Hjem Rejseliv 8 madbyer du skal besøge

8 madbyer du skal besøge

8 rejseforslag til foodies

Nogle rejser ud i verden for kunst og kultur, andre for aktiv ferie eller smukke naturoplevelser. Og så er der dem, som rejser efter god mad. De bliver stadig flere, og globalt har food travel i nogle år været en af de hotteste trends.

Er du også til god mad på dine rejser, så har jeg en stribe forslag til, hvor du skal tage hen.

Har du besøgt min rejseside før, så ved du måske også, at den ikke handler om mad. Til gengæld fylder det meget på mine rejser. Jeg elsker at prøve det lokale køkken og bare vælge ud menukortet. Nogle gange med hjælp fra tjeneren, men det sker også, at jeg tager chancen og lader mig overraske.

Jeg er ikke kræsen, og på mine mange rejser rundt om i verden har jeg endnu ikke fået serveret noget, jeg ikke kunne lide. Jo, der har da været retter som ikke er faldet i helt god smag eller hvor jeg ikke skulle tænke for meget over, hvad der blev sat på bordet.

F.eks. hvalspæk på Færøerne, tyrenosser i Frankrig, suppe af griseblod i Hongkong (der smagte af blod), stuvning med tørret bøffelhud i Laos og tyrefrø med skind i Kina. Det er bestemt fremmedartet, men mange retter hænger nøje sammen med kultur og traditioner, som du på den måde kan blive lidt klogere på.

Spiser du lokalt, møder du også de lokale. Det vil med stor sandsynlighed også være det billigste. Det er med andre ord ren win-win. Der findes selvfølgelig andre gode madbyer end dem jeg har besøgt, men prioriterer du lækker mad på dine rejser, så har jeg otte forslag til, hvor du skal tage hen.

De fleste af stederne kan du booke en food tour eller et madlavningskursus for at lære endnu mere om det lokale køkken. Det har jeg selv haft glæde af adskillige gange, og det har altid været en god og sjov oplevelse.

1 Barcelona – Spanien

Barcelona har i årevis været en af verdens førende madbyer. Allerede inden Ferran Adrià (ham med El Bulli) revolutionerede det catalanske køkken havde Barcelona noget at byde på. F.eks. lækker fisk og skaldyr, men også den evig populære tapas, der i den grad er et traditionsrigt måltid.

Tapas er også en god måde at komme rundt om det lokale køkken – retterne er som regel meget forskellige og giver et fint indtryk af smage og ingredienser. De fleste tapasbarer tilbyder halve portioner, der giver mulighed for lige at klemme en ekstra ret ind. I Barcelona går du helt sikkert ikke sulten i seng.

Tilbage til det “nye” catalanske køkken, der blev startskuddet til at innovere og tænke anderledes. Det har givet Barcelona et gigantisk gastronomisk boost med en lang række nye restauranter, der holder høj standard. Konkurrencen er stor, og det betyder udvikling og en lyst til hele tiden at bevæge sig fremad. Tjek f.eks. restauranterne Alkimia og JOK.

Det gode ved Barcelona er, at du altid kan gå tilbage til det traditionelle køkken, hvis du finder de mest hypede restauranter for eksperimenterende. Du skal selvfølgelig prøve fideua – den lokale version af paella, men her lavet med pasta.

Jeg kan også kun anbefale en traditionel tapasbar – det er uformelt, og sætter du dig i baren har du god mulighed for at møde de lokale eller måske andre rejsende. Læs mere om Barcelona i min Barcelona Guide.

Tapasbarerne er en vigtig del af madkulturen i Barcelona

2 Bangkok – Thailand

Bangkok er et overflødighedshorn af lækker mad. Fra gadekøkkener til fantastisk gourmetmad. For blot få år siden var sidstnævnte ikke noget man forbandt med Bangkok, men i dag finder du også en lang række michelinrestauranter i byen, der havde hele fire spisesteder med i top 50 ved prisuddelingen World Best Restaurants 2024.

Thailand er nok et af de billigste steder i verden at spise på michelinrestaurant. Faktisk har gadekøkkenet Jay Fai én stjerne i den populære guide, men du kan også prøve den berømte Krua Apsorn, der er dronningens favoritrestaurant og som har været med i en lang række madprogrammer. Her spiser du godt og billigt.

Vil du til gengæld prøve nogle af de nye innovative restauranter, så kunne Gaggan, NAWA eller Wana Yok være gode bud.

Der er selvfølgelig undtagelser, men i Thailand gør du klogt i at holde dig til den lokale mad. Jo, jeg fik fremragende europæisk mad på toppen af legendariske Sirocco, men generelt er man bare ikke god til pizza, pasta og steaks. Og hvorfor overhovedet spise noget som helst andet end thailandsk i Thailand.

Prøv pad thai – en fremragende nudelret, der fås alle steder. Jeg anbefaler, at du smager massaman curry, der flere gange er kåret til verdens bedste ret, men andre af mine favoritter er suppen khao soi og den afsindig kraftfulde laarb, der er en vild smagseksplosion.

Læs mere om Thailand hovedstad i min Bangkok Guide og få forslag til restauranter i indlægget 12 gode spisesteder i Bangkok.

Lækker krabbebolle på Krua Apsorn

3 Istanbul – Tyrkiet

Det er ikke så ofte, man ser Istanbul på listen over verdens bedste madbyer. Underligt nok, for det tyrkiske køkken er superlækkert, og det er i Istanbul, du finder landets bedste street food, ligesom byen er epicentret for fine dining og nye talentfulde kokke, der redefinerer og gentænker de klassiske retter.

Tyrkisk mad har sin helt egen sjæl. Et mix af Mellemøsten og Middelhavet med regionens traditionelle brug af friske lokale råvarer. Jeg husker med glæde tilbage på den enkle, men lækre morgenmad jeg fik på mit guesthouse i Fatih (Sultanahmet). Den bestod bl.a. af feta, oliven, solmodne tomater, tørret pølse og hjemmebagt brød.

Til frokost eller aften kan jeg anbefale, at du prøver meze, der er tyrkernes svar på tapas. En lang række småretter, som giver mulighed for at komme rundt om det lokale køkken. Du kan f.eks. få serveret artiskok, kødboller, bulgursalat, grillet aubergine, fritter af forårsløg og forskellige slags dip og dressinger. Tjek restauranten Antakya Mutfagi i bydelen Beyoglu.

I Istanbul er frisk fisk og skaldyr hyppige gengangere på menukortene. Især bars er populær, men der er selvfølgelig mange andre ting at vælge mellem. Prøv også manti, en slags ravioli, og huntar begendi, der er en stuvning med lam og auberginepure. Kebab fås mange steder og i mange variationer. Tyrkiet og Istanbul er et paradis for kødelskere.

Mange spisesteder i Istanbul – det gælder især dem, der sælger street food, ser lidt triste ud, men maden er ofte fantastisk. Vil du prøve en eller flere af de nye innovative restauranter i Istanbul, så tjek Neolokal (moderne tyrkisk) eller den noget billigere Tershane Karaköy på hotel Momento.

Dolma kan spises varme og kolde

4 Bologna – Italien

Bologna er betragtet som en af verdens bedste madbyer. Her finder du et lækkert køkken båret frem af traditioner, friske lokale råvarer og en befolkning, der kun er vant til det bedste.

Flere af Bolognas mest elskede retter er i dag berømt i hele verden. Her tænker jeg især på tagliatelle al ragù, der nok er mest kendt herhjemme som spaghetti med kødsauce. I den originale version bruges frisk pasta (tagliatelle) og kun det.

Opskriften på Kødsaucen (ragù) kan variere, men fælles for dem alle er de friske råvarer og den flere timer lange simretid.

I det hele taget er pasta stort i Bologna – ikke overraskende. Man er f.eks. også berømt for tortellini, der mange steder laves i hånden. De bruges til flere forskellige retter, hvor tortellini in brodo (tortellini i suppe) er en favorit til et let og enkelt måltid.

Besøg butikken Le Sfogline for at se tortellini blive lavet i hånden og sørg for at spise på Sfoglia Rina, der altid har en stribe retter med hjemmelavet pasta.

I Bologna skal du selvfølgelig også smage den afsindig lækre mortadella, der er en fast del af den såkaldte cold cuts, kødudskæringer, som du finder på mange restauranter. F.eks. i området Quadrilatero i gaderne øst for Piazza Maggiore, der er byens centrum. Mortadella spises typisk med brød og ost – f.eks. squacquerone.

Og nu vi snakker om ost. I Bologna får du også lækker parmesanost, der bl.a. bliver brugt til cotoletta alle bolognese. En paneret kalvekotelet med skinke og parmesanost på toppen.

Du skal også prøve lasagna verde, der er en klassisk lasagne, men her med pastaplader lavet af spinat. Der er masser af andre lækkerier på menukortene, men heldigvis er det forholdsvis billigt at spise på restaurant i Bologna.

Læs mere om den italienske by i min Bologna Guide, der har information om transport, seværdigheder, aktiviteter og forslag til gode steder at bo.

Enkel pastaret på Sfoglia Rina

5 Singapore

Singapore er en multietnisk by med masser af god og billig mad. Bystatens status som finanscentrum og de mange udenlandske erhvervsdrivende har også skabt grobund for en lang række gourmetrestauranter, der hører til verdens bedste.

Generelt er det i høj grad de tre største befolkningsgrupper, der sætter deres præg på madkulturen: inderne, kineserne og malajerne. Især kinesisk mad finder du næsten alle steder, men også her kan retterne være meget forskellige fra region til region.

Med årene er ingredienser og tilberedningsmetoder fra de tre køkkener smeltet sammen og skabt helt nye retter. Det særlige peranakan-køkken (også kaldet nyonya) fås kun i Singapore og nogle steder i Malaysia – bl.a. i Kuala Lumpur og i George Town på Penang.

Men hvad skal du så spise i Singapore? Jeg anbefaler, at du prøver nudelsuppen laksa, der er baseret på fisk (smager ikke af fisk) og som er syrlig med en dyb afrundet smag. Suppen fås i mange versioner, men er et godt eksempel på en ret, hvor ingredienser fra forskellige køkkener har skabt et fantastisk resultat.

Krabber i chili er også en ret du kan få mange steder ligesom hokkien mee, der er en nudelret, som typisk serveres i gadekøkkenerne. Nudelretterne kommer i mange variationer ligesom de lækre supper.

Peber- og hvidløgskogte spareribs (bak kut teh), marineret og grillet kød og tandooriretter er også på menukortene sammen med indonesiske klassikere som rendang og nasi lemak.

Som mange andre steder i Asien, så skal du ikke gå efter restauranterne i turistområderne for at spise godt og autentisk. Langt de fleste spisesteder ligger i de såkaldte hawkercentre – det er enkle åbne restauranter med borde og stole af plastik.

Selvfølgelig kan du også spise gourmet i Singapore – prøv restauranterne Meta, Odette og Burnt Ends.

Laksa er en superlækker suppe

6 Marrakech – Marokko

Et af mine favoritkøkkener er det marokkanske. Det er jeg ikke alene om at synes. Mesterkokken Paul Bocuse, der står bag det uofficielle verdensmesterskab for kokke (Bocuse d’Or) sagde det således: “I mine øjne findes der kun tre køkkener i verden – det franske, kinesiske og marokkanske”.

Er du til friske råvarer, varme krydderier, lækkert brød og et unikt køkken med indflydelse fra Nordafrika, Mellemøsten, Middelhavet og berberkulturen, så vend snuden mod Marokko. Det siger sig selv, at retter og ingredienser ændrer karakter fra nord til syd i landet, men uanset hvor du spiser, så får du lækker mad.

Det gælder i særdeleshed i Marrakech, hvor du både finder det klassiske køkken, men også en række nyskabende restauranter, der giver et spændende bud på, hvad marokkansk mad også kan være.

Der er især to retter, du ikke kan undgå at se på menukortene i Marrakech. Det er tagine – en skøn og smagfuld simreret, der er opkaldt efter den pyramideformede lerbeholder retten laves i. Tagine kommer i mange forskellige versioner, men kan være med lam, løg, hvidløg, tomat, kartofler, svesker, urter og krydderier.

Også cous cous er populær. Egentlig er det navnet på gryn af hvede (semulje), der er en del af retten, men bestiller du cous cous, får du et skønt og meget smagfuldt måltid.

Retten består af et mix af grøntsager som løg, squash, aubergine og gulerødder tilberedt med tomat og krydderier som f.eks. spidskommen og koriander. Det hele mixes sammen til cous cous, der ofte spises om fredagen efter besøg i moskéen.

Marokkansk mad er sjældent stærkt, men mange retter består af harissa, der er en pasta med bl.a. chili. Det giver styrke. Harissa bruges i f.eks. cous cous, men også i den populære tomatbaserede suppe harira med linser og kikærter.

Andre ting du skal prøve er marineret grillet kød (kebab), tabouleh, en lækker salat med bulgur og fiske grøntsager, samt briouat, der er små indbagte hapsere nogenlunde som de indiske samosaer.

Der er masser af andre gode ting du skal prøve i Marokko, hvor et måltid består typisk af flere retter. Det kan være brød, suppe, dressinger, grillede grøntsager og en kødret.

Tagine i den karakteristiske lerbeholder

7 Hanoi – Vietnam

Som andre steder i Sydøstasien går man også i Vietnam meget op i hvad og hvor man spiser.

De mange små spisesteder er enkle og skiller sig ikke væsentligt ud fra hinanden, men vietnameserne ved præcis, hvor de skal gå hen for at få den bedste pho, bun cha eller pho kho. Mange spisesteder har eksisteret i flere generationer og med årene specialiseret sig i lave én bestemt ret og serverer ikke andet.

Pho, den lækre suppe med f.eks. løg, chili, ingefær, koriander, stjerneanis og selvfølgelig flade nudler og tynde skiver af oksekød, er det nærmeste Vietnam kommer en nationalret. Den smager superlækkert og er en af de retter du skal prøve.

Det samme er bun cha, der er grillet fedtrigt svinekød i suppe med nudler, syltede grøntsager og friske krydderurter. Det er en ret, der kommer fra Hanoi og som blev verdensberømt, da Anthony Bourdain i serien Parts Unknown inviterede Barack Obama til bun cha på en lokal restaurant. Du kan prøve en lækker bun cha på Bun Cha Dac Kim, der har serveret denne ret i snart 60 år.

Sprøde vietnamesiske forårsruller (nem ran) kender du nok, men hvad med cha ca – marinerede og panerede pandestegte fiskeboller eller banh xeo, der er pandekager fyldt med bl.a. rejer, svinekød, forårsløg og bønnespirer. Læs mere i indlægget Food tour i Hanoi.

Lækker pho i Hanoi

8 Avignon – Frankrig

Provence er bare proppet med god mad. Du behøver ikke at vælge Avignon, men kan lige så godt rejse til f.eks. Arles, Marseille eller Aix-en-Provence for at gå ombord i et af verdens mest berømte køkkener. Men Avignon er af en vis størrelse og har dermed flere rigtig gode restauranter.

Byen ligger desuden tæt på både naboprovinsen Languedoc, Rhône med de gode vine og byen Les Baux-de-Provence, hvor den legendariske kok Raymond Thuillier tryllede i køkkenet på den nu lige så legendariske trestjernede michelinrestaurant L’Oustau de Baumanière. Har du yst til at prøve, så book bord lige her.

Hele grundprincippet i det sydfranske køkken handler i høj grad om at bruge friske råvarer i sæson. Det kan lyde enkelt, men noget man mange steder i verden har glemt og erstattet med fast food. I Provence hylder man den gode mad og de friske råvarer og har i årtier forfinet de traditionelle retter.

I foråret kan du f.eks. ikke undgå at få serveret asparges på alverdens måder, mens svampe er hot i efteråret. Solmodne tomater er alle steder og en af ingredienserne i den berømte ret ratatouille, der siges at være opstået, da bønderne skulle bruge de grøntsager, de havde i overskud.

Tartar er måske ikke for alle og enhver, men også en genganger på menukortene. Køkkenet består desuden af gode oste, lækker charcuteri og den berømte salat nicoise, der har gået sin sejrsgang verden rundt. Prøv også oliventapenaderne, der findes i mange versioner, den kraftige simreret daube og hvidløgsdressingen aioli, som bruges til flere forskellige retter.

Der er masser af fantastiske ting, du skal smage i Avignon, hvor måltiderne som regel ledsages af gode vine fra nogle af verdens mest berømte producenter. Vil du vide mere om den sydfranske by, så læs indlægget Oplevelser i Avignon med tips til din rejse.

Tartar er en genganger på menukortene i Provence

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her