Jeg tripper, venter utålmodigt og håber, at dette Coronamareridt snart er forbi. Verden er på den anden ende og ingen ved, hvornår og hvordan vi kommer ud på den anden side. Jeg håber du og dine kære har det godt – selv er jeg “kun” ramt økonomisk, men er alligevel helt parat til at tage afsted så snart myndighederne tillader det.
Rejsemagasinet Fodors læsere er lige som mig mere end klar til at rejse ud i verden, når Coronakrisen er overstået. I en undersøgelse siger 40 % af magasinets læsere, at de vil rejse så snart de kan, 85 % vil rejse inden for et halvt år efter krisen er slut og 96 % inden et år.
Mens du venter på at verden åbner sig igen, har jeg en stribe forslag til, hvordan du lægger en dæmper på rejselysten. Nåh ja, nogle vil nok få endnu mere lyst til at tage afsted, men om ikke andet, så kan du finde masser af rejseinspiration.
Se film og serier om at rejse
Det er blevet rigtig nemt at streame og se film online. Os med udlængsel kan med fordel snuppe en serie eller film i rejsegenren.
Først og fremmest kan jeg stærkt anbefale Anthony Bourdains Parts Unknown (På DR hedder serien Smag På …), der med udgangspunkt i den lokale mad tager pulsen på alverdens spændende steder. Mine favoritepisoder er helt klart Hanoi og Chengdu.
Så til filmene: Du skal selvfølgelig se Lost in Translation – et episk og energifyldt storbydrama fra Tokyo. Har du fulgt Leonardo di Caprio i The Beach? Drømmen om at finde sit helt eget paradis.
Eller hvad med Spis, Bed, Elsk med Julia Roberts – ikke helt så god som bogen, men her tager vi fat på den klassiske problemstilling om at rejse ud i verden for at finde sig selv. Tag med til Italien, Indien og Bali.
Tag med på en virtuel rejse
Mange store seværdigheder og personligheder bliver præsenteret på Google Arts & Culture. Du kan f.eks. tage med på en virtuel tur gennem Versailles, se museumssamlinger online eller gå på opdagelse i f.eks. Sydneys operahus eller Taj Mahal i Indien ved hjælp af street view.
Der er meget meget mere på Google Arts and Culture, der har et overflødighedshorn af muligheder inden for kunst og kultur. På YouTube kan du også finde omfattende videoer fra bl.a. museer og slotte. Hvor spændende det end er, så husk, at der er intet som at være der selv…
Planlæg din næste rejse
Coronakrisen slutter på et tidspunkt. Det gør den! Hvorfor ikke bruge tiden på at planlægge din næste rejse? På de sociale medier kan man finde masser af opslag fra mennesker, der har fundet ud af, at livet er dyrebart.
Når verden åbner op igen skal rejsedrømmene udleves. På Instagram har håbet om at kunne rejse igen selvfølgelig fået sine helt egne hashtags som #wewilltravelagain #travelsomeday #travelfromhome.
På internettet findes masser af rejseressourcer, der kan være en god hjælp til at sammensætte den perfekte rejse. Læg en løs plan, der kan ændres og ha’ gerne flere rejser på tegnebrættet alt efter, hvornår krisen slutter, så du er klar til at rejse sommer, efterår eller måske først til vinter.
Lav mad som på ferien
Løft feriestemningen og lav mad som på dine yndlingsrejsemål. Har du fået en eller flere skønne retter på dine rejser, så kan du uden tvivl finde opskrifterne på dem på nettet (hvad skulle vi dog gære uden internettet).
Selvom du måske ikke er helt ferm i køkkenet, så er det sjovt at prøve sig frem for at lave lige præcis den særlige ret, du bare elsker.
Adskillige gange har jeg selv jongleret med potter og pander i forsøget på at fremtrylle gastronomiske ferieminder.
Alle, der har besøgt Kanarieøerne vil uden tvivl savne den røde Mojosauce, men prøv også Gazpacho Manchego – en spansk/sydfransk simreret, der bare smager himmelsk. Og så er der alle de fantastiske retter fra Asien – se mere i indlægget Streetfood i Asien – tre lækre opskrifter og lær at lave pad thai i videoen i dette indlæg.
Læs rejsebøger
Som jeg skrev i indlægget 7 rejseøger – måske er der også en til dig, så er det oplagt at bruge den globale nedlukning på at læse bøger. Og har du udlængsel, så skal de selvfølgelig handle om rejser og oplevelser.
Du kan finde bøgerne på biblioteket, men da de lige nu er lukkede, bliver det som lydbog, du kan downloade online. Selv holder jeg af Troels Kløvedals bøger, men du kan også finde guides, rejseråd og skønlitteratur – det er bare at søge på bibliotekets omfattende database. Alternativt kan du købe bøgerne på f.eks. Saxo – også som lydbøger.
Lyt til podcasts
Podcats har eksisteret i årevis, men det er først nu det for alvor er blevet rigtig hot. Der findes masser af gode podcasts i podcastapp’en på din smartphone, men kun få handler om at rejse. I hvert fald på dansk, men til gengæld er udvalget enormt på engelsk.
Lyt til Guy Raz’ podcast med Tony Wheeler, grundlæggeren af Lonely Planet, der fortæller, hvordan det hele startede. Tjek også Armchair Explores, hvor rejseskribenten Aaron Millar inviterer eventyrer til at fortælle om deres mest fantastiske oplevelser.
Den bedste rejsepodcast på dansk er med afstand Susanna Sommers Drømmenes Kaptajn, hvor vi i det hun selv kalder et samtalemix ikke blot drager ud i verden med Troels Kløvedal, men også får et indblik i det at fravælge den klassiske kernefamilie til fordel for et liv som eventyrer.