Danmark har adskillige hyggelige og spændende byer, der med hver deres historie og seværdigheder bare venter på at blive udforsket. En af dem er Helsingør, som vi besøger en solrig forårsdag. Jeg skal love for, at der er sket noget i den gamle købstad, siden jeg var her sidst.

Der er nu noget særligt ved at leje turist i sit eget land. Gang på gang slår det mig, at jeg næsten dagligt går forbi seværdigheder, der andre steder i verden ville få mig til at stoppe op.

Den slags seværdigheder er Helsingør fyldt med. Byen kom for alvor på landkortet i 1426, da Erik af Pommern lagde nye planer for den eksisterende by, hvor beboerne sandsynligvis har ernæret sig ved fiskeri.

Få år efter, i 1429, indførte Erik af Pommeren Øresundstolden og med årene blev Helsingør en velhavende by, der tiltrak mennesker fra nær og fjern. En tur rundt i byens gader vidner om en spændende fortid, hvor munke, sømænd, adelige og jævne borgere har haft deres gang.

Det er dem, vi denne forårsdag går i fodsporene på for at indsnuse lidt af den atmosfære, som var engang.

Kronborg

Fantastiske og imponerende Kronborg skuffer aldrig. Fortællingen om Erik af Pommeren’s fæstning Krogen som Frederik 2. omdannede til et pragtfuldt renæssanceslot, er en spændende del af danmarkshistorien som den udspillede sig omkring år 1600. Det var herfra kongen kontrollerede indsejlingen til Øresund og via Øresundstolden indkasserede store summer. Hvem der bare havde været en flue på væggen dengang. Læs mere om Kronborg her.

Holger Danske

Man kan ikke tale om Kronborg og Helsingør uden at nævne Holger Danske. Vores allesammens beskytter, som sidder i kasematterne under Kronborg Slot. Statuen er dog kun en lille del af kasematterne, hvor soldaterne beskyttede sig mod angreb fra fjenden.

Vor Frue Kloster

Selvom jeg har besøgt Helsingør en del gange, så kan byen stadig overraske. Som f.eks. det herlige Vor Frue Kloster (Karmeliterklostret), der er en skøn fredfyldt oase. Det var Erik af Pommeren, som inviterede karmelitermunke til Helsingør, og de boede i klostret, der er grundlagt i 1430. Den tilhørende kirke, der i dag hedder Sct. Mariæ Kirke har et væld af smukke detaljer. Der er åbent for besøg, og rundvisninger kan bookes på kirkekontoret.

Byens gamle huse og smalle gader

Helsingør er som nævnt en gammel by med masser af historie. Gå endelig ned ad sidegaderne og ind i baggårdene, der gemmer på skæve huse og ro til fordybelse. Historikere mener, at den gamle bydel blev til, da Helsingør udviklede sig fra at være et simpelt fiskerleje til en egentlig by som følge af de gode indtægter fra Øresundstolden. Som besøgende i Helsingør er det en ren fryd, at der på vejskiltene står en lille historie om, hvorfor gaden hedder som den gør.

helsingør

helsingør

helsingør

Marienlyst Slot

Marienlyst Slot ligger hvor det gamle Sankt Anna Kloster lå. I starten af 1400-tallet blev der her anlagt et munkekloster, som senere overgik til Kronen. Da Frederik den 2. fik magten var Kronborg mere borg end slot, og det var ikke et sted man anlagde en lysthave. Det var derfor nærliggende at omdanne det tidligere klosterområde til den have, som enhver konge med respekt for sig selv naturligvis havde.

helsingør

Værftets madmarked

Det skal nok blive godt med tiden. Helsingørs nye spisemekka, Værftets Madmarked, er i sin spæde begyndelse og måske ikke det mest inspirerende sted. “Vi taber penge i løbet af ugen, men i weekenden er her proppet med mennesker”, fortæller en af stadeholderne. Måske skal der justeres lidt på prisniveauet – 85 kr. for en sandwich med seks stykker oksekød er nok lige i overkanten.

helsingør

helsingør

Havnen og Kulturværftet

Uden havnen ville Helsingør ikke være den by, den er i dag. Fra Frederik 2. hurtige både, der stoppede de skibe, som nægtede at betale penge for gennemsejling i Øresund til det nu nedlagte skibsværft og færgerne til Helsingborg – havnen er et knudepunkt, også selvom du bare skal på fisketur i Øresund.

Det gamle skibsværft ligger lige midt i byen, og her har man åbnet Kulturværftet (kulturhus), der udnytter det gamle område på bedste vis. Indenfor er der masser af events og aktiviteter, mens lokale og turister sidder udenfor og nyder den dejlige dag med udsigt til Kronborg og dokkerne. I i en af dem holder Museet for Søfart til, mens Værftsmuseet fortæller historien om Helsingør og skibsværftet, hvor arbejderne knoklede for at holde byen i gang.

helsingør

helsingør

helsingør

Museet for Søfart

I Helsingør Skibsværfts gamle tørdok har arkitekten Bjarke Ingels formået at skabe en unik og bemærkelsesværdig museumsoplevelse. Under jorden og over tørdokken kan man lære mere om primært den danske søfartshistorie.

Museet er kronologisk opbygget, og det er både lærerigt og spændende. Der er skiftende særudstillinger – da vi kom forbi handlede det om Troels Kløvedal – en udstilling, der i den grad skuffede, men det skal dog ikke afholde nogen fra at besøge Museet for Søfart, der er en rigtig god oplevelse.

Sankt Olai Kirke

Helsingør Domkirke hedder officielt Sankt Olai opkaldt efter den norske skytshelgen Kong Olav Den Hellige, der flere steder er afbilledet i kirken. Allerede i 1200-tallet lå der kirke på stedet, men den nuværende er fra 1559.

Inventaret er primært fra 1600-tallet og gør sig især bemærket ved sit fine træskærerarbejde som f.eks. den gamle døbefond. Sankt Olai har også en pragtfuld prædikestol, og i kirken vil du uden tvivl også få øje på det såkaldte dåbstræ, hvor døbte får et stofæble med deres navn hængt på træet.

helsingør

Nyttige links til dit ophold i Helsingør

• Hotel i Helsingør – Book med prisgaranti
• Sommerhus i Nordsjælland – Se kæmpe udvalg i alle størrelser
• Miniferie i Nordsjælland – Se tilbud på miniferie og weekendophold
• Hytter og B&B i Helsingør – Se det store udvalg her
• Tag bussen til Helsingør – Se alle ruter hos Flixbus
• Lej en bil til ferien – Sammenlign priser her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her

Kort over Helsingør

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her