George Town er et kludetæppe af religioner og kulturer. I den historiske bydel ligger moskeer og kirker side om side med hindu- og buddhisttempler, der vidner om en spændende fortid. En fortid som vi glæder os til at opleve og som har givet området en plads på UNESCO’s verdensarvliste. Læs mere i min George Town guide herunder.

Det er sen eftermiddag, og vi er netop ankommet til George Town. Sulten melder sig og i Penangs største by er det ikke svært at finde noget at spise. Mens solen kaster lange skygger på de gamle huse langs Chulia Street i den gamle bydel, så spiser vi os mætte i lækre retter med hjemmelavede nudler på det lille spisested Yeap Noodles.

På vej tilbage til vores hotel er de første gadekøkkener ved at åbne, og på de små barer snupper gæsterne en kølig Tiger Beer i den lumre varme. Vi finder hurtigt ud af, at vi bor lige midt i smørhullet. Midt på Chulia Street ved Love Lane samles turisterne, og det er her, der er mest gang i gaden om aftenen.

Den gamle bydel er charmerende, men sine steder også trafikeret og larmende. Mod nord omkring Fort Cornwallis og på de større veje kan det være svært at få øje på hyggen, men langs Lebua Armenia og de smalle sidegader er det en ren fryd at gå rundt for at indsnuse lidt af den atmosfære, der var engang.

Det er også her, du finder den største koncentration af byens street art, der snart er lige så berømt som de smukke gamle palæer og storslåede klanhuse.

Og så er der maden, der er et kapitel for sig. George Town et med rette berømt for sine fremragende spisesteder og autentiske mad, som du primært finder i de simple restauranter og hektiske gadekøkkener.

Men der er mere at komme efter; Selvom George Town synes at være et stort friluftsmuseum, så er der masser af lokalliv i de smalle gader, hvor åbne gallerier og værksteder giver byen karakter.

george town guide
Gadekøkken på Chulia Street

Historien om George Town

Penangs og George Towns historie er både interessant og spændende. Kineserne kom forbi øen i 1400-tallet, portugiserne i 1500-tallet, og så nåede den engelske Kaptajn Francis Drake Penang i slutningen af det 16. århundrede.

Sultanen af Kedah havde kontrol med Penang i 1786, da han afstod øen til Det Britiske Østasiatiske Kompagni til gengæld for englændernes beskyttelse mod Siam og Burma. Det blev Francis Light, der på vegne af den engelske krone etablerede en britisk bosættelse i form af Fort Cornwallis, der ligger i den nordlige del af George Town.

Francis Light opfordrede især briter til at komme til Penang, hvor han ville give dem al den jord de ønskede. Samtidig gjorde han øen til toldfrit område, og det tiltrak mennesker fra hele Asien.

Penang blev malaccastrædets handelscentrum, men det varede kun kort tid. Singapore overtog handlen og George Town blev i stedet for centrum for den opiumshandel, der fik så stor indflydelse på forholdet til Kina.

2. verdenskrig blev et sort kapitel i Penangs historie. Da det blev kendt, at japanerne ville invadere øen flygtede europæerne. Det efterlod Penang forsvarsløs og tusinder blev dræbt. Rundt om på øen ser vi flere mindesmærker over de dræbte.

Efter krigen, i 1946, blev forbundet af britiske besiddelser i malaccastrædet opløst, hvorefter Penang blev en stat i føderationen af malaystater, der i 1963 opnåede selvstændighed under navnet Malaysia.

Da Penang i 1969 fik frataget sin status som frihavn gik øen en svær tid i møde. Arbejdsløsheden og fattigdommen steg, men fremsynede folk i administrationen sørgede for, at øen kom med på it-bølgen. I dag har mange af verdens største virksomheder produktion og/eller forskning på Penang, der kaldes Østens Silicon Valley.

Nu til min George Town guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

georgetown
Kanon og ydermurene til Fort Cornwallis – i baggrunden fyrtårnet

Centrum – George Towns gamle bydel

Alle George Towns største og vigtigste seværdigheder ligger i den gamle bydel. Vi taler om et forholdsvis lille område, der nemt kan opleves til fods.

Fort Cornwallis

Hvorfor ikke begynde med dengang det hele startede. Da englænderne etablerede sig på Penang opførte de Fort Cornwallis, der delvist eksisterer endnu. Det var Francis Light, som i 1786 grundlagde det lille fort, der skulle beskytte briterne mod angreb.

Selvom vi betaler entré for at se det trods alt beskedne område, så er det som om, at turistmyndighederne ikke synes, det kan stå alene. Oplevelsen bliver skæmmet af en stor scene midt i fortet og ikke mindst en række madvogne og forlystelser, der ikke rigtig hører hjemme. Det gør den øredøvende indiske musik, der drøner ud af højttalerne heller ikke.

Vi ser bl.a. kapellet og fængslet, som er de eneste tilbageværende bygninger fra dengang fortet blev opført.

Langs muren er der opstillet kanoner, og vi kommer både forbi fyrtårnet og det berømte klokketårn, der blev doneret af en kinesisk rigmand i 1897 i anledning af Dronning Victorias 60 år på tronen. Klokketårnet er 60 fod højt, en fod for hvert år Victoria havde regeret.

Mens Fort Cornwallis ikke er den helt store oplevelse, så ligger der i parkens anden ende et par bygninger, der kridhvide og majestætisk minder om den engelske tilstedeværelse. Den største og smukkeste af bygningerne er fra 1903 og fungerede som byrådhus med smuk udsigt til Esplanaden og paradepladsen.

george town guide
En af de flotte britiske bygninger ved Fort Cornwallis

Khoo Kongsi

Der bor flere kinesere end malayer i George Town. Den kinesiske arv er markant, og det gælder både mad, livsstil og huse. I den gamle bydels gader går vi forbi adskillige ældre  købmandshuse, og udenfor de mange templer er luften ofte tyk af røgelse.

Rundt om i byen ligger flere gamle klanhuse, der engang fungerede som en slags forsamlingshuse. Indvandrere fra de forskellige kinesiske regioner og provinser havde som regel hver deres hus og det havde de mest betydningsfulde familier også.

Et af de absolut smukkeste klanhuse tilhører Khoo-familien, der var en af byens fem førende familier af Hokkien-kinesere. Det siges, at familien kan spore deres slægt 25 generationer tilbage.

Khoo Kongsi er en af George Towns største seværdigheder og et sted, hvor du kan få et indblik i livet blandt de mest velstående kinesere, som det var engang.

Khoo Kongsi – George Town’s smukkeste klanhus

Selve klanhuset er overdådigt udsmykket med et hav af udskæringer og små detaljer. I stueplan er der lavet et lille museum, der så glimrende fortæller om de kinesiske klaner, immigrationen og familiestrukturen.

Khoo Kongsi er i øvrigt også brugt i filmatiseringen af Anna og Kongen, der er baseret på engelsklæreren Anna Leonowens dagbøger om sin tid i det gamle Siam.

Anna skulle i 1860’erne lære Kong Mongkuts mange børn engelsk, men i filmversionen er der antydninger om et romantisk forhold mellem de to, og det fik Thailand til at nægte filmholdet adgang i landet. I stedet for blev Anna og Kongen optaget i Malaysia og især på Penang, hvor Khoo Kongsi var en del af kulisserne.

Det er ikke kun selve klanhuset, der giver en idé om livet i Khoo-familien. Foran huset ligger en stor åben gård med en scene og klassiske rækkehuse, hvor klanmedlemmerne boede.

georgetown
Clan Jetty, hvor Lee-familien bor

Clan Jetties

Et andet bemærkelsesværdigt sted, hvor kineserne dominerer er de såkaldte clan jetties, der ligger langs gaden Pengalan Wild. Lige præcis her var der omkring år 1900 travlt omkring den vigtige havn, og det fik kinesere i tusindtal til at søge til Penang.

De bosatte sig i stolpehuse langs træmolerne og på den måde opstod i kinesisk minisamfund. Det særlige ved clan jetties er, at alle på samme mole er i familie med hinanden og har samme efternavn. Vi besøger molen, hvor Lee-familien residerer, og selvom husene ser pæne ud, så er området før som nu beboet af den lavere middelklasse.

Mens de kinesiske indvandrere på molerne var forholdsvis fattige, så ser vi også, hvordan datidens overklasse boede.

Pinana Peranakan Mansion

I Pinana Peranakan Mansion, der er et af George Towns bedst bevarede palæer, er der propfyldt med pragtfulde effekter som glas, porcelæn og tunge træmøbler. Vi ser også smukke udsmykninger i det imponerende hus, der er et stort museum.

Oprindelig tilhørte huset Chung Keng Quee, der i det 19. århundrede var en betydningsfuld købmand i George Town. Huset er i kolonistil, men ved siden af ligger Chungs helt eget tempel, der er så kinesisk som det kan blive.

georgetown
Gaderne ved Lebua Armenia er smalle og hyggelige

Lebua Armenian og de omkringliggende gader

Butikker, restauranter og hoteller ligger spredt ud over George Town, men med lidt god vilje kan man sige, at bydelen har to slags centrum. Den midterste del af Chulia Street er som nævnt populær om aftenen, men i løbet af dagen samles turisterne omkring Lebua Armenian.

Det er her Khoo Kongsi ligger, og det er her, du finder den største koncentration af street art i George Town. Gaderne er lidt smallere, og selvom der naturligvis er trafik, så er det begrænset og området hører til George Towns hyggeligste.

En af gaderne hedder Cannon Street – et navn, der ikke er helt tilfældigt. I 1867 kæmpede to kinesiske klaner en voldsom og blodig kamp om den lukrative handel. Fra Khoo Kongsi blev der skudt med kanoner, og en af kuglerne ramte minareten på Acheen Street Moskéen, hvor vi kan se indgangshullet.

Der ligger et par andre mindre kendte klanhuse i gaderne, men det er også stedet, du kan lære mere om George Towns plads på UNESCO’s verdensarvliste.

Hygge på Chulia Street i skumringen

George Town – en skøn by

Vi vidste naturligvis, at George Town er berømt for sin fremragende mad, men vi var ikke helt klar over, hvad vi ellers havde i vente. Naturligvis må en by med George Towns kultur og historie gemme på masser af gode oplevelser, der giver uforglemmelige rejseminder.

Vi er ikke skuffede. George Towns gamle bydel er et pragtfuldt mix af templer, moskéer gamle palæer og kinesiske købmandshuse. Lokallivet udspiller sig lige for øjnene af os, og så er der den herlige atmosfære om aftenen langs Chulia Street og Love Lane, der er præget af fastboende udlændinge og backpackere, som er ældre end gennemsnittet.

Sæt du bare George Town på listen over steder, der skal besøges. Byen skal have den største anbefaling herfra – vi kommer i hvert fald gerne tilbage. Tilbage for at spise den gode mad, gå i de hyggelige gader og opleve alt de vi er gået glip af.

Herunder finder du min George Town guide – læs om bl.a. transport, spisesteder og gode hoteller. Du kan også finde nyttige links til rejsen og et kort over byen.
Gadekunst i George Town

Transport

Ind og ud

Penangs internationale lufthavn har forbindelser til bl.a. Bangkok, Singapore, Phuket og Kuala Lumpur. Du kan finde de bedste og billigste flybilletter her.

Lufthavnen ligger ca. 25 km syd for George Town, og en taxa dertil koster ca. 30-40 Ringit. Har du brug for lufthavnstransfer eller anden transport på Penang eller i Malaysia, så kan du få et tilbud fra et dansk rejsebureau her.

At komme rundt

Bor du i George Towns gamle bydel, så kan du med friske ben gå til de fleste seværdigheder. Pas dog på trafikken, nogle steder er der ikke fortove eller også er de blokerede af alskens varer og skrammel fra gadens butikker. Du kan også leje en bycykel. Flere steder i Georgetown har Linkbike stativer med cykler. Se mere på Linkbikes hjemmeside.

Taxier er udbredt. Du kan booke dem for kortere eller længere ture, ligesom du kan leje en for en hel dag. Der køres generelt efter taxameter på Penang, men spørg om det er slået til. Alternativt kan du forhandle dig til en pris for turen.

Overnatning – forslag til hoteller

Som andre steder i Malaysia er det også på Penang billigt at overnatte. Du kan få et fint turistklassehotel for blot et par hundrede kroner. pr. nat og de enkle guesthouses er selvfølgelig endnu billigere.

Du skal naturligvis booke overnatning i det historiske distrikt, hvor du både bor tæt på seværdighederne, men også har barer og spisesteder inden for rækkevidde.

Selvom den midterste del af Chulia Street synes at være turistcentrum, så kan du nemt gå dertil fra hvilket som helst sted i den gamle bydel. Book overnatning med prisgaranti her. Anbefalede overnatningssteder, der får gode anmeldelser:

Chulia Mansion

Nyrenoveret hotel midt på Chulia Street. Her er rent, rigtig god morgenmad og så er der gratis øl, vin og sodavand på tagterrassen fra kl. 15-17. Moderne værelser med tv, aircondition og gratis wifi. Se billeder og priser på Chulia Mansion.

Coffee Atelier

I den nordlige del af old town ligger Coffee Atelier, der kun har seks værelser. Det giver en personlig og intim atmosfære, som har givet masser af roser til det lille hotel. Her er gårdhave, morgenmad, gratis wifi foruden fantastisk service. Se billeder og priser på Coffee Atelier.

Muntri Mews

Mindre boutique-hotel med kun 16 værelser, der er i lyse farver. Muntri Mews ligger i parallelgaden til Chulia Street, og du er således tæt på de budgetrejsendes epicenter. Muntri Mews tilbyder morgenmad, gratis wifi og et yderst hjælpsomt personale. Se billeder og priser på Muntri Mews.

La Dream Boutique Hotel

I en af old towns nyeste bygninger ligger La Dream Boutique Hotel, der er et fund til pengene. Du får morgenmad, gratis wifi, topservice og attraktiv beliggenhed tæt på Lebua Armenian og Khoo Kongsi. Se billeder og priser på La Dream Boutique Hotel.

Jawi Peranakan Mansion

I et gammelt restaureret palæ ligger Jawi Peranakan, der tilbyder tre forskellige værelsestyper, som alle har gratis wifi. Hotellet ligger få hundrede meter fra old town og har kun 14 værelser. Her er desuden lille swimmingpool og mulighed for at tilkøbe morgenmad. Se billeder og priser på Jawi Peranakan Mansion.

Mad og drikke

Maden på Penang og især i George Town er næsten legendarisk. Du spiser rigtig godt, og det er uanset om du vælger kinesisk, indisk, nunya eller seafood. George Town har adskillige hawkercentre, hvor du spiser billigt i gadekøkkenerne.

Et måltid behøver ikke koste meget mere end 8-10 kr., så her er der virkelig mulighed for at smage mange forskellige retter til få penge.

Netop gadekøkkenerne er en stor del af George Towns madkultur. Om morgenen er de klar til at servere stegt ris, der synes at blive spist overalt. Senere åbner nogle af stederne op til frokost, men det er ved aftentide, der virkelig er gang i wok’ene.

Et par af byens mest populære steder

Teksen – en evig populær restaurant, der serverer kinesisk mad. Her er ofte kø, så kom tidligt.

Yeap Noodles – hjemmelavede nudler i en yderst afslappet atmosfære. Billigt og også åbent til frokost.

My Own Café – Stedet har kun én ret: alam laksa som man laver til perfektion. Kun åbent til frokost.

Se mere i indlægget Mad og tre gode spisesteder i George Town. Både disse spisesteder og et par byens hawkercentre kan ses på kortet længere nede.

Aften- og natteliv

Som nævnt er det på den midterste del af Chulia Street ved Love Lane, der er mest gang i George Town. Her er adskillige barer, caféer og coffeeshops, hvor turisterne mødes. Atmosfæren er generelt ungdommelig, men selvom der ikke mangler mulighed for en drink eller to, så kan man ikke tale om et decideret natteliv.

De populære steder har det med at ændre sig fra tid til anden, men steder som Junk Café, Y Not Café og The Mugshot Café, alle på Chulia Street, har ligget her i fler år. Ordet café skal tages løst; nogle af disse steder er ikke så meget café, men mere restaurant og især bar!

En lille pudsighed i George Town er de små købmænd, der sætter borde og stole op uden for deres butik. Her sidder især turisterne og drikker.

Aktiviteter og forlystelser

Du kommer helt sikkert ikke til at kede dig i George Town. Når du er færdig med at gå i de charmerende gader, så har byen også en stribe museer, du kan besøge. Et af dem er Penang Museum, der giver et rigtig godt indblik i Penangs historie.

Flere steder er de game palæer omdannet til museum. Udover Pinang Perenakan Mansion, der er nævnt længere oppe på siden, kan du besøge Yeap Chor Ee’s hus (primært om den kinesiske indvandring) og ikke mindst Chong Fatt Tze Mansion, hvis blå palæ er en af old towns mest bemærkelsesværdige.

Chong Fatt Tze forlod Kina uden en krone på lommen, men endte som stenrig købmand med tilnavnet Østens Rockefeller.

I George Town/på Penang kan du bl.a. også deltage på yoga- og madlavningskurser, tage på cykeltur rundt om Penang, besøge et klassisk tehus eller shoppe i et af byens storcenter.

For seværdigheder på Penang kan du se mere i indlægget En tur rundt på Penang.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Malaysia – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Penang – se aktuelle anbefalinger her.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over George Town

I min George Town guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

6 Kommentarer

  1. Vi er tre vennepar der rejser sammen og hver gang ser nye steder. George Town er i mange medier og på rejsetider nævnt som must see i år så vi har øen på vores liste. Kender du noget til krav til indrejse i Malaysia?

  2. Tal for info. Vi påregner at tage forbi Penang på vores rejse til Østen i december/januar/februar. Hvor mange dage ville du bruge i byen?

    • Hej Ludwig og Zenia. Jeg kunne sagtens bruge 5-6 dage i byen. Der er masser at opleve og så er der jo et hyggeligt aftenliv. Ha’ en god rejse 😉

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her