Hjem Rejseliv 9 fantastiske nationalparker du skal besøge

9 fantastiske nationalparker du skal besøge

Læs med her, hvis du er vild med dyreliv og smuk natur

Smuk natur og fantastisk dyreliv er som regel hovedingredienserne, når man besøger en nationalpark. Sådan er det i hvert fald i disse ni spændende parker, som jeg kan anbefale dig at besøge. Du kan bo i nogle af nationalparkerne, men ellers må du finde et hotel eller guesthouse i nærheden.

Mange gange kan du lokalt eller hjemmefra booke en pakke med overnatninger og oplevelser i nationalparken inkluderet. Et godt valg, hvis du vil spare tid. Har du fået lavet en skræddersyet rejse, kan du selvfølgelig også bede rejsebureauet om at lægge et besøg i nationalparkerne ind i rejseplanen.

Hvis du er klar til smuk natur og fantastisk dyreliv, så tag med til bl.a. Kenya, Indien, Thailand og Sri Lanka.

1 Tsavo – Kenya

Safari i Afrika er bare HELT fantastisk. Det er simpelthen en enestående oplevelse at få lov til at opleve dyrene på så tæt hold og i deres rette element.

Jeg drømmer stadig om at komme tilbage til en af Afrikas nationalparker for at spotte alle de dyr, man ellers kun ser i naturprogrammer. Allerhelst vil jeg gerne opleve næsehornet – det eneste dyr jeg mangler for at kunne sætte flueben ved Afrikas Big Five.

Løverne, leoparderne og elefanterne er i sig selv imponerende, men ofte bor man naturskønt lige midt i nationalparkerne, hvor man kan se vildtet fra sin terrasse. Det er en stor oplevelse, som jeg kan anbefale til alle, der elsker dyr og natur. Læs mere i indlægget Kenya safari – oplevelser i det vilde Afrika.

2 Periyar – Indien

I Keralas højland på grænsen til nabostaten Tamil Nadu ligger Periyar Nationalpark. Her er bjerge, tæt skov og åbne sletter. De fleste turister besøger dog søen, som ligger få kilometer fra den lille by Thekaddy, der er det primære udgangspunkt for ture i parken.

En bådtur på søen giver mulighed for at spotte bl.a. elefanter, vildsvin og forskellige hjortearter, når de kommer ned til bredden for at drikke vand.

Periyar Nationalpark er også kendt som et tigerreservat, men det imponerende dyr er et forholdsvis sjældent syn. Vi fandt parken smuk, men noget overrendt ved Thekaddy, så vælg et andet sted og brug gerne flere dage for at få den bedste oplevelse. Læs mere i indlægget Periyar Nationalpark – et besøg i Keralas højland.

3 Tingvellir – Island

Fantastiske nationalparker findes overalt i verden. Også på smukke Island, hvor Tingvellir Nationalpark tæt på Reykjavik ikke bare byder på enestående natur, men også spændende historie. Landskabet består bl.a. af søer, forvredne lavaklipper og mos- og græssletter.

Lige præcis her mødes de euroasiatiske og nordamerikanske tektoniske plader, og det betyder, at du kan stå med et ben i hver verdensdel. Det var også her Islands lovgivende forsamling Altinget lå indtil 1271. Læs mere i indlægget Islands Golden Circle.

4  Khao Sok – Thailand

Her i en af verdens ældste regnskove lever dyr som f.eks. elefanter, bjørne, leoparder og tigre. Du skal dog ikke regne med at spotte nogle af dyrene, der lever dybt inde i skoven, hvor turisterne sjældent kommer. Khao Sok Nationalpark består af floder, limstensbjerge, tæt jungle og den kunstige sø Chaw Lan.

Der er især omkring søen et fantastisk landskab, hvor du kan overnatte på flåder og stå op til gibbonabernes morgensang fra trætoppene – det er bare en magisk oplevelse, som jeg sent vil glemme.

Khao Sok ligger ikke langt fra Krabi og Phuket, men lad nu være med bare at tage en dagsudflugt til parken – bliv nogle dage – det vil du helt sikkert ikke fortryde. Læs mere i indlægget Besøg i Khao Sok Nationalpark.

5 Minneriya – Sri Lanka

Sri Lanka er på mange måder et minikontinent med flere klimazoner og et meget forskelligartet landskab. I den centrale del af landet besøger vi den mindre Minneriya Nationalpark, der hænger sammen med Kaudulla Nationalpark.

Dyrene kan vandre frit – dog skal de krydse landevejen for at komme fra det ene beskyttede område til det andet. Især i tørtiden kommer mange elefanter til Minneriya for bl.a. at drikke vand i den store sø.

Vi så masser af elefanter – igen var det en stor oplevelse at møde kæmperne på deres hjemmebane. Aber og hjorte er også almindelige at spotte, men der skulle også leve bjørne og leoparder i parken. Læs mere i indlægget På safari i Minneriya Nationalpark.

6  Chitwan – Nepal

Det er muligt, at jeg ikke så et næsehorn i Afrika, men blot et par timer efter min ankomst til Chitwan Nationalpark i Nepal stod det prægtige dyr blot 30 meter foran mig. Det med at spotte vildt i naturen er som regel hit eller miss – her i Chitwan har vi udover næsehornet ikke det helt store held med os.

Vi ser en elefant i det fjerne og flere gavialer langs floden, men vi havde håbet på lidt mere. Nationalparken er dog utrolig smuk med skov og græssletter, der gennemskæres af Rapti-floden.

I Chitwan lever også tigre, bjørne og leoparder – vi så dem ikke, men jo længere du bliver, desto større chance har du for at opleve dyrene. Læs mere i indlægget På opdagelse i Chitwan Nationalpark.

7 Ang Thong – Thailand

Nationalparker findes også til vands. Dem har Thailand en del af og en af de smukkeste er Ang Thong, der ligger mellem Koh Samui og Koh Phangan i Thailandbugten. 42 grønklædte øer skyder op af den turkisblå hav – fra udsigtspunktet på hovedøen Koh Wua Talap har jeg et fantastisk kig over den imponerende nationalpark.

Lige så fantastisk er det, da jeg pludselig står ansigt til ansigt med en langur. Den normalt reserverede abeart synes dog at være lige så overrasket som jeg. Ang Thong gemmer også på øde strande og et mangfoldigt undervandsliv med masser af farverige fisk. Læs mere i indlægget Ang Thong National Marine Park.

8 Baobolong – Gambia

“African darter” råber vores bådfører igen og igen. Der er tilsyneladende rigtig mange slangehalsfugle i Baobolong Wetland Reserve, hvor vi padler rundt nu. Dybt inde i Gambia nord for floden af samme navn ligger et vidt forgrenet net af creeks, der gemmer på et helt fantastisk fugleliv. Og heldigvis spotter vi mange andre arter end slangehalsfuglen.

Det er også i Baobolong Wetland Reserve jeg pludselig føler mig meget lille, da en fire meter lang krokodille hopper i vandet tæt på vores lille båd.

Selvom det traditionelle vildt som leoparder og giraffer for længst er forsvundet pga. jagt, så er der stadig noget at kigge på i det spændende vådområde. Læs mere i indlægget Tendaba Camp – oplevelser i den afrikanske bush.

9 Yala – Sri Lanka

Tilbage til Sri Lanka og landets nok mest berømte nationalpark. Yala ligger på sydkysten og er især kendt for sine leoparder. Jo, i kikkert kunne jeg godt lige spotte et eksemplar i et træ, men ellers så jeg kun spor efter Yalas leoparder, der er verdens største.

Safarien er dog ikke forgæves. Vi ser bl.a. elefanter, krokodiller, bøfler, hjorte, påfugle og desmerdyr. Og så er der den smukke natur med søer, savanne, græssletter og lange kystlandskaber. Vi ser også en lang række fugle – Yala er netop kendt for sine mange fuglearter, hvoraf flere kun lever her. Læs mere i indlægget Safari i Yala Nationalpark.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her