Bølgeskvulp og bambushytter i vandkanten. Ikke en skrædder, massageshop eller souvenirbutik i sigte. Livet går sin stille gang på Koh Jum, der føles meget langt væk fra Thailands mest populære feriesteder. Læs mere om øen i denne kombinerede rejsebeskrivelse og Koh Jum guide.

“Har I gået hele vejen herned”, spørger manden vantro. Jo, den er god nok. Fra vores hotel midt på øen befinder vi os nu i Koh Jum Village, der ligger på sydkysten.

Den lille by er knap nok en by, men sammen med Koh Pu Village på nordøen fungerer den som forbindelse til omverdenen. Det er herfra man tager båden til fastlandet, og det er her, der trods alt er lidt liv på den ellers meget rolige ø.

Koh Jum
Den lange Andaman Beach på den sydlige del af Koh Jum

Egentlig ville vi have lejet en cykel for at udforske øen, men vores hotel er løbet tør og nærmeste udlejer er lukket.

Til fods er vi derfor på vej ned mod Koh Jums sydkyst, og det langsomme tempo giver os mulighed for at få det hele med. Noget af det første vi lægger mærke til er de lokales utrolige venlighed. Uanset hvor vi går, vinker folk til os, og flere gange får vi en sludder med øboerne.

Koh Jum ligger mellem Krabi By og Koh Lanta. Fra vores terrasse har vi smuk udsigt til mere berømte Koh Phi Phi, der er den ultimative kontrast. Mens ungdommen fester løs til dunkende diskorytmer på Phi Phi, så er Koh Jum Thailand som det var engang.

Øen har pudsigt nok flere navne. Mod nord, hvor landskabet er kuperet, kaldes den Koh Pu, mens den flade sydø hedder Koh Jum – det navn, der også bruges officielt.

Engang var øen domineret af chao ley, havsigøjnerne, der efter kulturrevolutionen i 1949 fik selskab af først kinesiske flygtninge og siden lokale thai’er. Koh Jum er i dag et mix af alle tre kulturer, der lever side om side.

Nu til min Koh Jum guide, hvor du først kan læse om øens oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

koh jum
Koh Jum Village er hurtigt overset

Rundtur på sydøen

Koh Jum har en tredje by: Ting Rai, der ligger langs vejen, som løber fra nord til syd. Det er her, vi går nu og ser antydningen af det, der med årene kunne blive øens turistcentrum.

Lige nu er her spredte købmænd og enkle spisesteder blandet med lokale huse, hvor kvinderne ofte samles, mens mændene er på havet eller i gang med at vedligeholde båd, hus eller scooter.

Vi ser kun få andre turister på vores gåtur til Koh Jum Village, der blot er en samling huse, men alligevel øens centrum. Ud mod havet ligger fiskernes interimistiske stolpehuse, mens hovedgaden har flere butikker, tourbureauer og restauranter.

Først kommer vi forbi byens skole og ved siden af helt ud til kysten ligger en lille kinesisk helligdom. Herfra har vi en fin udsigt til fastlandet og den tætte mangrove, der præger området og gemmer på så meget liv.

Koh Jum Village er hurtigt overset. Da vi har travet op og ned ad hovedgaden et par gange og fulgt med i livet blandt fiskerne, spiser vi frokost på Mai Thai Restaurant – et af byens få spisesteder.

Det er ejeren, en ældre herre, der er forundret over at vi er gået så langt. Han tilbyder at køre os hjem på sin trehjulede knallert med sidevogn, og med vind i håret er vi nu på vej mod nord igen.

koh jum
Vores udsigt fra Koh Jum Resort – i baggrunden kan man lige ane Koh Phi Phi

Rundtur på nordøen

Mens vejen fra vores hotel, Koh Jum Resort, til sydkysten er asfalteret og i god kvalitet, så venter der os helt andre udfordringer dagen efter.

Jeg har fundet et kort over øen, hvor der er markeret en vej, der kan føre os langs kysten mod nord. Godt nok står der, at vejen er i dårlig stand, og det må siges at være noget af en underdrivelse.

Vejen er blot en smal sti gennem junglen, hvor vi kæmper os gennem vildnisset. Til den ene side ligger øens højeste bjerg, det 422 meter høje Khao Koh Pu, og lyden af longtailbåde fortæller os, at vi stadig har kysten på den anden. Lige bortset fra smukke farvestrålende sommerfugle, der følger os på vej gennem skoven, så er der kun os.

koh jum
Dejlige Luboa Beach

Pludselig ser vi et officielt vejskilt. Beach Road. Midt inde i junglen langs den smalle sti har man sat et fint vejskilt. Vi tror næsten ikke vores egne øjne, men nu ved vi i hvert fald, at vi er på rette vej. Strabadserne er dog ikke slut endnu. Ad dårlige hullede grusveje når vi endelig nordkystens strande.

Vi samler kræfter i skyggen under et træ på den skønne Luboa Beach (læs mere om Koh Jums strande lige herunder), før vi går tværs over øen. Til Koh Pu Village, der er lidt større, men bestemt hyggeligere end Koh Jum Village. Forbi skolen og den lille moské når vi havnen. Et skønt område med små træhuse, hvor vi kommer rigtig tæt på de lokale.

Lige præcis her bliver vi endnu en gang mindet om, at Thailand stadig har masser af små perler og næsten uopdagede steder. Koh Pu Village er en charmerende lilleby, hvor tiden synes at stå stille.

koh jum
Koh Pu Village

Koh Jums strande

På trods af øens størrelse er Koh Jums strande overraskende forskellige. Fra den paradisiske Luboa Beach i nord til lange gyldne Andaman Beach (også kaldet Long Beach) mod syd.

Som så mange andre øer i Andamanhavet er der også her blandet mangrove og klipper med vegetation helt ned til havet på østkysten, mens vestkysten primært består af strande.

Selv bor vi på Ting Rai Beach midt på Koh Jum – en glimrende strand, der dog har rigtig mange klipper mod nord. Generelt er der store tidevandsforskelle på øens strande, hvor der er virkelig god plads. Mere end en gang undrer jeg mig over, at her er så få turister.

Især da jeg sidder på dejlige Luboa Beach (også kaldet North Beach) ved Sunset Beach Bungalows, hvor det fine hvide sand glinser om kap med det krystalklare turkisblå hav.

Magic Beach ligger lige syd for Ting Rai Beach, men er helt øde. Nåh ja, der er en lille interimistisk strandbar (der selvfølgelig hedder Magic Bar) banket sammen af brædder, hvor ejeren flere gange prøver at få os til at holde ham med selskab.

Strandhotel på Ao Si Beach

Rundt om et lille klippefremspring går vi flere gange ture på den væsentlig længere Ao Si Beach, der har en håndfuld overnatningssteder helt ud til stranden. Det er forholdsvis basic, men sådan er Koh Jum.

Der er meget meget langt mellem strandgæsterne, som har masser af plads at boltre sig på. Ao Si Beach er nok den strand, hvor tidevandsforskellen er mest markant, men når vandet forsvinder, kan man snuppe en forfriskning på f.eks. Loma Bar eller Rock Bar.

Koh Jums længste strand er Andaman Beach, der også kaldes Long Beach. En smallere strand, der fortsætter helt ned til øens sydspids. Her og der ligger spredte bungalows, der er nemmere at komme til end de interimistiske overnatningssteder på Luboa Beach.

Koh Jum – Thailand som det var engang

Koh Jum er en yderst positiv overraskelse. En autentisk ø, hvor livet går sin stille gang og som har en utrolig gæstfri befolkning. Og så er der strandene, som jeg egentlig troede var grunden til, at Koh Jum blev overset. Vel hører de ikke til Thailands bedste, men strandene er fuldt på højde med mange af dem, der ligger på de mere populære naboøer.

Jo, Koh Jum er bestemt værd at overveje, hvis du leder efter et sted, hvor du kan bo billigt på stranden i din helt egen bungalow. Det er mange steder primitivt, men til gengæld kan du få en skøn ferie i rolige omgivelser langt væk fra masseturismen med mulighed for at opleve Thailand, som det var engang.

Herunder finder du min Koh Jum guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde et kort over øen.
Strandbar på Luboa Beach

Transport

Ind og ud

Nærmeste lufthavn er Krabi som du kan flyve til fra f.eks. Bangkok, Singapore og Chiang Mai. Søg og sammenlign flybilletter her.

Fra Krabi lufthavn er der ca. en halv times kørsel til Laem Kruat, hvorfra man kan tage båden til Koh Jum. Prisen for bådturen er ca. 100 baht – husk at tjekke, hvor du bliver sat af på Koh Jum.

På de fleste resorts/hoteller kan du booke en kombineret transfer fra lufthavnen (eller fra Krabi by og Ao Nang) med bil/van til Laem Kruat.

Her tager man den offentlige båd til Koh Jum (ca. 25 minutter), hvor hotellet samler dig op. Det er nemt, og ejerne af bådene i Laem Kruat er meget hjælpsomme med bagage.

Bådene fra Krabi By til Koh Lanta stopper også ud for Koh Jums nord- og sydkyst. Herfra kan du blive sejlet ind til øen i longtailbåd. Denne løsning er selvfølgelig nemmest, hvis du allerede har en aftale med dit hotel. Bemærk, at det kan være ret besværligt at komme fra båd til båd. Denne mulighed er kun tilgængelig fra 1. november til 30. april.

Vil du have et tilbud på transport, så kan du på min side thailandrundt.dk få et tilbud fra et dansk rejsebureau i Thailand – se mere her.

At komme rundt

De fleste turister kommer rundt på cykel eller scooter. Du kan også hyre trehjulede knallerter med sidevogn, men der er kun få af dem. Husk at aftale pris på forhånd.

Alternativt kan dit hotel sandsynligvis også være behjælpelige med transport.

Overnatning – forslag til hoteller

Koh Jum har ca. 30-35 overnatningssteder – fra meget basic til de lækreste villaer på Koh Jum Beach Villas. Mange af de billigste steder har ikke elektricitet 24 timer i døgnet. Mens det andre steder i Thailand kan være svært at finde hytter og bungalows direkte på stranden, så har Koh Jum næsten ikke andet.

I min Koh Jum guide anbefaler jeg at se nærmere på følgende overnatningssteder. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com.

Som nævnt er Koh Jum Beach Villa stedet at bo, hvis det skal være lækkert og luksuriøst, men også Banyan Bay Villas, der ligger på en privat strand på nordkysten er lækkert. Det er dog noget mere rustikt.

Også Oonlee Bungalows (på Ting Rai Beach) hører til Koh Jums bedre hoteller – her er der en forrygende udsigt over Andamanhavet. Det samme er der fra Koh Jum Resort længere nede ad stranden. Det er et fint mellemklassehotel, der ligger ud til den bedste del af Ting Rai Beach.

Børnefamilier på lavbudget kan se nærmere på Andaman Beach Resort, der har bungalows helt ud til stranden. Stedet har også en legeplads. Backpackerne holder primært til på Luboa Beach (North Beach), hvor steder som Sunset Beach Bungalows og Simple Life Bungalows er værd at kigge efter.

Mad og drikke

Koh Jum har et begrænset udvalg af spisesteder. Mange spiser på deres hotel, da der kan være langt til nærmeste restaurant – de ligger primært langs hovedvejen og i Ban Koh Jum og Ban Koh Pu. De elendige veje og manglende belysning gør det svært at bevæge sig rundt efter mørkets frembrud.

I Koh Jum Village finder du de fleste spisesteder – prøv f.eks. Rimtang (overfor skolen umiddelbart til højre, når du kommer ad hovedvejen ned til landsbyen) – her er der rigtig god mad.

Koh Jum Seafood og Mai Thai er andre gode steder at spise i Koh Jum Village, mens Chawle Seafood kan anbefales i Ban Koh Pu.

Pænere restauranter finder du på Koh Jum Beach Villas og på Oonlee Bungalows, hvor vi spiser flere gange. Her er franske Valerie en perfekt vært, og restauranten serverer rigtig god mad, hvor det fransk/europæiske køkken møder det thailandske i et pragtfuldt mix.

Bor man ikke på Tingrai Beach kan Oonlee desværre være ret svær at komme til pga. de dårlige veje og manglende gadebelysning.

Barer og natteliv

Barer findes primært på strandene – som nævnt er der Loma Bar og Rock Bar på Ao Si Beach, mens der ligger flere steder på Lebua Beach. Selvfølgelig har de fleste hoteller også en bar.

Wood Don er en af de barer, der ligger langs hovedvejen. Find den lige syd for Golden Beach Resort langs hovedvejen. Stedet er en kombineret bar og galleri

Aktiviteter

Koh Jum har kun få aktiviteter, men her kommer en stribe forslag:

• Vandretur til toppen af Khao Koh Pu – de fleste hoteller kan skaffe en guide
• Sejltur i mangroven – mangroven på østkysten og småøerne gemmer på masser af liv
• Muay Thai skole – skolen ligger på venstre side på vejen ned mod Ban Koh Pu
• Cooking School – Rimtang Restaurant i Ban Koh Jum har også en kokkeskole
• Kajak – flere hoteller udlåner kajakker til gæsterne

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Thailand – den finder du her.

På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar, hvor du finder gode råd og kan skrive dig på danskerlisten.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Thailand – se aktuelle anbefalinger her.

Penge

Der er ingen kontantautomater på Koh Jum, så medbring godt med kontanter.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Koh Jum

I min Koh Jum guide finder du selvfølgelig også et kort over øen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som strande, hoteller og spisesteder.

3 Kommentarer

  1. Åh, det er bare nogle skønne billeder, som får vækket min lyst til at rejse ud fra det triste regnvejr! Tak for et inspirerende indlæg. Der er mange gode ideer og tips jeg vil bruge til planlægningen.

  2. Hej
    Luboa hut lukkede i 2020 desværre. Vi var der i 18 og 19 – mest fantastisks sted

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her