandsk.

Det gode Thaihua Museum ligger i et gammelt palæ

I starten af 1900-tallet handlede alt om tin på Phuket. Landområder blev ryddet for at gøre plads til nye miner, og al disponibel arbejdskraft blev brugt til at udvinde tin. Stort set ingen beskæftigede sig med landbrug, og bl.a. ris, frugt og grøntsager blev importeret fra Penang i Malaysia.

På museet er der også et godt brugbart kort over Phuket By med markeringer af historiske bygninger og forretninger. Mange af de første kinesiske familier, der kom til Phuket blev velhavende og levede en forholdsvis luksuriøs tilværelse i forhold til de senere immigranter, som håbede at blive lige så succesfulde.

Vi læser om de kinesiske klaner og hører mere om, hvordan de skabte deres formuer. Det var disse rigmænd, der udviklede Phuket By og donerede penge til bl.a. skoler og hospitaler og sørgede for at de hjemløse fik tag over hovedet. Jo, Thaihua Museum er rigtig spændende og et must see i Phuket By.

Et par hundrede meter fra museet kommer vi forbi en anden bemærkelsesværdig bygning. I den tidligere guvernørs palæ ligger nu den berømte restaurant Blue Elephant. Bygningen blev opført i 1903, men blev forladt og stod tom i 40 år. De nye ejere var to år om at renovere og istandsætte det gamle palæ, der i dag fremstår smuk og majestætisk.

Ferskvaremarkedet på Ranong Road

Ranong Road

Mens Thalang Road kan kaldes for turistgaden, så er Ranong Road den gamle bydels lokale livsnerve. Her er der masser af liv omkring ferskvaremarkedet, der ligesom ved mit besøg i 2002 er en rigtig god oplevelse.

Vi ser alt i frugt og grønt, men også kød, fisk og ingredienser til madlavningen. I kælderen kommer vi forbi en dame, der laver kokosmel på en gammel maskine med håndsving.

Det er så lokalt som det kan blive, og det er ganske enkelt en fornøjelse at slentre rundt på markedet – også selvom vi konstant står i vejen for de handlende. Som altid i denne del af verden bliver vi bare mødt af smil og glade overbærende mennesker.

Et par hundrede meter fra markedet ligger en at byens vigtigste helligdomme. Jui Tui, grundlagt i 1911 på Soi Romanee og senere flyttet til den nuværende lokation, fungerer som et taoistisk tempel. Det er et sted, vi kommer rigtig tæt på de lokale, der beder, tænder røgelsespinde og får en snak med munkene.

Jui Tui er et af flere steder i Phuket By, der bliver brugt som udgangspunkt for den berømte vegetarfestival, som tiltrækker tusinder af mennesker. Festivalen er en form for renselsesproces, hvor man tilbeder forfædrene og ønsker fremgang for lokalsamfundet.

De bedende følger et regelsæt, der bl.a. påbyder dem at spise vegetarisk, ikke drikke alkohol, bære hvidt tøj og ikke have sex. De såkaldt hellige, en slags medier, går endnu længere for deres tro.

For at overføre de troendes ondskab til dem selv påfører de sig selv voldsom smerte. Sådan ser det i hvert fald ud, men ifølge de hellige selv er de i en slags trance og kan ikke mærke noget, når de f.eks. gennemborer kinderne med kæmpesværd.

Jui Tui-helligdommen

Phang Nga Road

Phang Nga Road ligger mellem de længere og mere kendte gader Ratsada og Thalang. Også på Phang Nga Road er der flere gode seværdigheder med den taoistiske helligdom Shrine of The Serene Light i spidsen.

Den lille tempellignende helligdom blev opført i 1889 af en kinesisk familie og er typisk for de hokkien-kinesere, der kom til Phuket i forbindelse med tinindustrien.

Shrine of the Serene Light ligger ikke ud til Phang Nga Road, men bagved gadens huse. Tidligere var helligdommen lidt af en hemmelighed, som man kom til via en smal smøge. Den er nu gjort bredere og indgangen er let at få øje på.

Det ydre af Shrine of the Serene Light blev renoveret i 1999, men indenfor i det lille tempel er kun lidt forandret siden grundlæggelsen for mere end 130 år siden. Læg især mærke til vægmalerierne, der siges at have fået sin patina fra de mange års brug af røgelsespinde.

Det er en lille helligdom med stor betydning og et af de første steder i Phuket By hokkien-kineserne kunne praktisere deres religion.

Hokkien Mee på Kopitiam by Wilai

Et par hundrede meter derfra besøger vi The Memory at On On Hotel, der var byens første overnatningssted. Beliggende i en smuk gammel bygning fra 1927 er det i dag ikke bare et hotel, men også et lille museum med en række fine genstande fra “det gamle Phuket”.

Bygningen er renoveret af flere omgange, men fremstår stadig i klassisk sino-portugisisk stil. On On Hotel opnåede international berømmelse, da instruktøren Danny Boyle brugte hotellet i åbningsscenen til filmen The Beach med Leonardo de Caprio i hovedrollen.

For enden af gaden kigger vi ikke blot indenfor i en række fine gallerier, hvor lokale kunstnere folder sig ud, men ser også endnu en af byens historiske bygninger.

Chartered Bank var den første udenlandske bank, der fik tilladelse til at drive forretning i Thailand, og på Phuket lå hovedkvarteret i en smuk gammel bygning, der i dag indeholder et ganske lille museum omhandlende peranakan-kulturen.

Besøg Phuket By

Er du udelukkende til badeferie, så er Phuket By sandsynligvis ikke noget for dig. Har du til gengæld den mindste interesse for historie, autencitet og god mad, så prøv at tilbringe nogle dage i dette oversete hjørne af Thailands største ø.

Vi var i hvert fald begejstrede for byen, og jeg forstår alle de rosende ord fra journalister og rejsebloggere. Det er nu blevet min tur til at skrive om fantastiske Phuket By, der er som en magnet på backpackere, eventyrer og de, det bare gerne vil opleve et helt andet Phuket end de overfyldte badebyer.

Herunder finder du min Phuket By guide med masser af information om bl.a. transport og forslag til overnatning og gode spisesteder.
Charmerende Soi Romanee

Transport

Ind og ud

Læs mere om at ankomme med fly til Phuket Lufthavn i min Phuket Rejseguide.

Har du brug for transport i Thailand, så kan du på min side thailandrundt.dk få et tilbud fra et dansk rejsebureau – se mere her.

At komme rundt

Old Town i Phuket By kan nemt opleves til fods. Området er forholdsvis lille, men skal du længere væk, kan du tage en taxi eller tuk-tuk. Husk at aftale pris på forhånd.

Fra Phuket By kommer du nemt til strandene på vestkysten med lokalbusserne, der holder foran markedet på Ratsada Road. De gamle åbne busser er sjove at køre med, men det går forholdsvis langsomt. Til gengæld er det billigt – en tur fra Phuket By til f.eks. Kata, Karon eller Patong koster blot 30 baht.

Overnatning

Phuket By har ingen store resorts, men til gengæld en lang række fremragende hostels, guesthouses og boutiquehoteller. Det er en by, hvor du kan bo godt til få penge – ofte i en af de gamle historiske bygninger. Især Krabi Road har flere rigtig gode overnatningssteder.

Shunli Hostel

Lille hotel på Krabi Road, der får topanmeldelser. På trods af navnet, så er Shunli ikke et hostel, men et hotel med gode og lyse dobbeltværelser. Her bor I til en rigtig god pris, men book i god tid. Se billeder og priser på Shunli Hostel.

Book a bed a Poshtel

Vi boede på Book a bed Poshtel, der skal have den største anbefaling. Her kan I både booke sovesal eller eget værelse med bl.a. tv, privat badeværelse og gratis wifi. Book a bed Poshtel er også et rigtig godt sted at møde andre rejsende. Se billeder og priser på Book a bed Poshtel.

The Tint at Phuket Town

Et stenkast fra Book a bed Poshtel kan du også se nærmere på The Tint at Phuket Town. Begge steder ligger få minutters gang fra Old Town. På The Tint er der flere værelsestyper, der alle har bl.a. tv. køleskab og gratis wifi. Se billeder og priser på The Tint at Phuket Town.

The Memory at On On Hotel

Som nævnt et historisk hotel i Phuket By. Her bor du midt i Old Town i charmerende omgivelser tæt på shopping og gode restauranter. Hotellet har god service og dejlige værelser med bl.a. tv, køleskab, safetyboks og gratis wifi. Se billeder og priser på The Memory at On On Hotel.

Mad og drikke

Det kan siges ganske kort: Du får den bedste lokale mad i Phuket By. Glem alt om tarvelige turistrestauranter og prøv i stedet for nogle af de rigtig gode spisesteder, som serverer mad fra bl.a. Sydthailand, det kinesiske hokkien-køkken og det særlige peranakan-køkken, der er et mix af ingredienser og tilberedningsmetoder fra Kina, Thailand og Malaysia.

Phuket By har sin andel af fancy caféer, der kan sørge for et udvalg af smoothies, vestlig mad og selvfølgelig dit daglige kaffefix. Her er en stribe restauranter, vi kan anbefale og som alle kan findes på kortet nederst på siden:

One Chon

Berømt restaurant i Phuket By, hvor klientellet primært er lokale og asiatiske turister. Her kan du vælge fra et stort menukort med alle de klassiske thairetter, men også specialiteter fra det sydlige Thailand. Prøv gul karry med krabbe og nudler – yummy.

Generelt er maden stærk – en medium chilistyrke her skal nok få dig til at svede. Prisniveauet er middel og portionerne ikke de største. Venlig, men til tider travl betjening.

One Chon er et anbefalelsesværdigt sted, hvis du er til autentisk thailandsk mad. Læg i øvrigt mærke til den fine indretning med alle de gamle effekter som ure, kameraer og fjernsyn.

36 Café

Det vrimler med caféer i Phuket By og en af dem er 36 Cafe på Yaowarat Road. Det er ikke menukortet, der adskiller caféen fra alle de andre i området, men det, at den er ejet af en kinesisk familie. Det betyder god thai-kinesisk mad til lige så gode priser.

36 café ser europæisk ud og tilbyder da også f.eks. sandwich og vestlig morgenmad, men kom for den lokale mad. Det er måske ikke byens hurtigste betjening, men 36 Café er ejet af en superrar fyr, der gerne deler ud af gode råd om Phuket By.

Kopitiam by Wilai

I rækken af skønne restauranter i Phuket By har Kopitiam by Wilai et godt udvalg af hokkienretter fra det kinesiske køkken. Kopitiam by Wilai har i 2019 fået nyt interiør, men heldigvis er maden den samme.

Jeg spiser bl.a. et af stedets signaturretter – hokkien mee – der her er en fremragende nudelsuppe med bl.a. forårsløg og store rejer. Menukortet er thai/kinesisk/peranakan – kig efter signaturretterne for at smage lokal mad. Kopitiam by Wilai er også et godt sted for vegetarer og veganere.

Tu Kab Khao

Beliggende i en smuk sino-portugisisk bygning serverer Tu Kab Khao rigtig god mad fra Sydthailand. Blandt retterne er bl.a. karrykrabbe med nudler, kæmperejer i tamarindsauce og en stuvning med svinemave, der smager afsindigt lækkert.

Der er flere andre ting på menukortet, som du sandsynligvis aldrig har hørt om før. Tu Kab Khao har elegant interiør og kunne ligne et dyrere sted, men restauranten er overraskende billig. Bordbestilling anbefales i højsæsonen.

Aktiviteter

Fra Phuket By er der ikke langt til alle de aktiviteter, som Thailands mest populære turistø byder på. Du kan læse mere i min Phuket rejseguide.

Museer

Phuket By har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:

• Phuket Trickeye Museum
• Baan Chinpracha Museum (gammelt sino-portugisisk hus)
• Phuket Minemuseum
• Frimærkemuseet

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Thailand – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Thailand – se aktuelle anbefalinger her.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Phuket og Phuket By

I min Phuket By guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her