Fuerteventura er kendt for at have Kanarieøernes bedste strande. Til gengæld myldrer det ikke ligefrem med seværdigheder, men skulle du få lyst til noget andet end sol og strand, så er der en stribe oplevelser på Fuerteventura, du kan overveje. Det kan du læse mere om i dette indlæg.
Indholdsfortegnelse
Fuerteventura – en introduktion
Ved første øjekast kan Fuerteventura synes barsk, forladt og ugæstfri. Men har du først oplevet en af de mere end 150 skønne strande, må det stå lysende klart for enhver, hvorfor vindsurfere, strandelskere og forfrosne nordeuropæere med trang til lidt sol har forelsket sig i Kanarieøernes anden største ø.
Fuerteventura har hverken natur, shopping eller et kæmpe udvalg af aktiviteter og forlystelser som naboøerne, men spredt rundt på den lange ø er der alligevel mulighed for gode oplevelser.
Ønsker du at besøge en eller flere seværdigheder, så kan det være en god idé at tjekke, hvor på øen de ligger, inden du booker hotel. Fuerteventura er forholdsvis lang, og det kan tage tid at køre fra nord til syd.
Nu til de bedste oplevelser på Fuerteventura som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.

1 Fuerteventuras strande
Fuerteventura har en lang række rigtig lækre strande, man normalt skal rejse langt efter i vinterperioden. Det er uden tvivl strandene, der er Fuerteventuras største attraktion og den primære grund til øens popularitet.
Helt mod nord, tæt på feriebyen Corralejo, kan du besøge Las Dunas i Parque Natural de Corralejo, der med sine imponerende sanddyner leder tankerne hen på Sahara.
De bedste badeforhold i Las Dunas finder du i den sydlige del af nationalparken – mod nord kan der være en del sten og klipper i vandet. Langs stranden er der flere steder livredder og udlejning af solstole og parasoller.
På nordvestkysten har den lille by Cotillo også skønne strande, der her ligger i en stribe små badebugter. Cotillo har kun få overnatningssteder og hører ikke til Fuerteventuras største turistområder, men du kommer nemt dertil i bil eller med bus fra f.eks. Corralejo.

De bedste og mest badevenlige strande ligger primært ned ad østkysten. Ved feriebyen Costa Calma begynder et ægte paradis med næsten 20 km ubrudt strand ned til Jandia og Morro Jable.
Costa Calma er indgangen til Playa de Sotavento, der består af sanddyner og her og der lavvandede laguner med krystalklart vand. Som på mange andre af Fuerteventuras strande, så er der rigtig god plads.
Den lange strand indbyder til gåture i vandkanten. Du skal dog tilpasse turen med tidevandet, men når det er gjort, så er det bare om at gå derudaf. Selvom det kan synes som én lang strand, så er flere mindre områder kendt under deres eget navn – ofte opkaldt efter den strandbar, som ligger tilknyttet.
Det er dog ikke alle Fuerteventuras strande, der er badevenlige. Vestkysten kan være barsk med understrømme og store bølger – her har surferne til gengæld perfekte forhold.
Andre steder er strandene mere stenede med sort lavasand som f.eks. ved Pozo Negro på østkysten, hvor den lille by ikke får megen opmærksomhed hos turisterne. Men det betyder blot, at du trods øens mange besøgende stadig kan opleve lokalliv og autentiske småbyer. Se mit bud på De bedste strande på Fuerteventura.

2 La Oliva og Lajares
La Oliva er nordøens mest populære seværdighed, men forholdsvis hurtigt overset. Byen var i en kort periode midt i 1800-tallet hovedstad på Fuerteventura, og det har sat sit præg på La Oliva, hvor du kan se en række smukke og kridhvide bygninger.
Men La Oliva er mest kendt for Casa de los Coroneles, eller Obersternes Hus, der engang var hjem for to ihærdige officerer, der styrede øen. Huset skulle have 365 vinduer – et for hver dag i året. I dag bliver det smukke hus brugt til udstillinger med bl.a. fotos, malerier og moderne kunst.
Du kan også se klokketårnet fra det 18. århundrede, der er et andet af byens gamle monumenter, som er blevet restaureret. La Oliva har andre gallerier og museer end Casa de los Coroneles, og det er som om, at det er her man prøver at samle øens kultur og historie.
Især på det nordlige Fuerteventura kan du se en lang række gamle vindmøller, der blev brugt til at male mel eller pumpe vand op fra undergrunden. Midt i det golde landskab ligger byen Lajares, der har traditionelle huse og butikker med kunsthåndværk. Byen er også kendt for at have en af de bedste udgaver af øens ost Majorero.
Lajares ligger på vejen til surfmekkaet Cotillo. Byen har derfor flere cafeer og overnatningssteder henvendt til surferne. Fra Lajares kan du også begynde vandreturen op til Calderon Hondo, hvor du kan stå på kraterkanten af den udslukte vulkan. Ruten er fem kilometer lang – vil du ikke gå selv, kan du tage turen på dromedar.

3 Midtøen – Betancuria, Pajara og Antigua
Som en oase i det ellers tørre og trøstesløse landskab dukker Betancuria op. Byen var Fuerteventuras første hovedstad udnævnt af den franske baron Jean de Bethencourt, der erobrede området fra guancherne i 1405.
Betancuria har en lang række pragtfulde huse, der her og der er dækket af farvestrålende hibiscus og bougainvillea. Den største attraktion er dog kirken Santa Maria fra 1620, som franciskanerne byggede, da de kom til øen i 1500-tallet. Indenfor kan du nyde det fine stengulv og de flotte træudsmykninger.
Lige overfor kirken ligger Museo Artesania, hvor du kan se håndværk som vævning og brodering og lære lidt om livet på Fuerteventura i gamle dage. Det er også muligt at smage og købe bl.a. den lokale gedeost, som øen er berømt for.
Ca. 15 km mod syd kommer du til Pajara. Byen er kendt for sin lidt specielle kirke, der har et flot indgangsparti i typisk aztekerstil. Det siges, at en af byens borgere udvandrede til Mexico for derefter at vende tilbage til Pajara, hvor han udsmykkede kirken.
En tredje af midtøens vigtigste byer er Antigua, der er hjem for Museo del Queso Majorero – Ostemuseet. På vejen fra Betancuria til Antigua kan du gøre stop ved de to store figurer kaldet Kongerne. De symboliserer Guise og Ayose – to konger, der residerede på hver deres del af Fuerteventura før øen blev koloniseret.
4 Puerto del Rosario
Puerto del Rosario er Fuerteventura største by. Her kan du indsnuse lidt lokalliv og finde gode autentiske spisesteder. I årenes løb har Puerto del Rosario prøvet at få sin del af øens turisme. Engang hed byen Puerto de las Cabras, Gedehavnen, men for at tiltrække turisterne ændrede man navnet til det nuværende, der betyder Rosenhavnen.
I årenes løb har bystyret gjort flere forsøg på at gøre Puerto del Rosario attraktiv for de besøgende. Promenaden og gaderne omkring centrum er shinet op, og over 100 skulpturer er opstillet i byen.
Du kan også besøge den gamle bydel med den fine kirke, der stod færdig i 1835, men også lære mere om den spanske filosof og forfatter Miguel de Unamuno, der i en årrække boede i byen. I hans tidligere hjem er der i dag indrettet et lille museum.

5 Ajuy og Cuevas de Ajuy
Ajuy på vestkysten består blot af et halvt hundrede huse og skiller sig ikke væsentlig ud fra Fuerteventuras øvrige småbyer. Men det er heller ikke selve byen turisterne kommer for at se. Tæt på byen ligger nemlig et 32 ha. stort grottesystem, der menes af være over 100 millioner år gammelt. Cuevas de Ajuy er af så stor geologisk vigtighed, at de er udpeget som nationalt monument.
Det er nemt at besøge grotterne. Fra den nordlige del af Ajuys sorte lavastrand kan du følge stien langs kysten, der fører til Cuevas de Ajuy. Det er en nem tur, og undervejs passerer du en fossilvæg med tydelige aflejringer. Der er trapper ned til hovedgrotten, men der er også en anden grotte, som du kun kan besøge ved lavvande.
6 Bådture
På Fuerteventura er der flere muligheder for bådture i Atlanterhavet. Du kan f.eks. tage med ud at spotte delfiner og hvaler, men også bare nyde en dag på havet med badeture, snorkling og solnedgang. Turene fås som halv- og heldagsudflugter med eller uden frokost inkluderet.
En populær bådudflugt går til øen Los Lobos, der ligger mellem Fuerteventura og Lanzarote. Turen begynder på havnen i Corralejo, hvor du sejler i et kvarter før du når den lille ø, hvor du kan solbade, snorkle eller tage på gå- eller cykeltur. Der er to udbydere af sejlture til Los Lobos – se mere hos f.eks. Naviera, som har flere afgange dagligt.

7 Jandia-halvøen
Turistbyen Costa Calma er indgangen til Jandia-halvøen. Her finder du nogle af Fuerteventuras bedste strande og dermed også mange turister, men dele af halvøen er uspoleret med imponerende landskaber og kyststrækninger.
På halvøen ligger Parque Natural Jandia, der bl.a. byder på Fuerteventuras højeste punkt, Pico de la Zarza, der har udsigt til Playa de Cofete – en barsk, men smuk strand, der med al tydelighed viser, hvor vild og voldsom naturen kan være.
Tæt på Playa de Cofete kan du i øvrigt besøge en lidt pudsig seværdighed. Midt i det øde landskab ligger Villa Winther, der er omgærdet med stor mystik. Huset blev opført af den tyske ingeniør Gustav Winter i slutningen af 2. verdenskrig, og rygtet fortæller, at der er underjordiske gange og plads til ubåde, som skulle bringe naziguld til Sydamerika.
Naturparken byder også på sanddyner i La Pared i nord til klipper og grotter i syd, hvor kun få turister kommer. Overalt er der et rigt fugleliv, men især området omkring La Pared anses som det bedste sted at spotte fugle. Nogle er residerende, andre på træk.
Halvøen er mest kendt for feriebyen Jandia, der er opført med turisme for øje. Her ligger en lang række store resorts langs Playa del Matorral, der når helt ind til Morro Jable, som er den oprindelige by. Her er smalle stræder og en aktiv havn, hvor fiskerbådene ligger på stribe. Da jeg kom forbi var jeg så heldig at se en stor rokke svømme rundt i havnebassinet.
Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser på Fuerteventura. Har du fået lyst til selv at besøge øen, så kan du finde praktisk information under billedet.

Praktisk information til dit besøg på Fuerteventura
Transport
Ind og ud
Fuerteventuras lufthavn ligger midt på østkysten og har koden FUE. Den nemmeste og som regel også billigste måde at besøge Fuerteventura er at købe en færdigpakket rejse hos et af charterbureauerne. Her er fly, hotel og nogle gange også transport inkluderet. Find charterrejser til Fuerteventura her.
Vil du selv stå for fly og hotel og på den måde have et større udvalg af hoteller, så kan du skifte fly i f.eks. Frankfurt eller Düsseldorf, men der er mange andre muligheder. Søg og sammenlign flybilletter her.
Fra lufthavnen til dit hotel kan du benytte en transferservice som f.eks. Welcome Pickups tilbyder. Du kan booke transporten hjemmefra til en fast pris. Chaufføren venter på dig i lufthavnen og kører dig direkte til dit hotel.
At komme rundt
Det er nemt at komme rundt på øen med lejet bil. Vejene er nye og skiltningen god. Dog skal du være opmærksom på, at der kun er grusvej til mange af de lækre strande. Du kan eventuelt leje en 4-hjulstrækker. Søg lejebil her.
Der er udmærkede busforbindelser mellem de større byer. Fra Corralejo er der busforbindelse til Puerto del Rosario og El Cotillo. Fra Morro Jable er der bus til bl.a. Puerto del Rosario. På busselskabet Tiadhes hjemmeside kan du se mere om ruter, afgangstider og priser.
Fra havnen i Corralejo er der mulighed for at tage færgen til Playa Blanca på Lanzarote – for information om afgange kan du se mere på Fred Olsens hjemmeside.
Overnatning
Fuerteventura har fra nord til syd en stribe feriebyer, der kan være meget forskellige. De største og mest populære er disse:
Corralejo – Helt mod nord ligger Corralejo, der er en af øens originale byer. Her finder du en havn og en hyggelig gammel bydel. Corralejo har vokset sig stor og breder sig nu over et større område. Byen har en håndfuld mindre strande, men de fleste tager de få kilometer ud til Las Dunas for at sole og bade. Se rejser til Corralejo.
Caleta de Fuste – Lige syd for lufthavnen ligger Caleta de Fuste, der efterhånden er blevet børnefamiliernes favorit på Fuerteventura. Måske pga. af den beskyttede strand, der ligger i en sydvendt bugt, men du finder også en lang række større resorts og flere aktiviteter for hele familien. Se rejser til Caleta de Fuste.
Costa Calma – Som en lille oase ved indgangen til Jandia-halvøen ligger Costa Calma, der er en mindre by opført til turisterne. Her er udvalgt af barer, spisesteder og hoteller begrænset, men til gengæld bor du ud til en skøn strand. Costa Calma ligger desuden tæt på flere temaparker. Se rejser til Costa Calma.
Jandia og Morro Jable – Helt mod syd på Fuerteventura ligger Jandia og Morro Jable. Jandia er som nævnt opført til turisme og har langs strandvejen Avenida Saladar en række cafeer, barer og restauranter. Stranden ligger næsten udenfor døren og fortsætter til Morro Jable. Se rejser til Jandia.
Den oprindelige by har en stribe glimrende restauranter og bodegaer, der serverer enkel tapas. Der er også en havn, hvor du kan indsnuse lidt lokalliv.
Mange danske rejsebureauer har Fuerteventura på programmet – find tilbud på rejser til Fuerteventura her.
Mad og drikke
Øens feriebyer er efterhånden fuldt udbyggede, og her kan du finde restauranter med mad fra det meste af verden. Den lokale mad består rigtig meget af fisk, men også kødretter og klassikere som paella er at finde på menukortene.
Det er stadig forholdsvis billigt at gå ud at spise på de kanariske øer – en hovedret på en almindelig restaurant fås typisk for 100-150 kr. På populære restauranter er det ofte nødvendigt at reservere bord i forvejen. Her er en liste over nogle af de restauranter jeg har besøgt på øen:
• Restaurant El Sombrero (Corralejo)
• Waikiki Beach Club (Corralejo)
• La Laja Restaurant (Morro Jable)
• Saavedra Clavijo (Morro Jable)
• DOCK Grill Rock (Jandia)
Aktiviteter
Kun få steder i verden er muligheden for at prøve surfing så god som på Fuerteventura. Der er talrige udbydere, og surfbutikker findes overalt. Forhør dig om priser og varighed af kurserne.
Dykning
Fra både Corralejo og Morro Jable kan man tage på dykkerudflugter. Ved havnen i Corralejo ligger det velkendte Punta Amanay Diving Center, der udbyder ture under overfladen.
Glasbundsbåde
Fra havnen i Corralejo afgår dagligt glasbundsbåde. Turene er ofte færdigpakkede med besøg på Los Lobos og Papagayo-strandene på Lanzarote. Mad og drikke er som regel inkluderet – f.eks. hos Blue Delfin. Undervandsbåden Nautilus afgår fra havnen i Caleta de Fuste hver time i dagtimerne. Turen i den gule undervandsbåd varer 45 minutter.
Katamaran
Fra havnene i Corralejo, Morro Jable og Caleta de Fuste kan man tage på tur med katamaran på Atlanterhavet. Corralejoturen går til Los Lobos, mens turen fra Caleta de Fuste er en 4-timers tur med frokost inkluderet. Morro Jable-turen afgår fra havnen klokken 10.00 – barbecue er inkluderet i prisen.
Golf
Golfbaner er også dukket op på Fuerteventura. Umiddelbart syd for Caleta de Fuste, overfor Atlantico Shoppingcenter, ligger en 18-hullers golfbane. I Las Playitas ligger også en bane i forbindelse med Playitas Grand Resort.
Forlystelsesparker
Acua Water Park er et vandland i den sydlige del af Corralejo. Her er også bowling og golf-træning.
Oasis Park er en enorm park ved byen La Lajita på Jandia-halvøen. Her er søløveshow, afrikansk savanne, papegøjeshow og meget meget mere på de ialt 780.000 km².
Vejret på Fuerteventura
Fuerteventura er et typisk vinterrejsemål, dagtemperaturerne ligger typisk på 18-22 °C fra december til februar. Det blæser en del på øen, hvilket kan virke koldt på en varm krop.
Fuerteventura skulle være den mest solsikre af de Kanariske øer, og i modsætning til f.eks Gran Canaria og Tenerife, så er her ikke forskel på klimaet fra den nordlige til den sydlige del af øen. Se vejret på Fuerteventura lige nu.