Pad Krapow, pad gaprao, pad ka-prao. Kært barn har mange navne. Alt efter hvordan du translittererer fra thai til dansk får den populære ret pad krapow forskellige stavemåder.
Til denne opskrift bruger vi navnet pad krapow, der synes at være det almindelige navn i Danmark.
Jeg har adskillige gange været på madlavningskurser i Asien, og på et af dem (i Bangkok) prøvede jeg kræfter med pad krapow. Det er en ret med få ingredienser og i originalversionen absolut ikke for vegetarer.
Her bliver brugt masser af kød, men hellig thailandsk basilikum og chili er lige så vigtige ingredienser.
Vigtigt er det også, at du ikke kun bruger stærk chili, men varierer så du får flere smagsnuancer med.
Husk, at chili både giver styrke og smag. Det glemmer de fleste – så derfor: Brug forskellige slags chilier i retterne for at få lige præcis den egenskab som den enkelte chili har.
Pad Krapow opskrift – du skal bruge (2 pers.)
• 1 kyllingebryst (ca. 150-200 g)
• 1-2 stærk chili (alt efter styrke)
• 3-4 milde chili
• 4 fed hvidløg
• 1 spsk. fiskesauce
• 1 spsk. østerssauce
• 1 spsk. soyasauce
• 3 spsk. vand
• 2 tsk. sukker
• 2 håndfulde hellig thailandsk basilikum
• Eventuelt 1 æg og/eller endnu mere hellig basilikum (se forklaring længere nede)
Sådan laver du pad krapow
Skær eller hak kyllingebrystet til den ønskede størrelse. I det thailandske køkken skærer/hakker man ofte kødet til en mellemting mellem mundrette stykker og det vi normalt forbinder med hakket kød.
Du bestemmer selvfølgelig selv, hvordan dit kød skal være, men personligt kan jeg godt lide, at stykkerne ikke er for store.
Stød chili og hvidløg i en morter og steg det i olie over medium varme til det begynder at dufte. Tilsæt kylling og steg til det er næsten gennemstegt. Tilsæt vand, sukker, soyasauce, fiskesauce og østerssauce.
Til sidst tilsættes basilikum og der steges videre et et halvt minuts tid. Pad Krapow serveres med jasminris.
Som regel får man på restauranter i Thailand et spejlæg (dybstegt) på toppen, men du kan også prøve en lidt anden version, som vi fik præsenteret på kokkeskolen i Bangkok: Dybstegt hellig basilikum. Ja, det siger næsten sig selv. Du dybsteger basilikum til den nærmest krymper og bliver sprød. Et sjovt og anderledes tilbehør.
Se også opskrifter på pad thai og massaman curry.