Wokken syder, og osen fra de stærke chilier får øjnene til at løbe i vand. Foran os står kokken, der er godt i gang med den første af formiddagens fire retter. Vi er på madlavningskursus i Bangkok, en sjov og lærerig oplevelse.
“Velkommen til, jeg hedder Marie”, siger den smilende pige, der tager i mod os på Baipai Cooking School i Bangkok. Det er tidlig formiddag, og de næste fire timer skal vi en tur rundt i det gode thailandske køkken.
Baipai Cooking School er et hyggeligt sted med åbne rum og køkkener. Her er pænt og rent, og vi har en fornemmelse af at være i gode hænder. Marie tager os med op på første sal, hvor vi nyder en velkomstdrink med ingefær, mens vi præsentere os selv og gennemgår dagens program.
Fire retter skal vi lave, og det står hurtigt klart for os, at det thailandske køkken er andet end ris, karrypasta og soyasauce. Små rishapsere og pomelosalat er bl.a. noget af det, vi skal lave. Retter, som jeg aldrig har hørt om.
Røg i køkkenet
Kokken taler ikke engelsk, men Marie oversætter og forklarer grundprincipperne i det thailandske køkken. Kursisterne, der udover vores familie, består af en belgisk mand og to australske piger, der begge er uddannede kokke, lytter opmærksomt og følger hver en bevægelse.
Vi er gået ned i køkkenet, hvor vi sidder i hestesko rundt om kokken. Karrypastaen til vores massaman curry er færdig, og det er tid til selv at bestille noget. Dagens første ret er en lille snack med bl.a. rejer, kylling og kokoscreme på en bund af tørret sprød ris.
For at nå så meget som muligt på halvdagskurserne er alle ingredienser skåret og sat frem på forhånd. Ved vores gasblus står de ting vi skal bruge klar i små skåle, og så er det bare om at tilberede retten som læreren lige har gjort det.
Vi laver først rishapseren, resultatet er fremragende, og det er en velsmagende appetitvækker, der helt sikkert vil være en succes hjemme.
Det samme kan man ikke sige om næste ret, der er en temmelig anderledes pomelosalat. Ingredienserne er naturligvis pomelo, men også tørrede rejer, peanuts, kokosflager og forårsløg. Det er en noget speciel sammensætning, og jeg tror ikke salaten faldt i smag hos mange på holdet.
Når man har lavet en ret sætter man sig sammen med de øvrige kursister for at spise, snakken går, og det er sjovt at se, hvad andre har fået ud af de samme ingredienser.
Gode velsmagende hovedretter
Tilbage ved det store bord er vi i gang med hovedretterne. Igen får vi vist, i hvilken rækkefølge ingredienserne skal tilsættes, og hvordan varmen og wokens sider bruges til at give den helt rigtige konsistens.
Retterne vi skal fremtrylle er pad krapow – lynstegt kylling med hellig basilikum, hertil friturestegt basilikum, og massaman curry. Det er her vi skal bruge den karrypasta, som kokken lavede tidligere.
Begge retter er utrolig gode. Massaman Curry er et smagsorgie af det bedste fra Østen, men også retten med basilikum er god. Den illustrerer fint, at man ikke behøver så mange ingredienser for at få en velsmagende ret. Og så er der det friturestegte basilikum, der får en helt anden konsistens og smag tilberedt på den måde.
Efter nogle hyggelige og ikke mindst lærerige timer på Baipai Cooking School er kurset ved at være slut. Det har absolut været en god oplevelse, vi har lært en masse, og personalet er imødekommende og smilende.
Skulle du have lyst til at prøve kræfter med det thailandske køkken, så ligger der madlavningsskoler, Cooking Schools, på næsten alle feriedestinationer. Ofte er der en indkøbstur på det lokale marked inkluderet – en fin oplevelse.
Har du fået lyst til selv at prøve en kokkeskole, så kan du finde praktisk information om Baipai Cooking School under billedet.
Praktisk information om Baipai Cooking School
Baipai Cooking School blev grundlagt i 2002 og kører fra mandag til lørdag et morgen- og eftermiddagskursus, hvor man laver en såkaldt setmenu. Kurserne varer fire timer og afhentning på dit hotel er inklusiv i prisen. Se mere på skolens hjemmeside, hvor du kan booke et kursus og se mere om hvilke setmenuer, der laves på hvilke dage.
Jeg skal ikke snyde dig for et par af de lækre retter vi lavede på kurset, følg med her:
Sprøde riskiks med topping (8 stk.)
• 8 riskiks (kan købes i asiatiske butikker)
• En halv finthakket kyllingbrystfillet
• 2 dl. kokoscreme
• 1 korianderrod
• 1 fed hvidløg
• 8 hele peberkorn
• 1 tsk. palmesukker
• 1 tsk fiskesauce
• 1 tsk tamarindpasta
• 1 spsk. finthakkede ristede peanuts
Riskiksene steges i olie et minuts tid. Korainaderrod, hvidløg og peber stødes i en morter og puttes i en skål med kyllingen. Opvarm kokoscremen til kogepunktet i en wok eller pande og tilsæt kyllingeblandingen. Rør godt og tilsæt så palmesukker, fiskesauce, tamarindpasta og kog op til toppingen bliver lidt tykkere.
Tilsæt til sidst peanuts og rør godt inden du fjerner woken fra varmen. Anret ved at lægge en halv til hel spiseskefuld topping på hver riskiks. Pynt med rød chili og korianderblade. Appetitvækkeren skulle gerne se ud som på billedet oven over. Velbekomme.