Ved byen Phan Rang ligger Po Klong Garai, der var en del af Champa-rigets gamle magtcentrum Panduranga. Området er opkaldt efter en berømt Cham-konge og består af tre tårne, der er bygget fra slutningen af 1200-tallet til starten af 1300-tallet.
Historien om Champa-riget
Selvom Champa-riget herskede over en stor del af det centrale Vietnam fra det 2. til det 15. århundrede, så er det kun få der har hørt om det. Måske fordi Sydøstasien på daværende tidspunkt havde flere store magtfulde riger.
Først og fremmest Khmerene, der regerede fra den berømte by Angkor, men også kineserne i nord og Funan-riget i syd spillede en væsentlig rolle i området.
Langt de fleste optegnelser man har om Champa-riget stammer fra Kina. I dokumenter kan man læse, at kineserne kaldte riget for Lin-Yi. I begyndelsen har riget sandsynligvis bestået af adskillige små grupper, der mere eller mindre har passet sig selv.
Senere fik man en konge, hvis liv ikke adskilte sig væsentligt fra verdens øvrige monarker. Således bestod hoffet af adskillige embedsmænd, dansere, musikere og et betydeligt harem.
I rigets første år lå man i konstant krig med kineserne mod nord. I nogle perioder var det forholdsvis fredeligt, men ofte var det regulær krig alt efter hvem der havde magten i Kina.
Da Tang-dynastiet tog magten i Kina indledtes en gylden periode for Champa-riget. Der er fred, og kongen sender endda en delegation afsted til arvefjenden. I denne periode, der strækker sig over to århundreder, blomstrede riget, hvor der blev opført smukke bygninger tilegnet især den hinduistiske gud Vishnu.
Champa var fra begyndelsen under stærk indflydelse fra Java, hvor hinduisme var hovedreligion. Op gennem årene var Champa-riget et sjældent mix af religioner og traditioner. Sanskrit var det foretrukne sprog og religionen hinduisme, men den blev dog afløst af buddhisme og senere islam.
Riget blev naturligvis også påvirket af de folkeslag der kom forbi – Champa lå strategisk perfekt på den senere søvej mellem Kina og Europa, og de benyttede enhver chance for at angribe skibe og tømme det for værdier.
Champa-riget forfalder
I slutningen af 900-tallet smed vietnameserne kineserne på porten. Vietnam grundlægges, og det får alvorlige konsekvenser for Champa-riget, der på et tidspunkt måtte afstå hovedstaden Indrapura og den nordlige del af riget.
Området blev senere generobret, men allerede i det 11. århundrede bliver Champa-riget endnu en gang slået af vietnameserne. Flere gange bejlede de til både khmererne og kineserne i håb om hjælp, men ingen af de to stormagter fandt grund til at blande sig i konflikten.
I det 13. århundrede så khmererne sit snit til at angribe Champa-riget som de erobrede. Af en eller anden grund som historikere endnu ikke har en forklaring på, så forlod khmererne deres nye besættelse efter kun 17 år.
Det gav mulighed for en genrejsning af Champa-riget. Første prioritet var en tilbageerobring af de nordlige områder, hvor det efter flere års kamp endte med en våbenhvile.
I starten af 1300-tallet var den tidligere vietnamesiske konge, Thran Nhon-Ton, på pilgrimsfærd i Champa. Han gav sin datter væk til champa-kongen som en gestus, men det resulterede i en ny konflikt med Vietnam – en konflikt der med mere eller mindre styrke fortsatte de næste par hundrede år.
Da den daværende Cham-konge i 1441 døde, begyndte riget langsomt at gå i forfald. Der opstod borgerkrig og det var vietnameserne ikke sene til at udnytte – de erobrede cham-området, men et lille rige eksisterede helt frem til 1720.
Cham-folket eksisterer som nævnt stadig – de er i dag spredt ud over et stort område, primært langs kysten fra Danang i Vietnam til Koh Kong i Cambodja.
Besøg ved Po Klong Garai
Po Klong Garai ligger på en lille bakketop og er opført af Jaya Sinhavarman 3. På afstand ser tårnene majestætiske ud og for datidens fjender sandsynligvis også frygtindgydende.
Det største tårn er i tre niveauer og har en flot figur af en seksarmet Shiva over indgangen. Her kan man også kan se originale tekster på Champa-sprog, der fortæller om tidligere tiders bedrifter. Tårnet kaldes en kalan – en slags helligdom indeholdende en mukhalinga, der er et billede på Shiva.
Tårnet er som mange andre Cham-tårne bygget uden mørtel og minder en del om dem khmererne opførte – bl.a. ved Angkor Wat. Men der er forskel. I et af de mindre tårne kan man se, at cham-folket også har brugt trækonstruktioner for bl.a. at holde taget.
Cham-tårnene Po Klong Garai adskiller sig ikke væsentligt fra andre tårne man har fundet, men de er til gengæld meget velholdte. Her er også en række steler, der sandsynligvis er ældre end tårnene.
På området ligger også et større museum, der giver et fint indblik i historie, kultur og traditioner. Her ser vi adskillige billeder af Cham-folk, både nye og gamle, og på flere af dem kan man se hvordan de stadig bruger Po Klong Garai som helligdom – de laver ceremonier og beder iført traditionelle dragter.
Netop i og omkring byen Pham Rang findes en af de største koncentrationer af Cham-folk i Vietnam. De har en livsstil stort set som vietnameserne, men lever faktisk som etniske minoriteter.
Har du fået lyst til selv at besøge Po Klong Garai, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg ved Po Klong Garai
Po Klong Garai ligger 100 km syd for Nha Trang og 125 km nord for Phan Thiet. For at komme til Phan Rang og tvillingebyen Thap Cham kan man tage bussen. Po Klong Garai ligger ca. fem km vest for bymidten – tag en taxi eller xe om (motorcykeltaxi) derud.
Det er dog en ret lang dagsudflugt med bussen – alternativt kan du forhøre dig om guidede udflugter hos tourbureauerne og turistcaféerne.
Overnatning
Du har også mulighed for at tage en overnatning eller to i Phan Rang. Byen er et godt sted at komme lidt væk fra de gængse turistruter og kan være et tiltrængt stop på din rejse fra nord til syd i Vietnam. Find hoteller/guesthouse på f.eks. booking.com, der har det største udvalg og de laveste priser.
Husk
Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Vietnam – den finder du her.
Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.