Stockholm stod ikke ligefrem på min ønskeliste, men i forbindelse med mit krydstogt i Østersøen tilbragte jeg en dag i den svenske hovedstad.

Med den begrænsede tid kunne jeg selvfølgelig ikke nå at opleve hele Stockholm, men blev nødt til at vælge, hvad jeg ville se. Valget faldt på Gamla Stan, der ligger på en lille ø mellem centrum (Norrmalm) og Södermalm. Det var her Stockholm blev grundlagt, og det er her det store bombastiske kongeslot ligger som en kolos blandt de charmerende huse.

Lad mig sige det med der samme; Gamla Stan var en behagelig overraskelse. Ikke så meget for kongeslottet, der med sin arkitektur og størrelse synes temmelig malplaceret. Arkitekten Nicodemus Tessin den Yngre er dog lovlig undskyldt; han fik til opgave at genopbygge slottet efter Tre Kronor nedbrændte i 1697, og det nye slot skulle ligne det gamle.

Genopbygningen tog 57 år, og i dag bruger kongefamilien stadig slottet, der med sine 608 rum er det største i verden. Det er naturligvis en af Stockholms største seværdigheder, og bus efter bus sætter turister af foran indgangen, hvor jeg lige når at få vagtskiftet med, inden jeg forsvinder i de smalle brostensbelagte gader.

Gamla Stan er fra midten af 1200-tallet, og det er området få hundrede meter fra kongeslottet og Storkyrkan, der er ældst. Her er utrolig charmerende med gamle huse og snævre passager, og jeg undrer mig over, hvor stille her er. Nåh ja, af og til møder jeg en af de store turistgrupper, men få sekunder efter er jeg igen helt alene.

Baggensgatan
Baggensgatan

Stortorget, smalle gader og masser af shopping

Et af Gamla Stans absolut hyggeligste steder er Stortorget, der er som taget ud af en eventyrfilm. De små farvestrålende huse er som en magnet på turisterne, og det er her jeg står nu og ikke kan bestemme mig for, hvilken gade jeg skal gå ned ad.

Det bliver Köpmannsgatan, og via Baggensgatan når jeg endnu et torv; Järntorvet, hvor restauranterne kæmper om kunderne. Herfra står den på shopping i de to parallelgader Västerlånggatan og Stora Nygatan. Her er sort af mennesker, der er ude efter et godt tilbud, og det kan være helt befriende i stedet for at gå på opdagelse i de smalle sidegader.

Gamla Stan byder på alt fra souvenirs til designer- og specialvarer. Også når det gælder restauranter er udvalget stort, og jeg snupper en enkel frokost på Matgatan 22, der blot er en af mange trendy caféer, som er poppet op som paddehatte i bydelen.

En tur ud på Riddarholmen

Som et vedhæng til Gamla Stan ligger øen Riddarholmen umiddelbart mod syd. Fra Stora Nygatan går jeg over Riddarholmsbron, hvor en sværm af larmende biler under mig er en stor kontrast til idyllen i de brostensbelagte gader.

Du vil sandsynligvis slet ikke opdage, at du forlader Gamla Stan og nu befinder dig på en anden ø. Til gengæld vil du som det første bemærke Riddarholmskirkan, der siges at være opført af franciskanermunke i det 13. århundrede. Siden 1290, hvor kongen Magnus Ladulås blev stedt til hvile her, har kirken været begravelsessted for den kongelige familie.

I forhold til Gamla Stan, så er der kun få turister på Riddarholmen. Underligt nok, for også her er der masser af historie og gamle bygninger. Udover kirken ligger bl.a. rigsarkivet, hofretten og Birger Jarls tårn på Riddarholmen. Birger Jarl grundlagde ifølge Erikskrøniken Stockholm i 1252.

Mens de fleste bygninger på Riddarholmen er af ældre dato, så er Evert Taubes terrasse fra starten af 1960′ erne. Det er her jeg sidder og kigger ud over Mäleren, floden, der deler Norrmalm og Södermalm. Det har været en god dag i Stockholm, men jeg må hellere komme af sted mod lufthavnen, om få timer letter mit fly mod København.

Information Gamla Stan - Stockholm

Transport
Stockholms hovedlufthavn Arlanda ligger ca. 40 km nord for centrum. Der afgår adskillige fly hver dag fra Danmark til Arlanda.

Jeg tog lufthavnsbussen, og det er nok også den billigste måde at komme fra lufthavnen ind til Stockholm. Billetter til lufthavnsbussen kan normalt købes i billetautomaterne i ankomstterminalen, men de var alle ude af drift. Billetterne kan også købes i informationen, der har venligt personale. Her fortalte de mig, at automaterne ofte er i stykker. Prisen for en enkeltbillet er 99 svenske kroner og turen tager 45-60 min.

Andre måder at komme ind til centrum er med taxi eller expresstoget (Arlanda Express). Begge er ret dyre, men du kan opnå rabat med toget, hvis du booker i god tid i forvejen. Turen ind til Stockholm tager kun 20 min. med Arlanda Express.

Overnatning Gamla Stan
Der er mange muligheder, hvis du vil bo i Gamla Stan. Du kan finde alt fra hostels til boutiquehoteller, og fælles for de fleste af dem er at de ligger charmerende i eller omkring de smalle gader.

En håndfuld af de mest populære overnatningssteder på hotels.com og Tripadvisor:

Old Town Lodge - Baggensgatan (hostel)
Hotell Skeppsbron - Skeppsbron
Victory Hotel - Lilla Nygatan
Mälardrottningen Hotel - Riddarholmskajen
Lady Hamilton Hotel - Storkyrkobrinken

Mad og drikke
Gamla Stan har flere end 150 spisesteder og mange af Stockholms bedste restauranter ligger i bydelen. Du kan spise fransk gourmet eller gå på opdagelse i de nye nordiske køkken, men du kan også finde restauranter med mad fra eksotiske steder som Asien og Sydamerika.

Caféerne ligger på stribe, og de tilbyder et bredt udvalg af sandwich og burger. Flere af dem er trendy steder, der satser på økologi og lokale råvarer, ligesom du kan smage øl fra små mikrobryggerier. Generelt er prisniveauet på caféer og restauranter højt.