Overfor Helsingør på den anden side af Øresund ligger Helsingborg. Byen er med sine 130.000 indbyggere Sveriges ottende største og kan bl.a. byde på shopping, gode spisesteder og spændende historie.
Indholdsfortegnelse
Helsingborg – en introduktion
Selvom Helsingborg er i rivende udvikling, så er det stadig den gamle bydel, der er mest interessant. Her er gaderne livlige, men hyggelige med Helsingborgs førende shoppinggade Kullagatan som livsnerve. Er du ikke ude efter gode tilbud, men oplevelser, så kan det godt betale sig at tage sidegaderne eller parallelvejene.
Helsingborgs historie er i høj grad en del af danmarkshistorien. Beliggende i Skåne var denne del af Sverige dansk indtil freden i Roskilde i 1658. Den danske indflydelse i byen er stadig tydelig bedst illustreret ved Kärnan – det store borganlæg, hvis tårn kan ses på lang afstand.
Nord for byen langs strandene Pålsjöbaden og Fria Bad har Helsingborg mere karakter af badeby á la Nordsjælland – det er et populært sted på varme sommerdage, hvor surferne må dele pladsen med de tusindvis af badegæster.
Helsingborg kan nemt besøges på en dagsudflugt fra København. Byen er hyggelig, og så ligger den kun 20 minutter væk fra Danmark derovre på den anden side af Øresund.
Nu til de bedste oplevelser i Helsingborg som du kan læse om under billedet. Du kan også bruge indholdsfortegnelsen øverst for at hoppe til rejsetips og praktisk information nederst på siden.
1 Den gamle bydel
Helsingborgs gamle bydel ligger centralt få minutters gang fra færgeterminalen. Bydelen er stort set bilfri og et behageligt sted at gå rundt. Her og der ligger flere fine bindingsværkshuse – bl.a Jacob Hansens hus. Jacob Hansen var en dansk rådmand, som sammen med sin kone Inger Mogensdotter boede i huset, der er fra 1641.
Huset er det eneste tilbageværende af en række bygninger, som indgik i Jacob Hansens ejendom, der dækkede et stort område. Netop dette “danske” hus skulle være et af få, der har overlevet svenskekrigene.
Få hundrede meter mod syd ligger Mariakirken, der er Helsingborgs ældste kirke. Oprindelig blev den grundlagt i 1100-tallet, men den nuværende er fra det 15. århundrede og opført i gotisk stil. Man brugte både mursten og gravsten fra den gamle kirke til at bygge den nye.
I gamle dage var Mariakirken en af Danmarks største bykirker. Der er fundet spor efter kalkmalerier fra både det 15. og 16. århundrede. En af kirkens organister var i øvrigt Dietrich Buxtehude, der senere var organist i Mariakirken i Lübeck og som underviste Johann Sebastian Bach.
2 Kärnan
Når du går i den gamle bydels gader, så vil du uden tvivl få øje på Kärnan – fæstningsområdet med det høje tårn. Jeg har flere gange undret mig over navnet, men når man ser tegninger af datidens Helsingborg, så giver det mening.
Opført i starten af 1300-tallet med en voldgrav og en 500 meter lang mur udenom, stod det 35 meter høje tårn i midten af det runde forsvarsværk. Placeringen ved Øresunds smalleste sted var ikke tilfældig, og borgen blev regnet som et af det danske riges vigtigste militære områder.
I dag er der ikke meget tilbage af Kärnan, men det er nemt at forestille sig, hvordan fæstningen har fungeret. Det var den svenske konge Karl XI, der beordrede borgen tilintetgjort, men heldigvis er den flotte udsigt fra området intakt.
Kärnan er absolut en af de bedste oplevelser i Helsingborg og et sted som jeg vil anbefale, du besøger. Det er gratis, mens der er entré (60 SEK) til tårnet, hvor du kan se en udstilling om borgen. Kärnan har åbent fra marts til november.
3 Rådhuset
En af Helsingborgs mest markante bygninger er byens rådhus (billedet øverst) på Kungstorget. Det blev opført i 1897 som resultat af en arkitektkonkurrence, der blev vundet af den unge Alfred Hellerström. Rådhuset er i nygotisk stil med mange fine detaljer. Fra det høje midtertårn kan du flere gange om dagen hører klokkespil.
Ved rådhuset står både en dansk og norsk mindesten. Du kan også se statuen af Magnus Stenbock, der ikke overraskende skuer i retning af Danmark. Det var Stenbock, der i 1710 besejrede danskerne i den sidste krig om Skåne, men den svenske feltmarskal blev senere taget til fange og ført til Kastellet i København. Der er mulighed for guidede rundture på rådhuset – se mere her.
4 Norra Hamnen
Helsingborg er som nævnt i rivende udvikling og som i mange andre byer har man nu opført lejligheder direkte på havnen. Norra Hamnen, eller Helsingborg Marina, kaldes området, der er nabo til Knutpunkten og som lige så godt kunne have ligget i Oslo, Aalborg, København eller Reykjavik,
Det ser også ud som om, at det er samme arkitekt og byplanlægger, der står bag udformningen af husene og deres placering som fra havnen helt afskærmer udsynet til Helsingborgs gamle huse. Kønt er det ikke.
Hver af de nye bygninger har en restaurant ud til promenaden, der er et populært samlingssted, når vejret er til udeservering. Især er her en skøn stemning i de lune og lyse sommeraftener.
6 Dunkers Kulturhus
Som en del af Norra Hamnen ligger Dunkers Kulturhus, som er opkaldt efter Henry Dunker, som engang ejede Tretorn, der var Helsingborgs største arbejdsplads.
Dunker havde ingen børn, men testamenterede hele sin formue til byen Helsingborg, der til gengæld opkaldte kulturhuset efter ham. Det er den danske arkitekt Kim Utzon, der har tegnet Dunkers Kulturhus, som er mere specielt end kønt. Tjek kulturhusets program.
7 Frederiksdal Museum & Botaniske Have
Frederiksdal Museum og Botaniske Have er et rigtig godt friluftmuseum, der ligger i et større parkområde. Her kan du lære mere om livet i Sydsverige i gamle dage i form af udstillinger, workshops, håndværk og bygninger. Det er et lille bysamfund, der er en rejse tilbage i tiden.
Frederiksdal Museum har mange forskellige aktiviteter som f.eks. teater, kulturhus og grafisk museum. Det er et godt sted at have børnene med, der kan møde museet dyr og nyde godt af de mange arrangementer. Der er mulighed for rundvisninger. På området finder du desuden café og butik. Se mere om Frederiksdal Museum og Botaniske Have her.
8 Tropikariet
Et andet sted som de mindste sandsynligvis vil finde interessant er Tropikariet. Det er en indendørs dyrepark med forskellige tropiske miljøer, hvor du kan se dyr som f.eks. aber, lermurer, slanger og eksotiske fugle. Der er også et koralrev med hajer. Du kan se mere om entré og åbningstider på Tropikariets hjemmeside.
9 Sofiero
Blot fem km nord for Helsingborg ligger Sofiero Slot lige ud til Øresund. Sofiero blev opført som sommerresidens i 1864 af kronprins Oscar og prinsesse Sofia, der senere blev regentpar. Det var ved den lejlighed Sofiero blev renoveret og gjort større.
Oscar og Sofia gav Sofiero i bryllupsgave til barnebarnet Gustav Adolf, der giftede sig med den engelske kvinde Margareta. Det var hende, der med sin store interesse for havearkitektur omdannede en betydelig del af området til en overdådig slotspark efter hjemlige traditioner.
På 10-15 år voksede haven sig så stor, at en gartner blev ansat. Margareta og Gustav Adolf opførte også et drivhus og anlagde en køkkenhave. I 1920 døde Margareta, men Gustav Adolf fortsatte med at passe haven og fik med årene selv sat sit store præg på slotsparken, hvor han bl.a. plantede 5000 rhododendron.
Du kan læse meget mere om Sofiero og hvordan du kommer dertil med offentlig transport i indlægget Besøg på Sofiero.
Det var lidt om de vigtigste og mest populære oplevelser i Helsingborg. Har du fået lyst til selv at besøge byen, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Helsingborg
Fra Helsingør tager det blot 20-25 minutter at sejle med Forsea til Helsingborg. Der er afgang hvert 20. minut i dagtimerne. Du kan tage bilen med eller gå ombord. Kommer du med toget til Helsingør, så ligger stationen præcis ved færgeterminalen. Du kan købe billetter i automaten eller ved billetlugen, der dog kun har åbent i dagtimerne.
Havnen i Helsingborg ligger i Knutpunkten, hvor det meste af byens offentlige trafik er samlet. Knutpunkten ligger i centrum af Helsingborg.
Helsingborg betjenes også af Øresundstoget, der har forbindelse til bl.a. Lund og Malmø i syd og Halmstad og Gøteborg i nord. Billet til Øresundstoget kan trækkes i automaterne, der er nemme at bruge.
Overnatning
Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk. Er I mange, så kan et feriehus ofte være den billigste løsning.
Spisesteder
Helsingborg har overraskende mange spisesteder, hvor du bl.a. kan spise asiatisk, mexicansk og italiensk. Her er også gode muligheder for veganere og vegetarer på f.eks. Holy Greens og Ginger Health Bar.
Min favorit i Helsingborg er dog Olsons Skaferi på Mariagatan lige overfor kirken. Her serveres der dejlig italiensk mad i en hyggelig atmosfære. Vælg din ret på tavlen og bliv mæt for få penge.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.