Hjem Sverige Aktiviteter i Stockholm – tjek disse 13 ting du kan se, gøre...

Aktiviteter i Stockholm – tjek disse 13 ting du kan se, gøre og opleve

Inspiration til din rejse til Stockholm

Der mangler bestemt ikke gode aktiviteter i Stockholm. Du kan altid besøge byens største seværdigheder (nogle af dem kan du læse om herunder), men den svenske hovedstad har mange andre ting, du kan se, gøre og opleve.

Tjek f.eks. disse 13 aktiviteter i Stockholm, der fint illustrerer, at byen er alsidig og fuld af muligheder.

1 Bliv væk i Gamla Stans hyggelige gader

Stockholm mest charmerende bydel er uden tvivl Gamla Stan. Tænk smalle gyder, brostensbelagte gader og gamle middelalderhuse i kraftige farver. Gamla Stan er et perfekt sted bare at gå rundt uden mål – hvad mon der gemmer sig om næste hjørne?

Charmen og de mange seværdigheder gør selvfølgelig også, at der er rigtig mange turister i Gamla Stan. Men bydelen er et must see og et sted med masser af spændende historie. Læs f.eks. om Det Stockholmske Blodbad, der fandt sted på torvet i Gamla Stan. Du kan læse meget mere i indlægget Gamla Stan – Stockholms hyggeligste bydel.

En af Gamla Stans meget smalle smøger…

2 Snup en drink på de flydende barer ved Strandvägskajen

Når vejret er til det, så rykker svenskerne udendørs. Sådan er det bare i de nordiske lande, og i Stockholm er der mange muligheder for at nyde de lune sommeraftener i selskab med en drink eller cocktail.

Vend snuden mod Strandvägskajen, hvor de flydende barer sørger for god atmosfære og en kølig brise. På flere af stederne kan du også spise, men husk at reservere bord. Strandvägskajen er et populært sted i sommermånederne.

aktiviteter i stockholm
Ved Strandvägskajen ligger flere gode barer

3 Oplev det gode ABBA-museum

ABBA og Sverige hører bare sammen. I Stockholm (i Djurgården) ligger ABBAmuseet, hvor du kan lære mere om en af verdens største popgrupper gennem tiden.

Selvom du måske ikke er stor fan af ABBA, så er museet alligevel værd at besøge. Du kender helt sikkert mange af sangene, og så kan du høre historien om, hvordan Agnetha, Anni-Frid, Benny og Björn mødtes og hvordan de fik succes. Mere interesseret? Så skal du klikke ind på indlægget ABBAmuseet – Mamma Mia en oplevelse.

ABBAmuseet er en af de mest farverige aktiviteter i Stockholm

4 Se Stockholm fra vandsiden på en sightseeingtur

Stockholm er omgivet af vand. Flere steder i byen (f.eks. fra Nybroviken) kan du tage på en sightseeingtur, hvor du kan opleve den svenske hovedstad fra vandsiden. Der er flere udbydere, som hver har et antal forskellige ture. Du kan bl.a. sejle rundt om Djurgården eller Stadshagen.

På nogle ture er der guide, mens du andre gange må nøjes med en audioguide, som er inkluderet i prisen. Værd at tjekke er, om du kan hoppe af og på bådene og hvor længe billetten gælder.

aktiviteter i stockholm
Se Stockholm fra vandsiden

5 Vær med til vagtskiftet på Det Kongelige Slot

Hver dag kl 12.15 (søn- og helligdage kl. 13.15) kan du opleve vagtskiftet på det kongelige slot. Det finder sted i Yttre Borggården (Parade Square) og varer ca. 40-45 minutter.

Vagtskiftet har været en tradition på slottet siden 1523, hvor Gustav Vasa sad ved magten. Vagterne i skilderhusene bliver i øvrigt udskiftet hver time – også den ved Slottskirken, som det er oplagt at besøge før eller efter vagtskiftet.

Vagtskifte på Det Kongelige Slot

6 Shopamok på Västerlånggatan (og Drottningsgatan)

De to næsten sammenhængende gågader Västerlånggatan og Drottningsgatan udgør et af Stockholms længste shoppingstrøg. Sidstnævnte gade starter helt oppe ved Sergels Torv og fortsætter over Riksbron og Stallbron til Gamla Stan.

Her er der ingen grund til at pakke kreditkortet væk. Du kan shoppe videre på Västerlånggatan, der er smal og tætpakket med mennesker i højsæsonen. Det er et populært turistområde, hvor priserne lige får et nyk eller to op, men er du til souvenirs og specialbutikker, så er det stedet.

aktiviteter i stockholm
På vej ned ad Västerlånggatan

7 Oplev Riddarholmskyrkan – kongefamiliens gravkirke

Riddarholmen er egentlig en ganske lille ø ved siden af Gamla Stan, men det opdager du sikkert ikke. Til gengæld kan du ikke undgå at få øje på Riddarholmen Kirke, hvis tårn skyder op i himlen. Det er kongefamiliens gravkirke, der kan dateres til 1270.

Selvom flere middelalderkonger blev stedt til hvile her, så var det først ved Gustav 2 Adolfs død i 1632 Riddarholmskyrkan blev fast gravkirke. Med undtagelse af dronning Kristina, så er alle svenske regenter begravet her – senest kong Gustav 5. i 1950.

gamla stan
Riddarholmskyrkan med sit høje spir

8 Tag på en gratis rundtur i Rigsdagsbygningen

Helgeandsholmen er en ganske lille ø mellem Gamla Stan og det centrale Stockholm. Her  kan du få en rundtur i Riksdagshuset, der som navnet antyder er hjem for den svenske rigsdag.

Turene er på svensk eller engelsk og finder sted lørdag og søndag. Rundturene på svensk er kl. 12.00 og på engelsk kl. 13.30. Fra uge 26 til 33 er programmet anderledes. Her er der guidede ture alle hverdage på både svensk og engelsk. Det er ikke nødvendigt at booke tur i forvejen. Se mere på Riksdagens hjemmeside.

aktiviteter i stockholm
Den svenske rigsdag – her kan du få en gratis rundvisning

9 Sejl en tur ud i Skærgården

Den stockholmske skærgård med de mange store og små klippeøer er bare superhyggelige og en stor kontrast til byens larm og trafik. Fra især Strömkajen i centrum kan du med Waxholmsbolaget sejle til øerne – det tager 30-60 minutter alt efter, hvilken ø du vælger.

Billetter kan købes ombord eller i billetautomaten. Inden du sejler afsted er det en god idé at tjekke afgangstiderne, hvis du skal tilbage til centrum samme dag. På flere af øerne kan du leje cykel – en god måde at komme rundt. En tur ud i Skærgården er absolut en af de mest unikke aktiviteter i Stockholm.

aktiviteter i stockholm
Stockholms skærgård er imponerende og består af hundredvis af øer

10 Spis god svensk mad på en food tour

Som i andre byer rundt om i verden kan du også i Stockholm tage med på en sjov og lærerig food tour. Selvom Sverige er vores naboland, så er maden overraskende anderledes. På en food tour kommer du som regel forbi flere spisesteder og/eller specialbutikker.

Der er en del udbydere af food tours i Stockholm med forskellige temaer. Du kan booke privat- eller gruppeture – sidstnævnte er altid en god måde at møde andre rejsende. Uanset hvilken slags food tour du foretrækker, så får du også set dele af byen, du normalt ikke kommer forbi. Se mere hos Food Tours Stockholm.

Var det noget med Janssons Fristelse?

11 Lær om Nobelprisen på Nobelmuseet

Vi fortsætter med en af Stockholm absolut største seværdigheder: Nobelmuseet. På torvet i Gamla Stan kan du besøge det spændende museum, der kan gøre dig klogere på Nobelprisen, som gives i flere forskellige kategorier.

Nobelmuseet har både faste og skiftende udstillinger. Hør om stifteren af prisen, Alfred Nobel, de mange prismodtagere og hvilke bedrifter og opdagelser de har gjort for at få Nobelprisen. Museet er i mine øjne en af de bedste aktiviteter i Stockholm. Læs mere om Nobelmuseet i indlægget 3 spændende museer i Stockholm.

Indenfor på Nobelmuseet

12 Besøg Storkyrkan og se Skt. Jørgen & Dragen

Lige overfor Det Kongelige Slot kan du besøge Storkyrkan, der er fra slutningen af 1200-tallet, men udvidet flere gange. Udover den religiøse funktion indeholder kirken i dag en række fine kunstgenstande inklusive den berømte statue af træ Skt. Jørgen & Dragen udført af Bernt Notke i 1489.

Der er entré til Storkyrkan, hvor du kan tage med på guidede rundture eller deltage i koncerter. Se mere på kirkens hjemmeside.

aktiviteter i Stockholm
Storkyrkan i Stockholm

13 Tjek ind på Lord Nelson og se den flotte maritime samling

Du skal selvfølgelig også bo godt på din tur til Stockholm. Her kan jeg anbefale Lord Nelson, der ligger på Västerlånggatan i Gamla Stan. Du kan næsten ikke bo mere centralt end her.

På Lord Nelson får du også rigtig god service og har mulighed for at booke små værelser, hvis budgettet ikke er så stort. Og så skal du selvfølgelig se den flotte maritime samling, der er udstillet på hotellet. Der er mange rigtig fine ting. Er der optaget på Lord Nelson, så prøv Lady Hamilton, der har samme ejere.

Lord Nelson er et rigtig godt hotel med en fin maritim samling

Nyttige links til din rejse til Stockholm

Transport

Fra Danmark er det nemmest at flyve til Stockholm. Søg og sammenlign flybilletter her. Tog, bil eller bus er andre muligheder. Find busbilletter til Stockholm med f.eks. Flixbus her.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Stockholm

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her