Hjem Europa Prags Kongelige Slot

Prags Kongelige Slot

+ praktisk information til dit besøg ved Prags Kongelige Slot nederst på siden

En af Prags største turistattraktioner og et must see i den tjekkiske hovedstad er det imponerende slot. Selve slotsområdet ligger hævet over den øvrige by og består af en lang række bygninger opført i forskellige stilarter fra det 9. århundrede og frem.

Det var Prins Borivoj 1., Bøhmens første hertug, der grundlagde det enorme område, hvor Prags slotskompleks ligger i dag. Her opførte han en kirke og et mindre residens omkring år 870, der blev efterfulgt af bl.a. basilikaerne St. Vitus og St. George, som Borivojs søn og barnebarn stod bag.

De arvede tronen som hertuger af Bøhmen i det såkaldte Premyslid-dynasti, der herskede over denne del af Europa og som opførte små borge for at beskytte deres rige.

Mens der kun er ganske få spor efter Borivojs kirke og residens, så eksisterer de to basilikaer endnu – St. Vitus dog i en noget anden form. Til gengæld er St. George, grundlagt i år 920, slotskompleksets ældste overlevende bygning.

I 1100-tallet blev bl.a. et palads tilføjet af prins Sobeslav, og de følgende århundreder fik stedet karakter af egentlig borg med voldanlæg og forstærkede forsvarsværker.

Under de bøhmiske krige i det 15. århundrede var området forladt i hele 80 år. Til gengæld udbyggede Vladislav 2. paladset og opførte nye tårne, da det blev taget i brug igen i 1483.

prags kongelige slot
Del af det nye kongelige palads i anden gård

En kæmpe brand i 1541 lagde store dele af komplekset i ruiner, men Habsburgerne, der via giftermål fik magten i Bøhmen og Ungarn i 1526, genopbyggede og udvidede slotsområdet. Det var i denne periode, man begyndte at benytte paladset til kroninger og audienser.

Habsburgerne nåede dog ikke at have magten længe, før Bøhmen blev arnested for den såkaldte 30-års krig, der hærgede i Europa fra 1618 til 1648. Det var en religionskrig, der i Prag betød en konflikt mellem modreformatoren Ferdinand 2. og de protestantiske stændere.

30-årskrigen fandt sin afslutning ved Den Westfalske Fred. Habsburgerne sad stadig ved magten, hvor forskellige konger efterfølgende kontrollerede bl.a. Bøhmen, der nu var blevet en østrigsk provins. I perioden 1743 til 1780 var det dog Dronning Maria Theresa, der regerede. Det siges, at det også var hende, der stod for den sidste store ombygning af slotsområdet.

I 1918 blev republikken Tjekkoslovakiet grundlagt. Den nyudnævnte præsident tog slottet som bolig, og i årene efter gennemgik området en omfattende restaurering. Tjekkiets præsidenter har stadig slotsområdet som hjem, men også højesteret og flere repræsentationslokaler ligger her.

Lidt af St. Vitus Katedralen

Besøg ved Prags Kongelige Slot

Prags kongelige slot består af en lang række bygninger opført i forskellige perioder. Af samme grund kan du se et virvar af stilarter, og ikke alt virker helt sammenhængende.

Herunder skal kun nævnes de mest interessante bygninger som turisterne normalt besøger eller kommer forbi. Området består dog også af en række smukke haver, der er værd at besøge.

Der er flere indgange til selve slotsområdet, men for at få det bedste indtryk anbefaler jeg at gå ind fra Hradcany Square. Man kan godt kalde det slottets hovedindgang, der via Matthias Gate, en port opført af den daværende konge af Bøhmen i 1614, fører ind til første slotsgård (billedet øverst).

Det Nye Kongelige Palads

I anden slotsgård ligger det, man kalder det nye kongelige palads. Egentlig er det flere forskellige bygninger, der i 1700-tallet fik sit nuværende udseende. Paladset er nok det mest sammenhængende område og indeholder bl.a. repræsentationslokaler, præsidentens kontor samt sale og haller til officielle begivenheder.

I den nordlige fløj ligger et af paladsets mest berømte steder – den spanske sal. Navnet fik den fordi kejser Rudolfs spanske heste stod i staldene nedenunder. Senere blev salen, der oprindelig blev brugt til kejserens samling af statuer, omdannet til en pragtfuld dansesal til brug ved kroningerne af Ferdinand 5. og Franz Joseph 1.

Der er ikke adgang til det nye kongelige palads, der via en port fører ind til tredje gård, som er den mest interessante for de besøgende.

I den lille smøge langs St. Vitus Katedralen er det tydeligt, at området har været en lille by

St. Vitus Katedralen

Straks inde i tredje gård vil du stå foran St. Vitus Katedralen, der er opført første gang omkring år 926 og i århundreder har været centrum for byens politiske og religiøse liv.

Hovedparten af den nuværende katedral blev opført i det 14. århundrede, men der er også tilbygninger i barokstil fra det 18. og 19. århundrede. Faktisk blev kirken først færdig i 1929 i forbindelsen med restaureringen af området ved republikkens grundlæggelse. Alligevel fremstår katedralen som et samlet hele og er i det hele taget bare imponerende.

Indenfor er der masser af udsmykninger og flotte detaljer – bemærk især de smukke farvede glasmosaikker. Fra 1990 til 1997 besøgte Pave Johannes Paul 2. St. Vitus Katedralen hele tre gange, og det har gjort den til et særligt helligt sted for tjekkerne. Mange af Bøhmens konger og kejsere ligger i øvrigt begravet i katedralen.

Det Gamle Kongelige Palads

Lige ved siden af St. Vitus Katedralen ligger det gamle kongelige palads. Det første palads var af træ, men blev ødelagt i det 9. eller 10. århundrede. Prins Sobeslav opført et nyt palads i sten i 1100-tallet, der blev udvidet af Karl 4. og hans søn Wenceslaus 4.

Efter at have været forladt under de bøhmiske krige stod Vladislav 2. som nævnt for de næste restaureringer og udvidelser. Det var bl.a. her paladsets mest berømte rum, Valdislavsalen kom til. Da Habsburgerne kom til magten brugte de salen til kroninger og sammenkomster.

Udefra er der ikke meget pomp og pragt over det gamle palads, der til gengæld gemmer på mange fine detaljer og spændende historie. Vladislavsalen bliver i dag brugt af Tjekkiets præsident ved officielle begivenheder.

St. George Basilikaen med den røde barokfacade

St. George Basilikaen

Få skridt fra det gamle kongelige palads ligger St.George Basilikaen, der er slotsområdets ældste bygning. Det er dog kun dele af basilikaen, der er opført af Vratislav 1. omkring år 920, som eksisterer i dag. St. George blev udvidet i år 973, og basilikaen fik indvendig et mere romansk udtryk ved genopbygningen efter en brand i 1142.

Fronten er i barokstil og opført i slutningen af 1600-tallet. Basilikaen er endnu en bygning, der vinder ved at træde indenfor og lære mere om den spændende historie, der har udfoldet sig her. At St. George Basilisken er gammel vidner gravene i skibet om. Her ligger herskere fra det tidlige Premyslid-dynasti, der havde magten for mere end 1000 år siden.

Udover den spændende historie og at være en markant bygning på paladsområdet, så fungerer St. George Basilikaen også som udstillingssted for bøhmisk kunst.

Golden Lane

I den nordøstlige del af borganlægget ligger den såkaldte Golden Lane. Den smalle gade med de små huse var i 1600-tallet hjem for borgens skytter. Det siges, at der skulle være plads til alle skytterne på den sparsomme plads, og derfor blev husene så små.

Oprindelig var der 24 huse, men allerede i midten af det 17. århundrede var der kun 14 tilbage. Skytterne rykkede ud af gaden, der fik nye beboere. Nogle var håndværkere og en del af dem guldsmede, som gav gaden navn. Tidligere hed den Goldsmith Lane, der i dag er blevet til Golden Lane.

I begyndelsen af 1900-tallet boede Franz Kafka i huset med nummer 22. Senere, under anden verdenskrig, husede nummer 14 en berømt spåkone, der forudsagde det tredje riges undergang. Hun blev hentet af Gestapo, men døde under forhøret.

Har du fået lyst til selv at besøge Prags Kongelige Slot, så kan du finde praktisk information under billedet.
På slotsområdet er der også café med mulighed for at få noget at spise og drikke

Praktisk information til dit besøg ved Prags Kongelige Slot

Prags Kongelige Slot ligger ligger i bydelen Hradcany på den nordlige side af floden.

Der skal købes en samlet billet, der gælder til St. Vitus Katedralen, Det Gamle Kongelige Palads, St. GeorgeBasiliksen og Golden Lane. Prisen er 250 CZK for voksne. Billetten giver også adgang til Karlsbroens Museum.

Der er en audioguide tilgængelig – det koster 200 CZK for tre timer. Det er også muligt at tage med på en guidet rundvisning. Turen tager en time og koster 100 CZK. I højsæsonen anbefales det at booke rundvisningerne i forvejen. Se mere på slottets hjemmeside.

Der er billetkontor/informationscenter i anden og tredje gård. De guidede rundvisninger kan kun købes i tredje gård.

Prags Kongelige Slot kan ses fra hele byen. Bor du i området omkring den gamle bydel kan du nemt gå dertil. Både sporvogn (linje 22 og 23) og Metro (linje a) servicerer dog slottet.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Vil du bo tæt på slottet, så se nærmere på f.eks. Lindner Hotel Prague Castle eller Romantik Hotel U Raka, der begge får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. I min Prag Guide kan du se de hoteller, jeg anbefaler i byen.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Polen inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Prag