Hjem Thailand 4 oplevelser udenfor Lopburi

4 oplevelser udenfor Lopburi

+ praktisk information til dit besøg i Lopburis omegn nederst på siden

Som du måske har læst, så var jeg ret begejstret for Lopburi, der ligger et par timers kørsel nord for Bangkok. Men det er ikke kun i selve byen, der er noget at opleve. En tur rundt i omegnen kan bestemt anbefales.

Her ligger en håndfuld fine seværdigheder, men bare det at tage på opdagelse i Thailand langt væk fra de populære turistdestinationer er  i sig selv spændende.

1 Wat Phuttabat – Buddhas fodspor

Den skønne messen er sød musik i mine ører. Den er mystisk og dragende, og så minder den mig om, at jeg er langt væk hjemmefra. Egentlig er det templet Wat Phuttabat, der er højdepunktet, men i bygningen overfor sidder en munk og messer sit budskab udover den lille by.

Selvfølgelig er jeg velkommen indenfor, og i et kvarters tid sidder jeg og lytter til munken, inden jeg krydser gaden for at besøge Wat Phuttabat, der er berømt for at huse Buddhas fodspor.

Det smukke tempel er ved at blive renoveret, men jeg får lov at gå indenfor til det allerhelligste: Buddhas fodspor. Det er næsten to meter langt og dækket af bladguld. Det siges, at Siams konge i starten af 1600-tallet sendte munke til Sri Lanka for at tilbede Buddhas fodspor i byen Sumankut.

De lokale buddhister fandt det mærkeligt, at munkene rejste helt til Sri Lanka for at se fodsporet, når nu Buddha havde lavet et i Thailand. Det kom som en overraskelse for munkene, der hurtigt rejste hjem til Siam for at finde det.

Fodsporet blev opdaget i 1623 af en lokal mand, der fulgte en såret hjort ind i skoven, hvor den blev helbredt. Det samme blev mandens hudsygdom, og da man fandt et stort hul i skovbunden, var man ikke i tvivl om, at det var Buddhas fodspor.

Rundt om Wat Phuttabat ligger flere helligdomme – i en af bygningerne er der bl.a. en kæmpe buddhastatue.

Wat Phuttabat – desværre med stilads omkring

2 Lopburis solsikkemarker

Landskabet omkring Lopburi og i Centralthailand generelt er fladt med skriggrønne rismarker så langt øjet rækker. Her bliver det helt tydeligt, at Thailand er verdens største risproducent. Men her og der ligger store områder med solsikke side om side med rismarkerne, og det er faktisk ikke helt tilfældigt.

Mange blomsterarter, bl.a. solsikke, tiltrækker nyttige insekter, som er med til at udrydde de skadedyr, der ødelægger risplanterne og som traditionelt bliver bekæmpet med pesticider. Markerne med blomster er altså med til at give et større udbytte samtidig med, at brugen af pesticider mindskes.

Solsikkemarken vi står ved nu er en af den slags marker, der er omringet af risplanter. Ikke nok med at de store blomster er smukke at se på, så er de også gavnlige for miljøet.

Som en bonus kan bønderne efterfølgende sælge deres solsikkefrø på markedet. Metoden bliver testet i både Kina, Vietnam og Thailand med stor succes. Solsikkemarkerne blomstrer fra november til januar, og det er de sidste par år blevet en stor turistattraktion.

Udenfor Lopburi ligger mange smukke solsikkemarker

3 Påfugletemplet – Wat Khao Chin Lae

“Nu må vi da snart være der”, siger jeg til Connie. Trin for trin nærmer vi os den store hvide Buddha, der sidder på en bakketop og kigger ud over landskabet. Wat Khao Chin Lae er et ejendommeligt sted, der ligger for enden af en vej halvvejs oppe af et mindre bjerg.

Ikke nok med at det ligger lidt afsides, så er der alle påfuglene, som har gjort stedet berømt. Af samme grund er Wat Khao Chin Lae også kendt som påfugletemplet.

Men lige nu har vi nået toppen af bjerget, og efter 436 trin står vi under den store hvide Buddha. Vi har en forrygende udsigt og kan her og der se ris- og solsikkemarker. Nede fra bjerget igen er det blevet fodringstid. Munkene går rundt blandt påfuglene og kaster mad til dem.

Wat Khao Chin Lae er sådan et sted, hvor tiden står stille, og hvor livet går sin gang. Det er også et sted, hvor Bangkok og Thailands populære badebyer synes uendeligt langt væk. Ikke nok med at vi kommer tæt på påfuglene, så ser vi også munkenes beboelseskvarter, der er præcis som jeg har forestillet mig: enkelt, men rart.

Den store hvide Buddha

4 Flagermusgrotten ved Kao Ta Kla

Solen er ved at gå ned bag horisonten, og om ikke så lang tid vil tusinder af flagermus flyve ud for at finde føde. Et af de steder man kan se det imponerende fænomen er ved Kao Ta Kla, hvor vi fulde af forventning venter på flagermusene.

Vi har parkeret ved det lille tempel Wat Suwankiri, og mens aftenhimlen farves i de smukkeste rødlige nuancer, tæller vi ned til den daglige begivenhed. Og det er lige før, at vi kan stille uret efter flagermusene. Præcis klokken 18 flyver de ud af grotten

Selvom vi står ret tæt på grotten og flagermusene, så er oplevelsen ikke helt på højde med flagermusgrotten ved Khao Yao Nationalpark. Der kunne vi følge de små dyr ud i natten, hvor de lavede en imponerende hale, der snoede sig som en slange så langt øjet rakte.

Smuk aftenhimmel

Praktisk information til dit besøg i Lopburis omegn

Du kan leje en scooter eller tage med Noom Guesthouse, der dagligt arrangerer en udflugt til ovenstående seværdigheder. Der er plads til syv i bilen og jo flere I er, desto billigere bliver det. Du behøver ikke at bo på Noom Guesthouse for at tage med på turen.

I Indlægget Lopburi Guide kan du læse meget mere om byen – bl.a. transport, seværdigheder og forslag til spisesteder.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Thailand inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her