Hjem Danmark Oplevelser i Helsingør

Oplevelser i Helsingør

Den gamle købstad har hyggelige gader og gode seværdigheder

Danmark har adskillige hyggelige og spændende byer, der med hver deres historie og seværdigheder venter på at blive udforsket. En af dem er Helsingør, som jeg har besøgt adskillige gange.

Der er nu noget særligt ved at leje turist i sit eget land. Gang på gang slår det mig, at jeg næsten dagligt går forbi seværdigheder, der andre steder i verden ville få mig til at stoppe op.

Den slags seværdigheder er Helsingør fyldt med. Byen kom for alvor på landkortet i 1426, da Erik af Pommern lagde nye planer for den eksisterende by, hvor beboerne sandsynligvis har ernæret sig ved fiskeri.

Få år efter, i 1429, indførte Erik af Pommeren Øresundstolden og med årene blev Helsingør en velhavende by, der tiltrak mennesker fra nær og fjern.

En tur rundt i byens gader vidner om en spændende fortid, hvor munke, sømænd, adelige og jævne borgere har haft deres gang. Det er dem, vi går i fodsporene på for at indsnuse lidt af den atmosfære, som var engang.

Ferie i Helsingør

Helsingør har en række overnatningsmuligheder, men byen ligger også tæt på ferieområderne ved Hornbæk og Dronningmølle, hvor du finder nogle af Danmarks bedste strande.
Der er mange gode oplevelser i Helsingør, men andre spændende seværdigheder i nærheden er bl.a. Louisiana, Frederiksborg Slot, Nationalpark Kongernes Nordsjælland og Fredensborg Slot.
Overnatning
Marienlyst Strandhotel
Hotel Skandia
Hoteller og bed & breakfast
Sommerhuse
Miniferie

 

1  Kronborg

Fantastiske og imponerende Kronborg skuffer aldrig. Det er en af de oplevelser i Helsingør du absolut ikke med gå glip af!

Fortællingen om Erik af Pommerens fæstning Krogen som Frederik 2. omdannede til et pragtfuldt renæssanceslot, er en spændende del af danmarkshistorien som den udspillede sig omkring år 1600. Det var herfra kongen kontrollerede indsejlingen til Øresund og via Øresundstolden indkasserede store summer.

Kronborg er flot og velholdt med mange smukke møbler og fantastiske rum. Dansesalen er i en klasse for sig, men også slotskirken er bemærkelsesværdig. Slottet, der selvfølgelig også er kendt for Shakespeares skuespil Hamlet, kom helt fortjent på UNESCOs verdensarvliste i år 2000. Læs mere om Kronborg her.

oplevelser i helsingør

2  Holger Danske

Man kan ikke tale om Kronborg og Helsingør uden at nævne Holger Danske. Vores allesammens beskytter, som sidder i kasematterne under Kronborg Slot. Den første statue i kasematterne var af gips, men den man kan se i dag er af beton.

Statuen er dog kun en lille del af kasematterne, hvor soldaterne beskyttede sig mod angreb fra fjenden. Soldaterne kunne opholde sig i flere måneder i Kasematterne, der var et helt lille samfund med bl.a. smedje og hestestalde.

Holger Danske er en sagnhelt og siges at være en berømt kriger under Karl den Store. Han nævnes i flere kvad og heltedigte – første gang i midten af 1100-tallet i det såkaldte Rolandskvad, der handler om Grev Roland, som i år 778 faldt under et bagholdsangreb i Pyrenæerne.

oplevelser i helsingør

3  Vor Frue Kloster

Selvom jeg har besøgt Helsingør en del gange, så kan byen stadig overraske. Som f.eks. det herlige Vor Frue Kloster (Karmeliterklostret), der er en skøn fredfyldt oase.

Det var Erik af Pommeren, som inviterede karmelitermunke til Helsingør, og de boede i klostret, der er grundlagt i 1430. Den tilhørende kirke, der i dag hedder Sct. Mariæ Kirke, har et væld af smukke detaljer. Der er åbent for besøg, og rundvisninger kan bookes på kirkekontoret.

oplevelser i helsingør

4  Byens gamle huse og smalle gader

Helsingør er som nævnt en gammel by med masser af historie. Gå endelig ned ad sidegaderne og ind i baggårdene, der gemmer på skæve huse og ro til fordybelse.

Historikere mener, at den gamle bydel blev til, da Helsingør udviklede sig fra at være et simpelt fiskerleje til en egentlig by som følge af de gode indtægter fra Øresundstolden. Som besøgende i Helsingør er det en ren fryd, at der på vejskiltene står en lille historie om, hvorfor gaden hedder som den gør.

oplevelser i helsingør

5  Marienlyst Slot

Marienlyst Slot ligger hvor det gamle Sankt Anna Kloster lå. I starten af 1400-tallet blev der her anlagt et munkekloster, som senere overgik til Kronen.

Da Frederik den 2. fik magten var Kronborg mere borg end slot, og det var ikke et sted man anlagde en lysthave. Det var derfor nærliggende at omdanne det tidligere klosterområde til den have, som enhver konge med respekt for sig selv naturligvis havde.

oplevelser i helsingør

6  Havnen og Kulturværftet

Uden havnen ville Helsingør ikke være den by, den er i dag. Fra Frederik 2.s hurtige både, der stoppede de skibe, som nægtede at betale penge for gennemsejling i Øresund, til det nu nedlagte skibsværft og færgerne til Helsingborg – havnen er et knudepunkt, også selvom du bare skal på fisketur i Øresund.

Det gamle skibsværft ligger lige midt i byen, og her har man åbnet Kulturværftet (kulturhus), der udnytter det gamle område på bedste vis.

Indenfor er der masser af events og aktiviteter, mens lokale og turister sidder udenfor og nyder dagen med udsigt til Kronborg og dokkerne. I en af dem holder Museet for Søfart til, mens Værftsmuseet fortæller historien om Helsingør og skibsværftet, hvor arbejderne knoklede for at holde byen i gang.

oplevelser i helsingør

7  Museet for Søfart

I Helsingør Skibsværfts gamle tørdok har arkitekten Bjarke Ingels formået at skabe en unik og bemærkelsesværdig museumsoplevelse. Under jorden og over tørdokken kan man lære mere om primært den danske søfartshistorie.

Museet er kronologisk opbygget, og det er både lærerigt og spændende. Der er skiftende særudstillinger – da vi kom forbi handlede det om Troels Kløvedal – en udstilling, der i den grad skuffede, men det skal dog ikke afholde nogen fra at besøge Museet for Søfart, der er en rigtig god oplevelse.

oplevelser i helsingør

8  Sankt Olai Kirke

Helsingør Domkirke hedder officielt Sankt Olai opkaldt efter den norske skytshelgen Kong Olav Den Hellige, der flere steder er afbilledet i kirken. Allerede i 1200-tallet lå der kirke på stedet, men den nuværende er fra 1559.

Inventaret er primært fra 1600-tallet og gør sig især bemærket ved sit fine træskærerarbejde som f.eks. den gamle døbefond. Sankt Olai har også en pragtfuld prædikestol, og i kirken vil du uden tvivl også få øje på det såkaldte dåbstræ, hvor døbte får et stofæble med deres navn hængt på træet.

oplevelser i helsingør

Nyttige links til dit ophold i Helsingør

• Hotel i Helsingør – Book med prisgaranti
• Sommerhus i Nordsjælland – Se kæmpe udvalg i alle størrelser
• Hytter og B&B i Helsingør – Se det store udvalg her
• Miniferie i Nordsjælland – Se tilbud her
• Tag bussen til Helsingør – Se alle ruter hos Flixbus
• Lej en bil til ferien – Sammenlign priser her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her

Kort over Helsingør

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her