Pragtfulde huse, spændende historie og masser af kulturelle tilbud. Turisterne elsker Prag, hvis gamle bydel er som taget ud af et eventyr.

Den tjekkiske hovedstad ER bare smuk, men skønhed bringer ikke altid noget godt med sig – her er ganske enkelt proppet med turister, der alle vil have deres del af byen. Læs mere i denne kombinerede rejsebeskrivelse og Prag guide.

Prag bliver også kaldt Europas mest romantiske by. Og hvis romantik er det samme som brostensbelagte gader, charmerende gamle huse, hundreder af spir og et kæmpe slot, der våger over byen, så passer det fint. Prag har alt det og mere til.

Man kan undre sig over, at byen er så velbevaret som den er. Den tjekkiske hovedstad har været gennem adskillige turbulente perioder, der i store træk inkluderer krige og konflikter i den bøhmiske regeringstid, pestepidemi, religionskrige, nazitysklands invasion, kommunisme og til sidst fløjlsrevolutionen i 1989, der blev starten på den opblomstring, som siden har kendetegnet byen.

Prag har overlevet, og det samme har en stolt og nationalistisk befolkning, der gæstfrit tager imod besøgende. Og dem er der mange af!

Tyn-kirken

Prags gamle bydel (Stare Mesto)

Stare Mesto er epicentret for Prags turisme. Den gamle bydel blev grundlagt i 1100-tallet og de mange verdensberømte seværdigheder tiltrækker hver dag tusindvis af mennesker. Til tider kan man hverken komme frem eller tilbage i de smalle gader, hvor de store turistgrupper fylder godt op.

Man kan roligt kalde hele Stare Mesto for én stor seværdighed. Her er så mange flotte og historiske bygninger, at det er en fornøjelse bare at gå i gaderne. Men igen: Her er rigtig mange turister, og ofte er det som om, at man bliver båret frem af menneskemængden.

Torvet i den gamle bydel (Staroměstské Náměstí)

Stare Mestos torv er bydelens centrum. På den store plads er der lidt mere luft, men også her skal de besøgende dele pladsen med gadehandlere, gøglere, musikanter, boder, barer og restauranter.

Torvets altdominerende bygning er Tyn-kirken, hvis tårne rager højt op over pladsen. Skråt overfor ligger den flotte Skt. Nikolaj Kirke, der er fra omkring 1735. Det siges at Franz Kafka blev født i et nu nedrevet hus lige ved siden af.

Det var i øvrigt i Tyn-kirken den danske astronom Tycho Brahe blev begravet. Han ragede uklar med Christian 4. og følte sig nødsaget til at forlade sit hjemland til fordel for Prag, hvor han døde i 1601.

I århundreder har der været adskillige teorier om Tycho Brahes død, og man er gået så vidt til at åbne hans grav for at fastslå dødsårsagen. Nye undersøgelse viser, at den danske astronom sandsynligvis døde helt naturligt.

Der var ikke tale om giftmord, et vanvittigt indtag af kviksølv eller en sprængt blære, som har været den mest vedholdende teori om Tycho Brahes død.

Den store statue på pladsen forestiller Jan Hus, der i 1400-tallet var imod den katolske kirkes magt og frådseri. På trods af, at han ved en høring fik frit lejde af kejseren, så blev han fængslet og i 1415 brændt på bålet. Jan Hus bliver i dag betragtet som en stor reformator og er blandt tjekkerne lidt af en helt.

prag
En lille del af torvet i Stare Mesto – den gamle bydel

Det astronomiske ur

En af Stare Mestos mere ejendommelige seværdigheder er det astronomiske ur på byens gamle rådhus. Det er fra 1410 og et af de ældste astronomiske ure i verden. Det er ikke så meget urets alder, der gør det interessant for turisterne, men det lille “show”, hver gang klokken slår hel.

Det samler en kæmpe menneskemængde foran uret, når det ringer og der kort efter kan høres lyden af en trompet. Små figurer i urværket, der primært forestiller helgener, rykker rundt og markerer på den måde en ny times begyndelse.

Karlsbroen

Karlsbroen står som et slags vartegn i Prag og er samtidig byens ældste bro. Den stod færdig omkring år 1400, hvor den erstattede Judithbroen, der var blevet ødelagt af is. Siden 2. verdenskrig har Karlsbroen kun været for gående, heldigvis, for det er svært at forestille sig, at her også skulle være plads til cykler, knallerter og biler.

I en evig strøm passerer tusinder af turister hver dag broen for at lade sig underholde af musikere, gøglere og tegnere. Og så er der alle sælgerne, der prøver at komme af med deres mere eller mindre ubrugelige turisttingeltangel.

Karlsbroen har på begge sider en række statuer, der primært forestiller gamle helgener. Det er ikke de originale statuer man kan se – de befinder sig på nationalmuseet.

På vej ad Karlsbroen

Rudolfinum

Rudolfinum, der i dag er hjem for det tjekkiske filharmoniske orkester, er en stor bygning i neo-renæssance stil. Mellem de to verdenskrige fungerede den som base for det tjekkoslovakiske parlament, men det er fortid – i dag fyldes Rudolfinum af musikere og ikke politikere.

Borgerhuset

Den fantastiske art nouveau-bygning blev grundlagt i 1905. Tidligere lå her et palads, som i en periode på lige over 100 år var hjem for Bøhmens konger. I dag kaldes bygningen for Smetana Hall, der bliver brugt til kulturelle formål som f.eks. koncerter.

Fra Borgerhuset kan man se over på det såkaldte krudttårn. Det er en af den gamle bys originale indgange – den nuværende port er dog fra 1475, men næsten 500 år tidligere lå et andet tårn på stedet.

Celetná

Krudttårnet er i dag indgangen til gaden Celetná, der det sidste stykke ned mod den gamle bys torv er gågade. Celetná er en af turisternes yndlingsgader. Udover de mange forretninger og restauranter, så kan man se en god blanding af romansk og gotisk arkitektur, ligesom barokperioden også har sat sine tydelige spor.

Gadens mest berømte hus er Den Sorte Madonnas Hus, der skulle være Prags første bygning i kubistisk stil. Det siges, at Celetná i gamle dage var en del af processionsruten ved kroninger.

Havelska Ulice

Gaden Havelska Ulice byder på markedet af samme navn. Det en del af et af byens oprindelige markeder grundlagt i 1232. Der bliver solgt frugt og grønt i hverdagen, men i weekenden er det et typisk turistmarked med mere eller mindre ubrugeligt tingel-tangel.

Markedet på gaden Havelska Ulice

Hradcany og Malá Strana

Fra den gamle bydel fører Karlsbroen over til bydelene Hradcany og Malá Strana, der også kaldes lillebyen. Området er mest kendt for det kongelige slot, der hører til blandt Prags største seværdigheder.

Men også udenfor paladsområdet er der noget at kigge på – her ligger bl.a. Skt. Nikolaj-kirken (ikke at forveksle med kirken af samme navn i den gamle bydel), der blev grundlagt i starten af 1700-tallet og som i loftet skulle have Europas største freskoer.

Det kongelige slot

Hævet over den øvrige by ligger det kongelige slot, der er et kæmpe område med en lang række seværdigheder. Slottet blev opført af de bøhmiske konger i det 9. århundrede, men mange bygninger er siden kommet til.

Det ses tydeligt, at området engang har været en lille selvstændig by – her er ikke kun slot, men også katedraler, basilikaer, tårne og monumenter. I mere end 700 år har konger og prinser regeret fra dette sted, der i den grad har været vidne til Prags spændende og barske historie.

Hovedattraktionen er det gamle kongelige palads i den tredje gård. Her findes kroningssalen, der stadig bliver brugt til officielle begivenheder som f.eks. indsættelse af præsidenter. Også højesteret ligger på området.

prag guide
Bydelen Hradcany

St. Vitus Katedralen

Den mest dominerende bygning ved slottet er uden tvivl St. Vitus Katedralen, der måske også er den mest interessante rent historisk. Katedralen er bygget i gotisk stil for ca. 1000 år siden. Fra 1990 til 1997 besøgte Pave Johannes Paul II katedralen hele tre gange, og det har gjort den til et særligt helligt sted for tjekkerne.

St. Vitus Katedralen blev grundlagt omkring år 926 og har i århundreder været centrum for byens politiske og religiøse liv. Hovedparten af bygningen blev opført i det 14. århundrede, men man vil også se tilbygninger i barokstil fra det 18. og 19. århundrede.

Katedralen er spændende at udforske – her er masser af flotte detaljer, bemærk især de flotte mosaikker. St. Vitus Katedralen kaldes også for St. Vojtech – et navn som paven gav den under hans sidste besøg.

St. George Basilikaen og Golden Lane

Ved siden af det kongelige slot besøger vi St. George Basilikaen fra det 10. århundrede. Det var engang det bøhmiske riges første kloster, men i dag indeholder den en flot samling af tjekkisk kunst fra det 19. århundrede.

Basilikaen er så afgjort mere interessant end kunstsamlingen – i hvert fald skal man bemærke de flotte relieffer, der fortæller om slottets historie. Et spændende sted på området er den smalle gade kaldet Golden Lane, hvor byens smede holdt til. I dag er den atmosfærefyldte gade hjem for en række museer og gallerier.

prag guide
Del af det gamle kongelige palads

Andre steder i Prag

Josefov

Josefov, Prags jødiske bydel, hænger sammen med Stare Mesto. Her kan man se resterne af det, der engang var en stor jødisk ghetto. Her er flere synagoger, en jødisk kirkegård og det fine St. Agnes kloster, men stort set alle beboelsesejendomme er for længst revet ned og erstattet af nye.

Bydelens huse er dog stadig af ældre dato, og det er et godt sted at studere gadelivet. Josefovs livsnerve er den lange gade Parizska Trida der er fyldt med mærkevareforretninger som f.eks. Gucci, Bulgari, Rolex og Prada.

Letnaparken

Den store park ligger lige overfor Josefov på den anden side af Moldau. Det er et af byens grønne områder, der kan være et tiltrængt åndehul væk fra den gamle bydels travle gader. Traditionelt har Letnaparken været brugt til forsamlinger og demonstrationer, men det er også et sted til solbadning og motionsture.

Holešovice

Krydser du Moldau ad Stéfanikovbroen i den gamle bydel, kommer du til Holešovice. Bydelen har ingen store seværdigheder, men vil du se noget mere autentisk end turistprag, så er Holešovice et godt valg.

Her finder du bl.a. listige værtshuse, enkle lokale spisesteder og et kreativt miljø i form af gøgl, teater og kunstgallerier. Det er også her Prag-markedet ligger. Oprindelig var det et slagtehus, men i dag kan man købe frugt og grønt såvel som tøj, souvenirs m.m.

Prag
Hyggelig gade i Hradcany

Smukke Prag

Man kan næsten ikke undgå at holde af Prag. Uanset hvor man kigger hen, så er det som taget ud af et eventyr. Med de mange spir, slottet og de ældgamle broer over Moldaufloden, så forstår jeg, hvorfor så mange mennesker har forelsket sig i byen.

Spørgsmålet er blot om byen har mere kærlighed at give af. De mange besøgende dominerer fuldstændig Prags gamle områder, og det er som om, at de suger al energi ud af byen.

Jeg står med en fornemmelse af et sted, der er ved at kvæles i sin egen succes. Mig slipper de heller ikke for – jeg snupper lige en pivo mere, mens jeg bekymrer mig over Prags fremtid.

Herunder finder du min Prag guide – læs om bl.a. transport, overnatning, seværdigheder og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
prag guide
Floden Moldau, der deler Stare Mesto og Hradcany

Prag guide: Nyttige links til din rejse

• Hotel i Prag – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Prag – Sammenlign priser her
• Pakkerejser til Prag – Book fly og hotel sammen
• Busbilletter til Prag – Se afgange og priser her
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Billetter og udflugter – Book i forvejen på Arteudland eller Viator
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – Find den her

Transport

Ind og ud

Czech Airlines flyver direkte fra København til Prag, mens du kan flyve nonstop fra Billund med Ryanair. Find billige flybilletter her. Fra lufthavnen til dit hotel kan du tage en taxi eller booke transport hjemmefra hos f.eks. Hoppa.

Du kan selvfølgelig også køre til Prag. Fra København er der 783 km og fra Aarhus 978 km. Har du egen bil med, så tjek om du kan parkere der hvor du booker overnatning.

Fra både Sjælland og Jylland kan du tage bussen til Prag – se mere om afgange og priser hos f.eks. Flixbus.

At komme rundt

Med normal kondition kan du nemt gå rundt til Prags seværdigheder i centrum. Alternativt har byen et rigtig godt sporvognsnet – en god og billig måde at komme rundt. Sporvognene dækker det meste af byen og kører fra tidlig morgen til sen aften. Taxi er også billigt.

Overnatning

Prag er en storby med overnatning i alle prisklasser – det er kun et spørgsmål om pengepung og beliggenhed. Generelt er det dog billigt at bo på hotel i Prag, hvor du får meget for pengene. Book hotel på hotels.com.

Unitas Hotel – i centrum – topanmeldelser og til en rigtig god pris

Hotel Pod Vezi – Mala Strana – i top på bl.a. tripadvisor

Hotel Schwaiger – Bubenec – 2 km til centrum, men virkelig value for money

Hotel Residence Agnes – Josefov – populært og super beliggenhed

Mad og drikke

Typisk tjekkisk mad skal prøves, men det kan nemt blive kedeligt i længden. Heldigvis er Prag ved at få nogle rigtig gode restauranter, som nemt kan hamle op med de, der findes i Vesteuropa. På et typisk værtshus, der som regel også serverer rustik mad, er prisniveauet lavt.

Man kan være heldig eller uheldig med maden på værtshusene, men stemningen fejler sjældent noget. Alle slags mennesker kommer på værtshusene, og det er simpelthen en del af kulturen at mødes over et glas øl eller to. Vi har bl.a. prøvet følgende spisesteder i Prag:

U Provaznice

Kombineret værtshus og restaurant lige syd for torvet i den gamle bydel. Her får du klassiske tjekkiske retter, der selvfølgelig ledsages af god øl. Prisniveauet er absolut rimeligt og det er værd bare at pege på menukortet og se hvad der bliver serveret. Min tjekkiske pie viser sig f.eks. at være tyndt skåret sylte i eddikelage!

Katr Restaurant

Katr har både god øl og god mad. Her har man specialiseret sig i store bøffer – det er mere moderne end tjekkisk, men smager fremragende. Man behøver ikke at spise her, restauranten serverer gladeligt et krus god pivo, som du kan nyde i solen, hvis vejret er til det. Åbent til frokost og aften.

Tiskárna

Skal det være et lidt pænere sted, men stadig med lokale klassikere på menukortet, så er Tiskárna ikke til at komme udenom. Her får du rigtig god mad i centrum af Prag. Prisniveauet er lidt højere end gennemsnittet, men absolut stadig rimeligt. Især hvis du kommer forbi til frokost.

Øl og de tjekkiske værtshuse

Det verdensberømte tjekkiske øl fås overalt og til næsten ingen penge. Der er dem, der siger, at det skal drikkes på et af byens klassiske værtshuse. De ligger næsten på ethvert gadehjørne og synes ikke at gøre så meget ud af indretningen – her handler det om øl. Ofte har værtshusene kun øl fra ét bryggeri i hanen – en lys (pilsner) og en mørk udgave.

Vil man drikke sammen med de lokale, så går man bare ind på et tilfældigt værtshus – helst så ukendt som muligt.

Flere af Prags gamle udskænkningssteder har nemlig specialiseret sig i at servere for turister – f.eks. det berømte U Fleku, der har god hjemmebrygget øl i hanerne, men næsten alle siddepladser er besat af store turistgrupper.

Større værtshuse serverer også mad, ofte typisk tjekkisk husmandskost med masser af kød, kartofler, og hvis man er uheldig, store melboller.

Aktiviteter og forlystyelser

Se aktuelle aktiviteter og events i Prag på czechtourism.com. Du kan eventuelt også se sider som Arteudland.dk og Viator, hvis du vil booke billetter på forhånd. På Viator kan du også købe guidede udflugter.

Vejret i Prag

Den tjekkiske hovedstad har lune somre og som regel ret kolde vintre. Bedste tidspunkt at besøge byen er forår og efterår, f.eks. i april og maj, samt september og oktober, hvor der som regel er et par grader varmere end i Danmark.

Prag er en by med masser af udendørsliv når vejret er til det, drop derfor vintrene, byen tager sig langt bedre ud fra april til september/oktober. I vinterperioden kan det som sagt blive ret koldt, og ofte ligger der en tung dyne af dis og tåge over byen.

2 Kommentarer

  1. Hej Carsten Tak for et godt indlæg. Din afsluttende pointe ramte mig, da det netop er en af vores største bekymringer. Vi vil rigtig gerne få gæster til andre kvarterer end de middelalderlige, få chancen for at se andre seværdigheder uden kø og endda risikere at møde de lokale. Hvis du kommer til Prag igen, inviterer vi meget gerne på en tur.
    Bedste hilsner fra Tjekkiet, Helge

    • Hej Helge. Tusind tak for det fine tilbud, det vil jeg bestemt huske, hvis jeg en dag kommer forbi Prag igen. Jeg har lige tjekket din side og må sige, at det ser rigtig spændende ud. Prag er skøn og jeg kan sagtens forstå, at du har bosat dig der. Alt det bedste til dig. Mange hilsner fra Carsten 🙂

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her