Selvfølgelig kan du også finde en København guide på min side. Vores hovedstad er hyggelig, spændende og har oplevelser til mange dages ophold. Det er jeg ikke alene om at synes – alverdens medier har de senere år sat København på listen over byer, der skal besøges.
Min guide er primært henvendt til besøgende udefra. Af samme grund nævner jeg kun byens største seværdigheder, men linker ofte videre til andre indlæg, der går mere i dybden. Læs meget mere i min København guide herunder.
Indholdsfortegnelse
København – en introduktion
København har en lang og spændende historie. Byen blev grundlagt i 1167 af Biskop Absalon ved området Gammel Strand. Dengang kaldte man blot byen for “Havn”, men den stigende handel gav den sit nye navn: “Købmannehavn”. Byen voksede eksplosivt med nye bygninger og en gigantisk fiskerflåde, der primært fangede sild.
Da Erik af Pommern kom til magten i 1412 bosatte han sig i København for at være tæt på den stigende handel i Østersøområdet. Erik indførte Øresundstolden, der i mange år fremover sikrede landets og især skiftende kongers økonomi.
Det var således også en styrtende rig Christian 4., der overtog tronen i 1596. København voksede og lå nu inden for et befæstningsanlæg med volde og bastioner. Mange af byens mest berømte bygninger som f.eks. Børsen og Rundetårn kan tilskrives Christian 4.
I løbet af sin regeringstid indkasserede den driftige konge en lang række militære nederlag og efterlod et land på fallittens rand. Danmark kom heller ikke heldigt ud af svenskekrigene, der var en af årsagerne til, at enevælden blev indført i 1660.
Borgerne lovede at støtte kongen, hvis han gav mindre magt til Rigsrådet og flere privileger til dem selv. Sådan skulle det ikke gå. Frem til 1849, hvor enevælden officielt blev afskaffet, havde de danske konger uindskrænket magt.
Bl.a. som følge af ændrede handelsforhold var økonomien stram i 1700-tallet. I København brændte den gamle middelalderby ned i 1728, og igen i 1795 rammes byen af en brand. I både 1801 og 1807 angreb englænderne København, hvor de stjal den danske flåde.
Det var en tid med nød og elendighed, men et oprør mod kongemagten begyndte. Da Christian 8. døde gennemførte byens borgere en lille ublodig revolution – Københavns porte åbnes og nye bydele opstod. Økonomien var igen på ret kurs, virksomheder skød op og med dem banker, institutioner og anlæg til vand og gas.
I 1901 stod København foran den næste udvidelse, hvor en række bydele opstod rundt om centrum og brokvarterne. Der var nu virkelig fart på byggeriet i København, der voksede hastigt. Desværre rammes byen af en krise i 1930’erne, hvor arbejdsløsheden steg markant. Oven i elendigheden startede 2. verdenskrig med tysk besættelse af Danmark til følge.
I fem år var befolkningen underlagt Tyskland, men kom dog gennem krigen med skindet på næsen. København havde i forhold til andre byer i Europa kun været udsat for få bombardementer. Straks efter krigen begyndte man på sanering og byfornyelse – København og omegn oplevede en glansperiode i 1960’erne, hvor økonomien var stærk.
Men 1960’erne var også årene, hvor en del oprør tog form. Flere og flere københavnere ville have indflydelse på saneringen af deres by. Det hele kulminerede i 1971, da et militærområde på Christianshavn blev besat. De nye indbyggere gav området navnet Christiania, der stadig fungerer som en slags fristad.
København kom stærkt tilbage efter en nedgang i økonomien i 1970’erne. Gamle kvarterer blev renoveret, og internationalt fik man også øjnene op for byens kvaliteter. Ikke mindst i 1996 da København var europæisk kulturby.
1. juli 2000 åbnede Øresundsbroen med direkte forbindelse til Sverige – Københavns opland udvides med hele Sydsverige, og byens vision om at være nordeuropæisk kraftcenter er for alvor på rette spor.
Med sine over 1,3 millioner indbyggere inklusive forstæder er København i dag en by med masser af muligheder. Mad, kultur, design og arkitektur er nogle af de områder hvor byen har gjort sig bemærket internationalt.
København er en dyr by at være turist i. Uanset om det gælder shopping, restaurantbesøg eller entré til museer er prisniveauet højt. Faktisk er byen fast på listen over verdens 10 dyreste byer.
Nu til min København guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.
Centrum – orientering og oplevelser
Rådhuspladsen er Københavns centrum. Her troner Københavns Rådhus, der blev bygget af Martin Nyrop i perioden 1892 til 1905 og som mildest talt er lidt af en kolos. Fra Rådhuspladsen kan du følge den populære gå- og shoppinggade Strøget til Kgs. Nytorv, der er en anden central plads i København opført efter fransk forbillede.
Kgs. Nytorv er anlagt, hvor det gamle Østerport lå indtil 1647. Pladsen er indgangen til Nyhavn og omringet af kendte bygninger som f.eks. Det Kongelige Teater, Hotel D’Angleterre, Charlottenborg og stormagasinet Magasin.
Det Kongelige Teater er fra 1748 og bygget af hofbygmester Nicolai Eigtved. Allerede i 1774 stod man over for den første renovering, der også medførte større kapacitet. Teatret som vi kender det i dag er fra 1874 og bygget af arkitekt Wilhelm Dallerup.
Uden for teatret sidder to figurer – den ene er af Oehlenschläger og den anden af Holberg, der begge er berømte skuespilforfattere.
Midt på Kgs. Nytorv står en statue af Christian 5., der er fra 1688. Det er en gammel tradition, at nyudklækkede studenter danser omkring statuen på årets sidste skoledag.
En anden central gade i centrum er Købmagergade, der forbinder Nørreport med Strøget. Købmagergade er bilfri og ligesom Strøget flankeret af butikker.
Med almindelig kondition kan du gå rundt i centrum af København, men også benytte metrostationerne på f.eks. Nørreport, Kgs. Nytorv og Rådhuspladsen.
Christiansborg
Det nuværende Christiansborg er hjem for folketinget og højesteret. Her lå engang Absalons Borg og senere Københavns Slot. Biskop Absalons borg kan dateres til 1167, men blev revet ned 200 år senere i forbindelse med en krig mod Hanseforbundet.
Københavns Slot blev opført, og det fungerede fra midten af 1400-tallet og frem som kongebolig og hjem for regeringen. Slottet blev udvidet flere gange, men havde et skrøbeligt fundament og var utidssvarende. Christian 6. rev det ned og grundlagde det første Christiansborg Slot i 1731.
I årene efter ødelagde flere brande mere eller mindre Christiansborg Slot, der hver gang blev genopbygget. Senest i 1884, hvor genopbygningen tog årtier – det nuværende og tredje Christiansborg stod officielt først færdig i 1928.
Udover folketinget og højesteret indeholder Christiansborg også De Kongelige Repræsentationslokaler og i kælderen ruinerne af det gamle Københavns Slot. Ved siden af kan du også besøge Slotskirken. Du kan læse meget mere i indlægget Et besøg på Christiansborg.
Rundetårn, Regensen og Trinitatis Kirke
De tre bygninger i det centrale København deler i høj grad historie. I 1623 lånte Christian 4. penge til det såkaldte kommunitet, der blev stiftet af Frederik 2. for at uddele legater og bespise dygtige og værdigt trængende studerende på Københavns Universitet.
Kommunitetet opførte Regensen til de studerende, der helt frem til 1983 kunne bo gratis på kollegiet ud til Købmagergade.
Tilbage til 1600-tallet. Christian 4. ønskede en kirke på kollegiet og nedlagde derfor bedesalen for at opføre Trinitatis Kirke i 1630’erne. Senere kom Rundetårn til, der på trods af den imponerende arkitektur er et sært vedhæng til kirken. Dengang fungerede Rundetårn både som observatorium og indgang til universitetsbiblioteket.
Der er entré til Rundetårn, mens det er gratis at besøge Trinitatis Kirke. Du kan læse mere i indlægget Besøg i Rundetårn, Regensen og Trinitatis Kirke.
Nyhavn
Kgs. Nytorv er også starten på Nyhavn – et hyggeligt sted på varme sommerdage. Havnen blev bygget i 1670 og havde i mange år et blakket ry, der omhandlede fulde sømænd og letlevende damer.
Nyhavn er en menneskeskabt kanal, som på begge sider har hyggelige bygninger, der de senere år er renoveret. På kanalens såkaldte solside er der fyldt med barer, caféer og restauranter. Når vejret viser sig fra sin bedste side, er der liv og glade dage – et virvar af mennesker finder vej hertil for at nyde solen og en kold øl.
Ofte er der levende musik på kajen, og Nyhavn er et af de steder man bare må opleve i København. Ved Kgs. Nytorv, hvor Nyhavn starter, kan du tage havnerundfarten, der kun kan anbefales. Du kommer rundt til mange af byens seværdigheder og får i tilgift fortalt lidt historie af den medfølgende guide.
Det er Canal Tours, der sejler herfra, men ca. 100 meter op ad kanalen kan du tage Nettobådene der er noget billigere. Du kan også besøge H.C. Andersens hjem – den verdensberømte forfatter boede i Nyhavn fra 1871-1875. Læs mere om Nyhavn i indlægget Charmerende Nyhavn.
Rosenborg Slot
Rosenborg Slot blev opført i 1606 og var oprindeligt Christian 4.’s lysthus. Kongen boede egentlig på Frederiksborg Slot i Hillerød, da han ikke fandt det gamle Københavns Slot godt nok. Afstanden til København var dog for lang, så det var nødvendigt med en bolig tættere på byen.
Rosenborg Slot er bygget af flere omgange – tårnet er fra 1624 – samme år som navnet Rosenborg optrådte første gang. Slottet blev frem til 1710 brugt som kongebolig og står i dag som et glimrende eksempel på renæssancestilen.
I stueetagen kan du se kongens gemakker som f.eks. vinterstuen og marmorgemakket. På 2. sal kan du se Riddersalen med den berømte narhvalstrone og de tre løver af sølv, der bevogter tronstolene. I kælderen opbevares bl.a. kronjuvelerne. Du kan læse meget mere i indlægget Rosenborg Slot – Christian 4.s yndlingsslot.
Amalienborg
Amalienborg Slot blev påbegyndt omkring 1750 – de fire palæer var egentlig beregnet til adelsfolk, men da Christiansborg nedbrændte, flyttede kongefamilien ind på Amalienborg.
To af palæerne er i dag åbent for offentligheden – det gælder Christian 7.s palæ og Christian 8.s palæ, der er indrettet som museum. Hver dag klokken 12.00 er der vagtskifte på slotspladsen, og det tiltrækker altid en del besøgende.
Tivoli
Tivoli er verdens andenældste forlystelsespark. Allerede ved åbningen i 1843 kunne byens borgere hygge sig med teater, restauranter, caféer og forlystelser i den smukke have, der dengang som nu var omkranset af en velplejet park med flotte blomster og hyggelige søer.
Udover de mange forlystelser tilbyder Tivoli i årets løb også en lang række arrangementer, og i sommerperioden afholdes der hver fredag koncert på plænen med kendte danske og udenlandske navne. Se mere om entré og aktiviteter på Tivolis hjemmeside.
Nationalmuseet
På Nationalmuseet kan du få masser af spændende viden om Danmark. Der er adskillige udstillinger med forskellige temaer og vinkler. Vil du virkelig vide noget om danmarkshistorien, så kan et besøg på Nationalmuseet stærkt anbefales.
Museet har både faste og skiftende udstillinger og er dygtige til også at formidle historien til børn. Der er mulighed for at tage med på en rundvisning. På Ny Vestergade 10. Se mere på Nationalmuseets hjemmeside.
Ny Carlsberg Glyptotek
Et af mine yndlingssteder i København er Ny Carlsberg Glyptotek. Det store museum grundlagt af brygger Carl Jacobsen i slutningen af 1800-tallet indeholder en imponerende kunstsamling. Ny Carlsberg Glyptotek har over 10.000 kunstværker med fokus på genstande fra antikken og dansk og fransk kunst fra det 19. århundrede.
Samlingen, der bl.a. består af værker af Rodin, Manet, Gauguin og van Gogh er enestående, men lige så imponerende er de lyse og åbne rum, der giver en stemning af Middelhavet. Ny Carlsberg Glyptotek har både faste og skiftende udstillinger. På Dantes Plads 7. Gratis entré til de faste udstillinger om tirsdagen. Se mere på Glyptotekets hjemmeside.
Christianshavn – orientering og oplevelser
Christianshavn er en af Københavns mindre bydele, men afgjort den hyggeligste og mest atmosfærefyldte. Bydelen opstod i årene 1618-23 og var egentlig en lille selvstændig købstad. Desværre kunne man ikke klare konkurrencen med København, der indlemmede bydelen allerede i 1674.
Christianshavn ligger på øen Amager, men er alligevel en naturlig del af København. Ved Christiansborg Slot og Børsen går du over Knippelsbro, og pludselig er du på Christianshavn. Se områdets mest kendte seværdigheder herunder, men vil du vide mere om bydelen, så tjek min Christianshavn Bydelsguide.
Christiania
Christianshavn er også Christiania – den gamle Fristad, der blev grundlagt i 1976 af såkaldt slumstormere, som invaderede den forladte Bådsmandsstræde Kaserne. Christiania blev centrum for alternativ livsstil i en tid, hvor hippiebevægelsen kørte for fuld tryk.
I dag har Fristaden udviklet sig til en egentlig bydel i bydelen, der optager en væsentlig del af det gamle voldanlæg. Flere end 700 mennesker har folkeregisteradresse på Christiania, der ikke kun er beboelse i naturskønne omgivelser, men også bl.a. restauranter, virksomheder og koncertsteder.
Vor Frelsers Kirke
Vor Frelsers kirke er en bemærkelsesværdig bygning kendt for sit snoede spir. Kirken blev grundlagt i 1682 og indviet i 1696. Spiret er fra 1752 – et bidrag fra Kong Christian 6., der dog ikke nåede at se det færdigt.
Arkitekten bag spiret på Vor Frelsers Kirke er Laurids de Thurah, der også står bag nogle af Danmarks mest markante bygninger. Thurah havde kapellet St. Ivo alla Sapienza i Rom som inspiration.
Der er et hav af spændende historier forbundet med kirken og spiret – bl.a. har N.F.S. Grundtvig været præst i Vor Frelsers Kirke, og Jules Verne har brugt tårnet i sin roman En Rejse Til Jordens Indre fra 1864.
Det er muligt at gå udenpå kirkens spir næsten op til toppen (i alt 400 trin), hvor der er monteret en jordklode og en tre meter høj kristusfigur. En spændende oplevelse, der ikke kan anbefales til folk med højdeskræk.
Frederiksberg – orientering og oplevelser
Frederiksberg ligger mellem Vesterbro og Nørrebro, adskilt af Vesterbrogade på den ene side og Åboulevarden på den anden. Bydelen var engang blot en landsby, men da man ligesom på Nørrebro “flyttede voldene”, opførte man store villaer og lejligheder.
Det er lidt fint at bo på Frederiksberg og mange af bydelens forretninger og caféer er lidt eksklusive. Bydelen har altid haft et lidt fornemt ry – måske pga. slottet og de kongeliges færden i området. Slottet og haven er den absolut største seværdighed på Frederiksberg, men du kan læse meget mere om bydelen i min Frederiksberg Bydelsguide.
Frederiksberg Have & Slot
Frederik 4. opførte Frederiksberg Slot i 1699. Kongen havde været på rejse i Italien og Frankrig, hvor han blev inspireret til at opføre et lystslot med tilhørende barokhave.
Kongen gav det navnet Friederichs Berg, hvor ordet berg sandsynligvis kommer fra det tyske berg=bjerg. Slottet er nemlig opført på toppen af nutidens Valby Bakke, der dengang må have været et markant sted i landskabet.
Frederiksberg Slot er udvidet og ombygget af flere omgange, hvor især Frederik 6. har sat sit præg på have og bygninger. Hans svagelige enke, Dronning Marie, opholdt sig en del på Frederiksberg og hun var efter sigende også den sidste kongelige beboer på slottet.
Slottets tilhørende have består af både søer, kanaler, åbne plæner og endda et kinesisk tehus. Frederiksberg Have er helt forståeligt populær blandt de lokale, der her finder et tiltrængt fristed i storbyen.
Mens haven har åbent for offentligheden, så blev slottet i 1868 overtaget af Hærens Officersskole, hvortil der ikke er adgang.
København – hvor mange dage skal du bruge?
København har oplevelser til mange dages ophold. Jeg kender byen ret godt og dermed også de fleste af hovedstadens små perler og mindre besøgte steder. Dem har jeg dog udeladt i forsøget på at give dig en København guide med byens mest berømte seværdigheder.
Steder du kan overveje at besøge er f.eks. Kastellet, Marmorkirken, Botanisk Have og Statens Museum for Kunst. Du kan finde endnu mindre kendte seværdigheder i hovedstaden i indlægget 8 anderledes steder i København.
Som nævnt er min København guide henvendt til besøgende udefra. Jeg har derfor lavet et forslag til, hvad du skal se, hvis du kun har få dage i byen. Se mere i indlægget København på 2 eller 3 dage – det skal du opleve. Brug indlægget og denne guide som inspiration til at sammensætte din egen rejseplan.
Er det første gang, du besøger København, så anbefaler jeg minimum to hele dage, men så kradser du blot i overfladen på en by, der har meget mere at tilbyde. Der er således al mulig grund til at besøge vores hovedstad flere gange. Også fordi København er i konstant udvikling – det er en by, hvor der hele tiden sker noget nyt.
Herunder finder du min København guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Transport
Ind og ud
Bil, tog, bus eller fly. Der er mange måder at komme til København. Lufthavnen ligger ca. 10 km fra centrum, som du nemt når med metro. Københavns lufthavn har sin egen metrostation, som du finder i forlængelse af Terminal 3. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.
Københavns hovedbanegård ligger centralt midt i byen. Vil du tage toget til København, så se mere om priser og afgangstider på dsb.dk.
Ved hovedbanegården holder også en lang række fjernbusser – du kan f.eks. klikke ind hos Flixbus, hvis du vil billigt fra provinsen eller Sverige og Norge til København.
At komme rundt
Er du i nogenlunde normal form, kan du faktisk gå rundt til de største attraktioner, men København har også et omfattende kollektivt transportsystem. Som turist kan det naturligvis være svært at hitte rundt i de mange bus- og toglinjer, men det kan anbefales at tage metroen, der er en god og hurtig løsning.
Metroen er førerløs, og der er heller ikke noget personale på stationerne, så billetten skal trækkes i en automat. Metroens hjemmeside findes på m.dk. Mens metroen kører på tværs af byen tager S-toget turen gennem København i nord/sydgående retning.
Der er en del linjer, der alle er markeret med et nummer og en farve. Skal du kun køre omkring centrum, f.eks. mellem Hovedbanegården og Østerbro, kan du benytte alle linjer. Du kan læse mere om S-toget på DSBs hjemmeside.
Alle offentlige transportmidler har samme billetsystem. Det kan betale sig at købe et rabatkort (City Pass), hvis du vil benytte bus, tog eller metro flere gange. City Pass fås med gyldighedsperiode på 24, 48, 72, 96 og 120 timer – se mere om City Pass her.
Alternativt kan du købe et Copenhagen Card online eller i turistinformationen på Vesterbrogade 4B, der giver adgang til gratis transport.
Bybusserne er gule, og du går ind forrest i bussen. Øverst på bussen står linjenummer og hvor den er på vej hen. Bussernes hjemmeside findes på dinoffentligetransport.dk.
Vil du røre dig lidt, mens du oplever byens attraktioner, så er der mange steder mulighed for at leje cykel.
Overnatning
København har masser af overnatningsmuligheder. I centrum ligger et utal af hoteller, hvor du kan vælge alt fra billige beskedne hoteller i sidegaderne til store luksushoteller. Generelt er prisniveauet højt og budgetløsningen er vandrehjem eller hostels, som du også kan finde i København.
Skal I på miniferie eller weekendophold er det værd at holde øje med pakketilbud med overnatning og måltider inkluderet – se mere hos f.eks. Risskov Bilferie.
I min København guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com.
CityHub Copenhagen
CityHub Copenhagen er nok Københavns bedste billige hotel. Her bor du centralt og har mulighed for at booke værelser med plads til fire personer. Du kan tilkøbe morgenmad. Et minus er, at der ikke kan parkeres ved hotellet. Se billeder og aktuelle priser på CityHub Copenhagen. ggttg
Next House Copenhagen
Godt og billigt hotel, der både tilbyder sovesale og almindelige værelser med privat bad og toilet. Der er ca. 10 minutters gang til Rådhuspladsen. Next House Copenhagen tilbyder bl.a. fitness og selvbetjeningsvaskeri. Morgenmad kan tilkøbes. Se billeder og aktuelle priser på Next House Copenhagen.
Zoku Copenhagen
Her bor du i Ørestaden, men et stenkast fra metroen, der kan bringe dig til centrum på 10 minutter. Zoku Copenhgaen er et lyst og moderne hotel med flotte værelser. Der er mulighed for at tilkøbe morgenmad og parkering er tilgængelig. Se billeder og aktuelle priser på Zoku Copenhagen.
25Hours Hotel Indre By
Lækkert 4-stjernet hotel, der er nabo til Rundetårn. Tidligere gæster roser især service og den flotte indretning. 25Hours Hotel Indre By har bl.a. kaffebar, bar/lounge og restaurant. Morgenmad kan tilkøbes. Se billeder og aktuelle priser på 25Hours Hotel Indre By.
Du kan se mange flere gode hotelforslag på danmarksbedstehoteller.dk – se f.eks. indlæggene Københavns bedste hoteller og København bedste billige hoteller.
Mad og drikke
København har mad for enhver smag og pengepung. Du kan både finde gode gourmetrestauranter med klassisk/nordisk mad såvel som etniske restauranter. Skal det gå stærkt, kan du prøve en pølsevogn eller de mange burger- og kebabsteder. I området omkring Vesterbro kan du finde en del asiatiske restauranter.
Restauranter åbner og lukker, men klik ind på f.eks. GoGuides eller VisitCopenhagen for at se mere om byens spisesteder. Du kan også læse mere i indlæggene Spisesteder i København og Tre gode madsteder i København.
Det er generelt dyrt at gå ud at spise i Købehavn, men vil du spare penge (hvem vil ikke det), så klik ind hos Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række håndplukkede toprestauranter i København.
Der er også noget for enhver smag når det gælder natteliv – fra lokale bodegaer, caféhygge, små bryghuse til internationale klubber og diskoteker. Der er altid mennesker i byen, men der sker som regel først noget på diskotekerne omkring midnat.
København mangler bestemt heller ikke caféer, der kan sørge for lette retter eller dit daglige kaffefix. Er du mere til mikro- og specialbryg, så læs mere i indlægget 6 gode ølbarer i København.
Aktiviteter og forlystelser
Som i alle andre storbyer bliver der afholdt masser af arrangementer i form af koncerter, musicals, udstillinger osv. Se mere hos VisitCopenhagen, hvor du bl.a. kan søge på datoer og aktiviteter.
Museer i København
København har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:
• Statens Museum for Kunst
• Den Hirschsprungske Samling
• Københavns Museum
• Kunsthal Charlottenborg
• Thorvaldsens Museum
• Statens Naturhistoriske Museum
• Tøjhusmuseet
• Arbejdermuseet
Andre oplevelser
Gå-, cykel- og madture gennem København er andre muligheder for aktiviteter. Du kan også tage på kanalrundfart, besøge Copenhagen Cablepark eller sejle i kanalerne i din egen båd.
Få mere inspiration
Her på siden kan du finde meget mere inspiration til dit ophold i København. Se f.eks. indlæggene 8 anderledes steder i København og 11 gode udflugter fra København.
Er du på lavbudget, så vil du sandsynligvis synes godt om indlægget Gratis oplevelser i København.
Kort over København
I min København guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.