Chiang Rai beskrives ofte som porten til Den Gyldne Trekant. Men inden du rejser videre nordpå, så gør et stop i den hyggelige by, der har en stribe gode seværdigheder og er et glimrende udgangspunkt for oplevelser i omegnen. Læs mere i min Chiang Rai guide herunder.

Båden suser op ad floden. Til alle sider er der skov, og frodigheden er fantastisk. Vi ser badende børn, bøfler, der drikker i vandkanten og lokale fiskere, som prøver lykken med net eller fiskestang.

Mae Nam Kok er fuld af overraskelser, og fra båden oplever vi skiftevis lange øde skovstrækninger og små primitive byer, hvor livet synes at gå sin gang.

Det er den eneste rigtige måde at komme fra Tha Ton til Chiang Rai, får vi flere gange at vide. Sådan gjorde man i gamle dage, men med nutidens infrastruktur er bil og bus meget hurtigere, men helt sikkert ikke lige så charmerende.

Det tager et par timer at sejle mellem de to byer. Undervejs overhaler vi flere små bambusbåde, hvor turister med mere tid end os gør oplevelsen endnu mere autentisk. De tager en slow-boat og overnatter undervejs.

Slow Boat på vej ad Kok-floden til Chiang Rai

Chiang Rai

I høj sol ankommer vi med båden til Chiang Rai og nyder endnu en gang den friske og tørre luft, der er anderledes behagelig end sydens fugtige tropevarme.

Chiang Rai blev grundlagt af Kong Mengrai i 1262. Det siges, at han besluttede at udvide sit kongerige mod syd da en af hans elefanter en dag stak af og først stoppede lige præcis her. Mengrai opfattede det som et tegn og grundlagde Chiang Rai, der var en del af Lanna-riget, som først blev thailandsk provins i 1910.

Byen er længe blevet betragtet som porten til Den Gyldne Trekant. Investorer har i flere omgange haft et godt øje til byen og visionerne har været store. I 1990’erne oplevede Chiang Rai et mindre byggeboom af hoteller og feriehuse.

I dag har Chiang Rai fået sit eget publikum, der mener, at de omkringliggende stammelandsbyer er mere autentiske end ved Chiang Mai. Også thai’erne selv har en lang tradition for at besøge byen – her er klimaet noget mere udholdeligt end i Bangkok.

Chiang Rai har kun få historiske monumenter. I udkanten af byen har man genopbygget et stykke af den gamle bymur, og du vil også kunne en statue af Kong Mengrai, der skuer ud over området.

Særligt for Chiang Rai er de to klokketårne midt byen. Det ene står ved ferskvaremarkedet på hjørnet af Thanon Utarakit og Thanon Suksathit. Længere nede ad gaden står et nyere klokketårn, der er smukt udført af den samme kunstner som har bygget det berømte hvide tempel syd for byen.

Nu til min Chiang Rai guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

Chiang Rai guide
Gadesælger og tuk-tuk i centrum af Chiang Rai

Chiang Rai Centrum – orientering og oplevelser

Centrum af Chiang Rai er ikke større end du kan gå rundt. Det er også her, de fleste turister bor. Parallelgaderne Jet Yod Road og Phaholyothin Road kaldes for Chiang Rais turistgader, men det misvisende navn skal ikke tages bogstaveligt.

Nok er her en stribe restauranter og på Jet Yod Road barer, der understreger byens lidt tilbagelænede atmosfære, men udvalget er ret begrænset.

Byens klassiske seværdigheder nævnt herunder, ligger alle i gåafstand af hinanden.

Wat Phra Kaew

”Her har smaragdbuddhaen stået”, fortæller en mand, da vi er på vej ind i Wat Phra Kaew. Af samme grund er templet det vigtigste i Chiang Rai, og indenfor ser vi en kopi af Thailands mest berømte Buddha, der i dag er at finde i Grand Palace i Bangkok.

En tempeltur i byen er et must. Først besøger vi Wat Phra Kaew, der ikke kun består af templet, hvor smaragdbuddhaen har stået. Vi går også på opdagelse i den imponerende smukke teaktræsbygning, der huser et yderst interessant museum.

Gamle buddhaer, almisseskåle og andre spændende effekter står på række, og udstillingen er ligesom bygningen fantastisk. Vi forlader museet, går bag om chedien og kommer ind til det allerhelligste: Kopien af smagradbuddhaen, der er udført i jade af en kinesisk kunstner.

chiang rai guide
Det fine Wat Phra Kaew

Wat Phra Singh

Også Wat Phra Singh få hundreder meter fra Wat Phra Kaew og et stenkast fra ferskvaremarkedet huser en kopi af et berømt Buddharelikvie. Det siges, at en prins fra Lanna-riget tog den såkaldte Phra Singh Buddha med tilbage fra Ayutthaya, da han ville gøre krav på riget.

Buddhaen står i dag i Wat Phra Singh i Chiang Mai, men i templet i Chiang Rai er der flere kopier. Selve templet er fra det 14. århundrede og i typisk nordthailandsk stil. Med sit lave tag og træstruktur har det en slående lighed med mange af de templer, vi tidligere har besøgt i Laos.

Der er masser af fine detaljer, og det er især værd at bemærke det flotte træarbejde og dekorationerne i guld.

Wat Jet Yod

Vi er ikke helt færdige med Chiang Rais templer. I bunden af Jet Yod Road går vi rundt om Wat Jet Yod. Templet er nyrenoveret og farvestrålende og skiller sig ud ved den firkantede chedi med syv spir, der er lidt af et særsyn.

Indenfor sidder de lokale og beder, mens vi nærstuderer den store Buddha og ikke mindst det flotte blå træloft, der er udført som en kalender for thailandsk astrologi.

Både i Wat Jet Yod og de øvrige templer er der gratis adgang uanset trosretning. Måske er du heldig et overvære en ceremoni, der er et spændende indblik i Østens mystik.

chiang rai guide
Wat Jet Yod

Ferskvaremarkedet (Morgenmarkedet)

På byens marked er der fuld af liv. Boderne står helt ude på gaden, hvor lokale er ved at købe ind til madlavningen. Der er en fantastisk atmosfære på Chiang Rais ferskvaremarked, hvor et leben af mennesker går rundt mellem et væld af grøntsager og poser med færdiglavet mad.

Eksotiske frugter ser vi ikke, men til gengæld bemærker vi bjerge af løg, tomater, kartofler og gulerødder. Jo, det er tydeligt, at vi er oppe i højderne, hvor man har samme afgrøder som hjemme.

I de smalle overdækkede gange inde i markedshallen går vi på opdagelse i kødafdelingen, men her er også almindelige forretninger, der sælger tøj, ure, husgeråd og meget andet. Det er her de lokale køber ind, og det er her vi oplever thai’ernes hverdag på nærmeste hold.

Natmarkedet

De er her alle sammen. Akha-kvinderne, de unge hmong-piger og den lille lahu-familie. Alle prøver de at komme af med deres spændende varer på Chiang Rais natmarked, der er yderst interessant.

Udover bjergstammernes smukke håndværk ser vi masser af tøj, sko, tasker og meget andet. På en lille scene underholder en duo med moderne musik, og fra gadekøkkenerne indsnuser vi skønne dufte af frisklavet mad.

Natmarkedet ligger på Thanon Phahonyothin, der sammen med parallelgaden Thanon Jet Yod er en af Chiang Rais turistgader. Vi forlader Chiang Rais natmarked med en god følelse. Godt nok er det målrettet turister, men når bjergstammerne kommer med deres farvestrålende varer, så er man garanteret håndlavede og unikke ting.

Ferskvaremarkedet i Chiang Rai

Oplevelser udenfor Chiang Rai

Chiang Rai har mange rigtig gode udflugtsmuligheder. Du kan først og fremmest opleve smuk natur, men også historiske steder som f.eks. Den Gyldne Trekant.

Det Hvide Tempel (Wat Rong Khun)

”Wow”, siger vi i munden på hinanden, da vi står foran det berømte hvide tempel Wat Rong Khun. Den sene eftermiddagssol kaster lange skygger over Nordthailand og lægger det smukke tempel i et mystisk gulligt lys. Vi er kørt 11 kilometer syd for Chiang Rai for at besøge det smukke og meget specielle tempel, der er et must-see.

Templet blev påbegyndt i 1998 af den kendte thailandske kunstner Chalermchai Kositpipat, der som ung var munk på dette sted. Han siger, at han med templet vil give noget tilbage til de mennesker, der har gjort ham til den han er.

Rygter påstår dog, at Chalermchai Kositpipat har fået konstateret kræft, og at han med templet vil gøre en god gerning og dermed forbedre sin karma. På et skilt ved templet står der: Det er ikke fordi jeg mangler penge at templet ikke er færdigt, men fordi jeg vil lave et mesterværk.

Og det er i sandhed et mesterværk Kositpipat har opført. Templet er lavet af en speciel cementblanding, der kan formes, og på blandingen er der limet tusinder af små spejle, der gør, at bygningen glimter smukt uanset hvor man står og kigger på det.

Chalermchai Kositpipat har oplært lokalbefolkningen i teknikken omkring cement og spejle, så de kan færdiggøre templet, hvis der skulle ske ham noget. Det Hvide Tempel er desværre ikke åbent for besøgende, da vi kommer forbi, men det er bestemt også imponerende udefra. Entré til Det Hvide Tempel: 50 baht.

Det smukke hvide tempel

Den Gyldne Trekant

Den Gyldne Trekant er et oplagt udflugtsmål fra Chiang Rai. Området ligger ca. 67 km nord for centrum og har i årevis været et sted, der er forbundet med myter og historier om gangstere og narkobaroner.

I dag er der heldigvis mere fredeligt ved Den Gyldne Trekant, der ligger præcis hvor Laos, Thailand og Myanmar møder hinanden. Landene er delt af Mekong-floden, og i Thailand er den lille by Sub Ruak et slags centrum for besøgende.

Det er lidt af en turistfælde, men det er her du kan gå op til skiltet med teksten The Golden Triangle og kigge ud over floden og de tre lande. I Sub Ruak er der også souvenirboder og en stor Buddha, som er opført i anledning af dronningens fødselsdag.

Et af de steder du skal besøge i Sub Ruak er Opiumsmuseet, hvor du kan få et indblik i historien om fremstillingen af opium, der i sin tid var med til at gøre Den Gyldne Trekant til et lovløst og berygtet sted.

Det er også fra Sop Ruak, du kan tage en båd til den lille ø Don Sao, der ligger i Mekong-floden. Øen tilhører Laos og kan være en sjov oplevelse på rejsen. Normalt skal man have visum for at rejse ind Laos, men det er ikke nødvendigt for at besøge Don Sao, der har et lille marked.

Det ikoniske skilt ved Den Gyldne Trekant

Mae Sai (og et besøg i Myanmar)

Ca. 63 km nord for Chiang Rai ligger byen Mae Sai, hvor du kan krydse grænsen for at besøge Myanmar. Selve Mae Sai er ikke den mest spændende – her er travlt med et hav af gader, der har butikker, som sælger alt fra guld og smykker til husgeråd og kineser-tingeltangel.

Mae Sai er Thailands nordligste by, og du kan få taget et billede ved The Northern Most of Thailand. Mere spændende er det at besøge Myanmar. På den anden side af grænsen ligger byen Taschilek, der har et marked og en lang række fine templer.

Uret stilles en halv time tilbage, men Myanmar er som at komme 30 år tilbage i tiden. Du kan læse mere om Mae Sai og at krydse grænsen i indlægget En smuttur til Myanmar.

Chiang Saen

Fra Chiang Rai har du også mulighed for at besøge Chiang Saen, der siges at være Thailands ældste by. Der er spor efter bebyggelse helt tilbage fra det 7. århundrede – dengang hed byen Wiang Hiran Nakhon og var hovedstad i Lanna-riget, der kontrollerede området.

I Chiang Saen kan du se en lang række bygninger fra det gamle kongerige. Mange af dem er blot ruiner og ligner noget, der er i forfald, men det er helt bevidst, at man har prøvet at bevare de gamle templer og chedier i original stand.

Chiang Saen ligger ud til Mekongfloden. Byen er ganske lille og har et fint nationalmuseum, men området her fungerer også som en slags transporthub for flodbåde, der bl.a. sejler til Kina.

Det gamle tempel Wat Chedi Luang i Chiang Saen

Trekking

En af de mest populære aktiviteter i Nordthailand er trekking. Her oplever du ikke bare smuk natur, men kommer også tæt på områdets bjergstammer.

En trekking fås af forskellig varighed. Du kan i princippet godt trekke på en dagsudflugt, men en stor del af oplevelsen er at overnatte i stammelandsbyerne. Trekker du i flere dage er der også større chance for at komme lidt væk fra de gængse turistruter.

Jeg har selv prøvet at trekke i området nord for Chiang Mai, og i indlægget Trekking i Nordthailand – på besøg hos bjergstammerne kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, inden du booker en tur.

Chiang Rai – porten til gode oplevelser i Nordthailand

Det er efterhånden blevet til flere besøg i Chiang Rai. Som regel bliver jeg her ikke lang tid af gangen, men bruger byen som udgangspunkt for oplevelser i Nordthailand, der har så meget at byde på.

Udover Den Gyldne Trekant, så har jeg også besøgt Doi Ang Khang i vest og Lanjia Lodge ved Mekongfloden i øst. Er du til mere eventyr, så er Chiang Rai også porten til videre rejse ind i Laos. Der er således al mulig grund til at lægge vejen forbi Chiang Rai som jeg helt sikkert ikke har besøgt for sidste gang.

Herunder finder du min Chiang Rai guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
chiang rai guide
Chiang Rai har to klokketårne – her det nye

Transport

Ind og ud

Der er adskillige daglige flyafgange fra Bangkok til Chiang Rai. Både Thai Airways, Bangkok Airways, AirAsia og Nok Air flyver på ruten. Hold øje med fra hvilken lufthavn der flyves. Lavprisselskaberne benytter primært den gamle Don Mueang lufthavn, mens Thai Airways og Bangkok Airways flyver fra Suvarnabhumi.

Fra lufthavnen er det nemt at tage en taxi ind til byen, der ligger ca. 15-20 minutters kørsel væk. Find billige flybilletter her.

Chiang Rai har busforbindelse til flere byer i området, inklusive Chiang Mai, hvortil der er adskillige afgange dagligt. Der er to busstationer i byen. Den gamle ligger ved natmarkedet, og herfra kører primært busser til byer i regionen, mens fjernruterne kører fra den nye sydlige busstation.

På den gamle busstation på gaden Thanon Prasopsuk ved natmarkedet kan du forhøre dig om, hvorfra din bus kører. Songtaews kører i pendulfart mellem de to busstationer.

Har du brug for transport, så kan du på min side thailandrundt.dk få et tilbud fra et dansk rejsebureau i Thailand – se mere her.

At komme rundt

Man kan gå til det meste i Chiang Rai, men er der behov for transport, kan du vælge Songtaew (grisebil) for ca. 15-20 baht pr. person. Tuk-Tuk koster ca. 60-70 baht pr. person og cykeltaxi ca. 30-40 baht pr. person. Alle priser er for ture inden for byområdet – husk at aftale pris inden du kører.

Overnatning – forslag til hoteller

Chiang Rai havde tidligere et begrænset udvalg af hoteller, men i dag kan du finde alt fra hostels og guesthouses til luksusresorts og boutiquehoteller.

Generelt finder du den billigste overnatning i form af gueshouses og mellemklassehoteller inde i byen, mens de bedre resorts ligger udenfor centrum – ofte midt i den smukke natur. Booker du et hotel i centrum kan du med lethed gå rundt til templer og markeder.

Na-Rak-O Resort

Er du på lavbudget, så se nærmere på Na-Rak-O Resort, der ligger i bymidten. Her er kun 10 værelser, der bl.a. har tv og gratis wifi. Tidligere gæster fremhæver især beliggenheden og det venlige personale. Se billeder og priser på Na-Rak-O Resort.

Le Patta

Søger du et mellemklassehotel, så er Le Patta et godt valg. Også her bor du omkring centrum og kan nyde stedets swimmingpool. Her bor du på store funktionelle værelser med bl.a. tv, elkedel, køleskab, pengeskab og gratis wifi. Le Patta tilbyder desuden lufthavnstransport. Se billeder og priser på Le Patta.

Nak Nakara Hotel

Også Nak Nakara Hotel er et topvalg i Chiang Rai. Her er der en stor indbydende swimmingpool, som man hurtigt kan få brug for i varmen. Nak Nakara fremhæves især for den gode morgenmad og det venlige personale. Se billeder og priser på Nak Nakara Hotel.

Le Meridien

I luksussegmentet vil Le Meridien uden tvivl opfylde de flestes behov. Hotellet ligger 3 km udenfor centrum og har en skøn pool, smagfuldt indrettede værelser og et højt serviceniveau. Her kan du også booke store værelser med plads til hele familien. Se billeder og piser på Le Meridien.

Mad og drikke i Chiang Rai

Chiang Rai har et mindre udvalg af restauranter. Den lokale mad er typisk nordthailandsk med indflydelse fra f.eks. Isan, Kina og Myanmar.

Er du til billig mad, er det værd at besøge natmarkedet, hvor der findes mange små madsteder, der primært er thai/kinesisk/lao inspireret. Det er superhyggeligt at iagttage den lokale atmosfære, mens man spiser.

Siam Corner spiser vi enkel thailandsk mad til lavpris, mens den gamle og engang så trendy Aye’s Restaurant har udviklet sig til et mainstream sted proppet med tourgrupper. Maden fejler ikke noget, men den høje musik og kraftige os fra grillen løfter ikke ligefrem oplevelsen.

Næh, så er der mere stil over Jatujak Restaurant, der lige nu må være den mest trendy restaurant i Chiang Rai. En hær af tjenere er over os, mens vi spiser lækker mad i et kreativt og minimalistisk miljø.

Chiang Rai har også en stribe internationale restauranter. Flere italienske spisesteder ligger i byen – alternativt kan du prøve på hotellerne.

Aktiviteter og forlystelser

Trekking

Den altdominerende aktivitet i Chiang Rai er trekking. Som nævnt er der mange, der foretrækker dette område fremfor Chiang Mai. I de bjergrige egne omkring byen findes bl.a. lisu-, karen-, lahu-, og akha-stammer.

Ligesom i Chiang Mai gælder det også her om at finde den rette udbyder, hvis man vil trekke. Du kan forhøre dig i et af tourbureauerne eller på dit hotel.

Museer

• Hill Tribe Museum (om områdets bjergstammer)
• Mae Fah Luang Art & Cultural Park (effekter og kunst fra Lanna-perioden)
• Cultural Hall Museum (primært om lanna-perioden)
• Oub Kham Museum (effekter fra lanna-perioden)

Markeder

Udover natmarkedet og ferskvaremarkedet, så er der også både et lørdags- og søndagsmarked, hvor gaderne bliver lukket af.

Singha Park

Den store park seks km fra Det Hvide Tempel er gratis at besøge. Her kan du bl.a. leje en cykel, prøve zipline og hoppe på det lille turisttog. En fin velplejet par, der også er populær blandt de lokale.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Thailand – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Thailand – se aktuelle anbefalinger her.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Chiang Rai

I min Chiang Rai guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

2 Kommentarer

  1. Det lille turistområde i Chiang Rai er et fedt sted. Temmelig tilbagelænet med en række gode og billige barer og restauranter. Jeg har et par venner der bor i byen og jeg er der flere gange om året og bliver aldrig skuffet.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her