Hjem Sverige 3 spændende museer i Stockholm

3 spændende museer i Stockholm

Stockholm har mange spændende museer - her er tre af de bedste

Stockholm kan stærkt anbefales til en storbyferie i sommermånederne. De lange lyse nætter med det sprudlende udeliv i Gamla Stan og langs det store havneområde omkring Nybroviken er bare superhyggeligt. Som i Danmark skal hver en solstråle nydes, men det er svenskerne til gengæld også rigtig gode til.

Skulle vejret vise sig fra sin mindre gode side, så har Stockholm heldigvis en stribe rigtig spændende museer, der er et besøg værd. Oplev det imponerende skib Vasa, mød berømte nobelprismodtagere og syng med på ABBAs verdenskendte sange.

Alle museerne ligger i centrum af Stockholm og kan findes på kortet nederst på siden. God fornøjelse!

1  Vasamuseet

Et museum, der handler om ét skib – hvor spændende kan det være, tænker jeg ved indgangen til Vasamuseet. Meget spændende skal det vise sig. Som de fleste andre, der besøger det berømte museum i bydelen Djurgården bliver også jeg imponeret over det enorme skib Vasa, der sank på sin jomfrusejlads i 1628.

Vasa er som taget ud af Pirates of the Caribbean – med sine 64 kanoner og flere dæk, der havde plads til mindst 150 besætningsmedlemmer, ligner det et rigtigt sørøverskib. Det var kong Gustav 2. Adolf, der beordrede Vasa bygget, og det var meningen, at skibet skulle være en vigtig brik i den svenske flåde.

Så langt nåede Vasa ikke. Med en kanonsalut sejlede det afsted på sin første tur, men kastevinde fik det fejlkonstruerede skib, der havde problemer med vægtfordelingen, til at kæntre. Vandet strømmede ind af de åbne kanonporte med det resultat, at Vasa sank.

På museet ser vi en film om hævningen af skibet og hvordan man prøver at bevare det for eftertiden. Det har været et enormt arbejde at sætte skibet sammen stykke for stykke, så vi i dag kan beundre det og ikke mindst bliver klogere på livet dengang i 1628.

Vasamuseet ligger på Galärvarvsvägen i bydelen Djurgården. Fra Gamla Stan tager det ca. 25-30 min at gå, men man kan også tage båden. Sporvognslinje 7 og bus nummer 67 kører forbi museet.

2  Nobelmuseet

På Stortorget i Gamla Stan ligger Nobelmuseet, som naturligvis handler om Alfred Nobel, der i sit testamente bestemte, at 94 % af hans formue skulle gå til uddelingen af fem forskellige nobelpriser.

Mest kendt er fredsprisen, men der bliver også uddelt priser i fysik, kemi, litteratur og medicin. En sjette pris i økonomi bliver uddelt til ære for Albert Nobel i samarbejde med Sveriges Riksbank.

Alfred Nobel var selv forsker og havde hele 355 patenter. Han er mest kendt for at opfinde dynamit og at være ejer af Bofors, der i begyndelsen var jern- og stålproducent, men senere blev omdannet til våbenfabrik.

Det siges, at det var anklager og forargelse over, at Nobel tjente penge på våben, der som en slags aflad fik ham til at stifte Nobelprisen. De mennesker, uanset nationalitet, der gjorde noget godt for verden skulle belønnes.

Nobelmuseet er ikke særlig stort, men alligevel virker det lidt rodet og forvirrende. Det er først, da vi lærer at bruge de interaktive standere, der præsenterer den lange række af prismodtagere, museet begynder at give mening. Her kan vi bladre os igennem mere eller mindre kendte personer, der alle har gjort sig fortjent til Nobelprisen.

Vi ser også en række korte film om nogle af prismodtagerne, der viser baggrunden for deres arbejde og hvordan de gennem mange års forskning er nået frem til deres resultat. Bagerst i museet er der skiftende særudstillinger om udvalgte prisvindere – da vi besøger Nobelmuseet handler det om Martin Luther King.

Nobelmuseet ligger på Stortorget i Gamla Stan. Bydelen er ikke dækket af sporvogn eller metro, men er til gengæld i gåafstand fra Stockholms bymidte. Du kan naturligvis også benytte båden for at komme til Gamla Stan.

3  ABBAmuseet

Selvom jeg er vokset op i ABBAs storhedstid, så har jeg ikke det helt store forhold til den verdensberømte svenske popgruppe. Alligevel er et besøg på ABBAmuseet sjovt og spændende takket være de mange interaktive oplevelser. Du kan bl.a. være med i en musikvideo, få taget billeder med gruppen og selvfølgelig synge alle de kendte numre.

Museet er kronologisk opbygget, og vi følger gruppens medlemmer, Anni-Frid Lyngstad (Frida), Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus og Benny Andersson inden de møder hinanden på mere eller mindre tilfældig vis. Vi ser en kopi af deres lydstudie og bliver klogere på, hvordan ABBAs berømte garderobe blev til.

Der er selvfølgelig masser af musik undervejs på museet, der slutter med gruppens opløsning og medlemmernes senere liv med bl.a. musicals og soloprojekter. Der er også blevet plads til en lille særudstilling. Da vi besøger ABBAmuseet handler det om filmen Mamma Mia, hvor vi lærer om skuespillere, rekvisitter og locations.

Du kan læse meget mere om vores besøg på ABBAmuseet her.

ABBAmuseet ligger centralt i Stockholm i bydelen Djurgården. Du kommer nemt dertil med bussen (linje 67) eller sporvogn (linje 7). Du kan også tage de små pendlerbåde, der sejler på kryds og tværs af havneområdet. Stå af ved Ällmänna Grånd. Herfra er der ca. tre minutters gang til museet.

Nyttige links til din rejse til Stockholm

Transport

Fra Danmark er det nemmest at flyve til Stockholm. Søg og sammenlign flybilletter her.  Tog, bil eller bus er andre muligheder. Find busbilletter til Stockholm med f.eks. Flixbus her.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk. Er I mange, så kan et feriehus ofte være den billigste løsning.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Stockholm

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her