Hjem Europa Sommer i Norden – fem fantastiske hovedstæder

Sommer i Norden – fem fantastiske hovedstæder

De nordiske hovedstæder bobler af liv på varme sommerdage

Når sommervejret viser sig fra sin bedste side over Nordeuropa, fyldes gader, cafeer og parker med glade mennesker, der efter en lang vinter bare venter på lidt sol og varme. Strandene er som et fluepapir og havnene får atter nyt liv med forventningsfulde sejlere på jagt efter nye oplevelser.

Og så er der de nyhøstede bær og grøntsager, de lange lyse aftener, som får os til at blive længe oppe og masser af farverige festivals med god musik og socialt samvær.

Med andre ord: sommeren i Skandinavien kan være helt fantastisk – så fantastisk, at der ikke er nogen grund til at rejse sydpå. I hvert fald så længe vejret er varmt og solrigt.

Jeg har besøgt alle hovedstæderne i Skandinavien/Norden og har mine egne favoritsteder – læs her, hvordan du får det bedste ud i dit besøg i Oslo, Helsinki, Reykjavik, Stockholm og København.

1  Stockholm

Den svenske hovedstad kan ligesom f.eks. København have kortere eller længere perioder med varmt og solrigt vejr. Fra centrum er der let adgang til et af byens og Skandinaviens hyggeligste havneområder langs Strandvägen ind til Nybroviken. Her er der små moler med fancy barer og restauranter – et populært mødested til en drink eller lidt mad.

Kom lidt væk

Fra Nybroviken kan du tage en af de små færger ud til øerne i skærgården. Det tager kun et kvarters tid før du har skiftet trafik og menneskemylder ud med øidyl og klassiske røde træhuse.

Stockholm har også en lang række parker i centrum – f.eks. Kungsträdgården (hvor du også kan se kirsebærtræerne blomstre i foråret) og Berzelii Park for enden af Nybroviken, men næsten overalt er du omgivet af vand, og det giver lidt mere luft på varme sommerdage.

Bedste sted

Gamla Stan er den absolut hyggeligste bydel i Stockholm. De gamle huse og brostensbelagte gader er pragtfulde at udforske og har mange skyggefulde områder. Det er et sted med cafeer, museer, restauranter og masser af shopping. Men det er i mine øjne historien, atmosfæren og de gamle charmerende huse, der er højdepunktet.

Topseværdigheder

Stockholms største seværdigheder tæller bl.a. Det Kongelige Slot, Vasamuseet, Gamla Stan, Museet Skansen, Nobelmuseet og en tur ud i skærgården.

Gamle huse på Stortorget i Gamla Stan

2  København

Vores egen hovedstad syder på varme sommerdage. Tag blot en tur ned gennem Nyhavn, hvor både kajen og cafeerne er proppet med mennesker. Allerede op ad formiddagen dukker de første mennesker op, og den såkaldte solside er dagen lang et hotspot for både lokale og turister.

Kom lidt væk

Som noget helt unikt har København en stribe havnebade, der er meget populære om sommeren. Mest kendt er havnebadet på Islands Brygge, men flere steder i havnen er der badezoner, og Amager Strand ligger kun en kort metrotur væk.

Som i andre storbyer fyldes byens parker når vejret er til det – Kongens Have ligger mest centralt, og her kan du f.eks. købe en picnickurv og finde skygge under et træ. Assistents Kirkegård på Nørrebro er et andet populært sted at solbade.

Bedste sted

Bydelen Christianshavn er på en eller anden måde indbegrebet af dansk hygge. Med gamle huse, intime cafeer og hyggelige kanaler er her en charmerende atmosfære.

På Christianshavn er der plads til alle – du kan både snuppe en håndbajer på kajen og spise god mad på en af de fremragende restauranter. Eller hvad med at leje en båd hos f.eks. GoBoat og sejle rundt i kanalerne i eget tempo?

Topseværdigheder

Rosenborg, Amalienborg, Nyhavn, Glyptoteket, Nationalmuseet og en tur med havnerundfarten.

Nyhavn er et populært sted om sommeren

3  Reykjavik

Det bliver aldrig sådan rigtigt varmt i Reykjavik. Til gengæld sætter de lokale virkelig pris på de dage, hvor solen skinner og termometret rammer 18-20 °C. Cafeer og kaffebarer rykker borde og stole ud på gaden, hvor byens indbyggere sidder med hovedet i sky for at fange de varme stråler.

Kom lidt væk

Reykjavik er en lille og åben by, der aldrig bliver klaustrofobisk. Selvom det kniber med varmegraderne, så hopper de fleste af byens besøgende alligevel en tur i vandet. Få steder som på Island kan du plaske rundt i varme geotermiske bade, der er fyldt med mineralholdigt vand.

Nogle bade som den berømte Blå Lagune (ca. 45 km syd for Reykjavik) er naturskabte, mens andre mere ligner en almindelig swimmingpool. F.eks. byens største bad Laugardalslaug, der bl.a. har boblebade og vandrutsjebaner.

Bedste sted

Gågaden Laugavegur (der fortsætter i Bankistræti) med sidegader er fyldt med gode cafeer og kaffebarer. På hjørnet ved den glimrende Solon Bistro & Bar ligger Loft Hostel, der har en skøn og populær udendørs tagbar. Bliver det for koldt, så udleveres der gode varme tæpper.

Topseværdigher

Hallgrimskirkja, hvalsafari, Den Blå Lagune, Islands Golden Circle.

Indbyggerne i Reykjavik strømmer ud på gaden når det bliver varmt

4  Oslo

Også i Oslo kan du opleve varme perioder i sommermånederne. Selvom man siger, at den norske hovedstad dækker et stort areal, så er centrum nem at opleve til fods. Her er du ikke langt fra byens bedste vandhuller og ikke mindst havneområdet, der på varme dage er som en magnet på nordmændene og har masser af udendørsliv om sommeren.

Kom lidt væk

Bliver Oslo for hed, så er det bare om at hoppe på en af bådene, der kan bringe dig til en af de skønne øer i Oslofjorden. Det er en helt anden verden end byens centrum, og så er det endda kun en kort tur. Du kan både sejle fra Aker Brygge eller den lille havn, der ligger få hundrede meter fra stedet, hvor færgen mellem København og Oslo lægger til.

Tæt på Oslo ligger adskillige gode badesteder. Flere af dem finder du på øerne, men også fastlandet har masser af muligheder. F.eks. Tjuvholmen Bystrand og længere ud i fjorden den meget populære Huk Strand og Paradisbukta. Vil I bare blive i byen, så køb en picnickurv i Madhallen og find et roligt sted i den store slotspark.

Bedste sted

Aker Brygge blev for snart 15 år siden renoveret og ombygget til en lang havnepromenade, der er en slags marina med barer, cafeer og restauranter. Det er se-og-bliv-set stedet i Oslo med en fantastisk atmosfære på lune sommeraftener.

Topseværdigeder

Akershus, Nobel Peace Center, Kongeslottet, øerne i Skærgården.

Slotsparken i Oslo begynder lige bag Det Kongelige Slot

5  Helsinki

Som i Reykjavik er solen også en velkommen gæst i Helsinki. Den finske hovedstad kan have varme perioder, men termometret behøver kun vise 20 °C før indbyggerne fylder havnen (Kauppatori) med pop-up kaffebarer og interimistiske spisesteder.

I Parkerne er der sort af mennesker, og det er som om, at alle har ventet på solen efter en lang kold vinter.

Kom lidt væk

Helsinki er ikke særlig stor og er i forhold til mange andre større byer åben og nem at overskue. Alligevel er det pragtfuldt med en tur ud på øerne i skærgården. En af dem er Soumenlinna, hvor du ikke bare finder hede og store åbne områder, men det gamle fæstningsanlæg har også masser af spændende historie.

Fra Helsinkis centrum er der ikke langt til Hietaranta, der er byens største strand. Et populært sted at opholde sig når varmen trykker, og bliver du længe nok kan du opleve Helsinkis smukkeste solnedgang.

Bedste sted

Kauppatori – Helsinkis havneområde er et herligt sted om sommeren. Her er der marked og i telte er der enkle spisesteder, hvor du bl.a. kan spise rensdyr.

Et stenkast derfra ligger den gamle markedshal, der bugner af lækkerier – nyd lidt god mad i en af de udendørs cafeer eller køb en sandwich og sæt dig i byparken eller i Esplanadeparken, hvor der ofte er underholdning.

Topseværdigheder

Soumenlinna (Sveaborg), skærgården, Domkirken og så har Helsinki et overvældende antal gallerier og museer med kunst og design.

Kauppatori har masser af liv om sommeren

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her