Hjem Rejseliv 11 undervurderede steder du skal besøge

11 undervurderede steder du skal besøge

Inspiration til din næste rejse

Jeg har gennem årene besøgt mange spændende steder på mine rejser rundt om i verden. Flere af dem har overrasket mig positivt og fortjener langt mere opmærksomhed end de får. Hvilke kan du læse mere om i dette indlæg.

Der kan være flere grunde til, at byerne herunder er på min liste over undervurderede steder. Nogle er mindre kendte, andre bliver fravalgt til fordel for noget mere spændende i nærheden og så er der de steder, der synes så eksotiske og langt væk, at de er for besværlige at komme til. Men hvis jeg kan besøge dem, så kan du også.

1 Potsdam – Tyskland

Vi begynder med Potsdam, der fuldstændig bliver overskygget af Berlin. Havde Potsdam ligget et andet sted end 30 km fra Tysklands hovedstad, så ville byen være proppet med turister. Ok, der er turister, men hvornår har du sidst hørt nogle sige, at de tager en tur til Potsdam?

Byen er ganske enkelt spækket med gode seværdigheder og oplevelser. Mest berømt er selvfølgelig Frederiks den Stores sommerpalads Sanssouci og den tilhørende park, men du kan også besøge en række historiske steder med tilknytning til 2. verdenskrig og den efterfølgende kolde krig. F.eks. Spionernes Bro og Cecilienhof, hvor Josef Stalin, Harry Truman og Winston Churchill skulle beslutte Tysklands fremtid.

Vi skal heller ikke glemme den hyggelige bymidte, de gode spisesteder og nærheden til sø, skov og parkområder. Læs mere i indlægget Oplevelser i Potsdam med tips til din rejse.

Frederiks den Stores sommerpalads Sanssouci

2 Hué – Vietnam

Hué er byen, der ofte bliver overtrumfet af Hoi An. Langt de fleste danskere besøger Vietnam på en rundrejse for at rejse fra nord til syd i det lange land, og her er det om at vælge de steder, man gerne vil se og opleve. Især tre byer i det centrale Vietnam kæmper om turisternes gunst: Hué, Hoi An og Da Nang.

Her falder valget som regel på Hoi An, der uden tvivl skal være en del af en Vietnamrejse, men det skal Hué også. Det er her, du kan besøge nogle af Vietnams vigtigste buddhistiske templer og citadellet med Den Forbudte By, der har så mange fine bygninger.

Og så skal vi ikke glemme maden. Det såkaldte kejserkøkken kommer fra Hué, der er kendt for sine gode spisesteder, som serverer noget af det bedste mad Vietnam kan byde på, og det siger ikke så lidt!

Hué har desuden et rigtig godt marked og et cool turistkvarter, men byen ligger også tæt på den gamle demilitariserede zone, der har tunnelsystemer som ved mere kendte Cu Chi nord for Ho Chi Minh City. Læs mere om Hué i indlægget Et døgn i Hué.

Del af Den Forbudte By i Hué

3 Málaga – Spanien

For mange er Málaga ofte synonym med masseturisme og forlorne feriebyer domineret af betonhoteller og tvivlsomme restauranter. Intet kunne være mere forkert. Godt nok er Málaga velbesøgt, men det er bestemt også fortjent.

I Spaniens sjettestørste by får du samme gode strand som andre steder langs kysten, men også gode museer, spændende seværdigheder og autentiske restauranter.

Især har Málaga mange rigtig gode museer, hvor Picassomuseet og Centre Pompidou hører til de mest populære. Du skal selvfølgelig også besøge borgen Gibralfaro, byens enorme katedral og spændende Alcazaba, der er et stort velbevaret område fra maurisk tid, som troner oppe over byen.

Málagas gamle bydel er charmerende med hyggelige gader og pladser. Herfra er der ikke langt til stranden, hvor du kan hænge ud på en af de klassiske chiringuitos og måske smage espetos – grillede sardiner på spyd. Læs meget mere om Málaga i min guide til byen.

Hyggeligt gårdmiljø i Alcazaba

4 Kuching – Malaysia

Hvad pokker er det her for et sted. Det var min første tanke da jeg fra lufthavnen nærmede mig Kuching, der indhyllet i skyer bare så trist ud. Mest iøjnefaldende var de grå betonhoteller, der på ingen måde hjalp på det dårlige indtryk af Sarawaks hovedby.

Der skulle dog ikke gå mange timer før jeg fandt Kuching superspændende. I gaderne ligger farverige markeder, kinesiske templer og gode spisesteder. Chinatown og Little India er to forskellige verdener og en kort bådtur over floden ligger lokale landsbyer og det ganske lille Fort Margherita, som vidner om en kolonitid, der var engang.

Men der er mere at komme efter i Kuching. Byen ligger tæt på Semenggogh Wildlife Centre, hvor du kan være heldig at se halvvilde orangutanger, og i Baku Nationalpark er næseaberne den store attraktion. Noget længere væk, i Sarawaks jungle, har du mulighed for at bo hos Iban-stammen – en god oplevelse. Læs mere i min Kuching Guide.

Kuchings Chinatown

5 Eassouira – Marokko

Marokko er et fantastisk rejseland. Du kender nok Agadir og Marrekech, men hvad med Essaouira? Byen ligger ud til Atlanterhavet 175 km nord for Agadir, men de to byer kan på ingen måde sammenlignes.

Essaouiras gamle bydel er i lav bebyggelse og består af kridhvide huse og et netværk af gader, gyder og pladser, hvoraf de fleste er bilfri. Det er et område, hvor du kan møde de lokale, men du finder også hippe cafeer, lækre spisesteder og gode hoteller.

Byen har en spændende historie. Engang regerede sultanen af Mogador, men det er portugiserne, der har sat størst præg på byen. I hvert fald ved kysten, hvor fæstningen La Scala dominerer. Essaouira var engang hjem for en stor del af Marokkos jøder, og senere blev byen en del af hippieruten hjulpet på vej af bl.a. Cat Stevens og Jimi Hendrix.

Essaouira er stadig et sted med alternativ livsstil, hvor de fleste besøgende er surfere og backpackere. Læs mere om Essaouira her.

Gadeliv i Essaouira med medinaens mure bagved

6 Tallinn – Estland

Estlands hovedstad hører man sjældent om, men Tallinn har en pragtfuld gammel bydel med masser af gode seværdigheder. Bare det at gå rundt i de brostensbelagte gader uden mål er en oplevelse.

Den gamle bydel (Vanalinn) består af en øvre og nedre bydel. Centrum for det hele er Raekoja Plads, der er flankeret af barer, cafeer og restauranter. Midt på pladsen troner det gamle rådhus fra 1404.

Selvom den nedre bydel med Raekoja Plads er hyggeligst, så er der flest seværdigheder i den øvre bydel kaldet Toompea. F.eks. Alexander Nevsky-katedralen og Toompea Slot opført i 1767 efter ordre fra Katarina den Store. Her ligger også Santa Maria Katedralen, der i sin første udgave blev grundlagt af danskerne i 1219.

Fra Toompea har du en flot udsigt over den nedre bydel, der er omkranset af en velbevaret bymur, hvor du stadig kan se mange af de originale tårne. Vanalinn byder også på museer, gallerier og shopping. Læs mere i indlægget Oplevelser i Tallinn med tips til din rejse.

En af de hyggelige gader i Tallinns gamle bydel

7 Phuket By – Thailand

Phuket By synes fuldstændig glemt til fordel for øens berømte badebyer på vestkysten. Men Phuket By er i den grad undervurderet og et sted, jeg vil anbefale dig at bruge et par dage eller tre. I den hyggelige gamle bydel finder du bl.a. gallerier, specialbutikker, kinesiske templer og det livlige ferskvaremarked.

Fremfor alt, så har Phuket By øens bedste restauranter. Udover de gode thailandske spisesteder, så kan du også finde retter fra malaj-køkkenet, ligesom hokkien-kineserne har taget deres madtraditioner med til byen.

Kineserne kom til Phuket i forbindelse med tinudvindingen omkring år 1900, og deres historie kan du høre mere om på det glimrende Thaihua Museum. Sørg for at besøge byen over weekenden for at opleve det herlige søndagsmarked. Læs mere i min guide til Phuket By.

Der er god shopping i de gamle sino-portugisiske huse i Phuket By

8 Sousse – Tunesien

Så til Sousse i Tunesien som nogle måske rynker lidt på næsen af. Byen har fået et kedeligt ry hjulpet på vej af bl.a. slidte hoteller og tvivlsomme spisesteder. Sousse er et gammelt charterrejsemål, der for længst er gået af mode, men oplevelser og gode seværdigheder er der masser af.

Hovedattraktionen er selvfølgelig den store velbevarede medina, der er på UNESCOS verdensarvliste. Her er historiske bygninger, en farverig souk og det rigtig gode arkæologiske museum. Du kan også besøge Den Store Moské og i de kringlede gyder ligger flere mindre museer og gallerier.

Vi skal heller ikke glemme de fantastiske seværdigheder, du kan opleve på en dagsudflugt. Mod nord Kartago, kunstnerbyen Sidi Bou Said og hovedstaden Tunis med Bardomuseet, der er berømt for sine romerske mosaikker.

Mod syd ligger byen El Jem, hvor du kan besøge det store romerske teater, der er det tredjestørste i verden. Frisk på en lidt længere tur, så er det bare om at booke en tur til den fantastiske saltsø Chott El Djerid, og er du filmfreak, så vil Mos Espa være noget for dig. Her kan du se en overraskende velbevaret location fra Star Wars-filmene.

Der er mange andre ting at komme efter i Sousse og Tunesien, der bare har et gigantisk potentiale, men som kæmper med dårlig omtale, der åbenbart er svær at komme af med.

På vej gennem souken i Sousse

9 Luang Prabang – Laos

Luang Prabang er ingen hemmelighed for alle os, der elsker Sydøstasien, men for nogle kan Laos godt lyde eksotisk og lidt for langt væk. Eksotisk måske, men det er supernemt at besøge Luang Prabang, der ligger et par timers flyvetur fra Bangkok.

Laos’ tidligere hovedstad er på UNESCOs verdensarvliste og proppet med gode oplevelser, men alligevel er der ikke mange, som har byen med i deres rejseplan. Underligt nok – for her finder du en skøn gammel bydel med bl.a. god mad, imponerende templer og farverige markeder.

Fra Luang Prabang kan du tage på sejlture på Mekongfloden, besøge hellige grotter og opleve de flotteste vandfald. Befolkningen er supervenlig og gæstfri, og det lave prisniveau betyder, at du kan bo godt til få penge. Du kan læse mere om byen i min Luang Prabang guide.

Tak Bat – munke samler almisser i Luang Prabangs gader

10 George Town – Malaysia

George Town er hovedbyen på den malaysiske ø Penang, der ligger ca. 120 km syd for Langkawi. Penang er ikke den mest spændende ø og skal udelukkende besøges for George Town, der har en spændende historie med indiske og kinesiske arbejdere, som for mere end 100 år siden slog sig ned på øen og blandede sig med de lokale malajer.

Det har ikke kun skabt en unik kultur, men også det særlige peranakan-køkken, hvor ingredienser og tilberedningsmetoder mixes sammen og dermed skaber helt nye retter. Penang og Georgetown er med god grund kendt for at tilbyde noget af det bedste mad Sydøstasien kan byde på.

Også englænderne kom forbi Penang, som de koloniserede. Ud til kysten i den nordlige del af den gamle bydel ligger resterne af Fort Cornwallis og flere andre bygninger, der vidner om britisk tilstedeværelse.

I Georgetown kan du også opleve kinesiske klanhuse, se berømt street art og fine palæer opført af datidens velhavende købmænd. Læs mere om byen i min guide til Georgetown.

Klanhuset Khoo Kongsi i George Town

11 Lübeck – Tyskland

Så skal vi tilbage til Tyskland. Lübeck ligger få timers kørsel fra Danmark, som mange nok forbinder med julemarked og grænsehandel. Men Lübeck har i århundreder været en af Nordeuropas vigtigste byer. Det var her Hanseforbundet havde hovedsæde, og det betyder imponerende bygninger og masser af spændende historie.

Du kan begynde på det glimrende Europæiske Hansemuseum og fortsætte ud i den gamle bydel for at opleve flotte bygninger som Salzspeicher, det imponerende rådhus og selvfølgelig Holstentor, der er Lübecks vartegn. Byen har også et par smukke kirker, hvor den enorme Marienkirche gør mest indtryk.

På trods af størrelsen er Lübeck en alsidig by med hippe cafeer og restauranter, der serverer klassisk tysk mad og god øl. Du kan læse mere om byen i min Lübeck guide.

De seks flotte middelalderbygninger kaldet salzspeicher blev engang brugt som saltlager

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her