Hjem Danmark Museet for Søfart

Museet for Søfart

+ praktisk information til dit besøg på Museet for Søfart nederst på siden

Lille land, stor søfartsnation. På trods af Danmarks størrelse har vi i århundreder gjort os bemærket på verdenshavene. Fra vikingernes farefulde togter til nutidens gigantskibe i handelsflåden, der er den syvendestørste på kloden. Selvfølgelig skal Danmark have et Søfartsmuseum og selvfølgelig skal det ligge i Helsingør.

Det er i den grad tiltrængt med et nyt og moderne søfartsmuseum i Danmark. Tidligere lå museet på Kronborg Slot, men er flyttet til dokken i det nu nedlagte Helsingør Skibsværft få hundrede meter derfra.

Det er både unikt og bemærkelsesværdigt at opføre museet i den gamle dok under jorden. Det er også genialt. Selvom værftet lukkede for mange år siden, så emmer havnen stadig af en maritim atmosfære, og her passer Museet for Søfart bare rigtig godt ind.

Det var arkitektvirksomheden BIG Group, der fik til opgave at tegne det nye museum, som måske allerede er for småt. I hvert fald er der ikke meget plads til særudstillingerne, der desværre ikke holder samme standard som resten af museet.

Indenfor på Museet for Søfart

Besøg på Museet for Søfart

Museet er kronologisk opbygget og omhandler primært den danske søfartshistorie fra midten af 1900-tallet frem til i dag. Noget af det første jeg støder på er gamle dages historier om søfolkene, der ligesom de store oceaner var genstand for sagn og myter.

Museet indledes også med den klassiske fortælling om sømændenes frie liv med masser af sjov og ballade. Tænk dig tilbage til de gode gamle danske lystspil, hvor alting blev romantiseret – også livet på verdenshavene.

Sandheden var dog en helt anden. Sømændene havde et hårdt liv, hvor de ofte var hjemmefra i mange måneder af gangen. Den del af livet er der også fokus på. Familien, savnet og de mange hjembragte gaver fra fremmede lande.

Lidt af udstillingen

Museets opbygning gør det nemt at følge den udvikling som også søfarten har været en del af. Fra de mere eller mindre primitive hjælpemidler i gamle dages skibe til nutidens topmoderne kæmper, der har alt i udstyr og hvor intet er overladt til tilfældighederne.

Det er muligt at handelsskibene for 100 år siden bragte varer hjem til Danmark, men det er ingenting i forhold til i dag. Det står lysende klart sidst i den faste udstilling, hvor vi bliver præsenteret for containerskibenes enorme betydning for verdenshandlen i dag.

Det er i den grad spændende at følge og lære om, hvordan varer på den anden side af kloden havner i vores hjem. Får mange år siden kom varerne fra Danmark eller nabolandene, men sådan er det ikke i dag. Hvordan er du som forbruger? Det kan du også blive klogere på.

Inden vi når udstillingen om verdenshandlen ser vi også søfartens rolle under verdenskrigene. En barsk tid med frygt og uvished, hvor de forvredne skibsmodeller og beretninger fra livet på havet gør indtryk.

Området med særudstillinger er ganske lille

Museet for Søfart – en god oplevelse, men…

Museet for Søfart skal have en stor anbefaling. Det er et rigtig spændende museum, der kommer godt rundt om søfartens historie. Den kronologiske opbygning og inddelingen i temaer gør det nemt af følge udviklingen og søfartens stadig større rolle i den globaliserede verden.

Undervejs på museet er der en lang rækker skibsmodeller og genstande som f.eks. ure, sekstanter og dykkerklokker. Fortvivl ikke, hvis du synes, det lyder lidt gammeldags. Der er også flere interaktive oplevelser, og udstillingen Porten til Verden er et herligt univers, hvor du bl.a. selv kan prøve at lave sømandstatoveringer.

Museet for Søfart har en række faste udstillinger som nævnt ovenfor, men af og til er der også særudstillinger. Den sparsomme plads gør desværre, at de som regel er hurtigt overset. F.eks. udstillingen “Frihedens Værksted” om Troels Kløvedal, der i den grad var skuffende.

Besøg Museet for Søfart for de faste udstillinger, der er spændende og informative. Uanset alder er der noget at komme efter på Danmarks nye søfartsmuseum.

Har du fået lyst til selv at besøge Museet for Søfart, så kan du finde praktisk information under billedet.
Sjove effekter på museet

Praktisk information til dit besøg på Museet for Søfart

Museet for Søfart ligger på adressen Ny Kronborgvej 1, 3000 Helsingør.

Du kan benytte den store parkeringsplads ved Kronborg (betaling) eller den gratis parkering ved Værftets Madmarked, men her er som regel fyldt op. Du kan i sommerperioden også parkere på lystbådehavnen (gratis).

Kommer du med offentlig transport, så ligger museet ca. 10 minutters gang fra Helsingør Station.

Museet for Søfart har café og butik. Du har mulighed for at tage med på rundvisninger og deltage i foredrag.

Klik ind på museets hjemmeside for at se åbningstider, entrépriser og aktuelle udstillinger.

Flere oplevelser i Helsingør

Museet ligger på kulturhavnen, hvor du også finder Værftmuseet og Kulturværket, der er Helsingørs kulturhus. Du kan også kombinere et besøg på Museet for Søfart med Kronborg, der ligger et stenkast derfra.

Jeg vil også anbefale at tage en tur rundt i Helsingør, der er en superhyggelig by. Læs mere i indlægget Oplevelser i Helsingør.

Overnatning

Har du brug for overnatning, så klik ind på f.eks. booking.com, der har det største udvalg og de billigste priser.

Du kan også leje et sommerhus ved kysten eller se efter gode pakketilbud hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her